Mushaf Balta ve İp istiyorum...

Başlatan kenz, 09 Kasım 2007, 20:52:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kenz

Gazneli Sultan Mahmut, kurduğu Gazneli devletinin kurucusudur. Sultan Mahmut İslam tarihi içinde çok önemli bir yere sahiptir. Maneviyatı, ihlâsı ve cihat şuuru çok yüksek seviyededir. Gazneli Mahmut ile ilgili anlatılan menkıbelerde ismi sıkça geçen, Ayaz sultanın nedimesidir.

Bir gün Sultan Mahmut nedimi ayaz ile Gazne şehrinin dışında bağ–bahçelerde gezintiye çıkar. Gezinti esnasında, yol kenarında gördükleri armutta koparıp yerler. Yedikten sonrada akılları başlarına gelir.

–Biz ne yaptık, sahibinin izni olmadan armut yedik. Bu bize helal değildir. Bahçenin sahibini bulup ondan helallik isteyelim.
Bahçenin sahibi bulunur yedikleri armutlar için ondan helallik istenir. Bahçe sahibi:

–Sultan Mahmut'un bahçemizden armut yemesi bizim için bir şereftir. Helal olsun, der. Sultan Mahmut adamın bu sıcak ilgisinden duygulanır:
–Bizden bir isteğin olursa sarayımızın kapıları sonuna kadar sana açıktır, diyerek oradan ayrılır.

Bahçe sahibinin komşusu ile başı derttedir. Bir arazı nedeni ile mahkemelik olmuştu. Adamın hanımı, kocasını Sultan'dan yardım istemek için sıkıştırıp duruyordu. Adam bizim işimiz mahkemenin mahkeme iledir, sultana bu meseleyi götüremem, demesine rağmen hanımının ısrarlarına dayanamaz ve yanına bir sepet armut alarak Sultan Mahmut'u görmek için saraya gider. Adam sarayın kapısına geldiği anda, bir kargaşa ile karşılaşır. Bir ihbar alınmış, sultana Suikast yapılacaktır. Görevliler bu adamı suikastçı diye yakalayıp zindana tarlar.

Adamcağız bir yıla yakın bir sure zindanda kalır. Sonuçta suçsuz olduğu anlaşılarak serbest bırakılır. Sultan Mahmut adamdan özür dilemek için onu huzuruna çağırır. Adamdan özür diler:

–Benden bir dileğin, isteğin var mı, söyle yerine getireyim?
Canı yanmış adam şöyle bir talepte bulunur:

–Benim sizden isteğim bir Mushaf, bir balta, birde iptir. Başka bir talebim yoktur. Sultan Mahmut adamın bu istekleri karşısında şaşırır:
–Başka bir isteğin yok mu? Bunları ne yapacaksın? Adam:

–Sultanım! İple beni sana zorla gönderen hanımımı asacağım. Balta ile de seninle tanışmamıza sebep olan armut ağacını keseceğim. Mushaf üzerinde, bundan böyle Mahmut isminde olanlara selam dahi vermeyeceğime dair yemin edeceğim.
İNSAN akli ile melekleşen nefsi ile iblisleşen bir aciptir İNSAN
İNSAN kendi kabahatini bilmeyen cehli ile dünyalara sığmayan bir mağrurdur İNSAN
İNSAN bütün zaaf ve acziyyetine rağmen kudrete kafa tutan taşkın bir şaşkındır İNSAN
İNSAN maziye bağlı hâle aldanmış istikbali gözler bir taştır İNSAN

Fatihan

:hihi

Teşekkür ederiz Kenz kardeş...