Gönderen Konu: HP kartuş dolumu nasıl yapılır?  (Okunma sayısı 35998 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ber-ceste

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
HP kartuş dolumu nasıl yapılır?
« : 20 Ekim 2008, 19:38:20 »

Görüldüğü gibi; küçük hacimli HP kartuşların yapıları genel olarak birbirine benzemekte. Kapaklarında standart olarak 5 delik bulunması çoğu dolum mereklısının ilk etapta kafasını karıştırabiliyor. Kartuş içerisinde 3 adet mürekkep odacığı bulunmasının sonucu olarak bazı delikler aynı odacığa bakıyor. Aynı odacığa bakan deliklerin herhangi birinden dolum yapılması yeterli. Yukarıdaki fotoğrafta harflendirilmiş mürekkep odacıklarını görüyorsunuz. Siyah kartuşta tek odacık olduğu için genelde bütün delikler aynı odacığa bakar. Yine de HP farklı hacimlerde kartuş üretmek adına kartuşa içeriden bir duvar koyabiliyor. Bu yüzden siyah kartuşun en tepedeki tek delikten doldurulması tavsiye edilir.



Dolum öncesinde renkli kartuşların deliklerindeki renkler iyi tespit edilmelidir. Renkler deliklerden bakılarak görülebildiği gibi, ucu kıvrılmış bir peçetenin deliklerden içeri sokulmasıyla da tespit edilebilir.

*Kartuş doldurma işleminde temel amaç içerideki süngere yeterli miktarda mürekkep enjekte etmektir. Genel düşüncenin aksine; kesinlikle kompleks bir işlem değildir. Kaliteli mürekkep kullanan bir dolum meraklısının fiziksel darbe vermedikçe kartuşu bozması neredeyse imkansızdır.
 

1) Kartuş etiketini kaldırın.

2) Renk deliklerine köşesi kıvrık bir peçete batırarak renk haznelerini tespit edin. (Üst taraftaki fotoğraflar temsilidir. Her kartuşun renk hazneleri aynı yerde değildir.)

3) İlgili renkleri ilgili haznelere taşırmadan, yeterli hacimlerde enjekte edin.

4) Dolum işlemini yaparken iğneyi en dibe kadar batırmayın. Batırdığınız iğneyi çok yavaşça boşaltın.

5) Doldurduğunuz kartuşun alt kısımdan damlama yapıp yapmadığını kontrol edin. Alttaki püskürtme ağzında sıvı birikmesi olursa kartuş verimli yazmaz. Hemen ilgili rengin üstteki deliğinden bir miktar mürekkebi geri çekin.

6) Damlama yapmadığına emin olduğunuz kartuşu bir peçeteye hafifçe bastırarak renkleri görün. Ağzını son bir kez sildiğiniz kartuşu artık yazıcıya takabilirsiniz.

7) Peçeteye bastırdığınızda renkleri net olarak göremiyorsanız ya da düzgün çıktılar alamıyorsanız kartuş temizleme işlemi yapmalısınız.


Üst taraftaki büyük hacimli siyah kartuşları aparatla ya da aparat olmadan doldurmak mümkün:

Aparatlı dolumda kartuş aparata oturtulur ve püskürtme ağzı yukarı gelecek şekilde konumlandırılır. Enjektöre çekilen mürekkep ağız kısmından yavaşça boşaltılır. Boşaltma işlemi sırasında hava sıkışması olduğu için yukarıdan 5ml mürekkep basıldıktan sonra enjektör pompası geri çekilerek sıkışmış hava geri çekilir. Daha sonra 5ml doldurulan enjektör tekrar kartuşa boşaltılır ve tekrar içerde sıkışan hava geri çekilir. Bu şekilde 5ml'lik partiler halinde doldurulan kartuş dolum sonrasında püskürtme ağzı aşağı bakacak şekilde bir süre bekletilir. Alt kısımda sıvı birikmesi oluyorsa alt kısımdaki ağızdan bir miktar mürekkep geri çekilir. Damlama yapmadığına emin olunan kartuş peçeteye bastırılıp silindikten sonra yazıcıya takılabilir.

Aparatsız doldurulmak istenen kartuşun püskürtme ağzının hemen alt kısmındaki kauçuk zar kaldırılarak ortaya çıkan demir bilye içeri itilir. Yeterli miktarda mürekkep buradaki boş hazneye doldurularak delik sıcak silikon yardımıyla kapatılır. Kapatılan deliğin mürekkep sızdırmadığına ve püskürtme deliğinin damlama yapmadığına emin olunduktan sonra kartuş yazıcıya takılabilir.

HP 78 ve HP 23 benzeri büyük hacimli renkli kartuşları doldurmak için kartuşun tepesindeki 3 tıpa sert bir cisimle içeri itilir. Üst taraftaki fotoğrafta görülen renk haznelerine yeterli miktarda mürekkep enjekte ettikten sonra kartuşun alt kısımdaki püskürtme ağzından damlama yapıp yapmadığı kontrol edilir. Damlama yapan renk var ise ilgili renk yukarıdaki delikten geri çekilir. Doldurulan kartuşun üstteki delikleri açık kalabilir. Hava almayacak şekilde kapatılırsa kartuş yazmayabilir. Çünkü içeriden boşalan mürekkep hacminin yukarıdan gelecek hava ile tamamlanması gerekir.

Damlama yapmadığına emin olunan kartuş hafifçe peçeteye bastırılarak renkler kontrol edilir. Düzgün bir renk çıkışı yoksa ya da yazıcı kalitesiz çıktı veriyorsa kartuş aparata yerleştirilip içeriden 3-4ml vakumlanır.

Kaynak: kartusforum
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2009, 19:48:38 Gönderen: mystic »
Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: HP kartuş dolumu nasıl yapılır?
« Yanıtla #1 : 10 Kasım 2010, 12:51:48 »
teşekkürler en çok okunan konulardan biri :)