Coca cola ve Cochineal (E-120)

Başlatan Asfa, 14 Mart 2008, 23:41:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Asfa

Bugün mailime gelen bir konu nedeni ile baya bi araştırma yaparak sizlerede Coca cola ve bazı gıdalarda bulunan E-120 (Cochineal) maddesinden, ve diger gıda renklendiricilerinin (E-100 / E-181) nelerden üretildiğini ve hangi ülkelerde yasaklandıklarını, nelerde kullanıldığını yazıyorum. Özellikle Cocacolada bulunan E-120 özütü olan Cochineal kelimesini google resim arama motorunda aratın ve görün..



E100 Curcuminportakal sarisi; curcuma (turmeric) bitkisinin köklerinden elde edilir, suni olarak da üretilir; peynir, margarin ve firin tatlilarinda kullanilir

E101 Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate'B2 vitamini' ve renk; dogal olarak sebzelerde bulunur; yumurta, süt, karaciger ve böbrekten de elde edilir; margarin ve peynirde kullanilir

E102 TartrazineFD&C Sari No.5; astim krizine (FDA** bunu onaylamasa da) ve çocuklarda kurdesene (FDA**'nin tahmini 1/10 000) neden oldugu bilinir; ayrica tiroid tümörü, kromozom hasari, kurdesen, hiperaktivite ve aspirin duyarliligi ile de iliskilendirilir; renkli içecek, tatli, reçel, tahil, çerez, konserve balik ve hazir çorbalarda kullanilir; Norveç ve Avusturya'da yasaklandi

E104 Quinoline YellowFD&C Sari No.10; ruj, saç bakim ürünleri, kolonya üretimi ve eczacilikta kullanilir; deri yangisina neden olur; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandi

E107 Yellow 7Gsari renk; astimlilarda alerjik reaksiyon görülebilir; tipik ürünler hafif içeceklerdir; HACSG* sakinilmasini öneriyor; Avustralya ve Amerika'da yasaklandi

E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow SFD&C Sari No.6; sentetiktir; tahil, pasta, tatli, çerez, dondurma, içecek ve konserve balik ayrica Berocca, Polaramine ve Ventolin surup gibi ilaçlarin üretiminde kullanilir; yan etkileri kurdesen, rinit (burun akmasi), burun tikanikligi, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasari, karin agrisi, bulanti ve kusma, hazimsizlik ve istahsizliktir; hayvanlarda tümöre neden oldugu görülmüstür; Norveç'te yasaklandi

E120 Cochineal, Carminic acid, Carmineskirmizi renk; böceklerden elde edilir; nadiren kullanilir; HACSG* sakinilmasini öneriyor

E122 Azorubine, Carmoisinekirmizi renk; kömür katrani türevi; astimlilar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; tipik ürünler sekerleme, marzipan ve jölelerdir; Isveç, Amerika, Avusturya ve Norveç'te yasaklandi

E123 AmaranthFD&C Kirmizi No.2; ayni ismi yasiyan bir ottan üretilir; kek, meyve tatli dolgular ve jölelerde kullanilir; astim, egzama ve hiperaktiviteye neden olur; bazi hayvanlara yapilan testlerde dogum kusurlari ve cenin ölümleri görülmüstür, kanserojen olabilir; Avusturya, Amerika, Rusya, Norveç ve diger bazi ülkelerde yasaklandi

E124 Ponceau 4R, Cochineal Red AFD&C Kirmizi No.4; sentetik kömür katrani; hayvanlarda kanserojen, astimlilar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; Amerika ve Norveç'te yasaklandi

E127 ErythrosineFD&C Kirmizi No.3; kiraz ve visne, konserve sebze, muhallebi, tatli, pasta ve çerezlerde kullanilir; isiga karsi duyarliliga ve thyroid hormonu seviyesini arttirip hyperthyroidism'e neden olabilir; 1990'da farelerde yapilan çalismada thyroid kanserine neden oldugu saptanmistir; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandi

E128 Red 2GAvustralya ve Ingiltere disindaki diger bazi ülkelerde yasaklandi

E129 Allura red ACFD&C Kirmizi No.40, sentetiktir; tatlilar, içecek ve garnitürlerde, eczacilik ve kozmetik ürünlerinde kullanilir; farelerde kanser ile iliskilendirildi; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, Isviçre, Isveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandi

E131Patent blue VAvustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandi

E132 Indigotine, Indigo carmineFD&C Mavi No.2, sentetik kömür katrani türevi; yaygin olarak tablet ve kapsüllere eklenir; ayrica dondurma, tatli, firinli mamuller, sekerleme ve bisküvilerde kullanilir; bulanti, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunlari ve diger alerjik reaksiyonlara neden olur. Norveç'te yasaklandi

E133 Brilliant blue FCFFD&C Mavi No.1; mandira ürünleri, tatlilar ve içeceklerde kullanilir, Belçika, Fransa, Almanya, Isviçre, Isveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandi

E140 Chlorophylis, Chlorophyllinsyesil renk; dogal olarak tüm bitkilerde bulunur; mum ve yaglarin boyanmasinda, eczacilik ve kozmetik ürünlerde kullanilir

E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllinszeytin rengi; bilinen yan etkisi yok

E142 Green Syesil renk; sentetik kömür katrani türevi; konserve bezelye, nane jöle ve soslarda, paketlenmis ekmek kirintisi ve kek karisimlarinda kullanilir; Isveç, Amerika ve Norveç'te yasaklandi

E150(a) Plain caramelkoyu kahve renk; sakarozdan yapilir; HACSG* sakinilmasini öneriyor; istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, bira, viski, bisküvi ve tursularda kullanilir

E150(b) Caustic sulphite caramelbkz E150(a)

E150(c) Ammonia caramelbkz E150(a)

E150(d) Sulphite ammonia caramelbkz E150(a)

E151 Brilliant Black BN, Black PNsiyah renk; kömür katrani türevi; kahverengi soslar ve kusüzümü keklerde kullanilir; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, Isviçre, Isveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandi

E153 Vegetable carbonsiyah renk, mangal kömürü boyasi; reçel, jöle ve meyan kökünde kullanilir; Avustralya'da yalnizca bitkisel kökenli olanina izin verildi, Amerika'da yasaklandi

E154 Brown FKAmerika'da yasaklandi

E155 Brown HT (Chocolate)kahve renk, kömür katrani; çikolatali kekte kullanilir; astimlilar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; deri duyarliligina neden oldugu bilinir; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, Isviçre, Isveç, Avusturya, Amerika ve Norveç'te yasaklandi

E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma-portakal sarisi renk; insan vücudu onu karacigerde 'A Vitamin'ine dönüstürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur

E160(b) Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixinkirmizi renk; 'Bixa orellana' agacindan elde edilir; gövde ve kumas boyasi, peynir boyasi, tereyagi, margarin, tahil, çerez, çorba, vernik üretiminde, ayrica eczacilikta (balgam sökücü olarak) ve tekstil sektöründe kullanilir; kurdesene neden oldugu bilinir, HACSG* sakinilmasini öneriyor

E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubinbazi ülkelerde yasaklandi

E160(d) Lycopenedomates ve pembe greyfurtta bulunan kirmizi renkli karotenoid, kanser riskini azaltabilir

E160(e) Beta-apo-8'-carotenal (C 30)portakal rengi, bilinen yan etkisi yok

E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)portakal rengi, bilinen yan etkisi yok

E161(b) Xanthophylls - Luteinsari renk; dogal olarak yesil yaprakta, kadife çiçegi ve yumurta sarisinda bulunur

E161(g) Xanthophylls - Canthaxanthinsari renk; retinol; bazi mantar, kabuklu hayvan, balik ve flamingo tüyünde bulunur

E162 Beetroot Red, Betaninmor renk; pancardan elde edilir; bilinen yan etkisi yok

E163 Anthocyaninsmenekse rengi, çiçek ve bitki kaynakli; güvenli görünüyor

E170 Calcium carbonatemineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; dis macunu, beyaz boya, temizleme tozlari, diyakoz sarabi, konserve sebze ve meyvede kullanilir; yüksek dozlarda zehirlidir

E171 Titanium dioxidebeyaz renk; dis macunu ve beyaz boyada kullanilir; bilinen yan etkisi yok

E172 Iron oxides and hydroxidessiyah, sari, kirmizi renk; som baligi ve karides ezmesinde kullanilir; yüksek dozlarda zehirlidir

E173 Aluminiumbazi ülkelerde yasaklandi

E174 Silverbazi ülkelerde yasaklandi

E175 Goldbazi ülkelerde yasaklandi

E180 Latolrubine BKbazi ülkelerde yasaklandi

E181 Tannic acid, tanninsalkolde berraklastirma ajani; findik ve oak agaci dallarindan elde edilir; dogal olarak çayda bulunur

Cevap: Coca cola ve Cochineal (E-120)

                   **********alıntı***********
İlimsiz ibadetin tadı olmaz!...