Gönderen Konu: En İyi 10 Antioksidan Hangileridir?  (Okunma sayısı 3012 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
En İyi 10 Antioksidan Hangileridir?
« : 19 Temmuz 2016, 11:10:54 »

En İyi 10 Antioksidan Hangileridir?

(Vücudumuzun Savaşçıları Olan Yiyecek ve İçecekler…)



Antioksidan kelimesi artık hayatımızın tam ortasında yer alamaya başladı. Bunun en büyük nedeni ise artık çok bilinçliyiz. Sağlıklı yaşamanın sırlarını çözdükçe yaşam kalitemizin arttığını biliyoruz. Hala antioksidanın ne olduğunu bilmeyenler için ise Beslenme- Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, ne olduğunu ve en iyi 10 antioksidanı açıkladı. Antioksidan vücudumuza dış etken ya da iç etkenlerle giren, oluşan zararlı maddelerle savaşan askerlerimizdir. Stresli yaşam, zararlı besinler, hava kirliliği, sigara gibi birçok etkenin bedeninize vereceği zararları en aza indiren ve bazen yok eden bu savaşçılar besinlerin içinde saklı.

İşte en büyük antioksidan etkiye sahip 10 savaşçı besin…

Somon: İthal olarak ülkemizde bolca bulunan somon balığı, yüksek oranda omega 3 içermektedir. Omega 3 yağ asitleri vücutta üretilmez ve bu nedenle mutlaka dışarıdan alınmalıdır. Kan yağlarını düşürür, buna bağlı olarak koroner kalp hastalığı risklerini azaltır.

Kivi: Yüksek C vitamini içermektedir, en iyi C vitamini kaynağı olarak görülebilir. Aynı zamanda gözler ve cilt için gerekli olan A vitaminini de oldukça yüksek oranda içermektedir. Günde 2-3 tane kivi tüketerek soğuk algınlıklarından korunabilir aynı zamanda yoğun antioksidan almış olursunuz. Hastalıklardan korunmada ve cilt sağlığında olumlu etkiye sahiptir.

Elma: Vitamin ve minerallerden zengin elma, aynı zamanda kabuğu ile yenildiğinde yoğun lif içermektedir. Kabuklarıyla tükettiğinizde kabızlığı önler. İçerdiği potasyum ile krampları önlerken dolaşımı düzenleyerek kilo vermenizi destekler.

Nar: Yoğun antioksidan içeriklidir, bu özelliğini içeriğindeki polifenollerden alır. Bağışıklığı güçlendirir ve aynı zamanda vücutta yer alan zararlı bileşikler serbest radikallerle savaşır. Böğürtlen: İçeriğindeki antioksidan etki gösteren ellagic asit bulunur. Bağışıklığı güçlendirir, toksinlerin atılmasına yardımcı olur, aynı zamanda kanserden koruyucu etkiye de sahiptir.

Brokoli: Güçlü antioksidanlar vitamin C ve beta karoten açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda çok iyi bir lif kaynağıdır. Etken maddeleri bakımından hafif buharda pişirme veya çiğ tüketilmesi daha yararlıdır. Kabızlığı önler, bağışıklığı güçlendirir. Yoğun antioksidan içeriğiyle bağışıklığı olumlu etkilerken detoks yapmanıza da yardımcı olur.

Acı kırmızı biber: İçeriğinde kapsisinoidler ve uçucucu yağlar aynı zamanda karatenoid pigmentler bulundurur. Sigaranın akciğere verdiği zararı azaltır ve yoğun antioksidan içeriğe sahiptir, DNA kırılmasını engeller. Bunun yanı sıra metabolizma hızına olumlu etki etmektedir.

Kara üzüm: İçeriğinde resveratrol bulunmaktadır, güçlü bir antioksidandır. Kalp sağlığını destekler, kanserden korur, immün sistemi güçlendirerek hastalıklara karşı direnç sağlar. Cilt sağlığına destektir. Mükemmel bir detoks içeceğidir.

Domates: İçeriğinde çok önemli bir antioksidan olan lycopene barındırır. Birçok bilimsel çalışma, mevsiminde tüketilen domates ve domates içerikli salça vb. gıdaların bazı kanser çeşitlerinden koruduğunu göstermiştir. Aynı zamanda antioksidan içeriği ile zararlı bileşiklerden vücudu korumaktadır.

Yaban mersini: İçeriğinde çeşitli flavonoidler bulunmaktadır. Vücutta oluşan ödemin atılmasına yardımcı olur, dolayısıyla lenfödemi önler. Kilo vermede veya antioksidan olarak günde 1 avuç tüketimi yararlıdır.

http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/beslenme-diyet/en-iyi-10-antioksidan-hangileridir_6543.html