Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Mahlukata Hizmet*

Başlatan Gül_Sultan, 27 Ekim 2007, 01:28:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Gül_Sultan

Mahlukata Hizmet

İstanbul Aksaray'daki Valide Câmii'ni yaptırmış olan Pertevniyâl Valide Sultan vefat ettiğinde, kendisini sâlih bir kimse rüyasında güzel bir makamda gördü ve sordu:
"- Yaptırdığın mâbed dolayısıyla mı Allah seni bu makama yükseltti?"

Pertevniyâl Valide Sultan:
"- Hayır." dedi.

O sâlih zât şaşırarak:
"- O hâlde hangi amelinle bu mertebeye ulaştın?" diye sordu.

Valide Sultân şu ibretli cevabı verdi:
"- Çok yağmurlu bir havaydı. Eyüb Sultan Câmii'ne ziyarete gidiyorduk. Yol üzerinde kaldırım kenarında oluşan su birikintisi içinde cılız bir kedi yavrusunun çırpındığını gördüm. Faytonu durdurdum; yanımdaki bacıya:

«- Git, şu kediciği al; yoksa zavallı boğulacak!..» dedim. Bacı ise:

«-Aman Sultânım! Senin de benim de üstümüz kirlenir.» deyip getirmek istemedi.
Ben de onu kırmamak için arabadan kendim inip çamurun içine girdim ve o kedi yavrusunu kurtardım. Kedicik titriyordu. Acıdım ve onu kucağıma alıp, iyice ısıttım. Çok geçmeden zavallıcık canlanıverdi.

Allah Teâlâ bu yüce makamı, işte o kediye olan bu küçük hizmet ve merhametimden dolayı bana ihsan eyledi."
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

racül

Yok mu hadisi serifin orjinalini hatirlayan:

"Bir kediden dolayi bir kadin azabolundu, bir köpekten dolayi bir adam afv olundu"
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

kenz

İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki: "Bir kadın, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşerâtından yemeye de salmamıştı."
Buhâri, Bed'ü'l-Halk 17, Şirb 9, Enbiya 50; Müslim, Birr 151, (2242).

Hz. Ebü Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki: "Bir adam yolda, yürürken susadı ve susuzluğu arttı. Derken bir kuyuya rastladı. İçine inip susuzluğunu giderdi. Çıkınca susuzluktan soluyup toprağı yemekte olan bir köpek gördü. Adam kendi kendine: "Bu köpek de benim gibi susamış" deyip tekrar kuyuya inip, mestini su ile doldurup ağzıyla tutarak dışarı çıktı ve köpeği suladı. Allah onun bu davranışından memnun kaldı ve günahlarını affetti."

Resülullah'ın yanındakilerden bazıları:

"Ey Allah'ın Resülü! Yani bize hayvanlar (a yaptığımız iyilikler) için de ücret mi var?" dediler. Aleyhissalâtu vesselâm:

"Evet! Her "yaş ciğer" (sahibi) için bir ücret vardır" buyurdu."

Buhâri, Şirb 9, Vudü 33, Mezâlim 23, Edeb 27; Müslim, Selâm 153, (2244); Muvatta, Sıfatu'n Nebi 23, (2, 929-930); Ebü Dâvud, Cihâd 47, (2550).

Bir diğer rivâyette şöyle denmiştir: "Fâhişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfret olundu."

Müslim, Tevbe 155, (2245).

İNSAN akli ile melekleşen nefsi ile iblisleşen bir aciptir İNSAN
İNSAN kendi kabahatini bilmeyen cehli ile dünyalara sığmayan bir mağrurdur İNSAN
İNSAN bütün zaaf ve acziyyetine rağmen kudrete kafa tutan taşkın bir şaşkındır İNSAN
İNSAN maziye bağlı hâle aldanmış istikbali gözler bir taştır İNSAN

Fatihan

Sahih-i Müslim'de Geçen Hadis-i Şerifler

Kedi Öldürmenin Haram Edilmesi Babı

Bana Abdullah b. Muhammed b. Esma Ed Dubâî riva­yet etti. (Dedi ki) Bize Cüveyriye b. Esma', Nâfi'den, o da Abdullah'dan naklen  rivayet etti  ki:  Resûlüllah (Sallalahü Aleyhi ve Sellem)

«Bir kadın bir kedi sebebiyle azâb olunmuştur. Kediyi ölünceye kadar hapsetmiş ve onun sebebiyle cehenneme girmiştir. Onu hapsettiği müddetçe  ne doyurmuş,   sulamış,   ne de yerin  haşerâtından  yemesine müsaade et­miştir.» buyurmuşlar.                         

(...) Bana Nasr b. Alî El-Cehdamî de rivayet etti. (Dedi ki) ; Bize Abdü'I-A'lâ, UbeydüIIah b. Ömer'den, o da Nâfi'den, o da İbni Ömer'le Saîd El-Makburî'den, onlar da Ebû Hüreyre'den, o da Peygamber (S.a.v)den naklen bu hadîsin mânâsı gibi rivayette bulundu.

Bize bu hadîsi Harun b. Abdullah ile Abdullah b. Cafer Mân b. İsa'­dan, o da Mâlik'den, o da Nâfî'den, o da İbni Ömer'den, Peygamber (s.a.v) 'den naklen  bu  mânâda rivayette  bulundu.

*Bize Ebû Küreyb dahî rivâyet etti. (Dedi ki) : Bize  Hişam'dan, o da babasından, o da Ebû Hüreyre'den naklen rivayet etti ki: Resûlüllah (Sa.v.) :

«Bir kadın doyurup, sulamadığı ve yerin haşerâtından yemesine mü­saade etmediği bir kedi sebebiyle azâb olunmuştur.» buyurmuşlar.

(...) Bize yine Ebû Küreyb rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ebû Muâviye rivayet etti. H.

Bize Muhammed b. Miisennâ da rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Hâlid b. Haris rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Hişam bu isnadla rivayette bulundu.

Her iki ravinin hadîsinde «Onu bağladı...» cümlesi vardır. Ebû Muâ-viye'nin  hadîsinde   (Haşâşilerd  yerine)   Haşarati'l-Erd  denilmiştir.

(...) Bana Muhammed b. Râfi' ile Abd b. Humeyd de rivayet etti­ler. (Abd ahberana; İbni Kâfi' ise baddesena tâbirlerini kullandılar. Dediler ki) : Bize Abdürrezzak rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ma'mer ha­ber verdi. (Dedi ki) : Zührî şunu söyledi: Bana da Humeyd b. Abdir-rahman Ebû Hüreyre'den o da Resûlüllah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem)'den naklen  Hişam b.  Urve'nin  hadîsi mânâsında  rivayette bulundu.

(...) Bize Muhammed b. Kâfi' de rivayet etti. (Dedi kî) : Bize Abdür-rezzak rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ma'mer, Hemmâm b. Münebbih'den, o da Ebû Hüreyre'den, o da Peygamber (s.a.v.) 'den nak­len yukarkilerin hadîsi gibi haber verdi.

Bu hadîsi Buhârî «Kitâbü'l-Enbiyâ»da tnhric etmiştir. Hadîs-i Şerif kedi öldürmenin ve aç susuz kediyi hapsetmenin haram olduğuna delildir. Kedi sebebiyle azâb olunan kadının müslüman olup olmadığı ih­tilaflıdır. Nevevî: «Hadîsin zahirine göre bu kadın müslümandır. Cehenneme girmesi kedi sebebiyledir.» diyor. Kaadi Iyâz : «Caiz ki bu kadın kâfirmiş ve küfründen dolayı azâb edilmiştir. Kedi sebebiyle ise bu azabın üzerine azâb ziyâde edilmiştir. Çünkü bunu kadın hak et­miştir...» demektedir. Kadının işlediği mâsiyet esas itibariyle küçük gü­nahlardan İse de ısrarla devam ettiği için büyük günah olmuştur. Kadı­nın ebedî cehennemde kalacağını gösteren bir delil yoktur. Hadîs-i şerif hayvanın nafakası sahibine vâcib olduğuna delildir.

Sahih-İ Müslim Tercüme Ve Şerhi, Ahmed Davudoğlu

Vuslat Yolcusu

tesekkürler kardesim.

racül

Iki hadiseyi özetleyen bir hadisi serif vardi: "uzzibetimraetün lihirretin...ilh.."
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident