Gönderen Konu: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?  (Okunma sayısı 73791 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #45 : 15 Aralık 2011, 08:38:52 »

Alıntı
slm arkadaşlar ben türkiyenin ilk 10 daki piliç üreticilerinin entegre tesislerinin tamamını gezdim gördüm.. iki tanede kuru yolma yapan yer gördüm ve asla kuru yolma yemem neden derseniz hijyen sıfır piliç hızlı bakteri üreten bir gıda.. birde fıkıh ve ictihat bilmiyenler fıkıh hocalarına laf etmesinler .....


Selamün aleyküm demek istediniz! Ve aleyküm selam...
Bu Freezing Arkadaşım eğer bir Piliç firmasının adına yazmadıysa ne kadar ilim sahibi onu da öğrenmek isterim...

Eğer bir sağlık uzmanı iseniz daha detaylı açıklama yapmanızı bekleriz...

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #46 : 21 Aralık 2011, 03:12:38 »
Para kazanma uğruna her şeyi yaparlar.Bir şekilde de fetvasını bulurlar...Başımıza da alim kesilirler...

Çevrimdışı tk1978

  • IZLEMCI
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 455
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #47 : 27 Mayıs 2012, 16:58:36 »
bir balıkçı oltasını veya ağını atarken bilerek besmele çekmese bu avlananlar/tutulanlar da yenmez.

Bu konu hakkin´da genis bilgisi olan var mi?

Çevrimdışı Tesniye

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 395
  • Nişan aldık yıldızları..
Tüy yumşatma kuruyoluma girer mi?
« Yanıtla #48 : 01 Eylül 2013, 20:21:15 »
Erpiliç ile alakalı bu konu açıldığında suyun sıcaklığını düşük  seviyeye düşürürerek mundar olmadığı tezi üzerinde erpiliç helal tavukçuluk yaptığını iddia ediyordu.

Son günlerde, erpiliç bu kuruyolum işinde eski yaptığına kendisi de ikna olmamış olacak ki ve bu işe kafa takmış olmalı ki bu sefer yine kendine mahsus bir tüy yumşatma işine girdi. Yeni sistemde, bakın biz tavuğu suya batırmadan tüyünü yumşatıyoruz ve bu şekilde temizliğine halel gelmiyor diye iddiali bir yönteme başvurdu ve günlerce tüm tv kanallarında da kuruyolum diye servis etti.

Böyle bir yöntem ile tavuğun  mundar olup olmadığı ehil kimselerce tetkik edilmeli olduğu kanaatindeyim.

Anlattıkları yöntem şu şekilde:

  • Tüm piliçler sıcak nemli hava tünelinden geçerek tüyleri yumuşatılır. Yumuşatılan tüyler el değmeden otomatik yolum makineleriyle temizlenir.
  • Tüm piliçler sıcak su kazanına daldırılmadığından piliçler arasında çapraz kirlenme yaşanmaz, daha hijyenik ve daha sağlıklı bir ürün elde edilir.
  • Bu sistem sayesinde yüzbinlerce pilicin geleneksel eski usullere uygun olarak, çok kısa sürede tüy yolum süreci tamamlanır.
  • Piliç derisi daha az yıprandığından doğal rengini kaybetmez.
  • Sıcak su kazanı kullanılmadığından su tüketiminde %75'e varan tasarruf sağlanır ve çevre duyarlılığı yükselir.
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #49 : 19 Ocak 2014, 01:38:27 »
Erpiliç ile alakalı bu konu açıldığında suyun sıcaklığını düşük seviyeye düşürürerek mundar olmadığı tezi üzerinde erpiliç helal tavukçuluk yaptığını iddia ediyordu. Son günlerde, erpiliç bu kuruyolum işinde eski yaptığına kendisi de ikna olmamış olacak ki ve bu işe kafa takmış olmalı ki bu sefer yine kendine mahsus bir tüy yumşatma işine girdi. Yeni sistemde, bakın biz tavuğu suya batırmadan tüyünü yumşatıyoruz ve bu şekilde temizliğine halel gelmiyor diye iddiali bir yönteme başvurdu ve günlerce tüm tv kanallarında da kuruyolum diye servis etti. Böyle bir yöntem ile tavuğun mundar olup olmadığı ehil kimselerce tetkik edilmeli olduğu kanaatindeyim. Anlattıkları yöntem şu şekilde:
  • Tüm piliçler sıcak nemli hava tünelinden geçerek tüyleri yumuşatılır. Yumuşatılan tüyler el değmeden otomatik yolum makineleriyle temizlenir.
  • Tüm piliçler sıcak su kazanına daldırılmadığından piliçler arasında çapraz kirlenme yaşanmaz, daha hijyenik ve daha sağlıklı bir ürün elde edilir.
  • Bu sistem sayesinde yüzbinlerce pilicin geleneksel eski usullere uygun olarak, çok kısa sürede tüy yolum süreci tamamlanır.
  • Piliç derisi daha az yıprandığından doğal rengini kaybetmez.
  • Sıcak su kazanı kullanılmadığından su tüketiminde %75'e varan tasarruf sağlanır ve çevre duyarlılığı yükselir.

Bu konudaki bilir kişi yorumları için ziyaret ettim burayı, ancak yorum yok! gf))  Cevaz konusunda malumat rica ediyoruz lütfen...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Erpiliç hakikaten her piliç gibi değil mi?
« Yanıtla #50 : 19 Ocak 2014, 01:57:31 »
"Özellikle son zamanlarda ortaya çıkan ve HELAL gıda pazarına göz diken büyük ölçekli üretim yapan firmalar kuru yolum – kuru kesim aeroscalder gibi tanımlar ile piyasada HELAL gıdaya vurgusu yapmaya başlamışlardır.  Zaten scalding haşlama manasına gelmektedir. Fakat ürünün helal sayılabilmesi için birçok faktörü görmezden gelmeye başlamışlardır. Bunlar özellikle;

1. Kesim öncesi sersemletme adını verdikleri elektroşok uygulaması yapmaktalar.  Böylece piliç kesildiğinde hiçbir reaksiyon göstermemekte ve bayılmış ya da ayılacağı şüpheli(ölmüş) durumda kesime girmektedir. Doğal kesimde çırpınma fazlaca olmaktadır, özelliği de budur. Fakat bu şartlarda yüksek kesim adetlerine çıkılamadığından elektroşok işlemi uygulanmaktadır. Elektroşokta tavukların öldükten sonra kesilmesi ihtimali her zaman vardır. Dolayısı ile yüksek adetlerde elektrik şoku vererek bayıltma yöntemi ile tavukları kesim işlemine tabi tutan firmaların ürünleri helallikten uzaktır.

2. Haşlama kazanına girmesi veya Aeroscalder denilen sistem ile tüy yolumu kolaylaştırılmaktadır. Fakat bu esnada sıcak buhar su ve hava pilicin derisi ile temas ettiğinde deri ve tavuk eti hücre yapısı sünger gibi açılarak gözenekli hale gelmektedir. Böylece tavuğun necasetini bünyesine alan buhar veya sudan tavuk eti ve derisine necaset almakta ve devamında ani soğuma ile deri gözenekleri ve hücre yapısı kapanarak soframıza gelecek tavuk, necaseti bünyesinde hapsetmektedir. Haşlama kazanları ile bu necaset oranı çok yüksek iken buharlı haşlama sistemi ile yapılmaya başlanmış olup yine sıcak buhar ile bu proses uygulanmaktadır.  Yani neme doymuş sıcak hava ile tavuk yolum öncesi haşlanarak yolum yapılmakta olup bunun da Helal ve kuru yolum olduğu iddia edilmektedir. Bu iddia tamamen yersiz ve mesnetsiz olup tüketiciyi hem kandırmakta hem de haram ürün yemesine neden olmaktadır.

3. Piliçlere iç organ çıkarma ve soğutma esnasında çeşitli kimyasallar ile duşlama yapılarak bakteriyel bulaşmanın önüne geçilmeye ve raf ömrünün uzatılmasına çalışılmaktadır.

Yukarıda bahsedilen nedenlerle kuruyolum- kurukesim- HELAL gıda vurgusu yapılan ürünlere itibar edilmemesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz."