Gönderen Konu: Glikozlu Hurmalara Dikkat  (Okunma sayısı 23036 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Glikozlu Hurmalara Dikkat
« : 23 Temmuz 2012, 15:41:33 »

 Hurma aslında her mevsim çok besleyici ve yararlı özellikleri nedeniyle tüketilebilecek bir meyve. Ancak ülkemizde özellikle Ramazan ayında yoğun tüketimi oluyor. Ülkemize hurmalar genellikle Suudi Arabistan, Tunus, Cezayir ve İran´dan ithal ediliyor. 

Bu yıl Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesinden dolayı hurma tüketiminin geçen yıllara göre daha düşük gerçekleştiği belirtiliyor. Havaların sıcak olmasının yanında yaz mevsiminde yenebilecek meyve sayısının çok olmasının da hurma tüketiminde azaltıcı etkileri olduğu aktarılıyor.

Bugüne kadar genelde hurmayı meyve olarak tüketiyorduk. Şimdi tüketiminin artması ve taşıma kolaylığı nedeniyle diğer meyve suları gibi hurma suyu da üretilmeye başladı. Bu hurma suları el değmeden otomatik makinelerle içinde hiçbir katkı maddesi içermeden ve tamamen doğal olarak üretilmeye başladı. Henüz sofralarımızı pek süslemese de şeker hastalarının tüketebilmesi ve çay kahve gibi içeceklerde tatlandırıcı olma özelliği nedeniyle talep görme ihtimali yüksek.

Genelde ülkemizde 5-6 lira arasından satılan İran hurmasından kilosu 60-100 lira arası satılan Acve hurmasına kadar değişik fiyat ve türlerde hurmalar satılıyor.

Hurmaları glikoz şerbetiyle yıkıyorlar
Ucuz hurma alırken şekerin daha zararlı bir hali olan glikoz şerbetiyle yıkanıp yıkanmadığını da kontrol etmek lazım. Aldığınız bazı hurmalar ucuz olmasına rağmen pırıl pırıl parlamakta ve çok yapışkan olmaktadır. Bu hurmaları glikoz şerbetleri ile yıkayıp sonrasında kurutarak satmaktadırlar. Aslında doğal bir meyve aldığınızı düşünürken size glikoz şekeri yedirmektedirler.

Hurma seçerken lütfen bu duruma da dikkat edin.

gidasayfasi.com

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Glikozlu Hurmalara Dikkat
« Yanıtla #1 : 23 Temmuz 2012, 16:13:15 »



Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Fakirin hurması 2 YTL, zengininki 100 YTL
« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2012, 16:59:04 »
Fakirin hurması 2 YTL, zengininki 100 YTL

Her yıl Ramazan ayında artan hurma tüketimi bu yıl geriledi. Büyük market zincirleri Ramazan’a özel 30 metreyi bulan hurma reyonları kurdu, ancak fiyatları indirmek zorunda kaldı.
İstanbul Mısır Çarşısı ve marketlerde ucuz kategorisindeki hurmalar 2-10 YTL arasında fiyatla satılırken, ortadirek hurmaların fiyatı 60 liraya kadar çıkıyor. Zengin hurması Acve ise 100 YTL’ye satılıyor.
Hurma ithal eden firmalardan biri olan Malatya Pazarı yetkilisi Murat Palancı, kuruyemiş satışlarının geçen yılın Ramazan ayına oranla yüzde 40 gerilediğini belirterek şöyle dedi: “Bu yıl Ramazan yaş meyvenin bol olduğu günlere denk geldiği için başta hurma olmak üzere kuruyemiş satışları geçen yılki düzeye ulaşamadı. Satışların bu yıl yüzde 40 dolayında daha az olacağını tahmin ediyorum.”
İndirim yaptılar
Perakende hurma fiyatlarının 2 ila 60 YTL arasında değiştiğini söyleyen Murat Palancı şöyle devam etti: “Hurmada büyük sıkıntı var. Bu yıl satışlar yetersiz. Türkiye’nin hurma ithalatı 5-6 bin ton. Toptancının ve perakendecinin elindeki hurmanın Ramazan’dan sonra satış şansı yok. Bu nedenle en büyük market zinciri hurma fiyatını 2.20 YTL den 1.69 YTL ye indirdi.”

Fakirin hurması 2 YTL
Türkiye, İran, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Tunus ve İsrail’den hurma ithal ediyor. En ucuzu hurma dallarından örülmüş sepetlerde ithal ediliyor. Dökme olarak açıkta satılan bu hurmaların perakende fiyatı 2 YTL’den başlıyor.
Mısır Çarşısı ve etrafındaki dükkanlarda satılan İsrail hurması, benzerlerinden daha yüksek fiyatla alıcı buluyor. Satıcılar, İsrail hurmasının iriliği, temizliği ve şık ambalajı nedeniyle daha yüksek fiyattan müşteri bulduğunu söylüyor.



‘Hurmayı yıkamadan yemeyin’ uyarısı

Murat Palancı, hurmanın elma gibi yıkandıktan sonra yenmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Hurma, kurak, yarı çöl iklimli ülkelerde yetişiyor. Bu ülkelerde toz toprak içinde yetişen hurma, genellikle sağlık açısından gerekli donanıma sahip olmayan işyerlerinde işlenerek paketleniyor. Bu nedenle yiyeceğiniz hurmayı, elma, marul, üzüm yıkar gibi, yıkamadan yemeyin.”
Palancı, bazı hurmaların glikoza bulanarak satıldığını belirterek şunları söyledi: “Tunus hurması glikoza bulanarak satılır. Bu hurma tezgâhta ıslak gibi durur. Elinize aldığınızda eliniz yapış yapış olur. Tunus hurmasını naturel yemek isterseniz, dallı hurmayı tercih edin.”


 

Kilosu 100 YTL
İstanbul Mısır Çarşısı’nda perakende 2 liradan başlayan hurma fiyatları 60 liraya kadar çıkıyor. Ancak Suudi Arabistan’dan ithal edilen Acve hurmasının kilosu 100 YTL’den satılıyor.
Acve, Medine kentinde yetişiyor ve Hz. Muhammed tarafından yetiştirildiğine ve yendiğine inanılıyor. Az miktarda yetişen Acve, Hz. Muhammed’in hurması olarak kabul edildiği için özel fiyatla satılıyor. Murat Palancı, “Geçen yıl 400 kilo Acve ithal etmiştik. Bu yıl 700 kilo getirdik. Bizden başka kimse bu hurmayı getirmez” diyor.

mİLLİYET

Çevrimdışı osmanlı

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 379
  • Okula hayır, Açık lise kolejlerine evet.
Ynt: Glikozlu Hurmalara Dikkat
« Yanıtla #3 : 24 Temmuz 2012, 16:12:42 »
Sukkari hususî tercihim. Sonra benim Hamidiye dediğim onların Amber hurması çok güzel
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Glikozlu Hurmalara Dikkat
« Yanıtla #4 : 24 Temmuz 2012, 20:55:02 »


Hurma nasıl yetiştirilir hurma fidesi yetiştirme yöntemleri medine hurması tunus hurma fidesi mekke hurmasıArabistan Hurmasının Bakımı

Ülkemizde Ege ve özellikle Akdeniz bölgemizin kıyı şeridinde yetiştirilmektedir. Ayrıca ülkemizde yetişen Datça (Girit) hurması ve Gölköy hurması adlı iki alt türü bulunmaktadır. Bu iki türün meyveleri Arap hurmasınınkiyle aynı lezzettedir ama eti azdır. Hurma Ağacı

15-24 m. kadar boylanan hurma ağacının dalı olmayan yalın gövdesinin kalınlığı 30 cm'yi geçer. Dibinden piçler çıkaran ağacın sert gri-yeşil renkli ve gösterişli bileşik yapraklarının uzunluğu ağacın büyüklüğüne göre 2-4 m. arasında değişir. Ağacın üst kısmında her yaprak koltuğunda bir tomurcuk yer alır. Bu tomurcuktan başak halinde açan bir çiçek topluluğu doğar.

İkievcikli olan olan hurma ağaçlarının erkek çiçekleri dişi çiçeklerin üzerine getirilip sallanarak ya da erkek ve dişi çiçek açan hurma ağaçları birbirine yakın dikilerek dişi çiçeklerin döllenmesi sağlanır. Döllenen dişi çiçeklerden sonbahara doğru 6 cm. uzunlukta oval sarı-turuncu ya da koyu kırmızı-kahverengi hurma meyveleri oluşur.

Hurma ortasında zarımsı bir kabukla sarılı tek çekirdek halinde tohumu bulunan çok tatlı etli ve besleyici bir meyvedir. Taze ya da kurutulmuş olarak yenildiği gibi pastacılıkta da kullanılır. Şekerlemesi ve şarabı yapılır. Bazı hurma çeşitleri daha az tatlıdır. Bunların kurutulup öğütülerek unu çıkarılır.

Arabistan Hurması Ağacının Yetiştirilmesi

İklim isteği: Hurma ağaçları sıcak ve kurak iklime gereksinir. Ülkemizde Akdeniz ikliminin yaşandığı yöreler hurma ağaçlarının gelişimine çok uygundur. Kışın sıcaklık O derecenin altına indiğinde hurma ağacının gelişimi durur. -10 derecede büyük zarar gören ağaç -12 derecede donup ölür.

Hurma ağaçlarının kış mevsiminde soğuk rüzgârların hâkim olarak estiği yöne kapalı yerde yetiştirilmeleri doğru olur. Böylece sıcak ortamlı mini klimalarda yetiştirilen ağaçlar dondan korunur. Hurma ağaçları yüksek sıcaklıklara çok dayanıklıdır. Bu nedenle çöllerdeki vahalarda rahatlıkla yetişip gelişirler.

Çok nemli ortamları sevmeyen hurma ağaçları tropikal iklimlerin yaşandığı yerlerde yeterince gelişemez. Ama ülkemizde tropikal iklimi yaşayan yöre bulunmadığından hurma ağaçlarının yetiştirilmesi için bu yönden sorun yaşamayız. Ancak Ege bölgemizde İzmir'de ve hatta daha güneyinde bazı yörelerde hurma ağaçları yetiştiği halde ağaçlar yeterince sıcak ortamda bulunmadıkları için meyve bağlamazlar.

Arabistan Hurması Ağacının Toprak İsteği

Hurma ağaçları diğer palmiye türleri gibi çeşitli toprak tiplerine uyum sağlayabilir. İyi drenajı bulunmayan (süzek olmayan) topraklarda dahi yetişebilir. Ancak iyi hazırlanmış topraklarda hurma ağaçlarının özellikle ilk yıllarında gelişimi çok hızlı ve verimli olur. Bu nedenle hurma ağacı yetiştirilecek bahçe toprağına humus torf ve çam kabukları katılmalıdır. Killi ve ağır topraklar dere kumu humus torf ve perlit eklenerek hafifletilebilir. Hurma ağaçları besinlerini genellikle toprakta yüzeyden sağladığından toprağın yüzeyden ilk 30 cm'lik bir tabakasının bu ağaçlar için hazırlanması yeterli olmaktadır.

Arabistan Hurması Ağacı sulama yöntemi

Hurma ağaçlan doğası gereği kuraklığa dayanıklıdır. Ülkemizde yetiştiriciliğinin yapıldığı Akdeniz bölgemizde yaz mevsimini hiç sulanmadan geçirebilir. Ancak bu ağaçların ideal görünümde olmasını ve büyüyüp gelişmesini istiyorsak toprağın nem durumuna göre yazın hurma ağaçlarını sulamamız doğru olur. Ancak topraktaki taban suyu yükaaaae ve ağaçların kök düzeyine yakınsa hurma ağaçlarını sulamaya gerek kalmaz.

Arabistan Hurması Ağacı gübreleme

Hurma ağaçları için elbette bol organik madde içeren iyi yanmış çiftlik gübresiyle gübrelenmek en iyisidir. Bu gübre ağacın köklerine değdirilmeden yaprakların izdüşümüne göre ağacın çevresine yayılarak verilmelidir. Böyle bir çiftlik gübresini sağlayamadığımız takdirde piyasadan temin edeceğimiz kompoze fenni gübreleri hurma ağaçlarımıza verebiliriz.

Hurma ağaçları için potas azot fosfat ve magnezyum içeren ve ambalajında 20.20.20 ya da 15.15.15 sayılarıyla gübre konsantrasyonunu gösteren dengeli bir fenni gübre kullanılması uygundur. Bu gübrenin yanında ağaçlarımıza iz elementler (ya da iz halinde bulunan -oligoe-lementler-) denilen demir bakır mangan çinko bor kükürt ve molibden de verilmeli bütün bu gübreleme etkinlikleri ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yapılıp bitirilmelidir.

Arabistan Hurması Ağacı Budama

Hurma ağaçlarının dalları olmadığından gerçek bir budamadan söz edilemez. Arap hurması ve Datça hurmasında dipten ve bazen gövdeden süren sürgün ve piçler istenmediği takdirde hemen kesilip çıkarılmalıdır. Bunun dışında hurma ağaçlarında kuruyan ölen ya da aşırı derecede bozulan yapraklar estetik kaygısıyla kesilir. Budamayı yapacak kimsenin ellerine zarar gelmemesi için eldiven takması keskin bir testere kullanması ve yaprak sapını gövdeye yapıştığı yerden kesmesi gerekir. Aksi takdirde gövdede kalan sivri yaprak sapları tehlike yaratabilir.

Arabistan Hurması Ağacı hasat zamanı

Hurma ağaçları sonbaharda meyveleri kendine özel rengi ve tadı kazandığında geciktirilmeden hasat edilir. Bunun için hurma meyvesi salkımları ağaçta yaprak koltuğuna yapıştığı yerden testereyle kesilir. Daha sonra bu salkımlar güneş görmeyen havadar bir yere asılarak meyveler kurutulur ve yenilecek kıvamına getirilir

Arabistan hurması ağacı Hastalık ve zararlılarıyla mücadele

Genelde hurma ağaçları hastalık ve zararlılara karşı çok dayanıklıdır. Özel bir hastalıkları yoktur.

Arabistan Hurması Ağacının Üretilmesi

Hurma ağaçları tohumlarıyla (yani hurma meyvesinin içindeki tek çekirdekleriyle) üretilir. Birçok tohumun tersine bu tohum soğuklamaya gereksinmez. İyi çimlenme için hurma tohumunun taze olması gerekir. Dikilecek tohum üzerinde meyvenin etli kısmı ve zarımsı kabuğu çıkarılıp tohum yıkanmalıdır. Bunlar tohumdan uzaklaştırılmadıkça çimlenme olmaz. Tohumlar ithal torfla perlit ya da volkan tüfü (ponza taşı) karışımının içine ekilebilir.

Tohum ekilirken uzun ekseni yatay olacak şekilde yatırılır. Üzeri 6-10 mm. kalınlığında yukarıda sözü edilen karışımla kapatılır. Çimlenme için en uygun sıcaklıklar 25-32 derecelerdir. Hurma tohumları birkaç hafta içinde çimlenir. Çimlenen fideler kökleri kırılmadan ve yukarı bükülmeden bir saksı ya da geniş bir tüp içine alınır bahçemizdeki yerlerine şaşırtılacağı büyüklüğe erişinceye kadar özenle bakılır.

Arabistan Hurması Besin Değerleri

100 gr. doğal şekilde kurutulmuş hurma meyvesinin içerdiği besin değerleri şöyledir: 274 kalori: 22 gr. protein; 729 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 05 gr. yağ; 2.3 gr. lif; 63 mgr. fosfor; 59 mgr. kalsiyum; 3 mgr. demir: 1 mgr. sodyum; 648 mgr. potasyum: 58 mgr. magnezyum; 50 IU A vitamini; 009 mgr. B1 vitamini; 01 mgr. B2 vitamini; 2.2 mgr. B3 vitamini: 0153 mgr. B6 vitamini ve 249 mcgr. folik asit.

Arabistan Hurmasının Sağlığa yararı

Yukarıdaki değerlerde görüldüğü ve sık sık yinelendiği gibi hurma çok besleyici bir meyvedir. Bunun yanı sıra; İçerdiği yüksek orandaki lifi nedeniyle hurma peklik çekenlere iyi gelmektedir.
 Beyaz Hurma


Kurutulmamış hurma


mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Glikozlu Hurmalara Dikkat.Hurma Kralından Tavsiye
« Yanıtla #5 : 25 Haziran 2014, 08:45:48 »
Suudi Arabistan'da ‘Hurma Kralı' lakabıyla tanınan Süleyman Uzunoğlu, sahurda yenilecek 10 hurmanın açlık hissini düşüreceğini belirterek, vatandaşları bilmedikleri yerlerden hurma almamaları konusunda da uyardı.



Sakarya'dan 13 sene önce öğrenci olarak gittiği Suudi Arabistan'da şimdilerde ‘Hurma Kralı' olarak tanınan Süleyman Uzunoğlu, Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezlerinden olan hurma fiyatlarının geçen yıldan biraz daha fazla olacağını söyledi. Bir önceki sene daldaki hurma miktarının az olduğunu belirten Uzunoğlu, "Fiyatlar yüzde 25 daha fazla olacak. Geçen sene 25 TL'ye aldığınız Medine hurmasını bu sene 30 TL'ye alacaksınız, fiyatlar artacak" dedi.
Yaklaşık 250 tür Arabistan hurması olduğunu bunların içerisinde ise en önemlisinin peygamber hurması (Acve) olduğunu ifade eden Uzunoğlu, "Özelliği ise Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hurma dalı almıştır. Bu dalı toprağa ekmiştir ve yarım saat sonra meyve vermiştir. Onun için manevi bir özelliği vardır. Ve Peygamber Efendimiz de demiştir ki; ‘Kim Peygamber hurmasından sabahları aç karna 7 gün, 7 tane yerse o gün ona büyü (sihir) ve zehir isabet etmez. Bu hadisi inceleyen doktorlar tez yazmışlar, eğer 7 günün sonunda şırıngayla zehir enjekte etseniz o zehir geri teper. Çünkü antikor oluşur, öyle bir özelliği var peygamber hurmasının. Kilosu yaklaşık 30 ile 100 TL arasında değişir" diye konuştu.
Hurmanın insanı tok tuttuğuna işaret eden Uzunoğlu, vatandaşlara tavsiyelerde bulunarak, "Bir insan hurma ve su ile ömür boyu yaşama şansına sahiptir, bütün meyvelerin özü hurmada vardır. Peygamberimiz tavsiye etmiştir, hakkında hem ayet hem de hadis vardır. Hal böyle olunca hem şeker hastalığına, hem vücuttaki kan şeker oranını dengeleme açısından, vitamin, mineral ve içeriği açısından çerez yerine hurma yemelerini tavsiye ediyorum. Hatta mümkünse ceplerinde bir adet hurma taşıyarak, çay içerken onu yesinler. Vücudundaki dinçliği, cildindeki güzelliği, sinir sistemindeki düzelmeyi göreceklerdir. Ama bunu haftada bir defa değil her gün yemeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.
Sahurda yenilen hurmanın açlık hissini düşürdüğünü söyleyen Uzunoğlu, "Şöyle bir örnek vereyim, bir adam tıka basa sahur yesin, o gün bir denesin açlık oranı yüzde 30'dur veya yüzde 80'dir diyelim. Birde 10 tane hurma yesin, su içsin o zaman açlık oranı düşecektir. Ben iftarda hiçbir şey yemeden önce hurma yemelerini, sahurda ise en sonunda hurma yemelerini tavsiye ederim" dedi.
Hurmanın alınacağı yerlere de dikkat edilmesini isteyen Uzunoğlu, "Hurmanın saklama koşulları, nerede gerçekleşiyorsa oradan alınmalı. Örneğin çarşıda açık, tozlu bir yerden hurma alınmamalı, ambalaj sistemi iyi olan, toz toprak olmayan yerlerden alınmalı" diye uyardı.
 Habervaktim.com

Çevrimdışı Bab-ı Aşk

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 9
Ynt: Glikozlu Hurmalara Dikkat
« Yanıtla #6 : 25 Haziran 2014, 17:05:53 »
  e63)) Medine hurması yanına da biraz fındık... olsa da yesek şimdi forumdaki yazıları okurken...
"Fırsat azdır, onu en mühim işlere sarf etmeli. Bu da kalb birliği olanların sohbetiyle mümkündür. Hiç bir şey sohbetin yerini tutamaz. Eshab-ı Rasûlüllah buna misâldir."  (Mektubat C-1, M-120)