Dert,kimine göre dert, kimine göre nimet mi?

Başlatan Kendinibulanadam, 04 Nisan 2026, 16:44:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kendinibulanadam

Dert,kimine göre dert,kimine göre nimet mi?

Mevlananın bir sözü vardır:"Sanmaki yalınız bu dert sende var,sendeki derdi nimet sayanlarda var."

Mevlananın bu sözü çok derin ve anlamlı bir söz. Çokta örneği olan bir durum. Mesala size öğlen 12'den sonra yarım saat uyku uyuyan birini örnek verelim. Peki bu kimsenin birşey sınmayacağı bu durumda olanlarda,bu durumda bir nimet olabilir mi? Evet olabilir öyledir.Öğlen 12'den sonra yarım saat uykuda bir nimettir ve bunun içinde şükür gereklidir. Çünkü belirli mekanlarda belirli sebeplerle yani faktörlerle ve bazen belirli durumlar söz konusu olduğunda bir gün içerisinde hiç uyku mümkün olmayabiliyor. Bu gibi, belirli mekanlarda,belirli faktörlerle  durumlarda günlerce uyku uyunmayabilir.  Bazende belirli ilaçlar kullanmayı bırakıldığında günlerce uykusuz kalınabiliyor. Bu durumda günde yarım saat uykuda nimet olur. Belki burada bahsettiğim durumlarında bir çözüm yolu vardır ama neticede ciddi sorunlar.

Duamız:"Allah dermansız ve dermana kavuşmayan dert ve hastalık bırakmasın.Her dert ve hastalığımızı çözümsüz bırakmasın.Amin ."


Kendinibulanadam

 Tabi biz bir örnek ile kimine göre dert olanın,kimine göre nimet olduğunu anlatmak istedik. Başka bir örnek daha verebiliriz mesala; bazı insanların bir - iki dişi çürür ve çekilir şikayetçi olur halinden,bazılarınında tamamı yada tamamına yakını çürür ve çekilir,oda halinden şikayetçi olur. Fakat birinin derdi bir diğerine göre nimettir. Gerek uyku problemi,gerçekse diş problemi yada daha farklı problemler çözüm yoluna ulaşmak için elden gelen imkanlar kullanılmalıdır. Allah ölüm hariç her dert ve hastalığa bir çözüm yolu bir çare verecektir. Ancak ecel için çare bulunmaz. Allah'tan ümit var olun ve Allah'a dayanıp güvenin. Allah yardımcımız olsun,selam ve dua ile, Allah'a emanet olun.

Kendinibulanadam

Mevlana'nın bir öğütünü değerlendirdik bu konuda. Kimine göre dert,kimine göre nimettir. Bazısı güçlü olur bir hastalığı kolay atlatır,bazısı zayıf olur hastalığı güç atlatır. Bazısı bir derde uğrar ama zor gelmez,bazısına göre dert çok zor gelir. En basit örnek nezle,soğuk algınlığı,grip gibi bir hastalık bile,kiminde kolay atlatılır,kiminde zor. Fakirlik bile bir kısım insanlarda veya toplumlarda nimettir. Bu açıdan az olan rahatlık ve imkan bile bir nimet olabilir kimi zaman. Bu açıdan halimize şükür etmek, darda olsak dahi lazımdır. Çünkü darlıktaki hal bile,kimine veya kimi toplumlara göre nimet olabilir. Mesala; Gazze devamlı savaş altındadır,bu açıdan darlık ve fakirlik bile nimettir onlara göre. Afrikadaki bazı toplum ve insanlara görede,fakirlik ve darlık bile nimettir.

Duanız:"Allah darlıktan ferahlığa çıkarsın. Allah her daim bizim ile birlikte ve yanımızda olsun. Allah imkanlarımızı artırsın. Allah dertlilere ve hastalara derman versin ve bizi affetsin.Amin."

Allah yardımcımız olsun.Selam ve dua ile.Allah'a emanet olun.