Gönderen Konu: Hakiki sirke, hem iyileştiriyor hem de...  (Okunma sayısı 23116 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Hakiki sirke, hem iyileştiriyor hem de...
« : 23 Şubat 2010, 17:54:10 »


Sağlık, güzellik ve temizlik alanında sirkenin faydaları saymakla bitmiyor! Bu yazıda okuyacağınız bilgilerle "hakiki sirke" hayatınızın vazgeçilmezi olacak...

Sirkeyi sadece salata sosu olarak kullanıyorsanız, çok şey kaybediyorsunuz! Çünkü sirke, soğuk algınlığından, iştahsızlığa, böbrek taşından kansızlığa kadar birçok derde deva olabilir...

Belki siz de herkes gibi arada sırada sirkeyi tencerelerinizi ovmak ve kireç tabakalarını yok etmekte kullanıyorsunuz. Hatta büyükanneniz size, saçlarınızı sirkeyle durulamanın en pahalı saç kremlerinden daha iyi parlattığını ya da sivrisinek ısırıklarına iyi geldiğini öğretmiş olabilir.

Fakat, sirkenin faydaları bu kadarla sınırlı değil. Sirke, özellikle de elma sirkesi, sağlığınızın dostu ve en değerli yardımcısıdır. Sayısız faydaları, onu her derde deva yapar ve sirke, bu nitelikleriyle evdeki doğal eczanenizde hatırı sayılır bir yeri hak eder. Sirke, kil ve magnezyum klorürle beraber sağlığınız için çok etkili bir sinerji oluşturur.

Ucuz ve basit bir ilaç

Hastalıklar söz konusu olduğunda, Bechamp’ın söylediği şeyi hatırlamakta fayda var: “Önemli olan mikrop değildir, bünyedir!” Bu nedenle gündelik hayattaki tehditlere karşı direnç gösterebilecek sağlıklı bir yapıya sahip olmak için bütüncül bir yaklaşım sergilemek gerekir. Mesela grip salgını olduğu zaman sadece hastalığı kapmış kişilerden uzak durmaya çalışmak değil, doğal savunmamız olan bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmeliyiz ki, o bizi korusun. Sadece belirtileri yok eden bir ilaç yerine sağlık problemlerinizi ciddi olarak ele almalısınız.

HANGİSİNİ SEÇMELİ?

Elmadan elde edilen sirkenin haricinde, hurma, kavun, muz, orman meyveleri (frambuaz vb.), hintdarısı, pirinç, patates, Hindistan cevizi, akçaağaç şurubu, bal, melas (şeker pekmezi), şeker pancarı, buğday ve hatta biradan bile sirke üretilebiliyor. Üzüm sirkesi en çok kullanılan türü olsa bile tedavi edici sayısız etkilerinden dolayı ‘altın madalya’ elma sirkesinindir. Burada her türlü duruma ve yaygın kullanıma uygun olan sirke tariflerini sunacağız. Fakat siz asla saf sirke tüketmeyin, her zaman bir miktar sulandırarak kullanın. Bu tarifler geleneksel ve popüler tıptan yararlanılarak verilmiştir. İhtiyaç halinde doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Tıbbi tedavinize doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle ara vermeyin.

ADAÇAYI SİRKESİ

l 150gr. adaçayı l 1 lt. sirke
Adaçayını sirkenin içine ekleyip bir ay boyunca dinlendirin. Bu sirke diyabete, hormonal sorunlara, yorgunluğa, aşırı terlemeye, mide ağrılarına, depresyona ve sıcak basmasına karşı bire birdir.

ON AROMALI SİRKE

Salatanızı tatlandırmak için kullanılabile-ceğiniz gibi sağlığınıza da çok iyi gelecektir. Bu karışımı üç hafta demlenmeye bırakın. Sonrasında salatanızı çeşnilendirmek için normal sirkeyle beraber ufak miktarlarda kullanabilirsiniz.

l 15 gr. kıyılmış sarımsak l 10 gr. kıyılmış soğan l 30 gr. Pelin otu l 15 gr. biberiye l 15 gr. sedef otu l 15 gr. adaçayı l 10 gr. lavanta l 8 gr. tarçın l 3 gr. muskat l 1 lt. beyaz üzüm veya elma sirkesi

Tamago-Su Samurayların sihirli içeceği

Bu sihirden siz de faydalanmak ister misiniz? Bundan daha kolay bir şey yok. Tek problem, esmer pirinç sirkesi bulmakta. En kuvvetli doğal reçete olarak kabul edilen Tamago-Su veya yumurtalı sirke, aşağıdaki şekilde hazırlanıyor:

- Taze bir yumurtayı esmer pirinç sirkesi dolu bir bardağın içine tamamen batacak şekilde bir hafta bırakın. Sirke, kabuğu dahil tüm yumurtayı tamamen çözüp eritecektir. Geriye sadece kabuğu iç taraftan saran zar kalacaktır.
- Ertesi hafta, yapmanız gereken, sirkenin içindeki bu zarı delip, içindekini sirkeye katmak ve iyice karıştırmak. (Zarı değil, onu atabilirsiniz!)
- Uzun ve sağlıklı bir yaşam için yapmanız gereken, günde üç defa bu karışımın bir miktarını, bir bardak sıcak suya karıştırıp içmek.

GRİBE KARŞI SİRKE

Sirke eski zamanlarda vebadan korunmak amacıyla kullanılırmış. Veba salgını sırasında cepte bulundurulacak bir şişe sedefotu sirkesini ara sıra koklamak vebadan koruduğu gibi hastaları da tedavi edermiş. Aynı zamanda hasta ile tedavi eden kişi arasında bulunan ateşe bir miktar sedefotu sirkesi damlatılırmış.

l 2 lt. kuvvetli bir beyaz veya kırmızı üzüm sirkesi l 1 avuç deniz tuzu l 1 avuç ardıç üzümü l 1 avuç sedefotu yaprağı l 3 baş sarımsak (ufak doğranmış) l 30 gr. dövülmüş karanfil l 45 gr. doğranmış melekotu kökü

Özellikleri

Bu karışımı kalın camlı bir damacananın içine boşaltın. En az 15 gün güneşte dinlenmeye bırakın. Sonra süzün. İstenirse içine, lezzetlendirici ve gazı yok edici olarak ahududu veya mürver çiçeği eklenebilir. Bu sirke, grip vs. salgınında çok etkilidir.      Sabahları bir yudum içilmeli, arada sırada ellere sürülmeli ve buruna çekilmelidir. Hastalık hissedildiği anda çabucak iki yemek kaşığı içilmeli, sonra ılıtılarak ağrıyan yerlere kompres yapılmalıdır. Bu kompresi dört saatte bir değiştirin ve değiştirdiğiniz kompresi ateşte yakın ki içine çektiği zehir yok olsun.

İşte mükemmel bir dezenfektan olan karışım. Sirkeyi aşağıda listesi olan malzemeler ile karıştırıp en az on gün bekletin, sonra da süzün:

-40 gr. acı Pelin otu- 40 gr. Pelin otu    -40 gr. karabiberli nane -40 gr. biberiye - 40 gr. Sedefotu - 40 gr. adaçayı - 40 gr. lavanta - 30 gr. küçük hindistan cevizi, 30 gr. eğir l 30 gr. tarçın l 30 gr. kane karanfil l 30 gr. sarımsak l 2.5 lt. beyaz şarap veya elma sirkesi. l Diğer taraftan 10 gr. kafur bitkisini asetik  asit içinde eritip, sıvıyı yukarıdaki karışımı süzmeden birkaç saat önce içine ekliyoruz. Oluşan sıvıyı ağzı tamamen kapalı, hava almayacak bir şekilde şişelerde saklıyoruz.

Özellikleri

Boğaz ağrısına, bademcik şişmesine, gribe, nezleye, öksürüğe ve tüm bulaşıcı hastalıklara karşı aç karına bir tatlı kaşığı içilir. Tuzlu sıcak kaynar suya karıştırılıp gargara yapılır veya solunursa, kor haldeki kömürün üzerine dökülürse veya sıcak metal plakanın üzerine serpilirse bulunduğu odanın havası dezenfekte ederek, antiseptik özelliğini gösterir.

BAL SİRKESİ

Hazırlaması keyifli başka bir sirke tarifi:
-İki litre kaynar suyu bir kilo balın üzerine dökün. Bal iyice eriyinceye kadar karıştırın. Mayalanmayı hızlandırmak için karışıma bir bardak taze meyve suyu eklerseniz, sonuç çok daha iyi olacaktır.
-Bir çorba kaşığı ılık suyun içinde bir miktar mayayı karıştırın.
-Bu mayayı ballı suyun üzerine koyacağınız bir dilim ekmek içi üzerine yayın.
-Kabın üzerini bir tülbentle örtüp, on beş gün kadar dinlendirin.
-Ardından üzerindeki ekmek dilimini alıp, köpüğü temizleyin ve süzün.
-Elde ettiğiniz sıvıyı üzerine tülbent örtülü olarak açık  havada sirkeleşinceye kadar yaklaşık bir ay boyunca dinlenmeye bırakın.

FRAMBUAZ SİRKESİ

Nefis ve hazırlaması çok kolaydır. Tek zorluğu bol miktarda frambuaz gerekmesidir.
- İki litre suyu dört bardak taze frambuazın üzerine döküp bir gece boyunca bekletin. Ardından süzüp posasını atın.
- Aynı işlemi bir önceki adımda elde ettiğiniz sıvı ve yine dört bardak frambuazla tekrarlayın ve bütün bir gece bekletin. Bu işlemi, toplamda beş defa tekrarlamak gerekiyor.
-Elde edilen frambuaz suyuna 500 gr. rafine edilmemiş şeker ilave edin. Üzerine tülbent örtüp, sıvıyı yaklaşık 25 derecede iki ay boyunca bekletin. Son olarak süzün.

HER DERDE DEVA...

ALKOLİZM / SARHOŞLUK

Eski bir tarife göre, her yarım saatte bir,
bir tatlı kaşığı sirke bir miktar sıcak suyla seyreltilip içirilir.

MİKROP ÖLDÜRÜCÜ

Tüm sirkeler salmonella, streptokok gibi bakterileri tek bir temasla öldürebilecek kadar güçlüdür. Bu nedenle bazı Amerikan hastaneleri hastane bakterileriyle savaşırken kullandıkları diğer dezenfektan ürünlerin yerine sirke kullanmaya başlamışlardır. Aynı zamanda buğulama, kompres, lavman ve diğer yöntemlerle uygulanan ‘Dört Hırsız Sirkesi’nin dahili ve harici kullanılabileceği belirtilmektedir.

İŞTAH AÇICI

Sirke içeceği (su, sirke ve bal karışımı) iştah açıcı ve hazmı düzenleyicidir. İştahsız insanlar, ana öğünlerden yarım saat önce bu içeceği içmelidirler.
 
BÖBREK TAŞI

Sütlü ürün (süt, peynir) tüketiminizi azaltmanız gereklidir. Bolca az mineralli (yumuşak) su için. ayrıca günde iki-üç defa bir çorba kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırıp için.

ASTIM ve SOLUNUM HASTALIKLARI

Tüm vakalarda bal (doğal, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha etkili olabilmektedir.
-Bir kaşık sirke bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir. Günde 3-4 defa içilir.
ABD’de sıklıkla uygulanan yöntemde, bir mendil veya tülbent sirkeye batırılıp, bileklerin iç tarafına yerleştirilir ve bir bantla sabitlenir.

BRONŞİT

En iyi sonucu mürver meyvesi sirkesi veriyor gibi görünse de normal sirke de iyi sonuçlar vermektedir. Ballı sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı sirke eklenir, ihtiyaca göre günde üç kez veya daha fazla tüketilir.

BULAŞICI HASTALIKLAR

-Bir tatlı kaşığı saf sirkeyi (sirke özü) aynı miktarda balla karıştırıp gün içinde iki defa çiğnemek sizi salgınlardan koruyacaktır. Eğer hastalığa yakalanırsanız bu karışımı günde 3 veya 4 defa çiğneyiniz.
-3 çorba kaşığı ‘dört hırsız sirkesi’ni, biraz deniz tuzu eklediğiniz bir kap sıcak suyun içine ekleyin. Bu karışımla gargara yapın.
-Bu sirkeyle evinizi havalandırabilirsiniz. Ayrıca sirkeyi bir mendile emdirerek gün içinde belirli zamanlarda koklayabilirsiniz.

KANSIZLIK

Sirke, anemiye karşı bire bir olan demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda barındırır. Sirke, çoğunlukla çok asitli olduğundan yan etkilerinden kaçınmak ve en iyi sonucu almak için günde bir defa ılık ballı suyun içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmek yeterlidir.

ARTERİT (İLTAHAP)

Sirke, arterit gelişimini yavaşlatabildiği gibi acılarını da dindirir. İki günde bir geleneksel sirke içeceği (1 tatlı kaşığı sirke, ılık su, 1 tatlı kaşığı bal karışımı) yeterli olacaktır. Sabırlı olun, sonuçlar genellikle birkaç hafta sonra kendisini gösterir.

AŞIRI KANAMA

Sirkenin kan pıhtısına karşı kanı sulandırıcı özelliği ile bilinmesinin yanı sıra bununla tamamen zıt olarak aşırı kanamayı engelleyici özelliği de bulunur.
-Aşırı kanaması veya hemoroit kanamalarına karşı yemeklerden önce ılık ballı suya bir tatlı kaşığı sirke ekleyip içilmesi tavsiye edilir.
- Burun kanamasında sirkeye batırılmış tampon uygulamak yeterlidir.

SİRKELİ SPA

Sirke, bağışıklık sistemini güçlendiren betakaroten ve pektin içerir. Sirkeli formüllerle saçlarınızı, bacaklarınızı ve sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz

Serbest radikaller, kalp ve damar rahatsızlıkları, katarakt, kanser ve diğer yıpratıcı hastalıklar yaşam kalitesini belirler. Antioksidanlar, serbest radikalleri özümseyerek onları zararsız hale getirirler. Ve sirke, en önemli antioksidanlardan birini içerir; tamamen doğal ve emilebilir formdaki betakaroten. Birçok araştırma göstermiştir ki, betakaroten açısından zengin bir beslenme diyeti, kanser riskini azaltmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirerek organizmanın dayanıklılığını artırmaktadır.

Kendisini kanıtlamış eski yöntemlere başvurmaktan çekinmeyen Amerikalı doktorlar, sirkenin tedavi edici etkisinden faydalanıyor. Ohio Üniversitesi hastanesinde kulak enfeksiyonlarının tedavisinde sirke kullanılıyor. Zira Asurlular döneminde, sirkeyle yapılan kulak lavmanı eski metinlerde belirtiliyor. Aynı hastanede göz enfeksiyonlarında sulandırılmış sirkeyle tedaviler deneniyor. Yale New Haven Hastanesi, hastane dezenfektanı olarak sirkeden yararlanıyor.

Siz de nesilden nesile geçen bitki özlü sirkeleri kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız şey, gerekli miktarda şifalı otları ve baharatları temin etmek. Baharatçılardan temin edebileceğiniz bu karışımları sirke içinde birkaç gün veya birkaç hafta sıcak bir ortamda, mümkünse güneşte veya kalorifer yanında beklettiğinizde, geriye sadece uygulamak kalıyor.

VARİSLERE ÖZEL TARİFE

Bacaklarınızı günde bir  veya iki kere yarım saatlik sürelerle aşağıdaki şekillerde dinlendirin:
* Elma sirkesi emdirilmiş bir bezle sararak, bacaklarınızı yukarı kaldırıp dinlendirin. Bu süreçte büyük bir kase içine bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek, ılık suyu için. Yorgunluğu da alması için bu suyun içine bir yemek kaşığı bal ekleyin. Rahatlamayı hemen hissedeceğiniz gibi gözle görülür iyileşme de birkaç hafta içinde gelecektir.
* Yemeklerden önce düzenli olarak sulandırılmış elma sirkesi için.

LEKELERİ YOK EDİN

Yaşlılık lekelerini basit tariflerle çoğu zaman hafifletmek ve hatta tamamen yok etmek mümkündür.
* Günde iki defa bir tatlı kaşığı sirke ile bir tatlı kaşığı soğan suyu karışımını lekelerin üzerine uygulayın.
* Lekeleri sirke ile ıslatılmış yarım soğanla ovalamak da sonuç vermektedir.

SİHİRLİ FORMÜLLE SAĞLIKLI VE PARLAK SAÇLAR

Her şampuandan sonra saçınızı, iki bardak suya yarım bardak elma sirkesi eklenerek yapılmış losyonla durulayın. Bu durulama sayesinde saçlarınız canlı ve parlak bir renge kavuşur. Çok kıvırcık saçların kıvırcıklığı hafifler. Koyu renkli saçların parlaklığını vurgulamak için ceviz ağacı çiçeği veya adaçayı sirkesi, açık renk saçlar için de papatya çiçeği sirkesi uygulayıp saçlarınızı güneşte kurumaya bırakın.
- Ceviz ağacı çiçeği ya da adaçayı sirkesi için, 2 avuç çiçek (100gr) ve 1 litre kırmızı üzüm sirkesini karıştırın. Üç hafta boyunca güneşte ya da sıcak bir ortamda dinlendirin.
*Papatya çiçeği sirkesi için 2 avuç papatya çiçeğini, 1 litre elma sirkesi ile karıştırın. Üç hafta boyunca güneşte dinlendirin.

Kırık ve mat saçlar

Eşit miktarda elma sirkesi ve kaynamış şimşir suyunu karıştırın. Saçınızı şampuanladıktan sonra bu karışımı uygulayın ve 15 dakika bekletip, durulayın.

Kepeğe karşı
-Saç derinizi her gün elma sirkesi ile ovalayarak yıkayın.
-Haftada iki defa saçınızı ılık elma sirkesini bolca dökerek yıkayın. Sonra saçlarınıza sıcak bir havlu sarıp, 1 saat süreyle bekletin. Sonra şampuanlayın.
-Yağlı saç kepeklenmesi ve tüm saç derisi problemlerinde aynı şekilde uygulama yapın. Sirke kokusu saçınızda kalmayacaktır. İsterseniz parfümlü sirkeler de kullanabilirsiniz.
-Bazıları özellikle, kuru saçlar için, sirke losyonu uyguladıktan sonra hint yağı ile hafifçe masaj yapmayı tercih ediyorlar. Bu işlem çabuk sonuç veren bir yöntemdir.
-Bir başka losyon da, kekik suyuna iki çorba kaşığı sirke ekleyerek hazırlanır.

GÜZELLİK SIRLARI

Sirkenin PH değeri, cildimizinki ile çok benzerdir. Antioksidan etkisi ve güçlendirici etkisi cildin yaşlanmasına karşı etkilidir. Tüm cilt tipleri için; Banyodan sonra yüzünüzü sirkeli suyla durulayın. (Güzel kokulu olanları tercih edebilirsiniz.) Bu musluktan akan kireçli suyun zararlarını yok edecektir.

Akne
Yüzünüzü sulandırılmış lavanta sirkesiyle silin. Ayrıca 10 dakika boyunca bal ve sirke özlü düzenleyici maske uygulayın. Bu maske için; 2 yemek kaşığı balı, 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile karıştırın. (Nane sirkesi de iyi sonuç verir.)

Kuru veya yağlı ciltler
Sirke, her iki tipteki cildi de dengeler. Etkiyi artırmak için içine başka bitkiler de ekleyebilirsiniz.

Normal ve yağlı ciltler
3 yemek kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve bir kaşık unu karıştırıp hamur haline getirin. Karşımı yüzünüze sürüp 10 dakika bekletin.

Kırışıklıklar için maske
3 yemek kaşığı yeşil kil, 1 yemek kaşığı biberiye sirkesi ve bir yemek kaşığı rüşeym yağını karıştırın. Kalın bir tabaka halinde yüzünüze sürün. En az 20 dakika bekletin ve yıkayın.

Dinlendirici etki
Yorucu bir günün ardından dışarı mı çıkacaksınız? Tamamen temizlenmiş cildinize az miktarda    güzel kokulu sirke sürün ve hemen üzerine makyajınızı yapın. Cildiniz yumuşak, gergin ve pürüzsüz görünecektir.

Sirke deodorantı
Sadece saf sirkeyi uygulayın. (Terleme karşıtı etkilerinden dolayı, çam veya köknar sirkesi tavsiye edilir.) Sirke, terleme mekanizmasını düzenleyici etkiye sahiptir.

7-REÇETE

KOLESTEROL

Elma sirkesi, besinlerin ve sıvıların bağırsakta emilimini yavaşlatan, suda çözünen bir lif olan pektin açısından zengindir. Pektin, sindirim sisteminde yavaşça ilerlerken bağırsaklara yapışarak kolesterol emilimini engeller. Yemeklerden önce düzenli olarak ballı sirke için, kolesterolünüz normale dönecektir. İsterseniz sirkenizi meyve veya sebze suyu ile karıştırıp içebilirsiniz.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARI

Elma sirkesinde bulunan pektin ve güçlü bir antioksidan olan beta karoten, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Her yemekten önce bir yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suya veya bir bardak elma suyuna katarak için.

HAFIZA ZAYIFLIĞI

Hafıza zayıflaması hepimizi er ya da geç etkiler ama yaşlı insanlarda daha çok görülür. Ya da bazı besinlerin eksik alınması buna yol açar. Hafıza kayıpları B12 ve folik asit oranları çok düşük insanlarda daha sık görülür. Alzheimer hastalığını araştıran bilim adamları, sağlıklı beslenmenin temel unsurların-dan olan kalsiyum, tiyamin, niacin ve B12 vitamini eksikliğine dikkat çeker. Elma sirkesi, içerdiği zengin vitaminler, mineraller ve çeşitli aminoasitler sayesinde, hastalığa yakalanmış insanlar için bile (buna ek olarak sağlıklı beslenmeleri şartıyla) yeterli olmaktadır. Koruyucu hekimlikte ise değeri paha biçilmezdir!

KASILMA VE KRAMPLAR

Akşam yemeğinde kalsiyum veya multimineral tableti, elma sirkesi-ballı su karışımıyla alındığında gün veya gece boyunca bacaklarda oluşan kramplara iyi geldiği gözlemlenmiştir. Kas yorgunluğuna karşı elma sirkesi ile ıslatılmış bir bezi sarmak iyi sonuçlar vermektedir. Sirkenin içine bir miktar tatlı kırmızıbiber eklenebilir.

İSHAL

50 gr. kuru toz nane ve yarım litre elma sirkesini, üç hafta kapalı bir kavanozda dinlendirin. Taze nane yapraklarını kaynatın ve içine bir tatlı kaşığı bu sirkeden ekleyin. Eski yazıtlarda her 3-4 saatte bir, bir bardak sirkeli su içilmesini öneriyorlar. Sirkeli su, bir yemek kaşığı sirke ile bir litre suyun karışımıdır. Karahindiba da ekleyebilirsiniz.

KİREÇLENMEYE KARŞI

Elma sirkesi, kemik yapısı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, silis, manganez ve potasyum gibi oligo elementler açısından zengindir. Aynı zamanda, kalsiyum gibi, sağlam bir iskelet yapısı için önemli olan bor elementi de ihtiva eder. Borun, steroid hormonlarının serbest kalmasında karmaşık bir rolü vardır, menopoza girmiş kadınlarda osteoporoza karşı gerekli bir mineraldir. Hormonların miktarını arttırdığı gözlenmiştir.
Elma sirkesi bu durum için yine bir mucizedir!

Yumurta kabuklarını bir gece boyunca elma sirkesinde dinlendirin. Bu işlem kabuklardaki kalsiyumu eritir. Bir bardak ılık suya, bu karışımdan bir tatlı kaşığı ekleyip için. Eğer kalsiyum tableti kullanıyorsanız, bir bardak sirkeli suyla alın. Çok daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

SEDEF

Kaynamış sarı yonca suyuna bir tatlı kaşığı mercanköşk (veya elma sirkesi) koyup, günde iki kez için. Mercanköşk sirkesi yapmak için 50 gr. dövülmüş kuru mercanköşke  1/2 litre elma sirkesi ekleyin. Karışımı 3 hafta boyunca dinlendirin. Sonra süzün.

Milliyet Cadde

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Tarçın ve sirkeyi ihmal etmeyin!
« Yanıtla #1 : 02 Mart 2010, 13:23:10 »
"Her öğün içilen iki kaşık sirkenin (örneğin elma sirkesi), şekerin kontrolü açısından metformin denilen ilaç kadar etkili olduğu gösterilmiştir." Dr. Murat Kınıkoğlu tarçın ve sirkenin önemini açıklıyor...

Şeker hastası veya ailesinde şekere yatkınlık olan kişilere “Tarçın” tavsiye ediyorum. Tarçının kan şeker seviyesini dengelemekte yararlı olduğu gösterilmiştir. Aşırı yüksek değilse diyetle birlikte tarçın kullarak şekerinizi normal değerlere indirebilirsiniz. Bu amaçlar tarçın kabuğundan yapılmış çay içebilir veya bir tatlı kaşığı toz tarçını bir parça ekmek içinde yutabilirsiniz.

Daha iyi bir yol tarçını elma ile birlikte yemektir. Bir elmayı dilimleyin, bir çay kaşığı tarçını üzerine serpip yiyin. Tarçının mikrop öldürücü ve iltihap giderici özelliği de vardır. Grip salgınının olduğu şu günlerde günde birkaç bardak sıçak tarçın içebilirsiniz.

Glucose kanımızda dolaşan en basit şeker molekülüdür. Hücreler enerji ihtiyaçlarını karşılamak için şekeri bir şekilde zarlarından içeri almak zorundadırlar. İnsülin pankreas bezi tarafından salgılanan ve aynı şeker gibi kanımızda dolaşan bir hormondur. İnsülin hücre duvarındaki insülin reseptörü adını verdiğimiz reseptörlere tutunarak kandaki şekerin içeri girişini sağlayan kapıyı açar.

Şeker hastalığında insülinin bu görevini yapmasına karşı direnç geliştiği için kapılar açılamaz ve içeri giremeyen şekerin kandaki seviyesi yükselir. Tarçının aynı insülin görevi yaparak şekerin içeri girmesini sağlayan kapıları açtığı ve kan şekerini düşürdüğü gösterilmiştir. 

Şeker seviyesi üzerinde etkili doğal gıdalardan birisi de sirkedir. Her öğün içilen iki kaşık sirkenin (örneğin elma sirkesi), şekerin kontrolü açısından metformin denilen ilaç kadar etkili olduğu gösterilmiştir. Sirkenin ayrıca kilo vermenize de yardımcı olacağını unutmayın.   
   
doktormurat.net
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Elma Sirkesi
« Yanıtla #2 : 28 Nisan 2010, 12:07:17 »
Daha önce sirkenin faydalarından ve özellikle şeker hastalarının günde bir iki kaşık sirke içmesinin şekerin kontrolüne yardımcı olacağından bahsetmiştim. Bu makalede biraz daha detaya girmek istiyorum.
           
Daha çok salataya tat vermesi amacı ile kullandığımız sirke yüzyıllardır bütün dünyada, yabani otların öldürülmesinden tutun metal cilalamaya, paskalya yumurtalarını boyamaktan turşu yapmaya kadar çeşitli amaçlarla kullanılagelmiştir.

Kolay bulunması ve ucuz olması sirkenin faydalarının abartılmasına, özellikle elma sirkesinin neredeyse her derde deva mucize bir iksir gibi kabul edilmesine neden olmuştur. Hâlbuki bilimsel çalışmalar,  sirkeye atfedilen faydaların abartılmamasını, hatta fazla kullanılması halinde zararlı ile olabileceğini göstermektedir.
           
Elma Sirkesi, elmanın kendisinin veya kabuğunun bakteri ve mantarlar tarafından parçalanması (fermantasyonu) sonucunda oluşur. Fermantasyonun ilk aşamasında elmadaki şeker bakteriler tarafından parçalanarak alkole çevrilir. (Bu yüzden sirke yaparkan tatlı elmaları tercih edin.) İkinci aşamada alkolde parçalanır ve sirke ortaya çıkar. Sirke dediğimiz şey aslında içinde vitamin ve mineral de bulunan asittir (asetik asit).
           
Sirke ve şeker: Sirkenin şekerin kontrolüne yardımcı olduğunu gösteren birkaç bilimsel çalışma vardır. 2007 yılında, tip II diyabeti olan hastalarda yapılan bir çalışmada yatarken alınan iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabahki açlık şekerini % 4-6 oranında düşürdüğü gösterilmiştir.   
           
Sirke, kolesterol, hipertansiyon ve kalp hastalığı ilişkisi: Sirkenin insanlarda kolesterolü düşürdüğü gösterilememiştir. Aynı şekilde tansiyona iyi geldiği ve kalp hastalığını önlediği yolundaki bilgiler de ispat edilememiştir.
           
Elma sirkesi ile kanser ilişkisini araştıran çalışmalar çelişkilidir. Bir çalışmada elma sirkesinin yemek borusu kanserini azalttığı gösterilmiş, bir başka çalışmada ise mesane kanseri oranlarını yükselttiği iddia edilmiştir.
           
Sirkenin kilo kaybına yardımcı olduğuna dair haberler doğru olabilir. Bu etkisini tokluk hissetmemizi sağlayarak yaptığı düşünülmektedir. 2005 yılında yapılan bir çalışmada bir dilim ekmek yiyenlerle, ekmekle birlikte sirke içenler karşılaştırılmış, sonuçta sirke içenlerin kendilerini daha tok hissettikleri bulunmuştur.
           
Dikkat! Bilinçsizce kullanılan sirkenin faydadan çok zararı olabilir.
           
Sirkeyi cildinize sürmeyin, siğil tedavisinde kullanmayın, her gün düzenli olarak içiyorsanız günde iki tatlı kaşığından fazla içmeyin. Elma sirkesi de olsa tüm sirkeler neticede asittir. Kaşıkla içenlerin, arkasından suyla ağızlarını çarkalamaya dikkat etmeleri gerekir. Özellikle kendi yaptığınız sirkeleri sulandırmadan kaşıkla içmeniz doğru olmaz, mutlaka su veya meyve suyu ile dilüe ediniz. Elma sirkesi en başta dişlerimiz için risk teşkil eder ayrıcı yemek borusu ve mideyi de rahatsız edebilir. Eğer şeker hastası değilseniz her gün iki kaşık sirke içmenizi önermem. Salataların üzerine dökerek yemek daha iyi bir yoldur.   

doktormurat.net
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Sirke tek başına doğal ilaç!
« Yanıtla #3 : 21 Mayıs 2010, 09:57:31 »

Hakiki sirkeyi herkes mutlaka evde bulundurmalı, hem yemek amaçlı hem de eski tıp hekimlerinin kullandığı gibi acil durumlar için! Peki, eski hekimler hangi hastalıkları sirke ile tedavi etmişler? Prof. Dr. Ayten Altıntaş sorularımızı cevapladı.
   
Rumeli kökenli bir ailenden gelmiş olmak, beslenme alanında çok önemli bir konuda doğru bilgi ve tecrübe sahibi olmama vesile oldu. Her yıl kurulan turşular, yaz aylarında yaptığımız sirkeler… Her ne kadar çocukluğumda sirke sineklerine karşı savaş ilan etmiş olsam da, onların faydalarını ve sirke yapımında önemli görevlerini öğrendikten sonra onlarla barıştım. Artık sirke sinekleri ile aramızda tatlı bir muhabbet ve sevgi var, onlar kıymetli sirkelerimin büyük emektarları…

Sirkeden böyle tatlı tatlı bahsederken, etrafımda bulunan ve “hakiki” sirkenin tadını bilmeyenlerin bir anda ekşiyen surat ifadeleriyle karşılaşıyorum. Belki kendilerince haklılar! Çünkü market raflarında bulunan fabrikasyon sirkenin tadı ve kokusundan sonra kim olsa aynı tepkiyi verir. Peki, hakiki sirke ile günümüzde market raflarında satılan sözde doğal sirke arasında ne fark var? Eski tıp hekimleri sirkeye neden çok önem veriyorlardı? Sirke hangi hastalıkların ilacı? Neden her evde mutlaka hakiki sirke bulunmalı?   

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, sorularımızı cevapladı.

Hakiki sirke, geleneksel beslenme kültürümüzde sofraların baş tacı, İbn-i Sina gibi eski hekimlerin de sirkeyi ilaç olarak kullandığını görüyoruz. Eski tıpta neden sirkeye çok önem veriliyor?
Yazılı kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre, eski tıpta çok önemli bir yere sahip olan sirke, hem ilaç hem de ilaçların önemli bir malzemesi olarak kullanılmış. Günümüzde şurup, hap veya kapsül şeklindeki ilaç kullanımı, eski tıpta daha farklı idi. İslamiyet’ten önce şarap veya sirke kullanılarak ilaç yapılıyordu.

İlaç etkisi olan bitki, “sirke” ya da “şarap” içinde kaynatılıyor veya bir tülbent içine konularak etken maddesini bırakması için yine sirke ya da şarap içinde bekletiliyordu. Birinci yüzyıldan, sekizinci yüzyıla kadar ilaç yapılışı böyle devam ediyor ancak İslamiyet’in yayılması ile birlikte sekizinci yüzyıldan itibaren “İslam Tıbbı” ağır basıyor, şarap yasaklanıyor, ilaç yapımında “şeker” devreye giriyor. İslam âlimleri şekerin ilacı hızla kana iletme özelliğini keşfediyor ancak sirke önemini hiç kaybetmiyor. Tüm evrensel tıpta sirke kullanımı hep devam ediyor. Şeker devreye girdikten sonra sirkenin ilaç malzemesi olarak kullanımı azalıyor, ancak tek başına ilaç olarak kullanılmaya devam ediyor.

Bu bağlamda “sirke tek başına ilaç” diyebilir miyiz?
Eski tıbba göre evet.

Peki, hangi hastalıkların tedavisinde sirke kullanılmış?
Eski tıpta sirke genellikle iki ayrı şekilde kullanılmış, birincisi dâhilen yani içilerek, ikincisi haricen cilde sürülerek. Ayrıca, bazı ilaçların sirke ile karıştırılarak hastaya verildiğini görüyoruz.
Eski hekimlerin kullandığı en önemli sirke üzüm sirkesi, o zamanda yetiştirme üzüm ve dağ üzümü olmak üzere iki farklı üzümden doğal fermantasyon yöntemi ile sirke yapmışlar.

Diğer meyveleri kullanmamışlar mı?
Ağırlıklı olarak üzüm sirkesi yapmışlar. Ancak günümüzde antioksidan etkileri bilimsel olarak kanıtlanan elma, nar, vişne gibi meyvelerin önemli özellikleri eski tıp kitaplarında da ön plana çıkıyor. Bu gibi meyvelerden de sirke yapılabilir...

Sirkeyi içtiğimiz zaman vücudumuza nasıl etki ediyor?
Eski tıpta balgami mizaçlılara sirke tavsiye edilmiyor. Ancak safravi mizaçlılar için çok faydalı olduğu belirtiliyor. Eski hekimler insanların yüzüne bakarak mizaçlarını anlarlarmış. Balgami mizaçlılar soluk beyaz benizli, safravi mizaçlılar ise sarı veya kara sarı benizli olarak ifade ediyorlar.
Eski tıp kitaplarındaki bilgilere göre;
• Sirke safrayı giderir,
• Yemek iştahını keser,
• Hazmı kolaylaştırır,
• Vücudu zayıflatır
• Müzmin öksürük ve nefes darlığında faydalıdır,
• Zehirlenmelere karşı ısıtılarak içilir.

Sirke yemekle beraber veya yemeklerden sonra alınırsa hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor. Günümüzde salataya sirke koyularak tüketiliyor, bu da çok doğru bir yöntem. Eski tıbba göre salatalar hazmı zor yiyeceklerdir, bu sebeple o dönemde mide sağlığı için yiyecekler genellikle pişmiş olarak tüketilmiş. Meyveler de genellikle hoşaf olarak kullanılmış.

Vücudu zayıflatıyor

Sirke safrayı azaltır, iştahı keser ve vücudu zayıflatır. Yemeklerden önce bir miktar sirkeli su içmek iştahı kesiyor çünkü safrayı azaltıyor. Sirke vücuda alındığı zaman karaciğer safra imal etmiyor. İştahın çok olması vücutta safranın çok olduğunun işareti! Safra yapıcı gıdalar tüketildiği zaman karaciğer safra üretip öd kesesine gönderiyor, öd kesesi de mideye gönderiyor ve midede açlık hissi uyanıyor. Yedikçe açlık hissi uyandıran hazır gıdaların çoğunu safra üretici olarak örnek gösterebiliriz.

Eski tıbba göre zehirlenmelerde sirkeyi ısıtarak içmek gerekiyor. Sirkenin serinletici özelliği vardır. Herhangi bir gıdadan veya bitkiden zehirlendiğini hisseden insanlar sirkeyi ısıtıp ılık olarak içmesi gerekiyor sade içemeyenler su ile karıştırabilir.  Yeni yapılan bir sirkeyi sade olarak içebilirler ama bekletilmiş sirke çok keskin olduğu için çok yakabilir bu yüzden keskinleşmiş sirkenin su ile karıştırılmasında fayda var.

Müzmin öksürük ve nefes darlığında eski hekimler sirkenin faydalı olduğunu ifade etmişler her ikisi de akciğerle ilgili yani eski tıbba göre sirkenin akciğerler üzerinde olumlu etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.

Cilt sorunlarında “başucu” ilacı: SİRKE

Cilt sorunlarında nasıl bir etkisi var?
Eski tıpta, cilt sorunlarında “başucu” ilacı olarak sirke kullanılmış. O dönemde pamuk veya yün sirkeye batırıldıktan sonra sorunlu bölgenin üzerine koyularak, cilt hastalıkları tedavi edilmiş. 

Eski hekimler, morarma ve şişme gibi problemlerde özellikle şiş ve ödem olan yerlerde, şişmeyi önleyici ve giderici olarak sirkenin çok faydalı olduğunu belirtiyor.

Sirke, kanayan yaralarda hem kanamayı durdurucu hem de iltihap kurutucu özelliği vardır.
Yaramaz çıbanlarda fayda eder.
Kaşıntıyı giderir.
Böcek ve arı sokmasında da, ısırılan bölgeye hemen sirke sürülüyor.
Ateş yanıklarında hemen sirkeli bez sarılıyor.
Uyuz, kaşıntı, abraşlık (alaca ve baras) hastalıklarında da sirke faydalıdır.
Kangrenin ilerlemesini engeller.
Dolamaya faydalı
Bitlenmeye karşı da sirkenin olumlu etkisi bulunuyor.
Gözaltı şiş ve morluklarında bal ve sirke karıştırılarak kullanılıyor. 
Soğuk etkili ilaçlar da sirke ile karıştırılarak kullanılıyor.

“Diş temizliğinde sirke kullananların ölene kadar dişlerle ilgili problemi olmaz”   

Eski tıp hekimlerinin hemen hemen hepsinin tekrar ettiği konu, sirkenin dişlere olan etkisi. Bu konuyu bütün eski tıp kitaplarında görmek mümkün. Bu kitaplarda yer alan bilgilere göre, sirke sallanan dişleri kuvvetlendirir,

•          Çürüklere mani olur
•          Ağız kokusunu giderir
•          Ağız ve diş temizliğinde sirke kullananların dişleri çürümez ve dökülmez.
•          Hekimler, “Diş problemi yaşamak istemiyorsanız bal ve sirkeyi karıştırın” diyorlar.

Peki, bunu günümüzde uygulamak istersek ne yapmalıyız?

Doğal fermantasyon sirkeyi sade olarak veya balla karıştırıp, dişlerinizi hergün düzenli olarak bu karışımla fırçalayabilir ve eskilerin yaptığı gibi ağzınızda çalkalayarak yani gargara yaparak uygulayabilirsiniz.

Sirke ayrıca kulakta oluşan çınlama, uğultu ve ağrı durumlarında da faydalı. Eski tıp, kulakta çınlama ve uğultu için, kulağı sirkenin buharına tutarsan bu şikâyetlere mani olur diyor. Eski hekimler, kulakta oluşan kurtçuk, parazit, iltihap ve akıntıyı kulağa sirke damlatarak tedavi etmişler.

Atalarımız sirkeyi doğal fermantasyon yöntemi ile yapmışlar. Tabi doğal fermantasyon uzun zaman alan bir yöntem. Günümüzde yapay asit katılarak hızlandırılmış fermantasyon yöntemi, asetik asit ve koruyucu kimyasal katkılarla 24 saatte üretilen mamul, sirke niyetine satılıyor ve hem ağır kokusu hem de yakıcı tadı ile kullananlara itici geliyor. Hatta birçok insan hakiki sirkenin tadını bilmiyor diyebiliriz. Günümüzde fabrikasyon yöntem ile üretilmiş sirke için eski tıbbın söyledikleri geçerli mi?

Hayır. Sirke rafa girdiği zaman mertlik bozuldu, çünkü sirke canlı bir madde. Günümüzde market raflarında satılan sirkelerin büyük çoğunluğu “sirke asidi” ile yapılıyor. Bunlar çok kısa zamanda fabrikasyon yöntemler ve kimyasal katkılarla üretilmiş sadece adı sirke olan mamuller. İnsan sağılığı üzerinde faydadan çok zararı olabilir!

İnsanlar neden doğal fermantasyon yani hakiki sirke kullanmalı?

Hakiki sirke, sirke bakterilerin yaptığı sirkedir. Bu inanılmaz faydalıdır. Hakiki sirke taze meyvelerin sıcak ortamda doğal fermantasyonu ile oluşur. Uzun zaman içinde ve emekle oluşan hakiki sirke inanılmaz faydalı özelliklere sahiptir. Eski hekimler bu sebeple yıllanmış sirkeyi hem ilaç, hem ilaç malzemesi, hem içecek, hem de yemek malzemesi olarak kullanmışlar.

Hakiki sirkeyi herkes mutlaka evde bulundurmalı, hem yemek amaçlı hem de eski tıp hekimlerinin kullandığı gibi acil durumlar için! 

Son zamanlarda alanında uzman birçok hekim sebzeleri, özellikle de çiğ olarak tüketilen ve salatada kullanılan yeşilliklerin sirkeli suda yıkanmasını tavsiye ediyor. Peki, bunun için fabrikasyon sirkeyi kullanmak uygun olur mu?

Sirke, sebzelerde ve yeşilliklerde bulanan, insan sağlığına zararlı bakterileri öldürdüğü ve üzerindeki kimyasal atıkları da temizleme özelliğine sahip olduğu için tabiî ki kullanılmalı. Ancak doğal yani hakiki sirke diye tanımladığımız sirke bu özelliklere sahip olduğu için sebzeleri temizlerken de mümkünse doğal fermantasyon sirke tercih edilmeli. “Yapay” sirke asidi ile yapılan sirkeler hiçbir zaman ve hiçbir yerde “hakiki” sirkenin etkilerini göstermez.

iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Hakiki sirke, hem iyileştiriyor hem de...
« Yanıtla #4 : 16 Nisan 2011, 20:53:30 »
-Hz. Cabir radıyAllahu anh anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatü vesselam ailesine katık sormuştu."Yanımızda sirkeden başka bir şey yok dediler!".Aleyhisselatü vesselam onu istedi ve gelince yemeye başladı.Hem yiyor.hemde:"Sirke ne iyi katık!Sirke ne iyi katık!Sirke ne iyi katık!"diyordu."

(peygamberimizin(s.a.v.) vasiyyetleri.Gül Neşriyat.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Elma Sirkesi 2
« Yanıtla #5 : 14 Eylül 2011, 16:08:23 »
Elma sirkesi sadece salatalarımıza lezzet katmakla değil, şifai özelliğiyle de önemli bir besin kaynağı.

SİRKE yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.

Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.

Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.

Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.
 
Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.

Kullanıldığı yerler
 
Hazırladığımız sirkeleri salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek amacıyla kullanabiliriz.

Şifai amaçla kullanmak için; bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır.

Elma sirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde bir kez sabahları açken ve alınmalıdır.
 
İyileştirici özellikleri

* Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.
 
Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.
 
* Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.
 
* Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.
 
* Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar.
 
* İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler.
 
* Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır.
 
* İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.

buğday.org
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Hakiki sirke, hem iyileştiriyor hem de...
« Yanıtla #6 : 04 Mayıs 2012, 15:41:34 »
Sirke gıdâ maddesi olarak kullanıldığı gibi temizlikte ve hekimlikte de kullanılır.
Sirke, elbiselerdeki mürekkep vesair başka lekeleri, sudan daha iyi temizler. Sirke hem soğutucu ve hem de ısıtıcı husûsiyete sâhiptir. Soğutuculuğu, harâret vermesinden daha kuvvetlidir.
Üzüm şırasından yapılan sirke, iltihaplı mideye faydalıdır, safrayı keser, zararlı ilaçların zararını giderir, vücutta katılaşan süt ve kanı çözer, mideyi temizler, bağırsakları tutar, susuzluğu keser. Yeni meydana gelmekte olan şişliklerin büyümesine engel olur, hazma yardım eder, balgama karşı faydalıdır, katı gıdâları yumuşatır ve kanı inceltir.
Sirke; sıcak olarak ağızda gargara yapılacak olursa, diş ağrılarına karşı faydalı olup, diş etlerini de kuvvetlendirir.
Parmakların uçlarında ve tırnak diplerinde meydana gelen dolama, ekzama, harâretli şişlikler ve ateş yanığına karşı faydalıdır.
Yaralara, kaşıntıya, haşerat sokmasına, ateş yanığına faydalıdır.
Çıban, yara, sivilce ve uyuza faydalıdır. Gülsuyu veya gülyağı ile birlikte kullanılırsa, baş ağrısı için iyidir.
Sirke iştahı açar. Bal ve pekmez şerbetlerine de katılır, buna sirke şurubu; sekencebîn denir.
Midede gastrit, yanma varsa sirke alınmaz.

Fazilet Takvimi

Çevrimdışı korean

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 13
Elma Sirkesi
« Yanıtla #7 : 01 Nisan 2013, 15:00:02 »
Cilt bakımı, saç bakımı, sivilce, ciltteki lekeler, şişmanlık, varis tedavisi. Bütün bunlar için ihtiyacınız olan şey yalnızca elma sirkesi.. Özellikle elma sirkesi sağlıkla parlayan saçlar, lekesiz bir cilt ve ince, güzel bir vücuda kavuşmanı için önemli..
 
Kepeği önler, arındırır
Saç bakımı ve saçınızdaki kepekler için saçlarınızı yıkadıktan sonra son durulama suyuna yani 1 litre suya 1 çay bardağı elma sirkesi koyun ve saçlarınızı bu su ile durulayın. Bu işlemi bir süre her saçınızı yıkadığınızda uygulayın. Saçlarınız kepekten arınacak ve parlaklaşacaktır.
 
Sivilce gidericidir
1 çay bardağı elma sirkesine yarım çay bardağı su ekleyin ve bir parça pamuğu bu karışıma batırıp sivilce üzerine bir süre kompres yapın. Faydası olduğunu göreceksiniz.
 
Cilt lekeleri için yararlıdır
Bir kaba yarı yarıya sulandırılmış elma sirkesi koyup kaynatın. Daha sonra bu su ile yüzünüze buhar banyosu yapın. Ayrıca yarı yarıya sulandırılmış elma sirkesi ile yüzünüzü 3-4 günde bir silebilirsiniz. Cilt lekeleri için oldukça faydalı.
 
Formunuzu korumaya yardım eder
 Bir bardak suyun içine 1-2 tatlı kaşığı elma sirkesi koyun. İçine 1 tatlı kaşığı bal ekleyip sabahları düzenli olarak aç karnına için. Fazla kilolarınıza faydası olduğunu göreceksiniz.
 
Varisleri giderir ve rahatlatır
Yumuşak bir havluyu elma sirkesinin içine batırıp sıkın ve havluyu bacaklarınızın varısli olan bölgesine sarın. Bacaklarınızı yüksek bir yere kaldırarak yaklaşık 45 dakika kadar dinlendirin. Bu işlemi mümkünse sabah akşam tekrarlayın.

sglk.net