Gönderen Konu: Hangi gıdalar böbrek taşı riskini arttırıyor?  (Okunma sayısı 4498 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı devran

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 282
Hangi gıdalar böbrek taşı riskini arttırıyor?
« : 17 Nisan 2009, 11:29:52 »

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker, ''Aşırı protein alımı, tuzlu gıdalar, çikolata, yapraklı bitkiler, aşırı çay ve kahve tüketimi böbrek taşı riski oluşturabiliyor'' dedi.

Prof. Dr. İlker, yaptığı yazılı açıklamada, böbrek taşlarının özellikle Türkiye'de sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olduğunu bildirdi.

Bir insanda hayatı boyunca böbrek taşı olasılığının yüzde 12 olduğunu, bunun Türkiye'de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30'lara çıktığını ifade eden Prof. Dr. İlker, bunda bölgedeki genetik faktörler, yöresel gıdalar, sıvı alımının az olması ve yüksek hava sıcaklığının etken olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. İlker, şu bilgileri verdi:

''Böbrek taşına yol açan en önemli faktörlerden birinin gıda tüketimi olduğu biliniyor. Oluşan taşın cinsine göre aşırı protein alımı, tuzlu gıdalar, çikolata, yapraklı bitkiler, aşırı çay ve kahve tüketimi risk faktörü oluşturabiliyor. En önemli etkenlerden biri de az su tüketilmesi. Taş hastası olsun olmasın herkesin günde en az 10-12 bardak su içmesi gerekiyor.''

-''BÖBREK HASARINA YOL AÇIYOR''-

Böbrek taşlarının tıkanıklık ve iltihaplanmaya yol açarak, böbrek hasarına ve kaybına yol açabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın İlker, şunları kaydetti:

''Oluşmuş bir taşı ilaç tedavisiyle küçültme veya yok etme şansı pek mümkün değil. Sadece ürik asit taşında ağızdan alınabilen ilaçlar ile başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Önemli olan taş hastalarında yüzde 50 olan tekrarlama olasılığını azaltmaktır. Bu açıdan ufak bir taş parçasından yapılabilen taş analizi ve risk faktörlerini ortaya koyabilen detaylı kan ve idrar analizleri büyük önem taşıyor. Bu analiz sonuçlarına göre ilaç ve diyet ile tekrarlamanın önüne geçilebiliyor. Bütün taş cinslerinde çok su içilmesi, taşın nüksetmesini azaltan ana tedavilerden biridir.

Böbrek taşı hastalığında en etkili tedavi yöntemlerinden biri de halk arasında 'taş kırma' olarak bilinen dışarıdan şok dalgaları ile uygulanan tedavidir. Bu tedavi yönteminde bir makine tarafından oluşturulan şok dalgaları vücudun dışından taşa odaklanarak taşın ufak parçalara ayrılmasını sağlıyor. Bu ufak parçalar kendiliğinden idrar yolu ile dışarı atılıyor. Bu yöntem, iki santimden küçük böbrek taşları ve böbrek ile mesane arasındaki kanalın üst kısmında olan taşlar için uygundur.''

habertürk
Gün Olur devran döner.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Hangi gıdalar böbrek taşı riskini arttırıyor?
« Yanıtla #1 : 09 Ağustos 2012, 09:04:37 »
 Özellikle sıcak yaz günlerinde su tüketimini yeterli ölçüde yapmayan bireylerde böbrek taşı sorununun daha sık görüldüğünü belirten Özel Medline Aydın Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemal Selçuk Ertaş, böbrek taşı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Ülkemizdeki en yaygın sağlık problemlerinin başında gelen böbrek taşı rahatsızlığı, idrardaki kristallerin üst üste birikmesiyle oluştuğunu ifade eden Ertaş, "Böbrek ve idrar yollarındaki taşlar hiçbir bulgu vermeden gelişebileceği gibi bazen ciddi sorunlara da neden olabilir. Böbrek taşı rahatsızlığında en sık görülen yakınma ağrıdır. Taşın yerleşimine göre değişiklik gösterebilen ağrıya bulantı ve kusma da eşlik edebilir. Bir diğer bulgu da idrarda kan görülmesidir. Özellikle taş mesaneye yaklaştığında, hastalarda idrar yapmada zorluk da görülebilmektedir. Daha da ciddi durumlarda, yüksel ateş ve idrar yapamama tabloları da ortaya çıkabilir" dedi.

BOL SU İÇİN

Böbrek taşını engellemenin kesin bir yolu bulunmadığını, ancak alınacak bazı tedbirlerle böbrek taşı oluşum riskini azaltılabileceğini ifade eden Ertaş, "Bunun için günde ortalama 2-2,5 litre su tüketilmesi gerekiyor. Böbrek taşı rahatsızlığına karşı meyve ve sebze miktarını artırmak, hayvansal gıdaları da mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor. Aynı zamanda mümkün olduğunca az tuz tüketilmelidir" ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Ertaş, böbrek taşı oluşturan başlıca nedenleri şöyle sıraladı: "Yetersiz sıvı alımı, genetik faktörler, sıcak bölgelerde yaşayanlar veya güneşe fazla maruz kalanlar, idrar yolları enfeksiyonları , bazı bağırsak hastalıkları ve ameliyatları, bazı metabolik hastalıklar, idrarda kalsiyum, sistin, ürik asit ve oksalat miktarının fazla olması, beslenme alışkanlıkları, böbreğin bazı yapısal ve fonksiyonel bozuklukları"
Yeni Şafak

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Hangi gıdalar böbrek taşı riskini arttırıyor?
« Yanıtla #2 : 11 Şubat 2013, 21:41:44 »
C vitamini hapı böbrek taşı yapıyor


İsveç 'teki Karolinska Enstitüsünden bilim adamlarının yaptığı araştırma, düzenli olarak C vitamini hapı kullanan erkeklerde böbrek taşı oluşma riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.
 

11 yıl süren araştırmaya 23 bin 355 kişi katıldı.
 
Her gün günde 1000 mg C vitamini takviyesi alan kişilerde böbrek taşı oluşma riskinin, C vitamini kullanmayanlara göre iki kat fazla olduğu sonucuna varıldı.
 
Düzenli olarak multivitamin kullanan kişilerde ise böbrek taşı riski ile vitamin kullanımı arasında bağlantı bulunmadı.
 
C vitamini hapının dozu ile C vitamini içeren besinlerin alımının önemli olduğunu vurgulayan araştırmacılar, günde ortalama 75 mg C vitamininin tavsiye edildiğini ancak hapların 1000 mg C vitamini içerdiğini, bu dozun da yiyeceklerden alınanın çok üzerinde olduğuna dikkati çekti.
 
Konuya ilişkin makale, “Science Daily” dergisinin internet sitesinde yayımlandı.

****************************

Vitamin C Supplements Linked to Kidney Stones, Swedish Study Finds


Feb. 4, 2013 — New research from Karolinska Institutet in Sweden shows that men who take vitamin C supplements regularly run a higher risk of developing kidney stones. The study, which is published in the scientific periodical JAMA Internal Medicine, did not however observe an increased risk between kidney stones and multivitamins -- which contain lower concentrations of vitamin C.

The research is based on data from a large population-based study of men from Västmanland and Örebro counties, who were monitored for 11 years. A total of 23,355 men were identified who had no history of kidney stones and who took either no dietary supplements or supplements in the form of vitamin C only. During the study period, 436 of the participants developed kidney stones that required medical attention. The researchers then compared the risk of kidney stones in vitamin C-takers with that in men who did not take any supplements. The analysis was then repeated for men who took multivitamins.
 
The results of the study indicate that men who take vitamin C supplements (typically 1000 mg per tablet) are twice as likely to develop kidney stones as men who do not take any dietary supplements. The risk was also found to increase with the frequency of vitamin C supplement use. The regular use of multivitamins was not found to be associated with the risk of kidney stones.
 
The researchers believe that both the dose and combination of nutrients with which the vitamin C is ingested are important. For this reason, the observed increase in risk does not apply to a normal dietary intake of vitamin C from fruit and vegetables. In Sweden, the RDI for vitamin C is 75 mg; the vitamin C content of supplements is commonly 1,000 mg per tablet, which is a considerably higher dose than which is obtained through food.
 
"As with all research, the results should be corroborated by other studies for us to be really sure," says study leader Agneta Åkesson, Associate Professor at Karolinska Institutet's Institute of Environmental Medicine. "Nor can we say anything about whether women run the same risk as men. But given that there are no well-documented benefits of taking high doses of vitamin C in the form of dietary supplements, the wisest thing might be not to take them at all, especially if you have suffered kidney stones previously."
 
The study was carried out in association with urologists and nephrologists at Karolinska Institutet and Karolinska University Hospital, and was made possible with a grant from the Swedish Research Council and with Karolinska Institutets KID funding for doctoral educatio
/www.sciencedaily.com