Elmanın anayurdu bulundu

Başlatan Ay Iıığı, 24 Ağustos 2009, 14:18:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ay Iıığı



İngiliz bilim adamları elmanın ana vatanının, Kazakistan dağlarındaki "cennet bahçeleri" olduğunu iddia etti.

Oxford Üniversitesi biyologları, son teknolojiyle elma DNA'sı üzerinde yaptıkları araştırmalara dayanarak, gezegende yenilebilir ilk tatlı elmanın Kazakistan'ın Çin sınırına yakın dağlarında iki bin metre yükseklikte yetiştiği görüşünü ortaya attı.

Günümüz elma türlerinin "atalarının" halen bu dağlarda doğal ortamda yabani halde yetiştiğini belirten "Elmanın Tarihi" kitabının yazarı Dr. Barrie Juniper, eski dönemde buranın farklı meyve ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplı olduğunu kaydetti.

Buluşun bilim çevrelerinde şaşkınlıkla karşılandığını vurgulayan Oxford'lu bilim adamları, "Granny Smith" ve "Cox's Orange Pippin" gibi birçok İngiliz elma türünün de bilinenin aksine farklı meyvelerin hibriti değil, Kazak elmalarının "torunları" olduğunu belirtti.

Juniper, elmanın gezegene önce tatlı ve sulu elmaları seven ayılar ve daha sonra da atlar vasıtasıyla yayıldığını söyledi.

AA

Ay Iıığı



İngiltere'de bir kişi, bahçesinde yetiştirdiği elma, sarı-kırmızılı renkli olması karşısında şaşkına döndü.

Bu gördüğünüz bir ilk diye tahmin ediyoruz. Yok değilse, daha önce nasıl haberi yapılmadı, size soruyoruz! İngiltere'de bahçesindeki ağaçtan elma toplayan adam, yarısı kırmızı, yarısı sarı renkteki elmayla karşılaştığında neye uğradığını şaşırdı. Yoksa biri şaka mı yapıyordu?

İngiltere'de yaşayan Ken Morrish, bahçesindeki elma ağacından meyve toplamak için işe girişmişti ki bir de ne görsün! Şimdiye kadar hiç böyle bir elmayla karşılaşmamıştı.

Hormona alıştık, peki ya böylesi bir renk karmaşasına? Yeşil elma dersek tam olmayacak ama kırmızı elma dersek de yeşilin hatrı kalacak!

Meyvenin yarısı kırmızı renkteydi, yarısı da yeşil. Önce meyvenin tam olgunlaşmadığı kararına vardı. Ancak düşününce bunun saçma bir fikir olduğunu anadı.

Uzmanlar, kırmızı ve yeşil renkteki elmanın milyonda bir olabileceği görüşünde. Genetik mutasyon sonucu bu iki rengi de üzerinde barındıran elmanın kırmızı tarafı yeşil bölüme göre daha tatlı. Bunun nedeni ise elmanın olgunlaşma sürecinde güneşin o tarafa denk düşmesi.


Kaynak: Gazeteport


setre

Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

Tuğra


Çalışmalar, elmanın kalp hastalıkları, kanser ve astım gibi hastalıkların görülme riskini düşürdüğünü, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini gösteriyor.

Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Gıda ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saime Küçükkömürler, elmanın kronik hastalıkların görülme riskini düşürdüğünü belirtti.

Küçükkömürler, besinlerin tarihsel geçmişi ve halk kültüründe yer almasının insanların besin, sağlık konusundaki deneyimlerinin sonucu olduğunu ifade ederek, ''İnsanlar tükettikleri besinlerin sağlık üzerine olumlu etkilerini gördükçe o besinleri beslenmede, halk hekimliğinde ve sözel kültürde kullanmışlardır'' dedi.

TIPTA ÖNEMLİ YERİ OLAN MEYVE

Elmanın dünya genelinde halk hekimliğinde ve sözel kültürde yer alan besinlerin başında geldiğini belirten Küçükkömürler, ana vatanı Orta Asya ve Kafkasya olan elmanın Türkler tarafından çok eskiden beri tüketildiğini anlattı.

Anadolu'da Romalıların hüküm sürdüğü dönemlerde elma üretiminin çok yaygınlaştığını ifade eden Küçükkömürler, ''Roma tanrılarının elma ve diğer meyvelerle onurlandırıldığı, Roma mutfağında ve tıpta da elmanın önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Günümüzde de elma ekolojik şartların uygunluğu ve gen merkezi olması nedeniyle Anadolu'nun birçok bölgesinde yetişmektedir'' diye konuştu.

ARA ÖĞÜNLERDE TAZE ELMA TÜKETİN

Elmanın sağlık yönünden birçok faydası olduğunu vurgulayan Küçükkömürler, şunları kaydetti:

''Yapılan çalışmalarda elmanın kanser, astım, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkların görülme riskini düşürdüğünü, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği görülmüştür. Elma üzerine yapılan araştırma sonuçları da dikkate alındığında, düzenli sebze ve elmayı da içeren meyve tüketimi kronik hastalıklardan korunmaya ve sağlığın sürdürülmesine yardımcı olabilir.

Elma birçok meyveye göre kolaylıkla taşınmakta ve güzel bir şekilde yıkanmışsa her ortamda tüketilebilir. Özellikle öğün aralarında tüketilmesi önerilmektedir. Piyasada elma ekstrası, kapsülü, özü gibi isimlerdeki ürünler yerine taze elma tüketimine önem verilmelidir.''

AA
〰〰〰〰🐠