Gönderen Konu: Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan | Ramazan’da 2 öğün yenir, 2 öğün sağlıktır  (Okunma sayısı 2739 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."

Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan

11 ayın sultanı “Ramazan ayı" geldi. Ramazan’da 2 öğün yenir, 2 öğün sağlıktır.

İftarda sofralar kurulur, çeşitli yemekler özenle dizilir. Sahur çoğunlukla göz ardı edilir, yatarken atıştırma şeklinde geçiştirilir, fakat çok önemlidir. Sahur vücudun oruç kahvaltısıdır, güne başladığımız andır. Yeni güne hazırlık için mutlaka bizi tok tutacak, doymuş hayvansal yağların yani köy tereyağı veya kuyruk yağı; beraberinde mutlaka sağlıklı proteinlerin yumurta, yoğurt ve peynir alımı ile gün içerisindeki aniden gelebilecek açlık krizlerini önleyebilirsiniz. Bol yeşillik alımı ile sadece lif açısından değil, içeriğindeki vitamin, mineraller ile gün içerisindeki yorgunluk hissinizin azaldığını göreceksiniz.

İftarda da, sahurda olduğu gibi sağlıklı beslenmeyi ve bol su içmeyi unutmayalım. İftar ile sahur arasında Türk kahvesi ve yeşil çay ile hem sinirime yardımcı olup hemde zindelik sağlayabilirsiniz.

Ramazan ayı’nın manasına da uygun olarak; açgözlülük ile vücudumuza zarar vermek yerine; önce kendi vücudumuza iyilik yapmaya başlayalım.
 Amaç karnı şişirmek, tıka basa yemek olmamalı; doyana kadar ve sağlıklı beslenmek olmalıdır.

İyiliklerle dolu, Hoşgörülü, Hayırlı Ramazanlar...

Uz. Dr. Tuğba Karakuş BİLDİK  | https://www.instagram.com/p/BGZN3BNvwng/




Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ramazan'da Susuzluğa Karşı Domates Yiyin!
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2016, 17:17:30 »
Ramazan'da Susuzluğa Karşı Domates Yiyin!

Domates Mevsimi Başladı!

"Domatesin glisemik indeksi "0" dır. Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka vb arzu edildiği kadar yenebilir." (1) Bu bilgi Karatay Diyeti kitabından.

Domates, C vitamininden daha kuvvetli bir antioksidan olan likopen deposudur. Domates pişirildiği zaman vücudumuzun faydalandığı likopen miktarı artar. Bu nedenle pişmiş domates yiyerek daha fazla likopen almış oluruz. Bu bilgi de ARK Hocamızın sayfasında bugün yayınlanan bir yazıdan. (2)

Osman Hocanın domatesle ilgili söylediklerini bunlarla birleştirip paylaşmak istedik.
"Ramazan’da susuzluğa karşı domates yiyin
Domates mükemmel bir yiyecek. Bizim “sebze zannettiğimiz” en sağlıklı meyvelerden biri. Posası güçlü, bu nedenle tok tutucu. Kalorisi düşük, bu sebeple kalori dengeleyici.
Antioksidan gücü müthiş yüksek, bu nedenle bağışıklık güçlendirici ama onun mühim bir ayrıcalığı daha var: Yüksek su ve elektrolit içeriği.
Domates sudan ve minerallerden (özellikle potasyumdan) de zengin bir besin. İftar ve sahur öğünlerinizde domatese de yer vermeyi unutmayın."
(3)

Kaynaklar:
(1) Karatay, Prof. Dr. Canan, Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si Karatay Diyeti, HayyKitap, İstanbul, 2011.
(2) http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/14/yazilar/tip-yazilari/beslenme/bu-alti-sebzeyi-cig-degil-daima-pisirerek-yemelisiniz/
(3) http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/osman-muftuoglu_96/bu-yaz-nasil-guneslenelim_40117379