Gönderen Konu: Emir nasıl verilmeli?  (Okunma sayısı 7931 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tesniye

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 395
  • Nişan aldık yıldızları..
Emir nasıl verilmeli?
« : 28 Temmuz 2009, 23:32:30 »

Talebenin verilen emre kolaylıkla  itaat etmesi için emrin bazı hususiyetler taşıması ve emri verenin da bazı hususlara dikkat etmesi icabeder.
   1- Hoca, talebeden yapmasını istediği şeyi kendisi yapmalı, yasaklara da önce kendisi uymalıdır. Hatta o kadar ki hoca bütün kötülüklerden uzak durmalıdır. Zira o, bir derste olmasa bile bir başka derste bunların kötülüğünden bahsedecektir. Talebe, “Yapmayın” dediğini yaparken gördüğü hocayı taklid edecek, “kötü bir şey olsa hoca yapmaz.”, diyecektir.
   2- İtaati gerektiren emir ve yasaklar söz kalabalığına boğulmamalı, emirler sükunetle ve az söz sarfı ile ifade edilmelidir.
   3- Emirler menfi değil müsbet olmalı, “Bunu yapma” yerine “Şunu yap” tarzında olmalı, seviyeye göre verilen emirlerin sebepleri hakkında kısa da olsa açıklama yapılmalıdır.
   4- Emirler makul ve yapılabilir cinsten olmalıdır. Zihni çalışmalar, bedeni faaliyetlerden daha güç, daha yorucudur. İcrası mümkün olmayan emirlere itaat etmemek için haklı bir vesile bulan talebeler, icrası mümkün olan emirlere itaat etmemek için bahane aramaya alıştırılmış olurlar. Emirler çocuğun kabiliyet sınırlarını aşan cinsten olmamalı, verilen emirleri çocuklar mutlaka yerine getirmeli. Bu sebeple emri vermeden önce iyice düşünmeli, icrası zor veya şüpheli ise o emri tebliğ etmemelidir.
   5- Ayrıca emirler birbirine zıt veya uygunsuz da olmamalıdır. Başka başka emirler veren veya emirleri birbirne uymayan bir hoca sözünü dinletemez.
   6- Emirler iyice anlaşılmalıdır. Manası iyice anlaşılmayan bir emir icra edilemez. Aslında bundan emri veren mes’uldur. Böyle manası anlaşılmayan birkaç emir icrasız kaldığında itaatsizlik, alışkanlık haline gelir.
   7- Emirler verilirken sinirlilik alametleri gösterilmemelidir. Bu hal emirlerin doğru olmadığı hissini uyandırabilir. Emir verirken ses tonunda bir ahenk, yumuşaklık ve kararlılık olmalı, hareketlerimiz kaba olmamalıdır.
   8- Emirler hiçbir zaman ceza ile birleştirilmemelidir. “Şöyle yapınız, yapmayanlar şu cezaya çarpılır.”, şeklinde bir emir uygun düşmez. Dolayısıyla emirler tehditsiz verilmelidir. Sık sık tehdit eden ve bu tehdidi yerine getirmeyenlere karşı çocuk kayıtsız kalır.
   9- Emirler az ve öz olmalıdır. Azı çoğaltmak daima mümkündür. Fakat ilerisini düşünmeden bir sürü emir vermek, yapılmadığını görünce de bir kısmından vazgeçmek kötü neticeler verebilir. Hem otoriteyi, hem de emirlerin ciddiyet ve değerlerini ortadan kaldırır.
   10- Emirler bütün talebelere verilmelidir. Talebelerin bir kısmına uygulanıp, bir kısmına uygulanmayan emirler adalete aykırıdır. Bu tip yanlış bir tatbikat huzursuzluk sebebidir.

Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

Çevrimdışı setre

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1146
  • Hâzâ Tezülü
Ynt: Emir nasıl verilmeli?
« Yanıtla #1 : 29 Temmuz 2009, 00:42:20 »
Yenice bir talebeyken pek kıymetli hocam bana bir iş buyurmuştu fakat şöyle bir hitabı vardı: Yapalım,
temzileyelim,getirelim,götürelim kardeşim şeklinde...

Bende zannetmiştim ki;  Hocada bizle beraber yapacak ondan böyle diyor herhalde :)

Nezaket nezaket nezaket...
Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

Çevrimdışı giriftar

  • HüZnÜm BilE yOrgUn
  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Emir nasıl verilmeli?
« Yanıtla #2 : 30 Temmuz 2009, 20:18:03 »
emir nasil verilmeli basligi altinda yazmissin güzel seyler,sagolda ama herzaman kisi bunlari kullanamazki zira karsindaki talebe normal olmiyabiliyor ozaman ne tavsiye ediliyolar türiketmi yoksa üzerinemi gitmek,yada sen tatli dille cabalasan bile yanindaki hizmet arkadaslarin veya diger talebelerin yanlis anliyabiliyoar ozaman ne yapilmali

Çevrimdışı hizmetci

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
  • Evladim sen dogru ol, egri belasini bulur
Ynt: Emir nasıl verilmeli?
« Yanıtla #3 : 30 Temmuz 2009, 22:22:22 »
Bende zannetmiştim ki;  Hocada bizle beraber yapacak ondan böyle diyor herhalde, cok hos setre
 a15))
AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.

Çevrimdışı Hulûs-i kalb

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: Emir nasıl verilmeli?
« Yanıtla #4 : 02 Ağustos 2009, 01:37:01 »
hoca bence biraz kibar olmali kaba saba olmamali.ama bazen yumusaklik da kâr etmiyor maalesef.önce hoca yapmali sonra emir vermeli...vs.vs. +tesniye kardesin yazdiklari+bunlarin disindaki daha bircok sey...
ISLAMI KURTARMAYA DEGIL; ISLAMLA KURTULMAYA CALISALIM...

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Emir nasıl verilmeli?
« Yanıtla #5 : 06 Nisan 2011, 07:08:54 »
                                             Nasıl İyi İdare Edilir

           
         Emevi halifelerinden Melik bin  Abdülmelik, bobasına şöyle sorar:   "  Babacığım,insanları iyi idare nedir,insanlar nasıl iyi idare edilir" ?
     Babası cevap verir:
     " Yakınındakilere sevgini heybetinle birlikte göstererek,
        Halkın kalbini insaf ve adaletle kazanarak,
        Hatalara tahammül ederek."


21/mart/2011-Fazilet takvimi arka yazısı