Evlilik tercihinde "bayan öğretmen" sendromu

Başlatan Tesniye, 20 Mart 2008, 17:42:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tesniye

Şu yaşıma kadar farklı kişilerle müzakerelerimde karşıma ara ara tez olarak sunulan bir ifade var.

Evin tartışmasız lideri erkek olmalıdır. Bunun tıbbi fıkhi izahını burada yapmak zaidlik olsa gerek.

"Eğer benden başkasına secde edilecek olsaydı kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim."

hakikati bunun en katıksız ifadesi olsa gerek.

Bu sebepten naşidir ki; erkekler haliyle muti bir müennesle tevezzücü tercih edecekler. Bu tercih meselesi vechinden dolayı da emretmeye pek alışmamış kişilere rağbet olması takdiri alinizedir.

Bir bayan öğretici  ise sürekli emretmeye alışık olmasından neşet eden bir heyeti vahdaniyyeden dolayı ve evlendiği zamanda bunun tam tersi bir konumda olması icap ettiğinden, erkeklerin sürekli kafasında acabalar uçuşmaktadır ?

Ve bu soru işaretlerinden dolayı bazı arkadaşlardan;
"Okumuş ama okutmamışları alacaksın" sözünü bir besdi kelam olarak görmekteyim.

Forumda meraklı soruları soran birisi olarak sizlerin görüşlerini de almak istedim.

Gerçekten de bu tür müennesi ahiyeler, evlendiği zaman gerek kendileri bilinçaltında  pskolojik bunalıma girerler mi ve gerekse erkeği deli edeler mi?
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

turab

selamun aleyküm hocam.yazdığınız konu hakkında nacizane fikrimi belirtmek istedim hocam.kusurum olursa affola.
dinimizde evlenilecek olan kişinin güzellik veyahutta zenginlik kriterleri dışında ilk önce dini bilgi yoğunluğuna bakılması gerektiğini ve Efendimizin de böyle yapmamızı tavsiye ettiğini hemen hemen bütün müslüman kardeşleimiz bilir.böyle olunca islam dini ve terbiyesi ve ahlakıyla yoğrulmuş bir öğretmenin veya bir hocanın veyahutta bir doktorun eşine karşı tavırları herhengi bir hoca ve öğretmeninkinden farklı olacaktır.çünkü o kişinin ölçüsü bir Hz. Ayşe bir Hz hatice olacaktır ki,eşini onların Efendimizn sevdiği kadar sevecek,onların bağlılığını gözetecek emri vaki bir durumda onların gösterdiği hassasiyeti muhakkak gösterme gayretinde olacaktır.çünkü güzel dinimiz bir bayanın eşine karşı göstereceği saygıyı bu şekilde göstermiştir.bir hocanın veya öğretmenin ortaya koyacağı tavırda ölçü yine Efendimiz olacaktır.saygılar
Allahım!Ahirete mani olan dünyadan,ölümün iyiliğine engel olan hayattan ve amelin hayrına mani olan emelden sana sığınırım

azizistanbul

İslamın kuralları her zaman her yerde açıktır.Bu sebepten dolayıdır ki her kim olursa olsun dinimizin hükümleri uygulanırsa orada problem çıkmaz. Her insan topluluğunun içinde farklı karakterlere sahip insanlar olabilir ancak bunun genellenmesi yanlıştır.sözkonusu muallimelerden birçoğunu tanıyorum ki kesinlikle mütevazi ve uyumlu insanlar.Ayrıca maden işlendiği zaman güzeldir.İş cevheri mücevher yapmaktadır.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

setre

Alıntı Yapİslamın kuralları her zaman her yerde açıktır.Bu sebepten dolayıdır ki her kim olursa olsun dinimizin hükümleri uygulanırsa orada problem çıkmaz.

Aslında bütün sorun burdan kaynaklanıyor insanlar öğrendiklerini ona buna vaaz edip iş kendi hayatına gelince uygulamıyor.

Alıntı Yapdinimizde evlenilecek olan kişinin güzellik veyahutta zenginlik kriterleri dışında ilk önce dini bilgi yoğunluğuna bakılması gerektiğini ve Efendimizin de böyle yapmamızı tavsiye ettiğini hemen hemen bütün müslüman kardeşleimiz bilir

yukardaki söylediklerim bunun içinde gecerli aracı olan zatı muhteremlerin erkek hakkında söyledikleri ilk şey durumu iyi maddi sıkıntısı yok! Kız için bahsedilen ilk şey cok güzel kız fiziği düzgün boyu uzun bilmem ne...birde bunlara+olarak okumuş tahsilli kız olsun illaki durumu var... Üzülüyorum ben herşey para ve güzellikten ibaret olmuş en vazgecilmez şartlar bunlar maalesef ...

Konuyla ilgili söyleyeceklerimde şunlar hocahanımlar hoca efendi istemiyor hocaefendilerde hocahanım.Neden istemez br hocahanım hoca efendiyi yada hocaefendi hocahanımı onuda sitemizdeki hocalara soralım : )
Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

eslem

ey ızdırap anladımki herşey seninle...sen HAKKA giden yolda vuslata vesile...

reis

hic bilenle bilmeyen bir olur mu:)

ayeti celile ortada.. her kesin yaratilisindan gelen bir de karakteri vardir.. ama bilen oldumu o kisi bilmeyen ne kadar itiatkar olsada seytana uymasi nefse tabi olmasi daha yakindir..

yukaridaki yorumu yapan kactane bilen bilmeyen denemiski ileri geri konusabilirki.. biri okumustur karakterinden kaynaklanan negatiflik vardir kötü durur, biri cahildir ama karakterinden kaynaklanan iyilikleri vardir iyi durur.. ama  gercekte her zaman bilen üstündür..

yeterki ihlasli olsun.. arada bir nefsimize agir geliyor ama yinede bin emir verse can kurban;))

zambak313

Biraz fazlaca özele girmiş olmuyomusunuz ? Herkesin mahremi kendine kalsa...
Yeni gelen arkadaşlardan birisi bu tür konulara deyinecek olsaydı çoktan kilit vurulmuştu !
Çocuk olsam yeniden..
Bir tek düştüğüm için acısa içim.. Kalbim; çok koştuğum için çarpsa sadece...

müteallim

baya özel mahrem islere sözlere giriliyor amma ben deniz öyle düsünmüyorum .biri birlerine destek olurlar ve islamai vazifeleri yerine getirmekde daha kolaylik olur.
Allah rasülü hoca idi aise validemizde büyük bir alime idi,
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

rését

burda hocahanımın davranısları sergıleme seklı cok onem kazanır zaten eger bılıncı bır sekılde okumus,görmüş ve okuduklarıyla amel eden bır ınsansa evlılık boyunca nasıl davranması gerektıgını bılecektır. soyle bırseyde var; evlılık oncesı ve sonrası ınsanlar degısebılır yanı onceden oldukları gıbı kalmayabılırler(tabı bunu olumsuz yonde soylemıyorum,dısardan daha baskın daha otorıter olanlar aıle ıcınde okadar katı olmazlar cunku onun gorevı okulda yada nerde ders verıyorsa orda o sekılde davranması  gerekmektedır)  evlılık sırasında araya sevgı gırer.sevgı ortamı ,davranısları da yumusatır boylece evlılık rayında gıder... şunuda yazıyım bır söz vardır bılırsınız, iş baska dostluk baska dıye..umarım bu söz vermek ıstedıgım mesajı daha net olarak belirtmıştır  s4))

ABI HAYAT

burada hoca hanimlar nasil davranmali diye tartisiyoruz da hoca efendiler nasil davranacak onu unutuyoruz en mühimi hoca hanimi hoca efendi nasil idare edecek nasil davranacak hoca efendinin görevleri neler  onlari tartisalim hoca efendilerinde vazifeleri var bizim damat 24 saatin 23 saati vazifede geciyor  :S

Miftahulkuluub

Hep aynı profiller tenkit ediliyor ya da edildiği şeklindeki teoremler çürütülüyor forumda.
Bu tenkitler yapılırken o profilin sair profillerle mukayese bile edilemeyecek kadar ahsen olduğunu ifade bile abes olsa gerek. Bunun altını çizmekte faide var. Yoksa düz mantıkla; sairlerine oranla şu kadar geride şu kadar zaafiyetleri var demek çok yanlış ve (yanlışlığı) gülünç bir bilgi ve Gayretullah'a dokunan bir adaletsizliktir.
Tesniye kardeşimin ifade ettiği batıl serzeniş benim de ara ara duyduğum bir önyargı. Özellikle üniversite gençliğinde duydum bunları.

Tesniyenin besti kelam diye nitelendirdiği ifadeyi mübteda haber şeklinde dır dirli bir kaide olarak genellemek çok yanlış bir hükümdür. İnsanlar bir ekmek fabrikası değildir ki o fabrikaya girenler aynen çıksınlar. Herkesin huyu, suyu mizacı farklıdır. Farklı ortamlara girdiği zaman illaki etkilense de insan yine aynı insandır huy itibarı ile.

Tesniyenin söylediği şekilde olanlar yok mu?

Oladabilir ama bunun alt yapısını irdelediğimiz zaman emretme ortamından ziyade, huy bakımından bu tarzda olup emretme ortamına da girince de balın
tereyağıyla buluşması gibi tezahür eden bir hal olsa gerek. O yüzden tezahür edici ortamlardan uzak tutulmalı ki bu tür kişiler zarar en asgariye insin, ve o huyları açığa çıkmasın. Çok ağır mı kaçtı cümleler bilmiyorum.

Bir insan düşünün ki aile terbiyesiyle yetişmiş edep saygı hususunda kemale ermişte sonra değişecek. Zannetmiyorum.

Ama tüm bunlara rağmen emretme ortamından emralma ortamına girmesi ufak tefek duygu karmaşalarına yol açsa da, profesyonel bir zevc eşinin siyag ve sıbagına göre hareket edip ayağını denk alırsa eşi onun için köle bile olur tabiri caizse.
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam

" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Ferzin

Alıntı YapVe bu soru işaretlerinden dolayı bazı arkadaşlardan;
"Okumuş ama okutmamışları alacaksın" sözünü

Saliha hanım, bulunmaz nimettir, Cennet nimetidir. Cennet nimetinin kıymetini bilmek, muhafaza etmek gerekir.

Fudayl bin Iyad hazretleri buyuruyor ki:
(Dine uygun olmayan bir iş yaptığımı, hanımımın huysuzluğundan anlardım. Hemen o işime tevbe ettiğim zaman, hanımımın huysuzluğu da giderdi. Böylece tevbemin kabul edildiğini de anlardım.)

Hanımını idare edemeyen erkek aciz demektir. Kusursuz kul olmaz. Kusursuz arkadaş arayan, arkadaşsız kalır, kusursuz eş arayan bulamaz. Yiğitlik, kusurlu insanla iyi geçinmektedir.

Yabancıya gösterilen nezaketin hiç değilse onda birini, evde karı-koca birbirine göstermelidir! Kabalık, sevgiyi köreltir, huzursuzluğa yol açar

Evdeki mutluluk, nezaket ile sağlanır, takdir edici, nazik ve güler yüzlü olanın evinde geçimsizlik olmaz. Kalblerin fethi gülümsemekten geçer.

Dört dörtlük kadın olmaz. Hepsinin iyi yönü olduğu gibi, kötü yönü de olabilir. Kadından çok şey beklemek, dini bilmemenin alametidir.

Bir hadis-i şerif meali:
(Kadın doğrultmaya çalışılırken, kırılabilir. Kırılması boşanması demektir.) [Buhari]

Alıntı Yapprofesyonel bir zevc eşinin siyag ve sıbagına göre hareket edip ayağını denk alırsa eşi onun için köle bile olur tabiri caizse.

Tebrikler,güzel bir tespit. &))

çelebi

Tesniye kardeşin bu ince mesele sorusuna karşın, karşı kesimin  düşüncesini bilmeden aklıma bir soru geldi.
Acaba, muallimler refikalarını ararlarken emri altına girecek bir talebe  emsalimi arıyorlar?
Ünüversite okuyanlarda bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın televizyonumın karşısına geçip haberimi sporumu izleyeyim birileri birşeyleri telkın edip durmasın düşüncesindemiler?

Tesniye

E tabiki.

Zevc zevce ilişkilerinin temelinde, bilinçaltında bu olmalı zaten.

Bence bir zevc refikasından bir talebe itaati bekleyen bir yapıda olmasını arzu eder.

Ama bu, ilişkilerde; talebe hoca ilişkisi olacağı anlamına gelmez. Bilinç altında bulunur sadece. Bunu yansıttığı zaman refikası, eşi onun için en güzel bir eş olur kanaatindeyim..
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

ubeydullah

değerli dostlarım elbette evlenilecek olan eşlerin dini bilgi ve tebiye almış olması ve bu şekilde peygamber efendimizin yaptığı gibi çift taraflı dini hitmet yapması maksadımıza ve hedefimize en uygun olanıdır. meseleye bu açıdan bakmak,  her ikisinin bekarlığında hizmet ettiği gayeye en doğru olanıdır. ancak daha huyunu karakterini öğrenmeden ben hocayla evlenmem diyerek ön yargılı yaklaşım her iki tarafın kendi kimliğinden rahatsız olması ve tam olarak benimseyememiş olmasındandır. cahil dostun olmasından alim düşmanın olması daha iyidir. okuyan bilgili, okutanda idareci kimliğne sahiptir geriye kalan huylarının uyuşmasıdır. saygılarımla
ile-llikai fi-lcenneti inşAllah