Gönderen Konu: Eğitim Köleleştiriyor mu?  (Okunma sayısı 16643 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Eğitim Köleleştiriyor mu?
« : 03 Ekim 2009, 15:28:38 »


Çok popüler bir haftalık dergi olan Nokta, İstanbul’da ilginç bir deney yapmıştı. Bir tiyatro sanatçısı olan Ezel Akay eline bir megafon alarak koyu renk elbiseler ve siyah pardesüler giyen ekibiyle birlikte önce güvercinleriyle ünlü Yenicamii’nin arkasındaki parka giderler.

Parkta oturan, gezen, etrafı seyreden bir sürü insan vardı. Akay, elindeki megafonla kalabalığa doğru sert bir emir verir:

“Herkes ayağa kalksın!” Emri duyan, Akay’ı ve ekibini gören istisnasız herkes derhal ayağa kalkar.

Sonra Eminönü İskelesi’ne geçerler. Akay, yine sert bir emirle:

“Herkes yere çöksün!” diye bağırır. Gemiden inenler, bilet kuyruğunda bekleyenler, simitçiler, işportacılar, emri duyan herkes yere çöker.

Sonra Mecidiyeköy’deki stadyumun önüne giderler. Megafondan:

“Herkes ellirini kaldırıp duvara yaslansın!” emri duyuldu. Stadyuma girmek için kuyrukta bekleyen futbol seyircileri, kokoreççiler, bayrakçılar derhal emre uyarlar.

Daha sonra da ekip bir fabrikanın önüne giderler. Mesai saati başlamak üzeredir. Fabrikanın girişine bir masa koyarlar ve masanın üzerinde düzmece bir evrak yerleştirerek işçilere emiri verirler:

“Herkes içeriye girerken bu kâğıtlara parmak basacak!” Giren basar, giren basar. Kimsenin aklına “siz kimsiniz hemşehrim? Neden bu kâğıtlara parmak basıyoruz?” diye sormak gelmez.

Son olarak da, Beyoğlu’na gelirler. İstiklal Caddesinde gezinen, vitrinleri seyreden kalabalığa yine sert bir emir verilir:

“Herkes sıraya girsin, arama var!” Emri duyan herkes koyun sürüsü gibi sessizce sıraya girer. Ancak caddede dolaşan bir çift bu emre uymaz.

Ekiptekilerden biri onlara doğru bağırır:

“Hey siz ikiniz! Emri duymadınız mı?” Kendilerine seslenildiğini anlayan ve herkesin sıraya girdiğini gören adam cevap verir:

“Who are you? What is happening here?” Sıraya girenler içerisindeki kravatlı takım elbiseli bir bey ekibe yardımcı olmanın verdiği gurur ve heyecanla lafa karışır: “Adam turist, İngilizce konuşuyor.” Ekip elemanı gülmemek için kendisini zor tutar:

“Ne diyor peki?”
“Siz kimsiniz, burada neler oluyor?”

Ve o iki turistin haricinde hiç kimse neler olup bittiğini, kendilerine böyle gün ortasında emirler yağdırıp sıraya sokanların kim olduğunu sormaz ya da soramaz.

KİŞİLİK VE KİMLİK PROBLEMİ

Mevcut Millî Eğitim’in felsefesine dikkatle bakarsanız, insanların kendi başlarına bir şey öğrenemeyecekleri, eğer kendi başlarına öğrenmeye başlarlarsa, zararlı şeyler haline gelecekleri yaklaşımını fark edebilirsiniz.

‘İstendik’ değil de ‘istenen’ yani öğrenim sürecinin aktörü olan öğrencinin (hatta velinin ve öğretmenin) bile, ne öğreneceği ve nasıl öğreneceği konusunda hiçbir tercih ve istek şansı yoktur.

Öğrencilerin istedikleri, yani kendi stil ve profiline uygun ve gerekli olan bilgi, beceri ve davranışların devlet tarafından belirlenmesi gerektiği, belirlenen müfredat çerçevesince verilmesi gerektiğinde tam bir fikir birliği görüyoruz, öyleki bunu sorgulayamazsınız bile!

Halbuki “onu öyle değil böyle yap!” ifadeleri ile özetleyeceğimiz bu yaklaşım, insanları çözüm üretemeyen, başkalarının kurtarıcılığına muhtaç hale getirmenin en kestirme yolu olmaktadır ve eğitimi, adıyla özdeş hale getirip bir eğip bükme, istenen şekile sokmaktan ibaret bir işleme dönüştürmektedir.

Bugün adına eğitim kurumları dediğimiz müesseler, aynı tip üründen milyonlarca üretmek gayesiyle kurulmuş bir fabrikadan farksızdır.

Eğitim adına yüklenen bilgiler sınav denen aktivitelerle öğretmen tarafından geri istenir. Bu uygulama ve tavırlar, öğrencinin “ne söyleniyorsa onu yap, icat çıkarma..! sorma düşünme itaat et gibi bir anlayışları benimsemeye götürür.

Eğitimi boyunca sürekli bilgiyle yüklenen, nesne konumunda kalan öğrencinin bilgiyi üreten ve kullanan özne konumuna çıkamamasını anlamak zor değildir herhalde.

Sonuçta sürekli ikinci el bilgiye mahkûm edilen, kendisinden orijinal ve yeni hiç bir şey istenilmeyen eğitim sürecinden çıkan bireyin, hayata atıldığında orijinal ve yeni bir şey üretme şansı bulamamasını da çok görmemeliyiz..

Mevcut eğitim zora dayanan yani insanların kendi başına bir şey öğrenemeyeceği varsayımı üzerine kurulmuştur. Belleğe bilgi yığmaya dayanan bu yöntemle—adına ister ezber deyin isterse bilgi odaklı öğretme merkezli eğitim deyin ya da başka bir ad verin fark etmez.

insanlar bir şey öğrenmiyor aksine merak ve ilgilerini kaybediyorlar.

Öğretilenlerden kuşku duymayan ve tek doğrulu eğitim sistemine bağlı kalan toplumlarda insanlar bir tür “köleliğe” mahkûm olmaktan kurtulamazlar. Ekonomiden siyasete bir çok alanda bu kölelik zihniyetinin örnekleri ortadadır.

Prof. Dr. Osman Çakmak
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı turk_ay

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 194
    • Yavuz Sultan Selim (Hadim-ül Haremeyn)
Ynt: Eğitim Köleleştiriyor mu?
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2009, 22:24:35 »
Bu olayların doğruluğuda tartışılır !!! Yine şahsi yorum yapacağım ama başıma buna benzer ya da bu yukarıdakiolaylara benzer şeyler geldi ama hiçte yukarıda ki gibi bir tepki vermedim :)

Saygıdan dolayı hocanın karşısında ayağa kalkmak farklı biri bağırdı diye yere yatmak çok farklı bence...
Her açan senin gülün, hergünse benim günüm
Gözyaşı insan külüyse, her yakan insan sözü
Kıvılcım sözün özüyse, ayrılık yakar gözü
Tek gören gönül gözüyse, kelamım gönül sözüm

Yavuz Sultan Selim (Hadim-ül Haremeyn)

Çevrimdışı yunus göl

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Eğitim Köleleştiriyor mu?
« Yanıtla #2 : 04 Nisan 2010, 12:00:00 »
evet analtılanlara gerçekten katılıyorum bu günkü eğitim sisitemi sorgulama sadece denileni uygula yönünde ve bu bilibçli bir şekilde yapılıyor çünkü devlet sorgulayan bir milet değil denilene koyun gibi uyan bir millet istiyor.çünkü sorgularsa biliyorki milet soracak 30 yıldır terörizim niçin bitmiyor askeriyeye ayrılan onca bütçe nereye gidiyor.devletle mafyanın aynı araçta olduğu susurluk ne oldu bunları soran bir milelt yerine denilenin yapan bir milletdaha hayırlı mantığı var

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Eğitim Köleleştiriyor mu?
« Yanıtla #3 : 05 Nisan 2010, 10:40:39 »
Yapılan deney ve sonuçları içler acısı... Bu tip durumları bazen TV'de "Kamera Şakaları" programlarında da görüyoruz. Seyrederken hayretler içinde kalıyorum...

Arada aklıma takılıyor: Çocuklarımızı yetiştirirken, örneğin büyüklere saygıyı aşılarken yanlış mı yapıyoruz acaba? Dikkat ediyorum, yabancı da olsa bir büyük, çocuktan yapmak istemeyeceği bir şey de istese, çocuk bunu yapıyor. Kesin bir dille itiraz edemiyor. Aynı şey bizlerde bile oluyor. Bazen büyüklerin karşısında ezilip büzülebiliyoruz.

Şimdi hatırladım: Çok yakın bir zamanda (1-2 ay önce)  :hihi (aklıma gelince gülüyorum yine); kalabalık bir caddede yürüyorum arkadaşımla... Önümüzde yaşlı bir amca var, elinde bastonuyla yavaş yavaş yürüyor. Bir ara önüne basamak gibi birşey çıkıyor, yaşlı adam orada duraksıyor. Karşıdan gelen genç, örtülü bir bayana elini uzatıyor yardım etmesi için. Bayan da hemen elini uzatmıyor, bakıyor öylece şaşkın bir halde... Ama bu bakış 3-5 saniyeyi geçmiyor!

Vay, sen misin elini uzatmayan!  h33)) Yaşlı adamın karşısındaki bayanı azarlayarak, yüksek bir sesle "Ne bakıyorsun öyle, görmüyor musun çıkamıyorum!" demesiyle, hanımcağız kolunu tutup çıkarttı adamı yukarı.

Biz de arkasında hem şaşkın, hem de gülmemek için kendini tutmaya çalışır bir halde devam ettik...

Yaşlı adamın yaptığını neye yormak gerek artık bilemem. Yaşlılık deyip geçelim. Ama karşıdaki bayanın, o anki şaşkınlıkla da, aldığı terbiye ve görgü sebebiyle de tepkisiz kalması normal sanırım...

Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı aydeniz

  • yazar
  • ****
  • İleti: 560
  • Hakka kul olmak
Ynt: Eğitim Köleleştiriyor mu?
« Yanıtla #4 : 05 Nisan 2010, 13:37:33 »


Alıntı
Yaşlı adamın yaptığını neye yormak gerek artık bilemem. Yaşlılık deyip geçelim. Ama karşıdaki bayanın, o anki şaşkınlıkla da, aldığı terbiye ve görgü sebebiyle de tepkisiz kalması normal sanırım...
yanii..teşekkürler

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Eğitim Köleleştiriyor mu?
« Yanıtla #5 : 25 Kasım 2010, 21:13:10 »
Bir şey değil :)
〰〰〰〰🐠