Gönderen Konu: Ev Yapımı Kolay Kek  (Okunma sayısı 31942 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Sumak Ekşisinin Bulgur'a Kattığı Lezzet
« Yanıtla #15 : 14 Ağustos 2014, 11:07:46 »

Sumak Ekşisinin Bulgur'a Kattığı Lezzet


Önceleri lezzet denildiği zaman tatlı yiyecekler gelirdi aklıma. Tatlıları severdim, ta ki Emiş Teyzenin sumak ekşili köftesiyle tanışana kadar. Akdeniz yolculuğumuzda yeşil ağaçlı, kuş cıvıltıları eşliğinde, dar bir yoldan geçip tahta merdivenli açık balkonlu evine misafir olduk, Emiş Teyzenin.

Bulgur köfteli yuvarlaklarla dolu tenceresini, kendi tabiri ile bir dolu guşkana, getirdiğinde ekşinin yemeğe böyle bir tat vereceği hiç aklıma gelmemişti. Yağda sotelenen sarımsağın ekşi ile bütünleşip bulgura verdiği tadı, evime döner dönmez bende denemeliydim. Şimdi her yapışımda ilk günkü tadıyla yediğim bu lezzeti sizlerle paylaşıyorum.

Sumak Ekşili Köfte

Malzemeler:

    Yarım kilo ince çekilmiş bulgur
    Bir su bardağı nohut
    Bir çay bardağı irmik
    Bir kaşık salça
    Bir adet orta boy soğan
    50 gram kıyma
    Bir tutam tuz
    Bir su bardağı sumak ekşisi

Yapılışı:

Sumak ekşisinin tadı çıkması için en az yarım saat, üzerini iki santim kapatacak kadar suda bekletiriz. Bulgur, irmik, salça ve kıyma el yakmayacak sıcaklıkta, yarım bardak su ilave edilerek robottan geçirilip hamur haline getirilir. Elde ettiğimiz bu hamur küçük toplar halinde yuvarlanır. Diğer tarafta küp gibi ince doğranmış soğan yağda sotelenir, biraz salça ilave edilir salça da sotelendikten sonra bir litre su ve yeteri kadar tuz ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Hazırlamış olduğumuz köfteler kaynayan suya atılır ve kırk dakika kadar pişirilir. Önceden ıslattığımız nohutlarımızı ayrı bir kapta haşlarız. Haşlanan nohutlar pişen köftemize ilave edilir. En son üzerine tülbentte süzülen sumak ekşisi ilave edilir.

Not: Yemek pişmeden ekşi ilave edilmemelidir, yemeğin pişmesine engel olabilir.

Sosu için:

Bir kapta ince doğranmış sarımsakları yağda soteleyip nane ilave edilir. Elde edilen sos köftenin üzerine dökülüp servis edilir.


Bahar Güneş | 05 Ağustos 2014 | http://insanvehayat.com/sumak-eksisinin-bulgur-kattigi-lezzet/


Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Güveçte Soğan "GALLE"
« Yanıtla #16 : 20 Mayıs 2015, 11:36:24 »
Güveçte Soğan "GALLE"



Kalabalık ve uzun yolların yoruculuğundan sonra iftar sofrasında karşılaştığım farklı lezzet çok dinlendirici gelmişti. İftara az kala kocaman kara fırından çıkarttığı çömlekleri açtığında bu güzel lezzetin zamanla; yavaş yavaş pişmenin neticesi olduğunu anlattı Elif Teyze. Çiğ konulan malzemeler köz ateşte yavaş yavaş pişerek tatlanıyor, tıpkı zamanla nasıl olgunlaştırdığını anlatırcasına. Bu doğal lezzeti tattığımda imkanı olanların taş fırında, bulamayanların normal fırında ama ağır ateşin verdiği tadı yakalayarak tatmasını istedim sevgili okurlarımızın.

Malzemeler:

- Yarım kilo arpacık soğan
- Bir kilo kuşbaşı et
- Bir çay bardağı zeytinyağı

Tarifi:

- Arpacık soğanlar soyulup yıkandıktan sonra alt kısma kuşbaşı et gelecek şekilde güvecin içine dizilir.
- Üzerine tuz ve yağ gezdirilir.
- Daha önceden yakılıp köz haline getirilen taş fırına güvecin ağzı kapatılıp yerleştirilir.
- En az 4-5 saat pişmeye bırakılır.
- Bu köz ateşindeki yavaş pişme yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır.
- Taş fırın ve odun ateşini her zaman bulmak mümkün değil. Aynı işlemi evdeki fırında 150 derecelik ısıda yavaş pişirme ile de yapabiliriz. Böylece zamanın kattığı lezzeti tadabiliriz.

GALLE




Bahar GÜNEŞ | 09 Eylül 2014 | http://insanvehayat.com/guvecte-sogan-galle/

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Süslü Lezzet: Gül Baklavası
« Yanıtla #17 : 20 Mayıs 2015, 11:39:51 »
Süslü Lezzet: Gül Baklavası


Malzemeler:

- Bir yumurta
- Bir çay bardağından biraz az sıvı yağ
- Aynı miktarda süt
- Bir yemek kaşığı limon suyu
- Bir fiske şeker
- Yarım paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
- Bir su bardağı ceviz içi
- Açarken kullanılmak üzere nişasta


Üzeri için:

- 250 gram tereyağı
- Yarım su bardağı zeytin yağı


Şerbet için:

- Üç su bardağı toz şeker
- Dört su bardağı su
- Dört damla limon suyu


Yapılışı:

- Yumurta ve kabartma tozu çırpılır.
- Yağ ve süt karıştırılır.
- Üzerine un, limon suyu ve bir fiske şeker ilave edilerek hamur haline getirilir ve yirmi dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
- Baklavanın içi için ceviz orta büyüklükte çekilir veya robottan geçirilir.
- Şerbet için şeker ve su konularak on dakika hızlı ateşte kaynatılır.
- Dört damla limon damlatılıp altı kısılarak bir müddet daha kaynatılarak soğumaya bırakılır.
- Dinlenen hamur ufak parçalar halinde kesilip beze yapılır.
- Bezelerden biri açılıp istenilen büyüklüğe geldiğinde açılan yufka altıya bölünür.
- Parçalara ceviz serpilir. İnce bir oklavaya gevşekçe sarılarak büzüştürülür.
- Oklava çekilerek kıvrımları bozulmadan alınır.
- Yuvarlayarak gül şekli verilir.
- Tepsiye dizilir.
- Şekil verme işlemini yufkayı açar açmaz yapmalıyız. Aksi taktirde yufka şekil verme sırasında kırılabilir.
- Bütün yufkalar bittikten sonra tereyağı kızartmadan eritilip sıvı yağ karıştırılarak kaşık kaşık her dilimin üzerine gezdirilir.
- Hazırlanan tepsi 180 derecelik ısınmış fırına verilir.
- Yirmi dakika piştikten sonra ısı 100 dereceye düşürülüp yirmi dakika daha bekletilir.
- Bu işlem baklavamızı biraz daha kıtırlaştıracaktır.
- Pişme tamamlandıktan sonra sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbet dökülür.

Baklavamız servise hazırdır.



Bahar GÜNEŞ | 09 Eylül 2014 | http://insanvehayat.com/suslu-lezzet-gul-baklavasi/

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Kabak Çiçeği Dolması
« Yanıtla #18 : 20 Mayıs 2015, 11:42:51 »
Kabak Çiçeği Dolması



Malzemeler

- 25-30 adet kabak çiçeği
- 1,5 su bardağı pirinç
- Bir adet orta boy soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım kaşık salça
- Kuru nane ve tuz


Yapılışı

Bahçeye inip gezindiğinizde kabak bitkilerinde sarı turuncu arasında zarif çiçekler görürsünüz. Sabahın ilk saatlerinde kocaman açıp güneşi gördüklerinde kapanırlar. Çiçekleri dolma yapmak istediğiniz zaman toplamalısınız. Toplandıktan ya da pazardan alındığında dolapta bir ya da iki gün ancak kalabilirler.

Arı ve böceklerin sevdiği bir çiçek olduğu için toplarken dikkatli olmak gerekir.

Önce soğanlar küp küp doğranıp yağda biraz soteledikten sonra salça ilave edilir. Biraz da salça ile soteleyince üzerine yıkanan pirinç ve tuz atılır. Bu şekilde biraz kavurduktan sonra kuru nane ilavesiyle dolmamızın içi hazırdır.

Çiçeklerin iç kısmındaki tomurcuklar çıkartılır. Dış yüzeydeki ufak yeşillikler de alınır. Yıkanan çiçeklerimizin içine hazırladığımız içten bir miktar koyulup yapraklar içe doğru kapatılır ve tencereye dizilir. Üzerine biraz yağ, tuz ve sıcak su gezdirilir. Orta ateşte yirmi dakika pişirilir. Afiyet olsun.


Bahar GÜNEŞ | 08 Ekim 2014 | http://insanvehayat.com/kabak-cicegi-dolmasi/

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ham İncirin Mayaladığı Lezzet: TELEME
« Yanıtla #19 : 20 Mayıs 2015, 12:15:37 »
Ham İncirin Mayaladığı Lezzet: TELEME



Çobanların sağdıkları sıcak sütü, ham incir ve incir sütüyle anında mayaladıkları pratik lezzet. Azık çıkınındaki yufka ekmeğini banıp yiyebileceği, isteğe göre üzerine biraz pekmez gezdirip tatlı niyetine de yenilebilecek besin değeri yüksek, tamamen tabii bir tat. Teleme inek sütü ile yapılsa da keçi sütünün verdiği kıvam ve lezzeti yakalamak zordur.


Malzemeler:

- Keçi sütü
- Bir adet ham incir ve incir dalı


Yapılışı:

Bir kâse ılık sütün içerisine küçük ham bir incir ve birkaç damla incir sütü konulur. Birkaç defa sütümüz çırpılırken mayalanmaya başladığında çırpılma bırakılır. Birkaç dakika içinde sütümüz tutar. Mayalandıktan sonra 10 dakika içinde yenilmesi gerekir. Beklediği taktirde acıyabilir. Mayalanmadan sonra içindeki incir çıkarılırsa bekleme süresi 5 dakika daha artar. Bu mayalama kuru incirle de yapılabilir. Ama kuru incirle yapıldığında içindeki incirler çıkartılmaz. Bu işleme de incir uyutması denilir.




Bahar Güneş | 08 Ekim 2014 | http://insanvehayat.com/ham-incirin-mayaladigi-lezzet-teleme/