Gönderen Konu: Gözlerimizi haramdan korumak, 26 Şevval 1435 (22 August 2014)  (Okunma sayısı 4027 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı recep67

  • okur
  • *
  • İleti: 91
  • Sadakat Forum

Gözlerimizi haramdan korumak, 26 Şevval 1435 (22 August 2014) 
 ْ : اس تعيذ بالله نِ وا م ُّضُغَ ي َينِنِمْؤُمْلِّ ل ل ُق َّن
ِ
 ا ْمُهَ ل َ كَْزَ أ َ ِ لَِ ذ ْمَُوجَُ رُ وا ف ُظَفَْيََ و ِْ هِِار َصْبَأ َ ونُعَن ْصَ ا ي َمِ ب ٌيرِبَ خ ََّاللَّ
قال رسول الله (صلعم):       َظرَّ الن َ ِزن َ اُ ن هم َاْنَيْ الع

Muhterem Mü’minler,
 Hutbemiz GÖZLERİMİZİ HARAMDAN MUHAFAZA ETMEK hakkındadır

Cenâb-ı Hak, peygamberleri ve kitapları vâsıtasıyla insanın bu dünyaya başıboş ve gayesiz gönderilmediğini beyan etmiş, her şeyi en ince teferruâtına varıncaya kadar bir nizama, bir sisteme bağlamıştır. Bu itibarla akl-ı selim sahibi her mü’minin, Allah’ın kendisine bahşettiği bütün nimetleri, Allah’ın razı olacağı şekilde kullanması icab etmektedir.
 
Rabbimizin bizlere bahşettiği en büyük nimetlerden biri de göz nimetidir. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Allahü Teâlâ buyuruyor ki; Kulumu iki gözünü kör etmekle imtihan ettiğim zaman sabrederse, o kuluma gözlerine karşılık olarak cenneti veririm”1 Başka bir hadis-i şerifte de “Hiçbir kul, dininden dönmesi hariç, gözlerini kaybetmekten daha ağır bir belaya uğramış değildir.”2 buyurulmaktadır.
 
Böylesine değerli olan bu uzvumuzu ve sair uzuvlarımızı, onları bize ihsan eden Hz. Allâh’ın rızasına uygun olarak kullanmalıyız. Gözlerimizi nasıl kullanacağımızı bize öğreten birçok Âyet-i Kerîme ve Hadîs-i Şerîf vardır.  Cenab-ı Hak Nur Suresi’nin otuzuncu Âyet-i
                                                 
1 Sahih-i Buharî, Merdâ 7 2 Tuhfetü’l-Ahvezî, cild 7, sayfa 81

Kerimesi’nde “Habibim, Mümin erkeklere söyle gözlerini indirsinler, ırzlarını da muhafaza etsinler. Çünkü bu kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz ki Hz. Allâh yapmakta olduklarınızdan haberdardır.” Yani “Gerek dışarıda, gerek içeride ve gerek başkalarının evlerine girerken- çıkarken, otururken-kalkarken gözlerini dikmesinler, harama bakmaktan, ayıp bir şey görmekten sakınsınlar.”3 buyurmaktadır.  Bu sebeple, eğer bizim isteğimiz ve kasdımız olmadan münasip olmayan bir manzara karşımıza çıkarsa hemen gözümüzü çevirmeliyiz. Bu, mes’ûliyeti olmayan ve bize sevap kazandıran doğru bir hareket olur. Ancak bu bakışı devam ettirir veya tekrarlarsak işte o zaman günaha dalmış oluruz. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hz. Ali (r.a.) Efendimiz’e “Bir bakışı diğer bir bakış takip etmesin. Çünkü birinci bakış lehine, ikincisi aleyhine olur.”4 buyurmuşlardır. Yine, harama bakmanın nasıl bir günah olduğunu “Gözlerin zinası bakmaktır”5 hadis-i şerifi ile ifade etmişlerdir.
 
Bilhâssa her türlü kötülüğün teşvik edildiği ve rağbet gördüğü bu asırda gönüllerimizi kirletmemek ve manevi hayatımızı mahvetmemek için çok daha fazla dikkat etmemiz icab etmektedir. Ebu’l-Faruk Silistrevi Hz.leri bu hususu vaazlarında hep dile getirmiş ve üzerine basa basa şu tavsiyede bulunmuşlardır:  Evinizden çıktığınız zaman unutmayın çok reca ederim. La ilahe illAllahü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-Mülkü ve lehü’l-Hamdü… okuyun. Bunu okuyan kimse için bir milyon sevap, bir milyon günahtan af vardır.

 Acaba Rasülullah (s.a.v) bunu niye böyle buyurdu diye bütün hadis alimleri dehşete düşmüşler, hayran kalmışlar. Nihâyet şuna kâil olmuşlar: İnsanlar evinden çıktığı zaman çarşı ve  pazarda çok fena halleri müşahede edecek ve günaha düçar olacaklar. Şefaat-ı azim olarak, o gün akşama kadar işlediği günahların hepsini, bu duayı okumaları sebebiyle Hz. Allah affedecektir. Bunu ezberleyin, çoluğunuza çocuğunuza öğretiniz efendiler!
   
                                             
5, sayfa 3502
4 El-Müstedrek Ale’s-Sahihayn, Cild
3 Hak Dini, Kur’ân Dili, cil
2, Hadis 2788 5 Sahih-i Buharî, İsti’zan 12, Kader  9
ÖĞRENİLMESİ GEREKEN İLK DİL TATLI DİLDİR...