Gönderen Konu: Hiç Beyaz Çay içtiniz mi?  (Okunma sayısı 6706 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Hiç Beyaz Çay içtiniz mi?
« : 02 Eylül 2012, 06:35:09 »

Beyaz çay, siyah çay gibi çay bitkisinin yapraklarından elde ediliyor. Beyaz çay adını, çay bitkisinin tepe tomurcuklarının beyazımsı tüylerinden alıyor.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, beyaz çayın, çaylar içerisinde en kalitelisi, en nadide ve en az işlem görmüş olanı olduğunu belirtiyor.

Beyaz çay, yeşil çay ya da siyah çay gibi soldurma, fırınlama, kurutma ve fermentasyon işlemlerinden geçmediği için dem renginde bir dönüşüm gerçekleşmiyor. Yoğun antioksidan içeriği ile kanser türlerine karşı koruyucu olarak bilinen beyaz çay, bu özelliği ile tüm çay çeşitleri arasında nadide ve özel olarak öne çıkıyor. 

Beyaz çayın diğer çaylara göre daha yüksek antioksidan etkisiyle birlikte, cildin sıkılaşmasını sağlayan tazeleyici etkisi deneysel olarak ortaya konulmuştur. Literatürlerde, bu etkilere bağlı olarak romatoit artrit ve diğer yangılı hastalıklarda şikayetlerin hafifletilmesinde yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir.

Ayrıca Beyaz çayın yağ yakıcı ve vücuttaki yağ oranını dengelemeye yardımcı etkiye sahip olduğu ve dolayısıyla obezite ve obezite ile ilişkili sorunların tedavisinde yararlı olabileceği belirtiliyor.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Hiç Beyaz Çay içtiniz mi?
« Yanıtla #1 : 02 Eylül 2012, 12:08:26 »

Beyaz çayın üretimin de kullanılan çay filizi


Çaykur 1 kilogram üretilmiş beyaz çayı 500 YTL'den piyasaya sürüyor. Beyaz çayın üretildiği çay tomurcuklarının zor bulunması, fiyatın yüksek olmasındaki en büyük etken. "Beyaz çay, çay filizlerinin en tepe noktasındaki tomurcuk kısmından elde ediliyor. Çayın tomurcukları açmadan toplanıyor. Tomurcuklar açıldığında özelliğini kaybediyor. Bu tomurcuklar Nisan ayı sonuyla Mayıs ayı başlarında toplanıyor" diyen Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, "Toplanan tomurcuklar kurumumuza bağlı Çay Araştırma Enstitüsü'nde laboratuar ortamında hijyenik şartlarda beyaz çaya dönüştürülüyor.

Bugün itibariyle beyaz çayı piyasaya sürmüş olduk. Beyaz çayı 20 gramlık kutularda satıyoruz.

Kilo fiyatını ise 500 YTL olarak belirledik. Çaydaki tomurcuk sayısı az olması nedeniyle beyaz çay üretimi düşük olacaktır. Beyaz çay bir ilaç gibi özelliğe sahiptir" diye bilgi verdi. Beyaz çayın insan sağlığına faydalı olduğunu belirten Yüce, "Beyaz çayın içerisinde kanser hücrelerini bloke eden bir madde var. Bu madde sayesinde kanser riski ortadan kalkıyor. Ayrıca form için idealdir.

Kilo vermeye yardımcı olur. Kan hareketini hızlandırır. Kolesterolü düşürür. Hücreleri yeniler. Diş çürümelerine karşı koruyucudur. Kısaca beyaz çay şifa deposudur" dedi.
Basın.

**********************************************************


Bir Karadenizli olarak tam bilmediğimiz,sadece duyduğumuz BEYAZ çayın tanıtımına vesile olduğunuz için teşekkür ederim.


BEYAZ ÇAY VE SAĞLIĞIMIZ


ÇAY VE SAĞLIĞIMIZ


Dünyamızda çay denilince akla gelen; siyah çaydır. Yeşil çay bilinir fakat kullanılması pek yaygın değildir. Beyaz çay ise pek bilinmez. Birde oolong çayı var ki, size ismi dahi tuhaf geliyordur. Ülkemizde yaygın bir içecek türü olan çayımızın, beden ve ruh sağlığımız için, adeta bir kalkan vazifesi gördüğünü biliyor muydunuz? Sofralarımızın vazgeçilmezi olan çay tutkumuzun, sağlığımıza olan faydalarını inceleyelim.
BEYAZ ÇAY
Çay tarımı ürünleri arasında en değerli ve sağlığımıza en faydalı olanı beyaz çay ürünüdür. Beyaz çay iki amaçlı kullanılır.
-1-İçecek olarak kullanıldığı gibi (damak lezzeti )
-2-Sağlığımız için tedavi ve koruyucu amaçlı olarak kullanılır. Beyaz çay Çin’in Fujian bölgesinde yetiştirilmektedir. Daha az miktarlarda Seylan’da, Hindistan’da üretilmektedir. Dünyanın tek katkısız doğal çay üretimini yapan ülkemiz, beyaz çay üretimi yapmaya başladı.


Beyaz Çay Üretimi Nasıl Yapılır?
Beyaz çay, diğer çay türlerinin toplandığı çay ocağından ( çay ağacı, çay bitkisinden ) toplanır. Yani ayrı bir tür (cins) çay bitkisi değildir. Aynı çay türü bitkisinin, farklı zaman da ( çayın en değerli olduğu zamanında ) ,çay tepe tomurcuk iken toplanır. Teknik olarak çay ocağı (tepe tomurcuk) çay filizi ilk çıktığı anda yapraklar çok küçük, taze iken hasat edilir. El ile hasat edilmesi gerekir. Çayın bu şekilde toplanabilmesi, yılda yalnız sayılı birkaç günde yapılır. Nedeni çay tepe tomurcuğu devamlı büyümekte ve çay yaprağı halini almaktadır. Çay yaprağından beyaz çay üretimi yapılamaz. Beyaz çayın kısıtlı günlerde ve el ile bedenen toplanması; beyaz çayın çok pahalıya mal edilmesine neden olmaktadır. Ayrıca mayıs ayında toplanan ilk sürgünün ilk iki, üç gününde toplananı en değerli olanıdır. Yağmurlu havada ve sabah çisesinde toplanmamalıdır. Ülkemizde çay üretiminin 3 sefer yapıldığı ve her seferinde 3 gün tomurcuk çay toplanabileceği düşünülünce beyaz çayın üretiminin ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Beyaz çayın, çayın en kıymetli yeri olan tepe tomurcuğundan üretildiğini, bu tomurcuğu toplamanın oldukça güç olduğundan, Dünyada beyaz çayı fazla üretme imkânı yoktur. Beyaz çay sağlık yönünden çok faydalı, ancak ekonomik anlamda çok pahalı bir üründür. Genelde Avrupa ve ABD’de maddi durumu iyi olanların kullandığı beyaz çayın, eczanelerde ve özel şifalı bitki satıcılarında gramla satılır.
Beyaz çayın hazırlanmasında iki işlem yapılır soldurma ve kurutma. Hava ile soldurma ve kurutma işlemi yapılır. Beyaz çay kurutulmasını hızlandırmak için ısı kullanılacaksa sıcaklık 70 dereceyi geçmemelidir. Beyaz çay sıcak ortamda soldurursa kırmızı rengi alır. Soğuk ortamda soldurulursa siyahımsı renk alır. Bazı ülkeler de şok soldurma (sitimle) uygulanır veya güneşle soldurma yapılır.


Beyaz Çay Nasıl Demlenir Ve İçilir?
Beyaz çay çok hafiftir, siyah çay gibi demlikte çay rengini göremezsiniz. İdeal rengi solgun ve sarıdır.
Beyaz çayı yeteri kadar demliğe koydunuz. Kesinlikle su koyup kaynatamazsınız. Kaynamış su da ilave edemezsiniz. Kullanılacak su 70 – 80 dereceyi geçmemelidir.
Beyaz çayımızı 3 defa demleyebiliriz. Yani çayımızı içtik, tekrar su ilave edebiliriz. Su ilave etmelerimiz şu şekilde yapılır.
Birinci Demleme; beyaz çayı demliğe koyduk. Üzerine 70 – 80 derece su ilave ettik, çayın demlenmesi için 6 dakika bekliyoruz.
İkinci demleme için; İçtiğimiz beyaz çayın demliğine tekrar 70 -80 derece su ilave ediyoruz fakat 9-10 dakika demlenmesini bekliyoruz.
Üçüncü demleme için; İkinci kez demlediğimiz çayın suyu bitince, demliğine tekrar 70 -80 derece su ilave ediyoruz fakat 12-15 dakika demlenmesini bekliyoruz.
Not: Sallama poşetlerle satılan beyaz çay almışsanız. Sıcak suya sallama poşet çayı 1 dakika bekletin. Daha fazla bekletemezsiniz.
Beyaz çayı iki neden için
-1- Damak tadı. Damak tadı kişiden kişiye göre değişir.
-2- Sağlık için içeriz.
Beyaz Çay Ve Sağlığımız
Beyaz çay; diğer çay çeşitlerine göre sağlığımıza en fazla faydalı olanıdır. Saf çay olan tepe tomurcuktan üretilmesi, daha fazla etkin madde içerisinde bulunmasına neden olur.
Yüksek yoğunlukta antioksidan içermesi kanser hastalığında, koruyucu ve tedavi edici özelliği içerir. Kanserin bilinen doğal ilacı olan antioksidanları içersinde en yüksek derecede bulundurur.
Araştırma neticeleri;


29 Mart 2000'de American Chemical Society'nin araştırma sonuçlarında, çayın kanserle mücadelede büyük rol oynadığını açıkladılar. Beyaz çayda bulunan polifenole etken maddesi ,insanları kanserden koruyan koruyucu bir görev sağlayan bir maddedir. Bu etken madde beyaz çayda diğer çay türlerine göre çok fazla bulunur.
Yine ; American Society for Microbiology yaptıkları araştırmalarda beyaz çay, Anti fungal, Penicillium chrysogenum ve Saccharomyces cerevisiae etken maddesi ihtiva ettiğidir. Bu maddeler de bakteri ve virüsleri de inaktivite ettiğidir. Yok ettiğidir.
Beyaz çay tansiyonu düzenleyip yaşlanmayı geciktiriyor. Damar sertliğini, kemik erimesini önlüyor, kan şekerini düzenliyor, damarları güçlendiriyor, gribi önlüyor.
Diğer bir özelliği; Diş ve diş eti hastalıklarını gidermesidir.
Cildi güzelleştirir. Yaşlanmaları, kırışmaları ve cilt sarkmalarını en aza indirir. Cilt yıpranmalarını giderir. Pürüzsüz bir cilt oluşmasını sağlar.
Beyaz çay bütün diğer çay çeşitleri içerisinde en az, kafein içerir. Hastalıklara karşı vücut direncini ve mekanizmasını güçlendiren en yüksek oranda antioksidan içerir.
Beyaz çay sağlığımız açısından o kadar değerlidir ki 100 gram fiyatı 50 dolardan 500 dolara kadar kalitesine göre değişiyor.

Türkiye’de Beyaz Çay Üretimi
Türkiye’de beyaz çay üretimi denemelerini 1 Mayıs 2005 tarihinde Çay Araştırma Enstitüsünde üretilmiştir. Bu üretimi Çay İşletmeleri Genel Müdürü Ekrem Yüce ve Enstitü Araştırma Ekibi sağlamıştır.


Rizeazaklihoca.blogspot.com
« Son Düzenleme: 03 Eylül 2012, 08:27:17 Gönderen: mazhar »

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Hiç Beyaz Çay içtiniz mi?
« Yanıtla #2 : 04 Eylül 2012, 00:04:02 »
Bende verdiginiz detayli bilgiler icin tesekkur ederim