Kadınların pantolon giymesi nasıl değerlendirilmeli?

Başlatan İsra, 26 Mart 2007, 07:28:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ihvan

Pijama veya gecelikle namaz kılmaya gelince; Mehmed Zihni
Efendi Nimet-i İslâm isimli eserinde, "Namazda müstehap olan, giyilmesi âdet
olan bir elbisedir. Çünkü, mütevaris olan odur. Yani Resul-i Ekrem
Efendimiz, Sahabe-i Kiram ve İslâm ulemâsı hep kendi bölgelerinde giyilmesi
âdet olan elbiseyle namaz kılmışlardır. Gecelikler de lübs-ü mutad olmakla
(giyilmesi âdet olan bir elbise) olmakla, onunla namaz kılmakta kerahet
olmaz" der.1

Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü
sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları
mekruh olmaz. Dürer gibi bâzı fıkıh kitaplarında “siyab-ı bezl ile
namaz kılmak mekruhtur” denir. Bunun mânâsı, evin dışında giyilemeyecek kadar
pejmürde ve hırpânî olan bir elbisedir.

Bundan, kirli, sâdece ev
işlerinde giyilebilen bir elbise veya büyüklerin yanında giyilemeyen elbise mânâsını
anlayanlar da vardır. Böyle bir elbise ile namaz kılmak ise
sâdece tenzihen mekruhtur. Askılı atletle namaz kılmak ise, namazda bulunması
gereken ciddiyete pek uygun düşmez. Namazın sıhhatine bir zarar vermemekle
beraber, bunun üzerine bir gömlek giymek daha münasip olur.

1. Nimet-i
İslâm, s. 579 (Osmanlıca nüsha)

Mehmed Paksu İbadet Hayatım..

ihvan

Temiz olmak şartı ile pijama ile namaz kılmakta mahzur yoktur" deniyor. Hasan Arıkan Hoca'nın Muhtasar İlmihali'nde ise, namazın mekruhları arasında "Büyükler meclisine girilmeyecek elbise ile namaz kılma"nın yer aldığı görülüyor. Buna göre pijama ile namaz kılma hakkında söylenecek başka bir şey var mı?
Cevap: Evet, söylenecek bir izah vardır. Şöyle ki: Bizim beyanımız ile Hasan Arıkan Hoca'nın Muhtasar İlmihali'ndeki izah arasında bir uyuşmazlık ve çelişme yoktur. Namazın mekruhları arasında yer alan "Siyab-ı bizle içinde namaz kılmak" ifadesi görülmektedir. "Bizle" kirden sakınılmayan hor elbise, büyüklerin huzuruna varılamayacak kirli elbise demektir. Namazda müstehap olan mutad giyiniştir. Gecelikler, yani pijama, giyilmesi mutad bulunan bir elbisedir ve onunla namaz kılmakta bir mahzur ve mekruh yoktur. Yeter ki temiz olsun. Bu hususta Hacı Mehmed Zihni Efendi merhumun Nimet'ül-İslam adlı kiabının "Kitabü's-Salat'ında yer alan namazın mekruhları bahsinde 56 rakamlı mekruhun (7) nolu haşiyesinde gerekli ve doyurucu bir açıklama vardır. Gerekirse oraya da bakabilirsiniz..............daha ne denilsin bilemiyorum.ihvan

rését

Alıntı YapSiz pijama ile gecelik aynı değil diyorsunuz biz de bunu açıklayın dedik.Siz varsayımlarla hareket ediyorsunuz.Pantolonu savunanlar bunu diyormuş muş muş vs.

Normalde bir husus iddia edildiği zaman iddia edenin bunu izah edebilmesi lazım.Yani bunun için derin ilimlere engin bilgilere de ihtiyaç yok internet gibi bir nimet de var.Yine biz TDK'ya başvuralım.Bakın siz erkekler pijama giyiyor diyorsunuz ama....

pijama   Fr. pyjama
is. (pija’ma) İki parçadan oluşan yatak giysisi.

pijama    Fr.pyjama
İki parçadan oluşan yatak giysisi

Gecelik:
is. 1. Yatakta giyilen giysi, gömlek

Alın bunlar Türk Dİl kurumunun sözlüklerinden burada bir sınıflandırma yapılmamış.Şunu erkek giyer şunu da bayan giyer diye.İkisinin da anlamı aynı zaten.

Şİmdi siz ikisinin de anlamı aynı öyleyse niye 2 farklı isim kullanılıyor diye de sorarsınız korkarım...
peki siz bu acıklamayı neden soruyu ılk sordugumda deılde sımdı yaptınız yanı illa sızı gaza mı getırmek lazım  h33))

bu zamana kadar herkes ole bılıyordu kımsede bunun ıcın sozluk karıstırmaya gerek duymadı. bazı seyler gorsel olarakta ogrenılır pıjama ve gecelık gıbı  zm4)) ... sızın goruse gore ozaman erkeklerde gecelık gıyebılır ole mı =) (yerel gıysılerı olan mılletler harıc tabı)...hem onemlı olan tdk nın yorumu deıl dınımızın ne emrettıgıdır..ona bakarsanız pantolon ıcınde bır sınıflandırma yapılmamıs...

yaptıgınız bu acıklamalar bana ıkna edıcı gelmedı zaten bundan sonrada ılgılenmıcem...bana  ne  :music  kım ne ıstıyorsa onu gıysın gunahı onların  boynuna ben vazıfemı yerıne getırmıs  oldum  :dha:

ihvan

son cevap MEHMED Emre HOCA EFENDİNİN.......fetvalar Kitabından

Tuğra

Sakin ol reset  ;) ,

Şimdi pantolonun çıkış tarihi ve amacına bakınca beyler için hazırlanmış giysiler olarak görüyoruz,ama uyku kıyafetlerinde böyle bir ayrım yapılmamış,buna örnek olarak da bundan birkaç yüzyıl önce beylerin uyku kıyafetlerinin uzun gömlek (gecelik) olduğunu görüyoruz.

Farklı ayrıntıları ö.m. olarak yolluyorum sana.  :)
〰〰〰〰🐠

Fatihan

Gaza gelmek mi? :S

Reset sen bizim Molla Kasım'ımız olmaya niyetlisin herhalde  :)

Tuğra

Yöresel giyim adetleri (şalvar gibi ) ile ilgili meutubatı şerifde konu geçiyor yanlış hatırlamıyorsam..Şunu hatırlamakta fayda var.

Endülüs'ün içler açısı durumunu dönemin tarihçilerinden Grnatî şöyle açıklar:

"Müslüman şehirleri birbiri ardına düşerken, alimler heşeratın (kurt ve böceklerin) dolaştığı camiilerde namaz kılmak caiz midir, değildir tartışmasıyla iştikal ediyorlardı".
〰〰〰〰🐠

ihvan

.....BEKTAŞİYE SORMIŞLAR,Abdestsiz NAMAZ olurmu ? .. demişki ,BEN  ABDESTSİZ KILDIM OLDU......

pantolunla kadın gezermi?  ben gezdim oldu.                 gülerler adama.

azizistanbul

Alıntı yapılan: günbatımı - 15 Ocak 2009, 10:42:43
Bu pantolon ne meretmiş böyle!.. Şuna bak ortalığı birbirine katmış. Pantolon yetmiyormuş gibi, bir de pijama çıkmış ortaya..

Ben de başka bir şekilde bakıyorum pantolon konusuna... Şöyle ki;

Pantolon gerçekten bir erkek giysisi mi? Tamam eski yıllarda üretilirken erkek giysisi diye üretilmiş olabilir fakat günümüzde pantolon giyen bir bayana (tesettürlü-tesettürsüz fark etmez) "Aaa, şuna bak! Aynı erkeğe benzemiş!" demiyoruz. Yani bayanlar pantolon giymekle günümüzde erkeklere benzemiyorlar

göz aşinalığı diye bir şey var kardeş.biraz abes olacak belki ama. 7-8 sene önce sokakta  bir bayanın dekolte - düşük bel - açık göbek giymesi çok abes karşılanıyorken hatta zihinleri  farklı sıfatlara yönlendirirken .

Artık bu giysiler çok normal oldu. artık kolun bacağın açılmasını bırakın en mahrem olan uzuvların bir bölümünün görünmesi bile çok normal hale geldi. sokaklarımızda hemde ara sokaklarda varoş tabir edilen yerlerde bile.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

atkneyll

Alıntı yapılan: ihvan - 15 Ocak 2009, 12:02:15
.....BEKTAŞİYE SORMIŞLAR,Abdestsiz NAMAZ olurmu ? .. demişki ,BEN  ABDESTSİZ KILDIM OLDU......

pantolunla kadın gezermi?  ben gezdim oldu.                 gülerler adama.

Aynen öyle kardeşim.. Mekan merkez kafasına göre herkes.. Bir bayana yakışmadığını düşünüyorum ve giymelerini de onaylamıyorum..
Biz büyüdük ve kirlendi dünya..

müteallim

bitsin artik su pantolon meselesi.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik