Gönderen Konu: Hakiki bir DOST bulmak!  (Okunma sayısı 5080 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Hakiki bir DOST bulmak!
« : 09 Ağustos 2008, 22:52:09 »

"Hakîkî bir dost bulmak, o kadar kolay değildir. İnsan kendisine iyi bir arkadaş bulabilir. Vefâlı bir eş ve iyi bir iş de bulabilir. Hatta, gökte aradığını yerde bulanlar bile vardır.Ama hakîkî bir dost bulmak o kadar kolay değildir.

Önce gönüller üzerine dostluk köprüsü kurmak gerekir. Ancak böyle bir köprüyü inşâ edenler ve bu köprüden geçenler hakîkî dostlara kavuşabilirler. Dostluk köprüsünden geçmek için ise, insanın önce kendisinden geçmesi gerekir. Dostluk köprüleri, sağlam temeller ve şirin kemerler üzerine bina edilir.

Bu köprülerin taşları cefa ile yontulmuş, harcı vefa ile yoğrulmuştur. Diğer köprülerin en az iki ayağı varken, dostluk köprüleri tek ayak üzerinde bile durabilirler. Yani karşı taraftan bir destek ve çıkar beklentisi yoktur. Dostların sevgisi de, şefkati de, ilgisi ve ikrâmı da karşılıksızdır. Bu köprülerin altından çok sular, üstünden uzun yıllar geçse de, onlar yıpranmaz ve yıkılmazlar.

Böyle bir köprü inşâ etmek zahmetli olduğu için hakikî bir dost bulmak da zordur.

Aşık Veysel, “Dost dost diye nicesine sarıldım” diyor. Ama hiçbirisinde bir vefâ bulamadığı için toprağın kucağına dönüyor. Çilenin, cefânın, sadakatin ve şefkatin sembolü olan kara toprağı dost olarak kabul ediyor. Bir başka âşık, ömür boyu bir dost bulamadığından yakınıyor, “Bir dost bulamadım, gün akşam oldu” diyerek sazının tellerine dokunuyor.

Mecazî aşkın çöllerinde dolaşanlar, hakîki bir dost bulamamanın ıztırabını yaşarlar. Allah dostlarından bir zatın dediği gibi, böyle âşıkların divanlarını sıksan, herbirinden hazînâne birer feryat damlar. Ancak, dostluk köprüsünden geçenler, Leylâ’yı bırakıp Mevlâ’ya koşanlar elemsiz lezzete kavuşabilirler.

Hallac-ı Mansur, Allah dostudur. Dostluk köprüsünden geçerek Rabbine o kadar yaklaşmış ki, artık O’nu kendinden, kendisini de O’ndan sayarak “Ene’l-Hak” demiştir. Fakat dost halinden anlamayanlar velîliği delilik kabul ederek kendisini idam ettiler. Önce ellerini ve ayaklarını kestiler, sonra da başını keserek bedenini yaktılar ve küllerini Dicle Nehrine attılar. Böylece gerçek bir dost, dostu için canını feda etmiş oluyordu.

Mansur idam edilirken, şeytan karşısına geçer ve şöyle der: “Ben de ene dedim, sen de ene dedin. Ama ben lânete maruz kaldım, sen rahmete nail oldun. Bunun hikmeti nedir?” Mansur da şu cevabı verir: “Sen ene dedin, kendini ortaya koydun, ben ene dedim, kendimi ortadan kovdum.” Demek ki, dost dostta fâni olursa, dostluk bâki kalıyor. Sufîlerin “fenâfillah” dedikleri bu olsa gerek.

Dostluk köprüsünden geçebilmek için bazı şeylerden vazgeçmek gerekiyor. Mansur, önce ene’sinden, sonra da başından vazgeçiyor. Acaba bizler ebedî ve ezelî  olan Rabbimiz için nasıl bir fedakârlık gösteriyoruz?

Meselâ, her sabah  Ezân-ı Muhammedî’yi işitip de, bu dâvete icâbet etmek için uykumuzdan vazgeçebiliyor muyuz?

İçimizdeki öfkeden, kinden, hased ve husûmetten vazgeçip, muhabbet yolunu seçebiliyor muyuz?

Allah ve Rasûlüne ebedî dost olmak istiyorsak, gönlümüzün elinden tutup, “Gel dosta gidelim gönül” diye yollara düşmeliyiz. Bu yolda kaybedecek vaktimiz yoktur. Fırsatı kaçırdıktan sonra, “Geçti dost kervanı” diye sızlanmanın bir faydası olmayacaktır.

menzil
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Hakiki bir DOST bulmak!
« Yanıtla #1 : 09 Ağustos 2008, 23:06:03 »
Teşekkürler Tuğra

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ynt: Hakiki bir DOST bulmak!
« Yanıtla #2 : 09 Ağustos 2008, 23:48:06 »
Teşekkürler Tuğra.Ne mutlu hakiki,candan güzel dostu olanlara. :)
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Hakiki bir DOST bulmak!
« Yanıtla #3 : 10 Ağustos 2008, 01:29:45 »
Rica ederim, :)
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Ferzin

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 240
Ynt: Hakiki bir DOST bulmak!
« Yanıtla #4 : 10 Ağustos 2008, 12:30:37 »
Hazret-i Ali buyurdu ki:

(Ahmak ve cahil ile arkadaşlık etme! Ondan kendini koru! Nice ahmaklar var ki, arkadaş oldukları akıllı kimseleri helak ederler. Kişi arkadaşı ile ölçülür. Kalbler buluştuğu zaman birinin diğerine tesiri vardır.)

Hazret-i Ali buyurdu ki:

(Kendilerinden haya edilen kimselerle arkadaşlık etmek suretiyle amellerinizi güzelleştiriniz!)


İmam-ı Ahmed hazretleri buyurdu ki:

(Hatırını saymadığım kimselerle sohbet etmem beni belaya sokmuştur.)

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Dostsuz Olma
« Yanıtla #5 : 12 Ağustos 2008, 12:11:38 »
Dostsuz olma. Kim dostlarının işiyle ilgilenirse, dostları da onun işiyle ilgilenirler. Eğer o ilgilenmezse dostlar da ilgilenmezler. Öyleyse dostunun işini düşünüp ilgilenmeyen kişiye hiç kimse dost olmaz. Her an bir dost edinmeyi âdet haline getir, tâ ki dostların çok olsun. Çünkü çok dost arasında kişinin birçok ayıpları örtülür ve çok hüneri açılır. Bundan dolayı kişinin dostunun çok olması gerekir. Ama yeni dost tutunca eski dostlarından da yüzünü çevirme.

Dostlarının dostlarını da düşün, onlar da senin dostlarındır. Düşmanlarınla dost olan dosttan da çekin. Ayrıca dostuna düşman olan dosttan da sakın. Önüne kim gelirse sebepsiz yere seni şikayet eden dostlardan uzak dur. Böyle kişiden dostluk bekleme ve dünyada hiç kimseyi ayıpsız sanma.

İyilerle kötüleri birbirinden ayırt et. İyilerle gönülden dost ol, kötülerle dil ucuyla dostluğun olsun. Çünkü kişinin daima iyilere işi düşmez. Eğer bir kötü kişiye işin düşerse dostluğun sebebiyle elde edersin. Öyleyse kötülerle de düşmanlık etme.
Nuşirevan'dan
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Eymen

  • Moderatör
  • araştırmacı
  • *****
  • İleti: 313
Kardeşlik ve dostluk hakları
« Yanıtla #6 : 12 Ağustos 2008, 18:19:00 »
Kardeşlik akdi iki şahıs arasında nikah akdi gibi bir bağdır. Nikah nasıl riayet edilmesi gereken haklar iktiza ediyorsa kardeşlikte böyledir. Bu hakların tamamı sekizdir.

1. Birinci hak maldadır. Resülüllâh (s.a.v.) efendimiz “İki kardeş iki el gibidir biri diğerini yıkar” buyurmuşlardır. Kardeşler arasında mal ile yardımlaşmak üç derecededir.
1- En aşağı derecesi. Kardeşini kölesi veya hizmetçisi kadar düşünmek. Malının fazlasından onun ihtiyacını görmektir.
2- Kardeşini kendi seviyesinde tutmaktır. Onu mal ve servetinde ortak gibi görmektir.
3- Kardeşliğin en yüksek mertebesidir ki kardeşini kendisine tercih etmesidir. İşte bu sıddıklar mertebesi ve Allâh için sevişenlerin en üstün derecesidir.

2. Fiilen ve bedenen yardıma muhtaç olduğunu görünce onun istemesine mahal bırakmadan yardımına koşmak ve kendi işini sonraya bırakmaktır. Bunun  en düşük derecesi gücü yetecek bir yardım istediği zaman güler yüz ve tatlı sözle ve memnuniyetle yardımına koşmaktır.

3. Huzurunda veya gıyabında onun kusurlarını bilmezlikten gelmek ve onlardan hiç bahsetmemek. Konuştuğunu reddetmekten kaçınıp sükût etmek. Tecessüsten ve ahvalini sual etmekten kaçınmak, sana söylediği sırları kimseye söylememek. Onun ehline ve dostlarına dil uzatmamak ve başkasının onun aleyhindeki konuşmamaları ona söylememektir. Çünkü sana sebbedip söven o sözü sana getirendir. Kusurları örtmek ve onları görmezlikten gelmek dindarların şiarıdır. (Lakin bu hakkı tavsiye etmemek manasına değildir)

4. İyi, faydalı ve muhabbet arttırıcı sözleri konuşmaktır. Çünkü sükût ile iktifa edenler ölüler ile kardeşlik etmiş gibi olur. Kardeş edinmekten maksat onlardan faydalanmaktır da onların ezasından kurtulmak değildir. Diliyle ona sevgisini anlatmalı bir derdi olup olmadığını sormalıdır. Dostuna nasihat etmek, bilmediklerini öğretmek de konuşulması lazım olan hususlardandır.

5. Bazı sürçme ve hatalarını bağışlamaktır. Dostun sürçmesi ya bir masiyet irtikabıyla dinde olur veya kardeşine karşı kardeşlik hatasında olur. Eğer günah işlemekte ısrar ederse ona güzel nasihatlarda  bulunur. Şayet tesir etmezde ısrar ederse onun  terk edilip edilmemesi hususunda Eshap ve Tabiin’den gelen haberler muhteliftir. (Ya terk edecek veya devamlı düzelmesi için çalışacak) Kendisine karşı hatalarına gelince ayrılmayı gerektirecek şekilde olsa bile af edip tahammül etmek evladır.

6. Dostunun, kardeşinin hayatında ve ölümünden sonra kendisi için dua ettiği gibi ona da  dua etmek.

7. Dostlukta vefa ve ihlastır. Vefanın manası: Ölünceye kadar muhabbet ve dostluğu devam ettirmek, onun ölümünden sonrada halkı ve dostlarıyla muhabbeti devam etmektir. Sevgi ve muhabbet zaten ahiret için aranır.

8. Dostuna yük olmamak. Tekellüf ve teklifi terk etmek. Buda kardeşine zor gelecek bir şeyi ona teklif etmemektir. Hatta ihtiyaçlarını ondan gizler. Lüzümsüz tevazu, hürmet ve lüzümündan fazla hizmetle de ona ağırlık vermez. Cüneydi Bağdadi “Allâh için bir birini seven iki kişiden birinin diğerinden çekinmesi mutlaka birinin kusurundandır” demiş. Hz. Ali (ra)’da “Dostların kötüsü senin için külfet ve zahmete girip seni özür dilemeye mecbur edendir” buyurmuştur.

         Herkesle arkadaşlık yapılmaz. Dostluk ve arkadaşlık yapılacak kişide beş şart aranmalıdır:
1- Akıllı olmak.
2- Güzel ahlaklı olmak.
3- Fasık olmamak.
4- Bidat ehli olmamak.
5- Dünyaya haris (çok düşkün) olmamak.


İhya-i Ulumid-Din  C.2  S.118den 130a kadar alıntılanmıştır.


Zaman bir kılıçtır; sen onu kesmezsen, o seni keser.

Çevrimdışı ASUDE

  • yazar
  • ****
  • İleti: 632
Ynt: Hakiki bir DOST bulmak!
« Yanıtla #7 : 12 Ağustos 2008, 18:23:18 »
Allah razı olsun :emek

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Hakiki bir DOST bulmak!
« Yanıtla #8 : 05 Kasım 2008, 20:05:03 »
Alıntı
Hazret-i Ali buyurdu ki:

(Ahmak ve cahil ile arkadaşlık etme! Ondan kendini koru! Nice ahmaklar var ki, arkadaş oldukları akıllı kimseleri helak ederler. Kişi arkadaşı ile ölçülür. Kalbler buluştuğu zaman birinin diğerine tesiri vardır.)

Ne kadar güzel ifade edilmiş,akılsız dostun olacağına akıllı düşmanın olsun demişler ya!
〰〰〰〰🐠