Gönderen Konu: Enerji Yoğunluğu Kaloriye Karşı  (Okunma sayısı 4357 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Enerji Yoğunluğu Kaloriye Karşı
« : 14 Ağustos 2008, 14:02:58 »

Enerji Yoğunluğu Kaloriye Karşı Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri kursunda yeni diyet sistemi anlatıldı ve birçok popüler diyetler masaya yatırıldı. İşte yeni diyet görüşü: Enerji Yoğunluğu Düşük Beslenmek.

Kulağa popüler bir akımmış gibi görünse de Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü bilim adamlarının geniş araştırmaları sonucunda uzun sürede en etkin kilo verme ve koruma yöntemi olarak belirlemeleri aslında bir tesadüf değil. Enerji Yoğunluğu Diyetini tanımayla başlamak bu sistemi anlamanın en güzel yolu…

Enerji yoğunluğu besinin ağırlığının sağladığı enerji miktarı anlamına gelmektedir. Bunun anlamı şu demektir: Eğer çok küçük miktarda bir besinin sağladığı kalori değeri yüksek ise buna yüksek enerji yoğunluklu besin, eğer az miktarda kalori sağlıyorsa da düşük enerji yoğunluklu besin denilmektedir.

Bunun için bir oran belirlenmiştir. Besinin 1 porsiyon kalori değerinin besinin 1 porsiyondaki ağırlığına bölümü ile elde edilen değer enerjinin yoğun veya orta ya da yüksek olduğunu gösteren bir göstergedir.

Buna göre besinler 3 kategori de değerlendirilir. Yüksek enerji yoğunluklu besinler her bir gramı yaklaşık 4-9 kalori sağlar, orta derecede enerji yoğunluğa sahip besinler besinin her bir gramında 1.5-4 kalori ve düşük enerji yoğunluklu besinler ise 0-1.5 kalori sağlamaktadır.

Örneğin; 1 karper büyüklüğünde normal peynir 28 gramdır ve 60 kalori enerji verir. Enerji yoğunluğunu bulmak için 60 kalori/28 gram formülünden çıkan değer 2.1 Kalori/gram olacaktır. Bu besinin orta enerji yoğunluklu olduğunu göstermektedir. Veya 1adet havuç yaklaşık 72 gramdır 31 kalori enerji sağlamaktadır. Enerji yoğunluğuna bakacak olursak 0.43 değeri besinin enerji yoğunluğunun düşük olduğunu göstermektedir.

Enerji yoğunluğu düşük beslenmenin ne gibi bir yararı olmaktadır sorusu hepimizin aklına gelebilir. Bunu şu bilimsel kriterle anlatmak en uygun yoldur. Kilo verme tedavilerine bakıldığında amaç bireyin doyarak, iştahı baskılayacak bir beslenme sisteminin uygunluğu aranılan kriterdir.

Ve bu beslenme tekniği ile bireyler besinlerin 1 porsiyonlarındaki enerji yoğunluğu kat sayısına göre öğünlerinde hazır besinlerden bile ne kadar yiyebileceklerini, doymak için enerji yoğunluğu düşük besinlerin gerçekten doyum açısından ne kadar hayat kurtarıcı olacağının farkına varmalarında en doğru yolu gösterecek kılavuzdur.

Örneğin öğle yemeğinizde sebze, yoğurt, ekmek ve salata yemeği planlarken yoğun iş temponuz veya bulunduğunuz ortam değişikliği sizde diyetinizi yapmakta güçlük çıkartabilir. Bu durumda yapılması gereken en kolay yol örneğin dışarıda iseniz bir markete hemen girmek ve reyonda bakıldığında açılığı batırmak için birkaç çeşit besin aldığımı düşünelim. Çikolatalı kek, konserve ton balığı veya bisküvi.

Burada tercihi yaparken akıllıca düşünmek adına hemen besinin 1 porsiyon gramı ve kalorisine bakmak olmalı. Çikolatalı kek 1 porsiyon değeri ortalama 64 gram olup, 235 kalori verirken yoğunluk kat sayısı 3.67, ton balığının 1 porsiyonu 160 gram olup, 155 kalori verir ve enerji yoğunluğu kat sayısı ise 0.96‘dır.

Bisküvinin ise 100 gramı 358 kalori verirken yoğunluk kat sayısı 3.58’dir. Tercih edilecek ise aralarında kat sayı olarak en düşük besini bulmak olacaktır. Sonuçta ton balığı en iyi alternatiftir. Ya da yolda yürürken hızla yemek yemeği tercih ettiniz. Gördüğünüz fast food restoranlarından yemek yemeği düşündünüz. Ve istedikleriniz pizza, hamburger, sebzeli tavuklu soslu salata veya sosisli sandviç…

Evet kalori yoğunluklarına bakacak olursak tercihinizi hemen yapabilme yeteneğini de gösterebileceksiniz. 1 dilim peynir, et ve sebzeden oluşan pizza 79 gram olup 184 kaloriye eş değerdir ve 2.32 enerji yoğunluğu katsayısına sahip iken normal hamburgerin enerji yoğunluğu kat sayısı 2.56, sebzeli tavuklu soslu salata enerji yoğunluğu kat sayısı 0.48 ve sosisli sandviç ise 2.46 olacaktır.

Tercihiniz 2 porsiyon tavuklu sebzeli salata yeseniz bile kilo vermeye diğer tercihlere nazaran hem doyarak hem de az kalori alarak devam edebilirsiniz.

Besinin enerji yoğunluğunu etkileyen faktörler ise sadece besinin su ve diyet lifi içeriğidir. Birçok sebze ve meyvelerin yüksek oranda su içeriyor olması enerji yoğunluklarının da düşük olmasını sağlamaktadır. Buna en güzel örnek greyfurttur.

Greyfurdun % 90’nı su içerirken yaklaşık 39 kalori sağlar. Diyetlerde korkulan havuca baktığımızda % 88’i su olan havuç sadece 52 kalori vermektedir. Ayrıca sebzeler, taze meyveler ve tam taneli tahıl ürünlerinde yüksek diyet lifinin bulunması besinin enerji yoğunluğunu düşürmekte, daha uzun sürede sindirilmesini sağlamakta ve bireyin uzun süre tok kalmasına yardımcı olmaktadır.

Enerji yoğunluğu diyetiyle her besini yiyebilme imkânı bulunmaktadır.  Burada amaç çok önemlidir. Doymak mı tatmak mı? Buna karar vermek gerekir. Örneğin cheese cake 1 porsiyonu 80 gram olup 257 kalori içermektedir. Enerji yoğunluğu kat sayısı ise 3.21 iken çikolatalı dondurmanın 2 topu yaklaşık 66 gram olup 143 kalori ve enerji yoğunluğu katsayısı ise 2.1’dir. Buradan çıkaracağımız en güzel sonuç ise benzer kategorideki besinler içerisinden bile kendinize uygun zevkli yiyecekleri yiyebilme şansına sahip olmanızdır.

Enerji yoğunluğu diyetin de piramidi bunmaktadır. Bu piramide göre; günlük yenilmesi gereken besin gruplarından ne kadar almamız ile ilgili bilgiler açıkça gösterilmiştir. Aşağıdaki porsiyon gruplarına göre yemek yemenizi planlarsanız kalıcı zayıflığı sağlamış olursunuz. İşte en önemli enerji dengesi diyeti kılavuzu…

Meyve grubu 3 porsiyon (1 porsiyon; 1 orta boy veya 1 küçük kase doğranmış meyve)

Sebze grubu  4 porsiyon (1 porsiyon; 4 yemek kaşığı pişmiş sebze, 1 havuç, 1 orta boy patates)

Ekmek ve tahıl grubu 4-8 porsiyon (1 porsiyon; 1 ince dilim ekmek, ½ kase pilav, kuskus, makarna, 4 yemek kaşığı kuru baklagil, ½ haşlanmış mısır, 4 adet kestane)

Yağlı tohumlar ve süt grubu 3-7 porsiyon ( 1 porsiyon; ½ kase badem, ceviz, 1 su bardağı süt veya yoğurt, 2 karper kadar az yağlı peynir)

Yağ grubu 3-5 porsiyon (1 porsiyon; ¼ avokado, 7 adet zeytin, 1 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ)

Günde en fazla şekerli besinlerden 75 kaloriye kadar yenilebilmektedir.

Bu diyeti uygularken yapacağınız en önemli sır; yemeğe başlamadan önce ya salata yemek ya da çorba içmek olmalıdır.

sdonmez.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Akıllı Besinlerle Kalıcı Zayıflayın!
« Yanıtla #1 : 05 Nisan 2011, 00:19:14 »



Kalıcı kilo kontrolünde doğru zamanda doğru yolu izlemenin önemine dikkat çeken beslenme uzmanları, ‘akıllı besinler’in şişmanlıkla mücadelede altın standartlardan biri olduğunu söylüyor.
 
Kilo problemi olan insanlar mucize formüllerin peşine düşüyor, maydanozu, lahanayı veya çeşitli ot kombinasyonlarını kaynatarak sularını içiyor ve birden bütün yağlarının eriyeceğini düşünüyor.

Obezite ve metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, akıllı gıdaları bilip, ona göre beslenmenin şişmanlık hastalığının kalıcı çözümünde önemli rol oynadığını söylüyor. Şeker yükü fazla yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Kaya, “İnsan vücudu ana yakıt kaynağı olarak glikozu kullanır. Glikozun kaynağı ise yiyeceklerle aldığımız karbonhidratlardır.

Karbonhidratları kabaca basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ayırırız. Basit karbonhidratlar, şeker yükü fazla olan yiyeceklerdir. Kan şekerimizi hızlı yükseltir ve bizi daha çok acıktırır, daha çok yememize neden olur” diyor.

Şeker yükü düşük yiyecekler uzun süre tok tuttuğunu hatırlatan Dr. Kaya, ‘akıllı besinler’ dediği gıdaların kalıcı kilo kontrolünde nasıl tüketilmesi gerektiğini ise şöyle özetliyor:

Kompleks karbonhidratların içindeki şeker kana daha yavaş geçer ve bizi daha uzun süre tok tutar. Kompleks karbonhidratlar ve düşük glisemik indeksli yiyecekler, kalıcı kilo vermede en sık başvuracağımız akıllı besinlerdir. Bunlar; elma, armut, kivi, greyfurt, kiraz, çilek, kurubaklagiller, bulgur, esmer pirinç ve kepekli makarnadır.

Başlıca basit karbonhidrat ihtiva eden ve glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler ise şeker, bal, reçel, tatlılar, muz, incir, üzüm, tatlı kavun, tatlı karpuz, patates, havuç, beyaz pirinç, beyaz un ve beyaz makarnadır.

Peki, bu yiyecekleri hiç tüketmeyecek miyiz? Tabii ki yiyeceğiz ama şeker oranını düşürerek yiyeceğiz yani nasıl yiyeceğimizi bileceğiz. Örneğin; muzu yoğurtla, patatesi etle ve yoğutla karıştırarak yemek vücut için biyoyararlanımı daha iyi kılar ve bizi daha geç acıktırır. Ayrıca yemeğe limon katmak da glisemik indeksi düşürür.

Yüksek lif içerikli besinleri bilmek ve bu tür besinleri öğünlerimizde sık kullanmak da kalıcı kilo kaybında en büyük yardımcımız olur. Bu yiyecekler sindirim sistemimizde daha uzun süre kalır.

Çiğneme hızımız bile bu tür besinlerde daha yavaştır. Bizi daha tok tutar. Lif oranı yüksek besinlerin aynı zamanda şeker oranı da düşüktür. Örneğin kabak, lahana, brokoli, ıspanak, kurubaklagiller, kepekli unlar da çok iyi seçimlerdir. Kabızlık sorunu olanlara da birebir çok iyi çözümdür.
 
hastane.com.tr
〰〰〰〰🐠