Duygu Kontrolü Hakkında Ne Biliyoruz?..

Başlatan EFSuN, 02 Aralık 2005, 03:13:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

EFSuN

Benim pek fazla bilgim yok bu konuda.. En azından kontrol edebilecek kadar yok.. Sizlerden öğrenmek istiyorum.
Evet, neler biliyoruz??..
Yüzleri dost, özleri düşmandan usandım..
Hata değil, ettiğim isyandan utandım..

GEZGİN

soruyu biraz açarsan daha iyi olur efsun...
mesela duygu kontrolünden kastın nedir???
şu ajanların yaptığı gibi kalp atışlarının ritmini kontrolden tut yüz ifadelerine kadar değişik şeyler var....
bu aralar bu konuya yakın konuları araştırıyorum...
sorunu tam olarak bir noktaya odaklarsan cevap vermeye çalışırım kardeşim... :)
aeo
An oluyor bir garip hisse kapılıyorum...
Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?'..........

EFSuN

Bu derece ileri olan bir kontrolü yapabilirsek ne mutlu..
Ama en baştan başlamak gerekir.. Şimdilik, mesela öfkemi, kızgınlığımı,vs.. kontrolü hakkında birşeyler öğrenip, uygulayabilirsem eğer çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Hadislerde insanı yanlış yapmaktan alıkoyuyor aslında ama biz yazık ki bunu hayatımıza geçirebilme safhasında zorluk yaşıyoruz..
Velhasıl, sadece öfke, kızgınlık değil.. Her türlü duyguyu kontrol edebilmek mümkün.. Ama nasıl :?:  :!:

dihancioglu

1* Kalben2* fikren3* zikren: Nasıl Allaha bu üç duyguyu birleştirip yöneliyorsak.İlk olarak nefsini yeneceksin,sonra düşüncelerini aynı konumada birleştireceksin ve ağzından çıkan söze önce kendin inancaksın.

Ayet ve hadislerde zaten her konuya yol gösterilmiştir,ama tek başınada açıklama anlamalara yönelme tevsir edilmiş olanları seç.Buda doğru  olduğuna inadığın kaynakları seç.Örnek sadakatin böğle çalışmalrı kütüphanesi mevcut,dosyalardan bulabilirsin.

Çok uzun yazmadım ama biraz olsun faydalı olabilmişimdir İnşaAllah...
Of eşrafından 80 yıllık bir M E K T U P

EFSuN

Teşekkür ederim..
Elbetteki faydası oldu, dahada olacak inş.

Vuslat Yolcusu

bir büyüyümüzden duydum gadaplandimi üzüldümü peygamber,e,abdest aliniz buyurmus.bende yapmaya calisiyorum faydasini görüyorum, :wink:

GEZGİN

Alıntı yapılan: EFSuNBu derece ileri olan bir kontrolü yapabilirsek ne mutlu..
Ama en baştan başlamak gerekir.. Şimdilik, mesela öfkemi, kızgınlığımı,vs.. kontrolü hakkında birşeyler öğrenip, uygulayabilirsem eğer çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Hadislerde insanı yanlış yapmaktan alıkoyuyor aslında ama biz yazık ki bunu hayatımıza geçirebilme safhasında zorluk yaşıyoruz..
Velhasıl, sadece öfke, kızgınlık değil.. Her türlü duyguyu kontrol edebilmek mümkün.. Ama nasıl :?:  :!:

blim kardeşimin dediklerinin yanında size birkaç şey daha tavsiye edeceğim inşAllah
ama şimdi değil
müsaadenizle araştırmadan sonra...
Allah kolaylık versin..
yalnıııızzzzzzzz
ilk yapmanız gereken şey
bu tür duygularınızı kontrol altına almaya KARAR VERMEKTİR....
öncelikle kendinizden emin bir şekilde karar verin... :x
An oluyor bir garip hisse kapılıyorum...
Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?'..........

EFSuN

Alıntı yapılan: GEZGİNblim kardeşimin dediklerinin yanında size birkaç şey daha tavsiye edeceğim inşAllah
ama şimdi değil
müsaadenizle araştırmadan sonra...
Allah kolaylık versin..
yalnıııızzzzzzzz
ilk yapmanız gereken şey
bu tür duygularınızı kontrol altına almaya KARAR VERMEKTİR....
öncelikle kendinizden emin bir şekilde karar verin...

Çoookk teşekkür ederim.. Allah razı olsun..
Merakla bekliyorum sonucu..
Ben karalıyım inş. Artık duygularımın hakimi olmak istiyorumm.. :roll:  :oops:
[/i]

güllerin efendisi

şu an duygularıma hakim olabilmek için yapabildiğim tek şey az konuşmaya çalışmak.ama o zamanda insan sanki içinde bir başkası varmış gibi kendi kendine konuşmaya başlıyor.biliyorum bu yaptığımda doğru değil ama şu an için en doğrusu bu gibi geliyor.Allaha emanet olun

osmanlı

Aslında soğuk kanlılık veya serin kanlılık denilen ifade biraz bu mevzuya uyoyor gibi. Hadieseler karşısında hislerimizi kontrol edip muhasebe edip ; nefsani ve ruhani hislerimizi tespit edip ona göre hareket etmektir. Ama bu anlattığım bazen anlık olduğu için uygulamamız çok zor. Bu ajan istihbarat işleri ile uğraşanlar bu hususta hasaslaşmaktadırlar. Çelik gibi bir sinire sahip olmaktadırlar. Bu şekilde yetişen kişiler ekseri derlerki " hislerinle değil aklınla hareket et ." Ama şahsen bu ifade bir yere kadar geçerli diyorum. Çünki akıl da bi yere kadar . Kalp leri eğitip doğru karar verme yeteneğine kavuşturursak, hisler ekseriyet yanılmaz oluyor :)
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...