Gönderen Konu: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?  (Okunma sayısı 73853 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tesniye

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 395
  • Nişan aldık yıldızları..
Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« : 31 Mayıs 2010, 21:27:30 »

Hazır tavukların kesimi caiz olsa bile kaynar suya batırıldığı için mundar olduğu ve islami olarak yenmesnin uygun olmadığını biliyoruz.

Ancak er piliç markası ile maruf bir firma bu hususta da mundar olmadan işini hallettiklerini beyan ediyorlar. Ben caiz ya da değilden ziyade bu husus hakkında sizleri bilgilendirmek ve bir şahsiyetin araştırmasını arz etmek istiyorum..




Tavuk yetiştiricileri yem kullanırlar ve bu yemde hayvan kemiği tozu kullanılması şarttır. Bu yemler yurtdışından gelir ve içinde hangi hayvanın kemiği var bilemezsiniz. Çünkü ülkemize girişte bir kontrol ya da ciddi bir ceza uygulaması yoktur. Dolayısıyla domuz kemiği olma ihtimali de var. Erpiliç kendi entegre yem tesisini kurmuştur ve yemi üretirken sadece tavuk kemiği kullanılmaktadır.

Tüm üreticiler tavuğa antibiyotik verirler. Erpiliç antibiyotik verimini kesimden 3 gün önce bırakır. %5-10 arası kayıpları oluyormuş bu yüzden . Ama bırakmazsa mundar olur tavuklar. Köylerde bile kesimden 3 gün önce kafese kapatılır ki fıkhi olarak temizlensin diye. Çünkü tavuk her bulduğunu yer. Belki akrep yedi. Antibiyotikli tavuğun paketini açtığınızda zaten tavuk eczane gibi kokar, farketmişsinizdir mutlaka marketten alınan tavuklarda.

Tavuğu kesmeden önce bayıltıcı elektirk veriyorlar. Tavuğu banttan çıkarıp yere geri bırakırsan 60-90 sn arası dirilmesi lazım. Ama bazı firmalar elk ile öldürüyor. Bu durumda hayvan mundar olur. Bu elektriği vermelerinin nedeni tavuğun çırpınarak banttan çıkmaması için.

Erpiliç'te tavuklar elle tek tek kesiliyor. Basında çok tartışılan Erpiliç kesim bıçaklarında Bismillahi Allahuekber yazıyor. Kesim için özel yaptırılmış İsviçre bıçakları bunlar. Ve sadece şah damarı kesiliyor kurbandaki gibi. Kafası koparılmıyor mundar olmasın diye. Kesimhane de dahil her yeri gezdim. Hakikaten böyle olduğunu gördüm.

Tavuk vücut ısısı normalde 42 derece. Kesilince tavuk ölüyor ama hücreleri ölmüyor. Bu nedenle büzüşüyor. Eğer keser kesmez yolmazsanız büzüşmeden dolayı yolarken derisi de kopar. Ayrıca günde 300bin tavuk kesiliyor ve elle yolunması mümkün değil. Bu nedenle tavuğu 52 derece suya sokuyorlar. Böylece vucut ısısı 42 derece oluyor ve makina yoluyor. Fabrikaya bir çok uzman getirtmişler. En son Hayrettin Karaman da gelmiş. Ve hepsi caizlik konusunda onay vermişler. Ama diğer bazı firmalar 53-54 derecede suya batırıyor. Bu durum caiz olmuyormuş. Kuru yolum teknolojisi de dünyada yok. Seri üretimde kuru yolum yaptım diyen yalan söyler deniyor, takdir edersiniz ki 300.000 tavuk az bir rakam değil.

Tavuğa klor verilmesi mecburiymiş, gıda mühendisleri bu konuyu daha iyi kavradılar. Ben neden mecbur olduğunu çok aklımda tutamadım. Her firma veriyormuş zaten mecburi olduğu için. Erpiliçte de veriliyor ama bunlar gaz klor kullanıyorlar. Diğer firmalar sıvı klor kullanıyor. Tavuğun rengi beyaz olursa makbul değildir. Klordandır o beyazlık. Sıvı klor tavukta gömülü kalır. Ama bunlar gaz kullanınca, işini bitiren gaz ortamı terkeder fizik kanunları gereğince. Tavuğun gerçek rengi, elimize baktığımızda gördüğümüz renkmiş. Bunu geçen gün bir organik gıda uzmanı da söyledi tv'de. Marketten aldığımız bazı tavuklar karbeyaz. Meğer sıvı klor nedeniyle böyleymiş.

Erpiliç'te iki çeşit kasalama sistemi var. Beyaz kasalar yere konuyor. İçine kesinlikle bişey konmaz. Mavi kasalar onun üstüne konuyor. Tavuk da bunun yani mavinin içine konuyor. Böylece tavuk asla yere konmamış oluyor.

Her çalışanda işine uygun kıyafet var. Buzdolabı bölümünde çalışanlar var. Ona göre korumalı giyiniyorlar. Çalışan memnuniyetine baya önem verdiklerini gözlemledim.

Tavuğun iç organlarını çıkaran bir makina var. Son teknoloji. Parçalamadan tümden çıkarıyor. Pislik necaset tavuğa bulaşmıyor yani. Bir veteriner var. Tek tek kontrol ediyor iç organları. Hastalık varsa derhal müdahale etmek için. Ayrıca bu iç organ sıyırma makinasının ucu, bir tavuğun organlarını çıkardıktan sonra tekrar yerine giriyor ve içeride otomatik olarak dezenfekte edilip ikinci tavuğa sıfır uçmuş gibi giriyor. Nedeni, ilk tavukta hastalık varsa, ikinciye bulaşmasın diye. Gerçekten insan sağlığı ve İslam adına her şey düşünülmüş. Hayran kaldım gezerken.

Tavuk şoklama odaları var. Raf ömrü bir yıl olan ürünleri burada tutuyorlar. Eğer taze ürünü böyle şoklamazlarsa raf ömrü bu kadar uzun olamaz. Ama bizler evde aldığımız ürünü dondurucuya atsak da şoklanmış olmuyor. Bakteri oluşabiliyor ve besin değeri de kalmıyor.

Bir tavukta 200gr kan olur. Erpiliç kanı akıtıyor kesince (Gerçekten de yaptıkları giderin içi kandan bir dere gibiydi). Ancak diğer firmalar akıtmıyor. Bir tavukta 200 gr kan olunca günde 300bin tavuktan 60 ton eder. Bu korkunç bir rakam . İnsanlar bu kiloyu saklamaya çalışıyorlar. Kanı akmamış tavuğun kanları kılcal damarlarında kalıyor. Ve bu tavuğun rengi morumsu olur. Bize de denk gelmişti marketten, neden mor diye düşünüyorduk. Meğer sebep buymuş.

İçinden ped çıkan tavuklar var. Firmalar pedi suya batırıp koyuyorlar ve böylece ağır çekiyor. Bir tane ıslatılmış ped 50 gram olsa 50*300 000= 15 ton eder. Tüketici bunu kabullenirse üretici de yapar tabi. Ama erpilicin sadece tabaklı bagetinde var ki o da suyunu salıyor. O nedenle. Geçenlerde annem marketten yanlışlıkla farklı bir marka tavuk almış ne yazık ki. Markayı söylemeyeyim, gıybet olmasın. Tavuğun altından çıkan poliüretan tabak resmen kurşun gibiydi. Tabakta özel delikler vardı ve bu deliklerden de su girmiş tabağa. Hayatımda hiç öyle bir poliüretan görmemiştim. Kuş gibi olması gerekirken baya bir ağırdı. Firmaya maille şikayet ettim durumu ve saçma sapan bir cevap yolladılar. Yani firmalar böyle oyunlara ne yazık ki başvuruyorlar gerçekten.

Gezide gıda mühendisi arkadaşlarla tartıştığımız bir kaç farklı konuyu da sunayım:

*Sarellelerde (daha doğrusu kakaolu fındıklı kremalarında) yağ tutucu kullanılıyor. Bu nedenle yağı dışarı çıkmıyor. Yağ tutucular çok tehlikeli ve kanserojendir. Uzak durmakta fayda var.

*Çikolatalar eskiden erirdi şimdi erimiyor. Çünkü onlarda da yağ tutucular var. Trans yağlar var. Ki çok tehlikeli. "Nebati yağ" demek margarindir. Kesinlikle uzak durun margarinden. Direk yemesek bile bisküvi çikolatada yiyoruz. İçindekileri okuyup nebati yağ değil kakao yağı yazıyorsa alalım. Zekaya asıl faydalı olan kakao yağıdır. Trans yağ ise genetiği değiştirilmiş ürün demektir. Kesinlikle uzak durun. Kanserojen ve tehlikelidir.

*Salam ve sosisten kesinlikle uzak durun. Nerde sölpük (işe yaramayan-atılacak) et var ondan yaparlar. Baharatlanmış tavukları almayın. Günü geçiyorsa baharatla kapatmaya çalışmış olabilirler.

*Sucukta da güvenilirlik şart. Çok baharatlı çünkü. Ve baharat çok güzel bir kusur örtücüdür.

ARKADAŞLAR,

Erpiliç babamın firması değil. Ama beni yakın tanıyanlarınız bilirler ki gıda güvenilirliğine azami dikkat etmeye çalışırım. Zira "haram" vücuda girdi mi, insanoğlunda bozulmalar başlar. Ben fabrikayı gezdim gördüm. İçim kanaat etti. Şimdi Erpiliç harici hiç bir markadan tavuk almıyorum. Lütfen yediklerimizin sağlıklı ve caiz olduğuna dikkat edelim. Yazımı isterseniz sayfanızda paylaşabilirsiniz.

ASLIHAN DURAN


Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

selcuklu

  • Ziyaretçi
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #1 : 31 Mayıs 2010, 21:55:46 »
52 derece suya sokuyorlar benim bildigim buda yenmez ama müteallim hocam cevaplasin

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #2 : 02 Haziran 2010, 23:51:49 »
ASLIHAN DURAN kim?

Çevrimdışı tarihman

  • magnealkIZ
  • yazar
  • ****
  • İleti: 751
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #3 : 03 Haziran 2010, 01:27:18 »
Bence yazı irdelenmeli... Biraz reklam var gibi... Üstelik "hazır kesilmiş tavuğu" masum göstermeye çalışmış. Bence "Er-piliç"de "Her Piliç" gibidir. Uzak durulmalı... Mutlaka kuru yolum tavuk tercih edilmeli... Son zamanlarda bir kaç firma var, kuru yolum yapan. Zaten "kuru yolum tavuk" arayanlar nerede ve nasıl bulacağını gayet iyi bilirler.

Çevrimdışı tarihman

  • magnealkIZ
  • yazar
  • ****
  • İleti: 751
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #4 : 03 Haziran 2010, 01:38:46 »
Kuru Yolum Nasıl  Yapılır?

Kuru yolum tavuk üretim sistemi,  geleneksel olarak köylerimizde yapılan tavuk  kesiminin modernize edilmiş ve belli bir makine parkurunda sisteme bağlanmış  şeklidir. Kuru yolum sistemi şu aşamalardan oluşur:
 
 1 – Tavukların Konvöre Asılması:

Kesime  gelen tavuklar, ayaklarından tek tek konvör’e (raylı askı sistemi) asılır.
 2 – Uzmanı Tarafından  Usulünce Kesilmesi:


Konverde ilerleyen tavuklar kesim alanına geldiğinde  kesim uzmanı tarafından usule uygun olarak (besmeleyle) tek tek kesilir.
 
 3 – Kan Akıtma  Parkuru:


Kesilen tavuklar bir süre kanların akıtılması için parkurda  hareket ettirilir.
 
 4 – Kuru Yolum  Parkuru:


Kanı akıtılan tavuklar kuru yolum makinesine sokularak özel  geliştirilmiş sistemle tüylerinden arındırılır.
 
 5 – Kaba Tüylerden  Arındırma:


Yolum makinasndan çıkan tavuklar çok sayıda personel tarafından  kaba tüylerden arındırılır.
 
 6 – İç Organlarının  Temizlenmesi:


Tavukların iç organları ehil kişilerce temizlenir.
 
 7 – İnce Tüylerden  Arındırma:


Tavukların üzerinde kalan ince tüyler de çok sayıda personel  tarafından temizlenir.
 
 8 – Son Temizlik:


Yolunmuş ve iç organları alınmış tavuklar ayaklar kesildikten sonra tezgah  üzerinde son defa elden geçirilerek titiz temizleme işlemi yapılır.
 
 9 – Paketleme:


Temizlik işlemi yapılan tavuklar tartıldıktan sonra paketlenerek soğuk hava  deposuna kaldırılarak satışa hazır edilir. 
 


Çevrimdışı andelib

  • okur
  • *
  • İleti: 71
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #5 : 03 Haziran 2010, 14:34:48 »
bende aslıhan duranın kim olduğunu merak ettim?
Andelibim,                   
Güledir düşkünlüğüm.     
Gülzardayım,               
Ondandır şaşkınlığım.

Çevrimdışı Du-ran

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 0
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #6 : 20 Temmuz 2010, 01:57:48 »
Değerli Arkadaşlar,

Ben Aslıhan Duran. Keşke yorumlarınızda biraz daha duyarlı olsaydınız. Helal gıda için kendi çapında uğraş veren, araştırmalar yapan ve öğrendiklerini insanlarla paylaşan sıradan birisiyim. Erpiliç'i tanımam ki reklamını neden yapayım. Ayrıca eğer reklamını yapsaydım da yanlış olmazdı. Helal sertifikası alan ve helal gıda üreten bir firma varsa ortada, şer odaklarının kendi markalarını yaydığı bu dünyada ben bir Müslüman olarak neden müsbet firmaların reklamını yapmayayım? Biz Müslümanlar'ın hatası ne yazık ki hep bu olmuştur. Bilip bilmeden birbirimizle uğraşmak... Ve biz bununla vakit kaybederken-oyalanırken, birbirini ve düzenini kollayanlar alıp başını gidiyor. Merakınızı giderebildiysem ne mutlu. Hepinize saygılarımla.

Çevrimdışı hakikidost

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 125
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #7 : 20 Temmuz 2010, 12:51:06 »
Ben Boluluyum ve Erpiliçin üretim kesim tesisleride Boluda.Bırakın kesimi üretim aşamasında zaten hayvan artıklarından ölülerinden  yem yapılıyor ve bu civcivlerde bu yemlerle besleniyor.Çalışan kardeşlerimizde var bu tesislerde kesim aşaması tek tek elle olabilir ama yolma işlemi diğer firmalarla aynı.Ben bu güne kadar hiçbir abimizin helal dediğini duymadım ve kesinlikle yemeyin dediklerine şahit oldum.
"Biz iyi olursak her şey iyi olur..."
-------------------------------------
"Evlatlarım ! Yusuf (a.s) Züleyha\'nın İstek Ve Arzularını Terk Etti Mısır'a Sultan Oldu.sizde Nefsinizin İstek Ve Arzularını Terk Edin Dünyaya Sultan Olun."

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #8 : 24 Ekim 2011, 19:25:07 »


http://www.kandazlar.com

Sanırım sonunda bulduk! Satış noktaları artıyor, talep de çok önemli tabii... Şu an Kim markette bile satışa sunulmuş. Taleplere göre sipariş veriyorlar.
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #9 : 24 Ekim 2011, 23:25:46 »



Teşekkürler duymamıştım.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #10 : 24 Ekim 2011, 23:56:18 »


http://www.kandazlar.com

Sanırım sonunda bulduk! Satış noktaları artıyor, talep de çok önemli tabii... Şu an Kim markette bile satışa sunulmuş. Taleplere göre sipariş veriyorlar.

İnternet üzerinden de sipariş verilebilen bir firma.Bu arada kuru yolma tavuklar maliyet hesabından dolayı normal tavuklara göre biraz pahalıdır.Ama önemli olan tabi ki helal olması

Çevrimdışı azizistanbul

  • yazar
  • ****
  • İleti: 677
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #11 : 25 Ekim 2011, 00:52:09 »
aslıhan duran .  siz amatör olarak helal gıda ile uğraşabilirsiniz.

ancak.

aslıhan duran olarak  fetva makamında bulunabilmek için ilmii yeterliliğiniz nedir ?

                                    fıkhi bilginizin yanında tıbbi bilginiz nedir  ?
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Çevrimdışı azizistanbul

  • yazar
  • ****
  • İleti: 677
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #12 : 25 Ekim 2011, 00:55:08 »
kandazları görmeden genellemeyin. sonra geri adım atmış olmayalım. bazı sıkıntılarını duymuştum.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #13 : 25 Ekim 2011, 09:17:26 »
Kaygı duyduğunuz bu sıkıntıları bizimle paylaşabilirmisiniz? en azından sitemizi ziyaret edenler ve bizler duymuş oluruz.

Çevrimdışı azizistanbul

  • yazar
  • ****
  • İleti: 677
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #14 : 26 Ekim 2011, 00:47:36 »
sebeplerini burada yazacak kadar net bilgim yok.

Ancak bu tavuk işinde yeni bir icat çıkana kadar türkiye genelinde yoğun satış yapmak imkansız. Eğer bir tavuk firması türkiyenin her yerine marketlere kadar çok rahat bir şekilde ulaşıyorsa o bizim standartlarımıza uymaz.

yok bahsedilen firma bunun makinasını icat etti ise ona lafım yoktur. Amma velakin bir makina icad edilmiş olsa büyük firmalar onu herkesten önce sistemlerine dahil ederler.

Kuru yolum demek elle tavuğu kuru kuru yolmaktır (veya soğuk suya batırarak) bu da ciddi oranda zor bir iştir. Kuru yolum yapan  lokal işletmeler bunu 20-30 tane bayan çalıştırarak yaparlar.  Bundan dolayı da bir kaç gün önceden verilmeyen olağan dışı siparişleri kabul edemezler. 

Ayrıca kuru yolum tavuk tabiri caizse "Çirkin"dir yani orasında burasında tüyler vardır. fabrikasyon gibi tertemiz olamaz.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ