Gönderen Konu: Makam ve tahsil de imtihan vesilesidir  (Okunma sayısı 2901 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Makam ve tahsil de imtihan vesilesidir
« : 12 Aralık 2010, 04:24:53 »

    
   

 Dünyadaki her hadise ve her mevki, Müslüman için bir imtihan vesilesidir.


Mesela, Allah insana makam verir, imtihan eder. O makama hakkını verir şükrederse ne âlâ, şükretmezse berbat olur. Allah insana mal mülk verir, kulunu zenginlikle imtihan eder; parayı nerede harcayacak diye. Fakirlik verir imtihan eder; ne kadar sabredecek diye. Allah ev verir, bakar kulum evinde ne yapıyor? Çocuk verir, çocuğu nasıl yetiştiriyor? Mefruşat, mobilya verir, o mobilyalarla ne yapıyor? İlim verir, ilmini nerede kullanıyor? Diploma verir, diplomasını İslam'a hizmette kullanıyor mu? Akıl verir, aklını nerede kullandı? Göz verir, gözleriyle nereye baktı? Midesine neler doldurdu? Elleriyle ne işler gördü?

Bugün Müslümanların en büyük imtihanı, mevki ve makamdan geliyor. Ben torunlarıma diyorum ki: "Hangi mesleğe girerseniz, en ileri gidin. İmkânlarınızla, tahsilinizle İslam'a hizmet edin. Asıl başarı budur."

İlim tahsil eden Müslüman ilmini geçimini temin etmek için kullanıyorlarsa o zaman bitkiler, kuşlar gibi davranmış olur. Buna akl-ı maaş denir (geçimi temin eden akıl). Akl-ı maad ise imkânlarını manevî değerlerde çalıştırılan akıldır. Tecrübelerle gördük ki, tahsilini tamamlamış pek çok kimse huzur bulamamıştır.

Konferansta gençlerden biri sordu: "Edison lambaları yaptı, dünyayı aydınlattı. Cennete gider mi?" Ben de dedim ki: "Acaba Edison cennete gitmek istiyor muydu? O cennete gitmek istemiyorsa zorla onu nasıl cennete götürelim? Cennete iman ile gidilir. Ayrıca ahirette trafik polisi değilim. Siz Edison'un cennete gidip gitmeyeceğini düşüneceğinize 'Biz imkanlarımızla İslamiyet'e nasıl daha iyi hizmet edebiliriz?' onu düşünün."

Okul sıralarında dindar olmak elbette güzeldir amma bundan sonraki üç safha da çok önemlidir:

Para sahibi olduğunuzda dindarlığa devam ediyor musunuz?

Askerlik dönüşü yine dindar mısınız?

Evlendikten sonra da dinî gayretleriniz sürüyor mu?

Üstad Hazretleri, "Aziz, sıddık, kahraman kardeşlerim!" diye hitap ederdi. Yani İslam'ı yaşayarak "aziz" olun, İslam'a ve dindarlara "sadık" olun, İslamiyet için başınıza bir dert gelirse yılmayın "kahraman" olun.

Mesela Amerikalı, Rus, Fransız helal-haram demeden kazanabilir. Fakat biz Müslüman'ız. Helal kazanıp helal yerlere harcayarak menfaatimizi Müslüman etmek zorundayız.

Evvela ahir zamandayız. Sahabe ve tabiin, bu zamanın şerrinden Allah'a sığınmışlar. Bugünün samimi Müslümanlarına da özenmişler. Çünkü bugün sokaklar, caddeler bile Müslümanlara tuzak kurmuş.

Geçmiş yıllarda Kur'an mealini okuyup bitirdiğimde defterime şu notu yazmıştım: "Allah'ım İslamiyet'e ve Müslümanlara zarar vermeden ahirete gitmeyi lütfet!.."

Kanuni Sultan Süleyman zamanında içki içene ceza verilirdi. Belki o gün büyük günahları işleyen 5-10 kişi vardı. O 5-10 kişi bugünü getirdi. Bugün sevap işleyen 5-10 Müslüman da rahmete vesile olabilir. Bir çekirdekten bir ağacı yaratan Allah, ibadetlerimizi çekirdek kabul edebilir.

Evet, Müslüman'ın mesleği ne olursa olsun niyeti İslam'a hizmet olmalı. İnsanın servetiyle, yüksek makamıyla cehenneme doğru gitmesi, cehennemi çok pahalıya satın alması demektir!..

Hekimoğlu İsmail

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Makam ve tahsil de imtihan vesilesidir
« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2010, 21:50:55 »

Okul sıralarında dindar olmak elbette güzeldir amma bundan sonraki üç safha da çok önemlidir:

Para sahibi olduğunuzda dindarlığa devam ediyor musunuz?

Askerlik dönüşü yine dindar mısınız?

Evlendikten sonra da dinî gayretleriniz sürüyor mu?


Evet, Müslüman'ın mesleği ne olursa olsun niyeti İslam'a hizmet olmalı.

Allah Razı olsun İsra.

Habis nefsin bütün arzuları menfaat olup, emel ve arzuların tavanı yoktur. Menfaatperest insanlar, nefsin köleleridir. İmam-ı Rabbanî evladları ise, şöyle düşünür:
"Herkes müslüman olsun, Hak yolunu bulsun. Bizden evvel cennete girsin. Zengin ve âlim olsun. Bizler de Hak yolunda hâdim olalım, (hizmet edelim)"


En iyi araba, en pahalı ve en lüks olan değil; Allah yolunda hizmetlere koşan arabadır.
En iyi makam, en yüksek olan değil; Allah yolunda hizmetlerde kullanılan makam ve mevkidir.
En iyi ev, en lüks ve pahalı olan değil; içinde ibadetlerin yapıldığı, Kur'ân-ı Kerim'in okunduğu, Allah yolunda hizmet için gayret sarfedilen evdir.
En iyi para, en çok getiri sağlayana yatırılmış olan değil, Allah yolunda hizmetlerde harcanan paradır.
En iyi evlad, en akıllı en zeki en güzel en yakışıklı olan değil, en edepli olup; Allah yolunda hizmetlere koşan evladdır.