Gönderen Konu: Hangi Gıdalar Tiroid İçin Zararlıdır?  (Okunma sayısı 2834 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Hangi Gıdalar Tiroid İçin Zararlıdır?
« : 28 Haziran 2016, 11:36:53 »

Hangi Gıdalar Tiroid İçin Zararlıdır?

Bu sorunun ilk yanıtı rafine, işlenmiş, homojenize, pastörize, genetiği değiştirilmiş, güçlendirilmiş, yapay renk ve koruyucu eklenmiş gıdalardan uzak durulmalı olur.

Özellikle tiroid sorunları için kesinlikle uzak durulması gereken besinler:

- Gluten
Her tür tiroid sorununda ilk terk edilmesi gereken madde glutendir. İnflamasyona, sindirim sisteminde bozukluğa, tiroidin hasar görmesine ve diğer pek çok soruna neden olur.

- Fermente olmamış soya
Ne kadar doğal olduğu iddia edilirse edilsin soya, hormon işlevlerini bozar. Özellikle kadınlarda içerdiği fitoöstrojenin tiroidi tahrip ettiğini gösteren çalışmalar var.

- Genetiğiyle oynanmış gıdalar
Bu gıdalar bağırsak duvarını tahrip ederek hem hipo hem de hipertiroidizme neden olur.

- Brom
Brom işlenmiş bir gıda katkı maddesi olarak karşımıza çıkar ve tiroidi tahrip eder. Unda, unlu gıdalarda, gazlı içeceklerde, sporcu içeceklerinde, diş macununda, ağız gargaralarında, ev tekstilinde, çileklerin üzerine sıkılan tarım ilaçlarında bulunur.

Dr. Joseph Mercola (1)

Kaynak: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/06/27/foods-good-for-thyroid.aspx

Özet çeviri: Nurçin Çağlar | Sağlıklı Yaşıyoruz | https://www.instagram.com/p/BHKKcUQAyzn/




Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Besinler Tiroid Fonksiyonlarını Nasıl Daha İyi Veya Daha Kötü Yapar?

- Vücudumuzdaki her hücre tiroid hormonlarını kullanır, bu hormonlar metabolizmamızı dengeler, iyodu alır ve metabolizmamızı diğer hormonlarla etkileşerek düzenler.

- İyot sadece tiroid aracılığıyla alınabilir ve iskelet sistemi, beyin ve vücudun diğer hayati organlarının gelişimine doğrudan etkilidir.

- Kilo almak, saç dökülmesi ve yorgunluk az çalışan tiroid belirtileridir. Selenyum, tirosin ve deiodinaz enzimleri tiroidi dengeye getirebilir.

- Bilimadamları artık tiroidi olumsuz etkileyen besinlere odaklanmak yerine tiroid fonksiyonlarını olumlu etkileyecek bireysel beslenme önerilerine odaklanıyorlar.

Tiroidle ilgili konvansiyonel tıp uygulayıcılarının bakış açısını terk etmeliyiz. Bilmemiz gereken en önemli nokta tiroidin genel sağlık durumumuz için çok hayati bir organ olduğudur. Kükürtlü turpgiller ailesinden olan sebzelerden uzak durun bunlar iyot emilimini önler veya kahve içmeyin tiroid hormon tedavinizi bloke eder gibi ana akım söylemleri bir kenara koyalım.

İki temel tiroid hastalığı vardır. Hipotirodizm en yaygın olanıdır.

Bilinen belirtileri: soğuğa hassasiyet, saç dökülmesi hatta kirpiklerin dökülmesi, cilt ve saç kuruluğu, letarji, kilo alma, kabızlık, hipoglisemi ve hafıza kaybı.
Bunların dışında tiroidle bağlantısız görülen ancak hipotiroidizmle ilişkili diğer belirtiler: astım, sedef, boyun ağrısı ve ense sertliği, karpal tünel sendromu, ses kısıklığı, soluk cilt, vertigo.

Hipertiroidizm, diğer adıyla Graves' Hastalığı diğer tiroid hastalığıdır.

Belirtileri hipotiroidizmin tersidir: tedirginlik, yerinde duramama, kilo kaybı, sisli beyin, sık bağırsak hareketleri, kalp atışlarında düzensizlik, patlak gözler.

Turpgiller ailesinden turp, lahana, brokoli, kara lahana gibi kükürtlü sebzeler aksi tavsiye edilse de tiroid fonksiyonlarını iyileştirebilir çünkü vücuttaki glutatyon seviyesini yükseltir.

1950'lerden sonra bu tür sebzeler guatr yapan sebzeler olarak niteleniyordu. Ancak bu etkiyi gösteren çalışma yok gibi. Temkinli olmak istiyorsanız bu tür sebzeleri makul miktarlarda tüketebilirsiniz, fazlası vücudunuzun iyot emilimini engelleyebilir.

Tiroidi az çalışanlara iyi gelebilecek bitkisel yiyecekler (meyveler früktoz içeriği nedeniyle çok sınırlı tüketilmelidir): kabak, dolmalık biber, havuç, taze fasulye,bezelye, domates, kereviz, salatalık, kuşkonmaz, patlıcan, kırmızı üzüm, mango, nar, yaban mersini (blueberry), ananas, kivi, elma, turunçgiller, kiraz, kayısı.

Hangi gıdalar tiroid sorunları için zararlıdır?

Bu sorunun ilk yanıtı rafine, işlenmiş, homojenize, pastörize, genetiği değiştirilmiş, güçlendirilmiş, yapay renk ve koruyucu eklenmiş gıdalardan uzak durulmalı olur. Özellikle tiroid sorunları için kesinlikle uzak durulması gereken besinler:

- Gluten
Her tür tiroid sorununda ilk terk edilmesi gereken madde glutendir. İnflamasyona, sindirim sisteminde bozukluğa, tiroidin hasar görmesine ve diğer pek çok soruna neden olur.

- Fermente olmamış soya
Ne kadar doğal olduğu iddia edilirse edilsin soya, hormon işlevlerini bozar. Özellikle kadınlarda içerdiği fitoöstrojenin tiroidi tahrip ettiğini gösteren çalışmalar var.

- Genetiğiyle oynanmış gıdalar
Bu gıdalar bağırsak duvarını tahrip ederek hem hipo hem de hipertiroidizme neden olur.

- Brom
Brom işlenmiş bir gıda katkı maddesi olarak karşımıza çıkar ve tiroidi tahrip eder. Unda, unlu gıdalarda, gazlı içeceklerde, sporcu içeceklerinde, diş macununda, ağız gargaralarında, ev tekstilinde, çileklerin üzerine sıkılan tarım ilaçlarında bulunur.

Sonuç olarak sağlıklı beslenme tiroid sorunlarından koruyabilir ve tiroid sorunlarını iyileştirebilir. Her zaman dediğimiz gibi gıdanın yiyeceklerden alınması, en iyi yoldur. Ancak yiyeceklerden alınamıyorsa takviyeler düşünülebilir.

Dr. Joseph Mercola (1)

Çevirenin notu: Dr. Mercola'nın bugünkü tiroid beslenme ilişkisini irdeleyen yazısını sizin için özetle tercüme ettik. Bunun yanı sıra okumayanlar daha önce hazırladığımız beslenme - tiroid ilişkisi konusundaki dosyamızı da okuyabilirler. (2)

Kaynaklar:
(1) http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/06/27/foods-good-for-thyroid.aspx
(2) http://woto.com/tiroid-beslenme


Özet çeviri: Nurçin Çağlar | Sağlıklı Yaşıyoruz | https://www.instagram.com/p/BHKil-ogUr0