Gönderen Konu: En güzel Türk kahvesi mekânları  (Okunma sayısı 3644 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
En güzel Türk kahvesi mekânları
« : 19 Haziran 2009, 05:07:44 »

Eskiden kahve denince akla ilk Türk kahvesi gelirdi. Her köşe başında kahve zincirleri açılmamıştı. Nescafe, filtre kahve, espresso popüler içecekler değildi.

Cezvede pişirilip zarif fincanlarda sunulan bol köpüklü kahvenin yerini hiçbir şey tutmazdı. Sohbet bahaneydi, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardı... Dünya kahveyi Türkler sayesinde tanımışken, Türk kahvesi kendi vatanında ilgisizliğe mahkum edildi. Kahve makinelerinin kahvehanelere kadar girmesiyle geleneksel usûle uygun kahve hazırlayan işletmeler azaldı. Biz de İstanbul'da hâlâ iyi kahve içecebileceğiniz mekânların listesini çıkardık.

***

Çorlulu Ali Paşa en iyi adres

Çorlulu Ali Paşa Medresesi tarihî bir atmosferi olan bir mekan. Bayazıt'ta tramvay yolu üzerinde bulunan medrese, kahve ve nargile tiryakilerinin gözde durağı. Üniversite öğrencilerinin buluşma noktası. Emekliler, çevre esnafı ve turistler müdavimler arasında. Çınar altında oturup havuz başında kahvenizi yudumlayacağınız medrese gece 02.00'ye kadar açık. Medresede halı ve kilim tamiri yapılan atölyeler de görülebilir. (Tel: (0212 519 23 41)

***

Muhteşem manzara eşliğinde kahve...

Haliç'e Eyüp sırtlarında tepeden bakan Pierre Loti, yıllardır şehirden kaçanların en önemli durağı. Eyüpsultan Camii'nin yanındaki mezarlıkların arasından merdivenleri tırmanarak Pierre Loti kahvesine çıkıyorsunuz. En öndeki masalardan birine oturduğunuzda ayaklarınızın altına uzanmış Haliç'i seyrederken bir yandan da kahvenizi yudumluyorsunuz. Pierre Loti, 1850-1923 yıIları arasında yaşamış ünlü Fransız yazar ve oryantalist. Deniz subayı olan Loti, Türkiye'ye ilk kez 1876 yılında gelmiş ve bir yıl kalmış. Eyüp sırtlarındaki tarihî kahveyi de o yıllarda keşfetmiş. O gün bugündür kahvenin adı Pierre Loti olarak anılıyor.

***

Kahve, kıvamından belli olur

Mandabatmaz'da kahve içmek bir Beyoğlu klasiği. Kahvenin tadını bir kere alanların müdavimi olduğu bu mekan İstiklal'deki Galatasaray Meydanı'nı geçtikten sonra, caddenin sağındaki dar sokaklardan birinde yer alıyor. Özellikle yaz ayında boş plastik ve tahta tabure bulmak için bir süre ayakta beklemek gerekiyor. Adına fanlar kurulan Mandabatmaz'a ününü veren, kahvesinin kıvamı, köpüğü ve bunların da katkısıyla oluşan eşsiz lezzeti.

***

Çengelköy'de bir kahve güzeli

Muhteşem Boğaz manzarasını seyredip çay ve kahve yudumlayacağınız özel bir mekan Çınaraltı Kahvesi. Üsküdar'ın Çengelköy semtinde bulunan kahve adını gölgesinde kurulduğu tarihî çınardan alıyor. Sabah 07.00'de çay servisi başlıyor, gece 24.00'e kadar sürüyor. Çınaraltı Kahve, Süper Baba ve Çınaraltı dizilerine ev sahipliği yapmış bir mekan. Tel: (0216) 422 10 36

***

Sade Kahve için!
Rumelihisarı'nda yer alan Sade Kahve muhteşem bir Boğaz manzarası sunuyor. Türk kahvesi, usulüne uygun olarak közde pişiriliyor. Geleneksel Türk kahvaltısıyla meşhur Sade Kahve'de kahvaltı saati, sabah erkenden başlayıp günbatımına kadar sürüyor. Mekân Rumelihisarı'nda Ayla-Recep Aral çiftine ait Oduncubaşı Yalısı'nda yer alıyor./ Tel: 0 212 358 23 24

***

İyi bir Türk kahvesi nasıl hazırlanır?

Türk kahvesi 3 kez kaynatılır. İlk kaynamadan sonra alınan kısım kahvenin köpük kısmıdır. İkinci kaynatmadan kahvenin tatlı, dolgun tadı elde edilir ve üçüncü kaynama ise kahveye acı tadını almasını sağlar.

Bir fincan kahve için dolu bir tatlı kaşığı (7-8 gram) kahve kullanılır.

Kahve hazırlanmadan ne kadar önce öğütülürse, o kadar tazeliğini korur.

Ateşe koymadan önce cezveye önce kahve ve şeker, sonra bir fincan soğuk su eklenir ve iyice karıştırılır.

Az şekerli için 1 küp (2-3 gr), orta için 1,5 küp (4-5 gr) veya şekerli için 3 küp (8-9 gr) şeker kullanılmalıdır.

Cezve kısık ateşin üzerine konulur.

İlk kabarmadan oluşan köpük cezveden kaşıkla alınıp fincana boşaltılır.

Cezve tekrar ateşe konulur ve tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp yarısı kadarı fincana boşaltılır.

Kahve üçüncü kez ateşe konur ve yine tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp tamamı fincana konur (kahveyi kaynatmamaya özen gösterin, çünkü kahvenin istenmeyen bir acılık ve su tadı almasına neden olur).

1 lokum ve bir bardak su ile birlikte ikram edilir.

***

Kahve nerede içilir?

Kum ateşinde pişiriliyor

Yaklaşık 60 yıldır Kapalıçarşı içinde hizmet veren Şark Kahvesi çarşıyı gezmekten yorulunca nefesleneceğiniz ideal bir mekân. Oğuz Atalay'ın işlettiği kahveye her kesimden insan geliyor. Ancak turistler çoğunlukta. Kahvenin duvarlardaki hat sanatından örnekler, sararmış fotoğraflar ilgi çekiyor. Ünlü kahvesi kum ateşinde pişiriliyor. 0212 512 11 44

Ünlüleriyle meşhur kahve

Bebek Kafe, İstanbul'un en meşhur kahvelerinden biri. Bebek Camii'nin yanında denize sıfır bir kahve. Medya, sanat ve sinema dünyasının da uğrak mekanlarından... Yaz aylarında kalabalık oluyor. Hafta sonu kahvaltı yapmak için de iyi bir seçenek. Bol köpüklü kahvesi kahvenin müdavimlerinin vazgeçilmezlerinden. Sabah 07.00'den gece 22.00'ye kadar açık. Tel: 0 212 227 05 12

Kömürde Türk kahvesini tadın

Nevi Café Balat Ayakapı'da hizmet veriyor. Osmanlı döneminde karakol olarak kullanılan bina restore edildikten sonra bugünkü otantik halini almış. Haliç manzarası ve ilginç dekorasyonu ile ilgi çeken kafenin kömür ateşinde yapılan Türk kahvesi ve çayı meşhur. Kafede tarihî bir yolculuk ve nefis tatlar sizi bekliyor. Tel: 0212 531 86 02

Fincanda pişen kahve!

İzmir Kemeraltı'ndaki Kızlarağası Han'ın arkasındaki sokakta hizmet veren "Şükrü Bey'in Yeri" İzmirli tiryakilerin Türk kahvesi içmek için tercih ettikleri bir mekan. Namı Türkiye sathına yayılmış olan kahve, cezvede değil, fincanın içinde pişiriliyor. Bir fincanın içine konulan bolca dibek kahvesi, şeker ve su iyice karıştırılıyor.

Daha sonra kısık ateşe doğrudan konulan bu fincanın içindeki kahve yavaş yavaş büyük bir özen ile pişiriliyor.

Sıra dışı bir yöntem ile hazırlanan Türk kahvesinin görüntüsü de lezzeti de olağanüstü oluyor. 0232 4836804

Kahve su ile birlikte servis edilir. Sadece kahve tadı alınsın başka tat kalmasın diye kahveden önce su içilir.

zaman

Çevrimdışı bıktımm

  • okur
  • *
  • İleti: 50
Ynt: En güzel Türk kahvesi mekânları
« Yanıtla #1 : 20 Haziran 2009, 10:28:19 »
sağolun güzel bir paylaşım
kalkıp şimdi kahve içesim geldi :p :D