Gönderen Konu: İl İl Evliyaullah Kabirleri  (Okunma sayısı 23704 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: İl İl Evliyaullah Kabirleri
« Yanıtla #15 : 16 Aralık 2009, 00:41:34 »

aslında herkes kendi ilini araştırıp yazsa daha güzel olurdu. gittiğim bazı yörelerin sahabeleri,velileri hiç yazılmamış.yada içerisinde vahhabi din adamları var,acaba böyle tanımadan tam araştırmadan,bunlar gönülsultanlarımız diyip yazmak ne derece doğru bilemiyorum.

Muallakta olan ve Vehhabi olarak bildiklerinize yazarsanız bir ayıklama yaparız kardeşim  :oops:

Çevrimdışı lalegül

  • yazar
  • ****
  • İleti: 513
    • Sidre.net
Ynt: İl İl Evliyaullah Kabirleri
« Yanıtla #16 : 16 Aralık 2009, 02:28:52 »
Rabbim dünyada himmetleini, ahirette şefaatlerini nasip etsin.Hayattaki evliyaullahlarımızında sayılarını artırsın.

Amin...
Şu rahmete bakın ki,
insanlar bütün azalarıyla günah işlerken,
sadece diliyle yaptığı tövbeyle affolunuyor.

Aziz Mahmud Hüdai (k.s)

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: İl İl Evliyaullah Kabirleri
« Yanıtla #17 : 10 Nisan 2011, 02:08:48 »
Antalyada Ahmed bin Osman Şernûbî hazretlerinin kabri serifinin nerede oldugunu bilen varmi acaba?
Tam olarak nerede oldugunu yazan bir bilgi bulamadim. Yardimci olabilirseniz cok dua ederiz..

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: İl İl Evliyaullah Kabirleri
« Yanıtla #18 : 10 Nisan 2011, 20:06:52 »
fatihan bizim için bir not yazmış yeni okudum...malatya için yazılan zatların içerisinde var en azından.
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2011, 20:10:41 Gönderen: ihvan »

Çevrimiçi Togika

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 195
Ynt: İl İl Evliyaullah Kabirleri
« Yanıtla #19 : 09 Eylül 2012, 06:45:14 »
Tire'deki  Buğday Dede
İzmir Tire ilçesinde Buğday Dede ismi ile bilinen tepe üzerinde, Kaplan Köyü yolundaki küçük bir mescit ve mezarlık bulunmakta olup, bu mezarlıkta Buğday Dede’nin mezarı vardır. Buğday Dede ile ilgili kaynaklarda yeterli birliye rastlanmamıştır. Yalnızca yöre halkı tarafından söylenen bazı söylenceler bulunmaktadır. Bu söylencelerden birine göre;

Yörede kıtlık olmuş ve Tire halkı Buğday dede’den ötürü bu kıtlıktan etkilenmemiştir. Buğday dede ve eşi oturdukları tepeden yola bakarak bir aç gelse de onu doyursak diye beklermiş. Buğday dede’nin evinde küpler dolusu buğday bulunmakta imiş, Bu buğday aç insanlara verildikçe daha da çoğalırmış. Buğday Dede buğdayını yalnızca erkeklere verir, kadınlara vermezmiş. Buğdayı alanlara da arkalarına bakmadan gitmelerini tembihlermiş. Bir gün Selçuk’tan bir aile buğday almaya gelmişse de dede onlara buğday vermeyerek kadınsız geleceksin demiştir. Bunun nedenini merak eden ailenin erkeği kadınsız gelmeye karar vermiş ancak, eşi ben de erkek kılığına girip geleceğim demiş. Böylece karı koca Buğday Dede’nin evine gelmiş, heybeleri doldurmuşlar, yola koyulmuşlar. Ne var ki aile Kesikbaş denilen semte vardıklarında kadın dönüp tepeye bakmış ve o anda da fenalaşarak ölmüştür.
Buğday Dede ile ilgili bir başka söylenceye göre de Buğday Dede’nin mezarının bulunduğu yerdeki bir servi ağacında Türk bayrağı dalgalanırmış. Yörenin Yunan işgali sırasında Yunan birliğinin komutanı bu bayrağı indirerek yerine Yunan bayrağını asmış. Bir süre sonra kargalar bu bayrağı parçalamış, bayrak yeniden asılmış ve aynı şekilde kargalar tarafından parçalanmıştır. Bunun üzerine de Yunan birliğinin komutanı ağaca yeniden Türk bayrağını asmak zorunda kalmıştır.
Buğday Dede’nin mezarı basit bir mezar olup, Karagazi Mahallesi’nde, Sır Hatunlar Sokağı’nda bulunan Sır Hatunlar Türbesinde gömülü olanların da Buğday Dede’nin kızları olduğu sanılmaktadır.
Günümüzde Buğday Dede’nin mezarı yatır olarak yöre halkınca ziyaret edilmektedir.

İBNİ MELEK TÜRBESİ..
İzmir ili Tire ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde İbni Melek Medresesi’nin yanında bulunan bu türbe Tireli fıkıh, meal, tefsir alimi İbni Melek Abdüllatif Efendi’ye aittir. Abdüllatif İbni Melek Efendi Aydınoğlu Mehmet Bey’in ve oğullarının öğretmenliğini yapmıştır
İbni Melek Türbesi içerisinde üç mezar daha bulunmaktadır. Bunlar Seyidi Rabbani Mevlana Nizamettin Nevvare (h.797 m. 1394), İbni Melek Abdüllatif Efendi’nin oğlu Mehmet Efendi ve Evliya Ali Efendi’ye aittir.

İbni Melek Abdüllatif Efendi’nin bu isimle anılmasının nedeni: Babası Abdülaziz Efendi Hicaz’a giderken eşini hamile olarak bırakmış ve çocuğunu da Allah’a emanet etmiştir. Dönüşünde eşinin bir gün önce öldüğünü, çocuğunun da anasının karnında defnedildiğini öğrenmiştir. Bunun üzerine “Ben evladımı Allah’a emanet ettim. Onu Allah korumuştur” diyerek eşinin mezarını açtırmış. Abdüllatif Efendi’yi sağ elinin küçük parmağını emerken canlı olarak görmüştür. Bundan sonra da Abdüllatif Efendi’yi meleklerin koruduğuna inanılmış ve meleklerin koruduğu anlamına gelen İbni Melek ismi yakıştırılmıştır.
Günümüzde İbni Melek Abdüllatif Efendi’nin mezarı ziyaret yeridir. Türbe 20 m2’lik bir alanda kesme taştan dört tarafı kapalı, üzeri açık bir yapıdır. Mezarın bulunduğu alana sivri kemerli birkaç basamakla çıkılan bir merdivenden ulaşılmaktadır. Yıkılan türbe 1956 yılında Tire Belediyesi tarafından yeniden yapılmış ve çevresi düzenlenmiştir.

Evliya Çelebi, 1671'de gördüğü türbede, İbni Melek'in yanısıra pencere kenarında Hüsam Dede ile Şeyh Şücaeddin'in de yattığını ifade etmektedir. Oysa, günümüzde türbe'de Mevlana Nizameddin, Evliya Ali Efendi dışında kitabesiz iki mezar daha bulunmaktadır. Bu kitabesiz mezarların birinin İbni Melek'e diğerinin de oğlu Mehmet'e ait olduğu var sayılmaktadır. Bugüne değin Mevlana Nizamettin üzerinde hiç durulmamıştır. Afyon'a ait kayıtlarda, Beylikler Döneminde araları açık olan Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezit ile Anadolu Beyliklerinden Germiyan ve Dulkadiroğullarının önüne düşerek Afyon'da barıştırması, İbni Melek ile ilgili olarak, Tire'de Yıldırım Bayezit ile Aydınoğulları için de işlenmesi ilginçtir. Yoksa İbni Melek ile Mevlana Nizameddin aynı kişiler midir? Bursalı Tahir Efendi, "İbni Melek Hazretlerini ziyaret ettim, kabir taşında H.797 (1395) tarihi vardır.", demektedir. Oysa bu tarihi taşıyan kitabe, Mevlana Nizameddin'e aittir. Mevlana Nizameddin'in mezar taşında bu tarih vardır ;
"Tüveffîye merhum,el mağdur seyyidi rabbani Mevlana Nizameddin nuvvire ruhuhu tarih senete seb'a ve tis'ine ve seb'a mie. (H.797/1395)
Türbedeki ikinci kitabeli mezar daha önce de değindiğimiz gibi Evliya Ali Efendi'ye aittir. Evliya Ali Efendi, Alaybeyzadelerden olup İbni Melek Medresesi müderrisliğinde bulunan kişidir. Evliya Ali Efendi'nin kitabesinde ise şu ifadeler yer almaktadır.
" Hüvel baki
Merhum ve mağfur
İla rahmetil gafur
İbni Melek müderrisi Evliya Ali Efendi ruhuna fatiha, sene 1247/1831

Ayrıca İsimleri ve kimlere ait olduğu bilinmeyen bir çok Türbeler vardır daha fazla kaynağa ulaştıkça paylaşmaya devam edicem inşAllah

Samut Baba Türbesi Urla - İzmir
Balım Sultan Türbesi Tire - İzmir
Molla Mehmet Çelebi Türbesi  Tire - İzmir
Hacı Fakih Türbesi Tire - İzmir
İsa Baba Türbesi Tire - İzmir
Rum Mehmet Paşa Türbesi Tire - İzmir
Ali Baba Türbesi Tire - İzmir
Kara Kadı Necmettin Türbesi Tire - İzmir
Cağaloğlu Ali Paşa Türbesi Tire - İzmir
Yağlıoğlu Türbesi Tire - İzmir
Alamadan Dede Türbesi Tire - İzmir
Sırhatunlar ( 7 Kardeşler ) Türbesi Tire - İzmir
Süleyman Şah Türbesi Tire - İzmir
Alihan Türbesi Tire - İzmir
Mehmet Bey Türbesi Ödemiş - İzmir
Hatuniye ( Sultan Şah Ümmü Sultan ) Türbesi Ödemiş - İzmir
Tezveren Şeyh Kamil Türbesi Menemen - İzmir
Mühürlü Sultan ( Kız Veli ) Türbesi Menemen - İzmir
Kasımpaşa Türbesi Menemen - İzmir
Türbe Bornova  Bornova - İzmir

Uğrunda Fedakarlık Yapamadığın Sevgiyi Boşuna Yüreğinde Taşıyıp'ta Yük Etme.