Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yalçın Tekol, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin, alerjik reaksiyonlar sonucu ölüme neden olabildiklerini söyledi.
Prof. Dr. Tekol, Türkiye'de bilinçsiz ilaç kullanımının yaygın olduğunu, bunların başında da antibiyotiklerin geldiğini ifade ederek ''Enfeksiyon hastalıkları (bulaşıcı hastalıklar) tedavisinde kullanılan en önemli ilaçlardan olan antibiyotiklerin büyük bir çoğunluğu bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Bu nedenle nezle, grip, soğuk algınlığı gibi virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmasının hiçbir yararı olmaz. Bu bakımdan grip ve soğuk algınlığı olan insanların iyileşme düşüncesiyle antibiyotik kullanması son derece yanlıştır. Bu kullanımın kişilere vereceği muhtemel zararlar yanında sık kullanılması bakterilerde bunlara karşı direnç oluşmasına da neden olur'' dedi.
Tekol, bu nedenle halk arasında yaygın olan komşu tavsiyesiyle antibiyotik kullanımından vazgeçilmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Öncelikle doktor tarafından hastalığın teşhisi konmalıdır. Antibiyotiklerin verdiği zararlardan bir bölümü de alerjiktir. Örneğin penisilin enjeksiyonunu takiben ölümler olabilmektedir'' şeklinde konuştu.
Şoframızdaki ilaçlar
Uzmanlar, bazen sevmediğimiz, kimi zaman da ağız kokusu yapıyor diye yemediğimiz pek çok yiyeceğin aslında insanları birçok hastalıktan koruduğunu belirtiyor.
Dahiliye Uzmanı Dr. Deniz Şahin, ceviz ve sarımsağın kalp hastalıklarından koruduğunu, elmanın solunum ve sindirime iyi geldiğini, havucun anne sütünü arttırdığını, domates, maydanoz ve sarımsağın yaşlanmayı geciktirdiğini söyledi.
Dr. Deniz Şahin, son zamanlarda tüm dünyada çeşitli gıdalar üzerine yapılan araştırmalar sonucunda birtakım besinlerin bazı hastalıkların önlenmesinde çok faydalı olduğunun ispatlandığını belirterek, şu tavsiyelerde bulundu:
"Kalp hastalıklarından korunmak için ceviz, sarımsak tüketin. Solunum ve sindirim problemi yaşayanlar için elma yiyin. Kansere karşı korunmak için domates (özellikle prostat kanserine karşı), soğan, elma (özellikle akciğer kanserine karşı) tüketin. Anne sütünü arttırmak için havuç birebir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için maydanoz, havuç, domates tüketin. Yaşlanmaya karşı sarımsak, domates, havuç ve maydanoz yiyin."