Gönderen Konu: Makro Fotoğraf Teknikleri  (Okunma sayısı 9713 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı duha

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 5144
  • ѕησωƒℓαкє
Makro Fotoğraf Teknikleri
« : 02 Mayıs 2010, 23:20:31 »

Fotoğrafçılık dünyasının en ilgi çekici dallarından biri olan makro fotoğrafçılık, birçok fotoğrafçının da ilgisini çekmektedir. Peki makro fotoğraflar nasıl çekilir? Teknikleri nelerdir? Bu yazıda hepsini bulabilirsiniz.

Fotoğraf makinenizi birçok farklı fotoğraf tekniği ile kullanabilirsiniz. Bu teknikler arasında hemen herkesin ilgisini çeken teknikler mevcut. Manzara fotoğrafları çekmenin teknikleri ayrıyken, gece fotoğrafları veya spor fotoğrafları çekmenin tekniği ayrıdır.



Normal bir fotoğraf ile makro fotoğrafların bir karşılaştırması

Küçük objelerin dünyasına girmek istiyorsanız da başvurmanız gereken teknikler sizi makro fotoğrafçılığa götürmektedir. Makro fotoğrafçılık çok farklı tekniklerle icra edilebilir. Bunların arasında başlı başına makro lensler varken, çeşitli filtreler aracılığıyla da makro fotoğraflar çekebilirsiniz. Küçük objelerin büyülü dünyasına bir kez girdiniz mi, çıkmak kolay kolay olmayacaktır.

Makro Lensler

Tekniklere makro lensleri anlatarak başlayalım. Piyasada uygun fiyatlara makro lensler bulunabilir. Bunların odak uzunluğu 50mm'den 180mm'ye kadar genişleyebilir. Farklı markaların farklı modelleri makro fotoğrafçılara hizmet vermektedir. Bu objektifler keskinlikleriyle ünlüdür. Makro objektifleri DSLR kameranıza taktığınızda, odak noktası, objektife çok yakın bir yere odaklanır.

Dolayısıyla normal bir manzara fotoğrafı çeker gibi makro fotoğraf çekemezsiniz. Makro fotoğraf çekebilmek için biraz üstünüzün başınızın toz toprak içinde kalmasına göz yummalısınız. Makine, makro fotoğraflarda objeye çok yakın olacağından makinenin sallanması da bir hayli sizin başınızı ağrıtabilir.



Bunu engelleyebilmek için titreşim engelleyen objektifleri veya titreşim engelleyicisi barındıran bir fotoğraf makinesi tercih etmelisiniz. Objeye yakın olmanızın bir diğer dezavantajı ise,  hareketli bir objeyi çekerken, misal bir böceğe  yaklaşmışken, makinenin deklanşör sesi veya netleme motorunun sesinden böceğin  korkup kaçabilmesidir. Bu da başınızı ağrıtabilir. Bunu engellemek için ise, daha uzun odak uzaklıklarına sahip makro objketifler tercih edilmeli.

Görüntüyü Sabitlemek

Hareketli nesnelerde düşük enstantane (düşük perde hızı) kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Bunun sebebi, düşük enstantanenin daha çok hareketi algılayacağından dolayı, titrek bir fotoğraf elde etmeniz olacaktır. Obje bulanık çıkacak ve makro fotoğrafınız büyük ölçüde başarısız olacaktır. Bunun için de iyi bir ışığa ihtiyaç duyulmaktadır. Zaten börtü böcek çekecekseniz dış mekanda olmanız ve toz toprak içine yatmanız gerektiğini söylemiştik.

Hareketli objeler demişken, objeyle makine arasındaki alan derinliğinden de bahsedelim. Net alan derinliği, siz objeye yaklaştıkça çok azalacaktır. Dolayısıyla çok açık diyaframla (örneğin F/2.8, F/3.5) çalışmanız pek mümkün olmayacaktır.



Fotoğrafın alt kısmındaki bulanıklığa dikkatinizi çekerim.
Alan derinliği küçüldüğü için objenin her yeri net kalmıyor

Zira objenin her tarafı aynı netlikte olmayacaktır. Küçük bir objeyi fotoğraflarken, tüm objenin net olmasını isteyebilirsiniz. Bu en doğal hakkınız. Bu yüzden de nesnenin her tarafını netleyebilmek, yani daha geniş bir alan derinliği kazanabilmek için daha kısık diyaframlar (örneğin F/8, F/11, F/16) kullanmanız gerekecektir.

F/22 gibi değerlere objektif çıkabiliyor olsa bile pek tavsiye etmeyiz zira optik difraksiyon denilen olayla karşılaşabilirsiniz. Bu bahsettiğimiz düşük diyaframlarda çalışmak için de ya çok iyi bir ışığa ya da üçayak ile makro flaşa ihtiyacınız olacaktır.

Ekipman İyiyse, Fotoğraf da İyidir

Piyasada pek çok üçayak bulunsa da makro fotoğrafçılık için daha çok, özelleştirilmiş üçayaklar bulunmakta. Bunların orta boruları yatay konuma getirtilebilir. Böylece minimum alçaklığa sahip olunabilir. Bu da bizim objeye daha çok yaklaşmamızı sağlayacaktır.

Bu yüzden bu tarz bir üçayak tercih edilmesi daha faydalı olacaktır. İşinizi çok daha kolaylaştıracak bir diğer aparat da flaş ekipmanlarıdır. Özellikle objektiflerin ön kısımlarına monte edilebilen özel flaşlar, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu flaşlar ihtiyacınız olan ışığı size kazandıracaktır.



Objektif tercih ederken büyütme faktörlerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Makro objektif seçerken odak uzunluğundan  sonraki en önemli etken, objektifin büyütme faktörüdür. Kimi objektifler 1:2 (0.5x) büyütme oranına sahipken, kimi objektifler ise 5:1 (5x) yani görüntüyü  beş kat büyütebiliyor. Bu yüzden objektif seçerken, ihtiyacınız olan büyütme oranını da mutlaka göz önünde bulundurun.

Filtreler

Makro fotoğraf çekmek için illa ki de makro objektif satın almak zorunda değilsiniz. Daha uygun fiyatlı çözüm olarak sizlere standart bir telefoto (100/135-200mm) objektif ve bunların yanında görüntüyü büyütecek olan close-up denilen filtreleri önerebiliriz.



Üçlü set olarak bulunabilen filtreler de oldukça tatmin edici sonuçlar verecektir. Her ne kadar size makro objektifin sunacağı büyütme katsayılarını vermese de sahip olduğunuz standart objektifin daha büyük oranlarda büyütme yapmasını sağlayacaktır.

Bu close-up filtrelere makro filtreler de deniliyor. Bu filtrelerin çalışma mantığını büyüteçlere benzetebilirsiniz. Objektifin minimum netleme mesafesini düşürerek çekeceğiniz objeye daha çok yaklaşmanızı sağlayacak, dolayısıyla avantajlı konuma geçeceksinizdir. Sahip olduğunuz standart objektif çok daha işlevsel hale gelecektir.

Deneysel Makro

Makro fotoğrafçılığın belki de en ilgi çekici yöntemlerinden biri de, ters objektif kullanmaktır. Bu, sizi hem maliyetten kurtarır hem de tatmin edici ve enterasan sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bu teknik kısaca, sahip olduğunuz 50mm'lik objektifi makinenize takılı olan standart zoom lensin önüne ters bir şekilde tutarak, objenin çok yakınına gidebilmenizi sağlar.



Objektifinizi ters kullanarak oldukça tatmin edici fotoğraflar elde etmek mümkün

Yapması oldukça basittir. Masrafsız olması da büyük bir avantajdır. Bu tür fotoğraflar size oldukça tatmin edici sonuçlar verecektir. Kendi evinizde bile enterasan fotoğraflar elde edebilirsiniz. Örneğin bir LCD ekrana bu yöntemi uygularsanız, LCD ekranın aslında ne kadar farklı olduğunu görebilirsiniz.



LCD ekranların makro fotoğraflarını çekmek bir hayli eğlencelidir.
Bu fotoğrafta LCD ekranların iç dünyasını görebilirsiniz

Yazan: Akhun Aktosun
SDN - http://shiftdelete.net
söz Hayâtî'dir; İnanç taşıyoruz.....

[/center]

mazhar

  • Ziyaretçi
Cep telefonuyla fotoğraf çekmenin incelikleri
« Yanıtla #1 : 16 Ekim 2013, 23:05:48 »
Cep telefonuyla fotoğraf çekmenin incelikleri

     Teknoloji ilerledi, cep telefonları fotoğraf makinelerinin yerini aldı. Cep telefonuyla fotoğraf çekmek ise, havaya kaldır düğmeye bas şeklinde olmuyor tabi! Peki nedir cep telefonuyla fotoğraf çekmenin âdâbı?
 Kabul edelim kameralar cep telefonlarının eğlencelik fonksiyonu olmaktan çıktı. Teknolojileri o kadar ilerledi ki cep telefonlarıyla da kaliteli fotoğraflar ve görüntüler çekilebiliyor. Hatta bazı telefonların kameraları, fotoğraf makinelerini aratmıyor. Bu sebepledir ki cep telefonlarıyla çektiği fotoğraflardan sergi açan sanatçılar bile var. Fotoğraf dergilerinde profesyonel fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğrafların yanında kameralı cep telefonuyla çekilmiş fotoğraflarda kullanıyor. Kameralı cep telefonuyla klipler çekiliyor, dünyanın en önemli haberleri için televizyon ve gazeteler, kameralı cep telefonuyla çekilmiş görüntüleri kullanıyor. Cep telefonlarının kameralarının eğlencelik olmaktan çıkıp popüler bir hobi haline geldiğini fark eden National Geographic cep telefonuyla fotoğraf çekmenin inceliklerini anlattığı iki kitapçık verdi. Aimee Baldridge’nin kaleme aldığı Robert Clark’ın cep telefonuyla çektiği fotoğraflarıyla desteklediği “Cebinizdeki kamera” kitapçığından sizin için cep telefonuyla iyi fotoğraf çekmenin tüyoları derledik.
 

Cep telefonuyla fotoğraf çekerken bunlara dikkat edin

 * İyi bir fotoğraf çekmek teknoloji ile değil, bakış açısıyla ilgili. Bunun için çekeceğiniz fotoğrafın kompozisyonunu, renklerini ve açısını iyi düşünün. Cep telefonunu havaya kaldırıp düğmeye basmakla güzel fotoğraf çekilemez.
 
 * Fotoğrafı çekeceğiniz yer kalabalıksa çekmek istediğiniz kişiye ya da objeye yaklaşın. Bir kol boyu yakınlığına kadar gelin.
 
 * Yakın çekimlerde fotoğrafı tam karşıdan ya da aşağıdan çekmek yerine biraz daha üstten bir açıyla çekin.
 
 * Bir ya da iki kişinin fotoğrafı çekiliyorsa dikey kadraj genelde daha etkili olur. Karenin büyük bölümünü, arka plan unsurları yerine, insanla doldurmanızı sağlar.
 
 * Çocuk ya da evcil hayvanları fotoğraflarken kameralı telefonunuzu onların üstüne doğru tutmak yerine yere eğilip, aynı seviyeye inerseniz ortaya daha güzel fotoğraflar çıkabilir.
 * Farklı fotoğraflar çekmek istiyorsanız, fotoğraflayacağınız kişinin yüzünün bir tarafını pencereden ya da lambadan gelen ışığa verin. Yüze derinlik kazandırmak için ise ışığı konunun yüzüne doğru 20 ila 45 derecelik açıdan verin.
 * En yüksek çözünürlülük ayarını seçin. Zira çektiğiniz fotoğrafı bastıracağınızda kaliteli olması için yüksek çözünürlülükte çekmeniz gerekiyor.
 * Çoğu kameralı telefon ISO ayarı yapmanıza izin vermez; ancak yeni modellerde bu mümkün. İyi bir ışıkta ISO ayarını 100 gibi düşük değere getirin. Işık seviyesi azaldıkça daha yüksek ISO değeri seçin.
 * Dijital zumu çok kullanmamaya çalışın. Onun yerine siz olduğunuz yerde ileri geri giderek kadrajı ayarlamaya çalışın.
 * Deklanşörler dijital makinelerde gecikebilir. Kameralı telefonunuzun deklanşör süresine dikkat edin ve anları kaybetmemek için bunu göz önünde bulundurarak çekim yapın.
 * Bir insanı flaş ile tam karşıdan fotoğraflamaktan kaçının. Bu derinsizlik bir görünüme sebep olur ve iyi bir fotoğraf seçeneği değildir.
 * Güneş ışığı yüzlerine doğrudan vurmazsa insanlar daha güzel, mutlu görünümlü ve daha iyi aydınlatılmış olur.
 * Hava bulutluysa şanslısınız demektir.
 * Duvarların iyi bir arka plan olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat böyle değil. Bu sebeple fotoğraf çekeceğiniz konuları duvardan yeterince uzaklaştırmaya özen gösterin.
 * Fotoğrafı çekerken güneşi arkanıza almanızı söyleyen eski kural, LCD ekranından anında izleme sayesinde geçerliliğini yitirdi. Gönlünüzce deney yapın ve fotoğraf çekmenin keyfine varın.
 * Arka plandaki ışık iyi bir efekt oluşturacak şekilde kullanılabilir. Çekeceğiniz insanı ışığın önüne getirebilirsiniz. Fotoğrafta etrafında bir hale oluşacaktır, bu da güzel bir fotoğraf olacaktır.
 * Neden gözler kırmızı çıkar? Fotoğraf makinesinin flaşından gelen ışığın gözün içindeki kan damarlarına çarparak yansıması ile oluşur. Bu sebeple kırmızı göz ayarını açık tutmanızı öneririz.
 GÜLİZAR BAKİ-Zaman
kunfeykun.org
« Son Düzenleme: 16 Ekim 2013, 23:08:16 Gönderen: mazhar »

Çevrimdışı Madison

  • บาคาร่า
  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
  • Sadakat Forum
Ynt: Makro Fotoğraf Teknikleri
« Yanıtla #2 : 29 Ekim 2016, 14:56:29 »
Greetings fellow human being is the creation of a good relationship.