Gönderen Konu: Güzel Zayıflayın!  (Okunma sayısı 3179 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Güzel Zayıflayın!
« : 07 Mayıs 2010, 00:40:15 »


Bilinçsizce uygulanan diyetler, kilo verdirse bile sağlık ve güzellik elden gider.

Fitokimyasallar ve lifler kilonuzu kontrol altında tutmayı sağlayan iki değerli besin grubudur. Sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagiller gibi bitkisel gıdalarımızda doğal olarak bulunan bu maddelere fitokimyasallar (bitki kimyasalları) adı verilmektedir. Kilo kontrolü için tüketmeniz gereken fitokimyasallar ve lifler kalorisi az olan meyve, sebze, baklagiller ve tam tahıl ürünleridir.

BAKLAGİLLERİN ÖNEMİ

Kilo almanıza neden olan şeker ve hayvansal ürünlerde ise fitokimyasal ve lif değerleri oldukça düşüktür. Kurubaklagiller birçok diyette önemli rol oynar. Kuru fasulye ve soya fasulyeleri besin öğeleri ve posadan zengindirler ve yüksek kalitede protein kaynağıdırlar diyabeti düzenler ve kilo kontrolüne yardımcıdır.

SOĞANSIZ ASLA

Yağların okside olmasını sağlayan soğan yağların yakımında ve selülitle mücadele de etkili besinlerden biri olarak beslenme programınızda yer alması gereken bir gıda.

KUŞKONMAZIN FAYDASI

Selülit ve diyet programlarının önemli bir parçasıdır. Damarları güçlendirme özelliğine sahip mucize bir besindir. Kan basıncını düzenler, toksin atılımını sağlar. Dolaşım düzenleyici özelliği ile selülit oluşumunu engellemeye yardımcıdır.

DENGE FORMÜLÜ

Kilo vermek için düşük kalorili ve protein bakımından yüksek diyetler uyguluyorsanız baş ağrısı, halsizlik yorgunluk, bulantı, ishal gibi problemler yaşıyor olmanız çok normal. Proteini yüksek karbonhidrat yoksunu diyetler tam tersi kadar vücudun dengesini bozmaktadır. Karbonhidrat alımının tamamen kısıtlanarak et balık, süt, gibi hayvansal gıdalara ağırlık veriyor olmanız kaybettiğiniz kiloları hızla geri almakla sonuçlanacak, depresyon alarm verecektir.

BİLİNÇSİZCE SU İÇMEYİN

Sağlıklı zayıflama programlarında günlük 2 litre civarında sıvı alınması önemlidir. Sıvı alınmasının nedeni zayıflamaya etkisi olması değil vücutta oluşan toksinlerin atılması ve bağırsakların ihtiyacının karşılanmasıdır. Ayrıca sofrada çok su içmek ağızdaki lokmayı sulandırır mideyi büyütür, sindirimi zayıflatır, böbrekleri yorar. Sıvılar midenin öz suyunu sulandırarak etkisini zayıflatır. Öte yandan yemekte içilen soğuk sıvılar sindirimi durdurur. Çünkü midenin sindirimi gerçekleştirebilmesi için belli bir ısıya ihtiyacı vardır.

ENERJİNİN KAYNAKLARI

Vücut enerji üretimi için proteine ihtiyaç duyar. Yeterli protein alamayan vücut kas yapamaz. Vücut bu durumda protein ihtiyacını karşılamak için kas proteinlerinden kullanmaya başlar ve bu durum kas dokusu gevşemeleri sonrasında sarkmaya neden olur.

PROTEİN ZAFİYETİ OLUR

Ani kilo kayıplarında sıkça karşılaşılan tabloda protein zafiyeti kas dokusunda gevşemeye yol açarak kas hücrelerinin önemli ölçüde kaybına neden olur. Hızlı kilo kayıpları ya da proteinin yetersiz olduğu diyet programları vücudunuzdaki sarkmaların nedeni olacaktır.

Kalçaların genişlemesinden kim sorumlu?

Basenlerinin genişliğinden yakınan hanımların yağ ve karbonhidrat kombinasyonuna düşkün oldukları biliniyor. Unutmayın, zeytinyağı da dahil tüm yağlar kalori deposudur. Rafine karbonhidratlardan da uzak durun.

Kalçalarınızda ve basenlerinizde biriken yağlar aynı zamanda bağırsak ve boşaltım sisteminizin düzensiz çalıştığının habercisi de olmaktadır. Basen ve kalçalarınızın genişlediğini fark ettiyseniz o zaman duruş ve yürüyüşünüze dikkat edin. Sırt ve bel omurlarınız öne doğru kamburlaştı mı? Yürüyüşünüz eskisine göre dik değil mi? O halde hemen duruşunuzu düzeltin ve hareket etmeye başlayın.

HAREKET OLMAZSA OLMAZ

Hareketsizlik basen ve kalçalarınızın tıkanmasına ve dokuların gerilmesine neden olur. Basen ve kalçalar enerji gereksinimi en fazla olan bölgelerdir. Ve bu bölgelerdeki dolaşımın hızlandırılmasına ihtiyaç duyarlar. Basenlerinizin genişlediğinden şikayetçiyseniz son zamanlarda yağ ve karbonhidrat kombinasyonuna fazlasıyla düşkün olduğunuz anlamı çıkıyor.

Son yıllarda yanlış kanaatlerden biri zeytinyağının kilo aldırmadığı yönünde ancak zeytinyağı da dahil tüm yağlar özellikle basenlerinizde toplanan vücut yağlarının ve fazla kilonuzun sorumlularından biridir. Unutmayın ki bütün yağlar kalori açısından zengindir. Yağlar direkt kalça basen ve bel bölgenizde toplanır. Kadınların basen sorununu çözmesindeki ilk adım yağlardan ve rafine karbonhidratlardan uzaklaşacakları bir beslenme sistemi geliştirmektir. Yağları tükettiğiniz tüm besinler kategorisinde değerlendirmelisiniz ağzınıza attığınız her şeyin yağ oranını düşünerek hareket edin.

YÜRÜMEYE BAŞLAYIN

Günlük 30 ila 60 dakika arasında yapılan tempolu yürüyüş kasların çalışmasını sağlar. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Böylelikle kilo almayı önleyebilir ve kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Günde yapacağınız bir saatlik yürüyüş kalp hastalıkları riskini en aza indirecek bir çok hastalıktan koruyacaktır.

Kilo vermek ve verdiğiniz kiloyu kontrol altında tutma konusundaki en önemli faktörlerden biri vücudun harcadığı kalori miktarıdır. Dolayısıyla kilonuzu kontrol etmek için en pratik yöntemlerden biri her gün düzenli yürüyüş yapmak olacaktır. Yürüyerek kalori harcamak yürüdüğünüz yer ve yürüyüş biçimiyle de yakından ilgilidir.

Örneğin yaklaşık 75 kiloda bir kişi 1 saat boyunca asfalt zeminde yürüyerek 360 kalori yakarken, çim ya da toprak yolda 365 kalori harcar. Eğimli bir yerde yürümekse bu kişiye yaklaşık 369 kalori yaktırır. Eğer bu kişi bir alışveriş merkezinde yürümeyi tercih ederse 1 saat sonunda 279 kalori yakacaktır. Ergenlik çağında gençlerin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri onların büyüme ve gelişim dönemleri olduğu için çok önemlidir.

Bu dönemde alınması gereken besinlerin ve vitaminlerin yerini alan sağlıksız gıdalar, dengesiz beslenme şekli fiziksel ve biyolojik gelişimi olumsuz yönde etkilediği unutulmamalıdır. Proteinlere ergenlik çağında oldukça fazla ihtiyaç vardır. Çünkü ergenlik çağında enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 12-15’i proteinlerden sağlanır. Bu nedenle yaklaşık olarak kızlar günde 45- 50 gram, erkekler ise 50-60 gram proteini yiyecekler ile almalıdır.

HAZIRLAYAN: Dr İsmail AĞAR
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Kahvaltıda zayıflatan karışım
« Yanıtla #1 : 09 Mayıs 2010, 00:04:14 »

Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve yine de kilo vermekte zorlanıyorsanız bu yazıyı okuyun.
 
Biliyoruz ki metabolizması yavaş çalışan kişiler zayıflamak amacıyla yaptıkları diyetlerde başarılı sonuçlar alamıyor. Metabolizmanın çalışma hızı ve dolayısıyla kişilerin aldığı kaloriyi yakma yeteneği birbirlerinden farklıdır. Bu da insanlar arasında hızlı kilo verme ya da verememek, kilo almak aldığı kiloyu hızla geri almak gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkarır

HORMONLARINIZA BAKTIRIN

Her zaman söylediğimiz gibi metabolizması yavaş çalışan kişilerde bu duruma neden olacak hormonal bazı sorunlar gözlenebilmektedir. Bunların başında tiroid ve insülin direnci geliyor. Bu sebeple kilo vermekte zorlanıyorsanız mutlaka bir hekim kontrolünden geçmek önemlidir.

İLLE DE HAREKET

Metabolizmayı hızlandırmak için disiplinli bir programa başlamanız özellikle diyet yaparken duran kiloları harekete geçireceği gibi zayıflamakta sorun yaşayanların şikayetlerine çare bulacaktır. Disiplinden kasıt yemek saatlerinizin bir sistem içerisinde düzenli ve aynı saatlerde olması aynı şekilde günlük hareket ve egzersiz programlarına riayet etmenizdir.

ZENCEFiL HIZLANDIRIR

Yiyecekler tarafından sağlanan enerji, yakılan miktarından fazla olursa enerji fazlası oluşur ve bu enerji fazlası karbonhidrat veya yağ olarak depolanır. Bu da fazla kilo demektir.

Ananas ve zencefilin metabolizma üzerinde önemli hızlandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle sabah kahvaltısında taze ananas ve zencefili karıştırıp ister püre haline getirebilir, isterseniz bütün halinde tüketebilirsiniz. Bu yöntem metabolizmanızın hızlanmasına katkı sağlarken kahvaltınıza da değişik bir renk katacaktır.

BiYOLOJiK SAATE UYUN

Vücudun biyolojik saatine uymamak kiloyu etkiler. Sabah 06.00’da vücudumuz kendini yavaş yavaş kalkmaya hazırlar kortizon salgılanmaya başlar bu da organizmayı uyandırır. Metabolizma hareketlenmeye başlar. Saat 21.00 sularında vücut sindirim mesaisine son verir. Bu saatlerde yediğiniz ağır yemekler sindirilmeden sabaha kadar kalır.

Zayıflamak isteyenler buna çok dikkat etmelidir. İşte geç saatlerde yatmak bu süre boyunca atıştırmak ve sabah organizmanın uyanmaya başladığı saatlerde uyumak vücudun temel işleyiş sistemine aykırı hareket etmek olur. Çok uyku, düzensiz uyku ve yaşam çok yemek kadar kilo aldırır. Birkaç hafta boyunca öğlen saatlerine kadar uyuduğunuzda kilonuzdaki artışı fark edebilirsiniz.

TOK TUTAN PiLAV

Öğlen ve akşam yemeklerine aşağıdaki tarifi ilave edip ekmeksiz yiyebilirsiniz. Bu tarif hem tok kalmanıza yardımcı olacak hem de metabolizmanızın hızlanmasına destek verecektir. 1 su bardağı esmer pirinci buharda ya da suda haşlayın. Rendelenmiş kabak ve soğanı yağ ilave etmeden öldürün içine bir miktar köri ilave edin. Haşlanan pirince katın. Dereotunu ince ince kıyıp üzerine ilave edin. Yemeklerde 3 çorba kaşığı bu pilavdan ya da ara öğünlerinizde 2 kaşık ve yanında yoğurt ile tüketebilirsiniz.

YUMURTA VE KiViYi ÖNEMSEYiN

Metabolizmayı hızlandırmada başarılı oyunculardan bir diğeri kividir. Bu sebeple metabolizmayı hızlandırmak için meyveli öğünlerinizde kiviye mutlaka yer verin. 2 adet kivinin bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu planlayarak bir programlama yapın. Metabolizma hızlandırma programı uygularken yumurtaya ayrıcalıklı bir yer verin. Suya kırarak ya da katı olarak tüketmenizi öneriyorum.

ÖRNEK MENÜ

Sabah: 1 dilim ekmek üzerine 30 gr. 1 kibrit kutusu yağsız beyaz peynir, yarım greyfurt veya taze anans üzerine 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 katı yumurta çay-kahve (şekersiz) Ara:: 1 su bardağı yağsız yoğurt, 1 çay kaşığı toz zencefil ile.

Öğllen: 1 kase yağsız yeşil salata veya haşlanmış sebze, yağsız ton balığıküçük- konserve ile 1 dilim çavdar veya kepekli (halk ekmek) ekmek. Öğlle allternatiiffllerii:: 2 yumurtanın 1 sarısı 2 beyazından yağsız omlet (zencefil veya köri ilave edilecek) veya 60gr. tavuk göğüs ızgara ile yağsız salata veya; 1 adet domates yarım soğan ile melemen; yağsız salata,1 adet kepek ekmeği veya 1 kase sebze çorbası.

İkindi: 2 grissini, 1 çay bardağı çay şekersiz veya elma çayı tarçınlı. Akşam:: 1 porsiyon ızgara veya fırın balık (levrek veya çupra),1 çay kaşığı köri ile; 1 tabak yağsız salata ve tarçınlı 1 adet 1 elma veya kivi.

Akşam alternatiflleri: 120 gr ızgara tavuk ızgara veya dana bonfile, 2 yemek kaşığı haşlanmış esmer pirinç köril ile; veya 6 yemek kaşığı sebze yemeği. Gece:: Yarım çorba kaşığı bardağı beyaz leblebi ,1 çay bardağı light süt veya 1 adet kivi ve bir bardak light süt

1 tane A kategorisi 2 tane B kategorisinden olmak üzere 1 ekmek yerine yiyebileceğiniz öğün alternatifi oluşturabilirsiniz.

A kategori

Çeyrek simit.

1 küçük boy zeytinyağlı biber dolma.

2 adet çiğ köfte.

2 yemek kaşığı kısır.

2 adet kestane.

3 yemek kaşığı kepekli makarna.

1 orta boy patates.

100 gr. bulgur pilavı.

100 gr. haşlanmış kepekli pirinç.

B kategori

Yumurtanın bir sarısı 2 beyazından omlet.

Yarım su bardağı yer elması.

100 gr. taze fasulye.

100 gr. bezelye.

100 gr. Bürüksel lahanası.

1 adet enginar.

100 gr. ıspanak haşlama

100 gr. ton Balığı

100gr. bulgur pilavı

100 gr. karnabahar.

1 kepçe çorba.

HAZIRLAYAN: Dr. İsmail AĞAR
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı aslanyafur

  • okur
  • *
  • İleti: 87
Ynt: Güzel Zayıflayın!
« Yanıtla #2 : 10 Mayıs 2010, 13:30:51 »
  Allah razı olsun güzel yol göstermişsiniz