Gönderen Konu: Fikirden Çizime Proje Nedir, Ne Değildir?  (Okunma sayısı 4378 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Fikirden Çizime Proje Nedir, Ne Değildir?
« : 24 Mart 2013, 01:50:20 »

Fikirden Çizime Proje Nedir, Ne Değildir?



Hayatımızın merkezinde problemler var. Her an problem çözüyoruz ya da yeni fikirler üretiyoruz. Bunları yaparken az da olsa bir usûl takip ediyoruz. Bu problemi nasıl çözerim? Yeni bir fikri nasıl projelendiririm? Bu projede neyi hedeflemeliyim? Bunun için hangi kaynakları, malzemeleri kullanabilir, hangi ölçümleri yapabilirim? Son olarak, projemi nasıl sunarım ki kabul görsün? Bütün bu soruları cevapladığımızda, fikirden kâğıda proje nasıl aktarılır, sorusuna cevap bulmuş olacaksınız.

Proje, bir fikrin ortaya çıkışı ile başlayıp, önceden belirlenen zaman dilimi içinde gerçekleşen, belli bir hedefi olan, neticede bir ürün elde edilen çalışmadır. Proje en geniş tabirle, bir probleme çözüm bulma, ürün veya bilgi üretme, ortaya çıkan bir fırsatı değerlendirme gibi maksatlarla toplum yararına hizmet edebilmeyi hedefler.

Bu hizmetin hedefine ulaşması için öncelikle iyi bir fikre ihtiyaç vardır. Her proje çalışmasında bir ön hazırlık yapılmalıdır. Her aşamada, bütün araştırmacıların iş tanımına göre ahenk içerisinde hareket etmeleri gerekir. İkili müzakereler veya genişletilmiş grup toplantılarıyla literatür bilgileri toplanır. Arkasından projenin durumu müzakere edilmelidir. Öncelikler tespit edilerek belirli bir disiplinle hareket etmek projenin başarısı için mutlaktır.

Fikrin beş ana durağı vardır. Bu beş ana kaide fikrin olgunlaşmasının alt yapısını oluşturur. Fikir zamanı gelmiş, gündeme uygun, güncel konularla alakalı, hedefleri olan, hizmet için toplum yararına katkı sağlayacak özellikleri olmalıdır.

İyi fikir iyi projeye nasıl dönüştürülür?

İyi bir fikrin projeye dönüşebilmesi için standartları olan ve itina ile hazırlanmış bir proje önerisine ihtiyaç vardır. Fikriniz ne kadar orijinal olursa olsun, siz bunu yazılı hale getirerek insanlara sunamaz iseniz, o fikrin toprağın altındaki defineden farkı olmaz. Bunun için hangi yollar takip edilir, gelin beraber bakalım.

Projenin konusu

Projeniz için ilk önce ilgilendiğiniz, üzerine düşündüğünüz, merak ettiğiniz konular üzerinde düşünmeye başlamalısınız. Aklınıza pek çok fikir gelebilir. Bunları devamlı not etmelisiniz. Bunların arasında en güzel şekilde yapılabileceğinizi, en faydalı, merak edilen ya da boşluk dolduranını seçerek işe başlarsanız, iyi bir başlangıç yapmış olursunuz.

İkinci adım bilgi toplama

Seçtiğiniz konu ile ilgili kitaplardan, dergilerden, insanlardan ve kurumlardan bilgi toplamalısınız. Bilgi, yazılı olabileceği gibi konuyla alakalı fotoğraf, asetat, saydam, model, afiş ve bulabileceğiniz her türlü malzeme de olabilir.

Kontrollü deney yapmak ve sonuçları kaydetmek

Proje çerçevesinde yapılması gereken bir deney varsa deneyi yaparken bütün gözlemler ve düşünceler not edilmelidir. Notlarınız size, çalışmanız bittikten sonra meseleyi toparlamanızı kolaylaştıracak, eğer bir hata yaptıysanız hatanızın nerede olduğunu gösterecektir. Bugün ilmin bize gösterdiği buluşlar ve keşifler uzun uğraşların sonunda, tekrar tekrar deneme ve yine yılmadan tekrar deneme ile gerçekleşmiştir.

Grafik, tablo, çizim, model hazırlama

Deney sonrasında ne oldu? Bulduğunuz sonuç nedir? Sonuçlarınızı grafikler, tablolar, çizimlerle gösteriniz. Bulduğunuz sonucu gösterecek maketler (modeller) de yapabilirsiniz. Çalışmalar basit, düzenli ve sistematik olmalı. Yapılan maket, deney ya da çalışma insanların anlayabileceği şekilde düzenlenmeli, ayrıca yapılan çalışmaya görsellik de katılmalıdır.

Sunumdan önce pratik yapmak

Projenizi arkadaşlarınıza, öğretmenlerinize, ailenize, jüriye ve tanımadığınız pek çok insana sunacaksınız. Bu yüzden belki heyecanlanabilirsiniz. Bunu görerek sunumu başkasına yaptırmayın. Çünkü konuyu en iyi proje sahibi bilir.

Projenin kaleme alınması

Proje önerisindeki hedef, durum, usûl başlıkları altında projenin neyi hedeflediğini belirleyin. Ülkemizde/ dünyadaki bu konu ile ilgili durumun ne olduğu (benzer ürünlerin ne olduğunu) farklılığını/benzerliğini, projenin gerçekleştirilmesi için hangi usûl(ler)in kullanılmasının tasarlandığı, bunun nedenleri izah edin.

Ayrıca kaynakça başlığı altında mevzu ile alakalı hangi bilgi kaynaklarına ulaşıldığı belirtilir. Proje kapsamında proje takvimi gösterilir. Yine projenin en önemli boyutu olan mali yönü de son tarafa eklenir.

Projenin başarılı olma usûlleri

Proje yürütücüsünün ve proje ekibinde liderlik yapabilecek kapasitede en az bir AR-GE elemanının olması gereklidir.

Proje mesulü, proje ekibine bilimsel ve teknolojik konularda tam güven verebilmeli, olayları ve bilgileri gerek proje ekibine gerekse üst makamlara yorumsuz olarak aktarmalıdır. Şayet üzerinde çalışılmakta olan bir alanda araştırma başlatmak istiyorlarsa, konunun ve hedeflerin dikkatle seçilmesi ve farklılıklarının ve faydaların neler olacağının dikkatle ortaya konması gerekir. Projenin ileri safhalarında iç sürtüşmelere sebep vermeyecek şekilde proje elemanlarının iş tanımlarının dengeli hazırlanması gerekmektedir.

“Proje yapıyorum” deyip de düşülen hatalar

- Hazırlanılan birçok projenin B planı yoktur. Bu ise proje için ciddi bir eksikliktir. Bir projenin A planı olduğu gibi B, hatta C planının da olmasında büyük fayda vardır. Fikir olgunlaşmadan proje hazırlamak yine hatalara sebebiyet verir.

- Proje metninin hazırlanması ve nihai hale getirilmesi için bir süreye ihtiyaç vardır. Projenin yazımı mümkünse günler önceden bitirilmeli. Proje ekibi projelerini sunmadan birkaç defa okumalıdırlar.

- Ve unutmamak gerekir ki, fikriniz ne kadar orijinal olursa olsun kurullar, kendilerine ne sunduysanız onu değerlendireceklerdir.

Kıymetli okuyucular! Bu sayımızda projelerin nasıl hazırlandığına dair bilgileri kısaca öğrenmiş olduk. İnşaAllah bir sonraki sayımızda konuyu misaller üzerinden ele alacağız. Ödül kazanmış projelerin nasıl hazırlandığını sizlere aktaracağız. Yeni sayımızda görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalınız.

Proje Hazırlayacak Olanlara Tavsiyeler

►    Yazı ve konuşma diline tam olarak hâkim olmaları
►    Bilgisayar teknik ve bilgi donanımına sahip olmaları
►    İletişimi gerçek şahıslar üzerinden birebir olarak yapmaları
►    Proje ile ilgili bilgiyi doğru şahıslarla, doğru zamanda paylaşmaları


İlyas Kartal | 02 Ekim 2012 | İnsan ve Hayat Dergisi


mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Fikirden Çizime Proje Nedir, Ne Değildir?
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2013, 08:26:26 »
Teşekkürler.