Teheccüd namazı hakkında detaylı bilgi alabilir miyim?

Başlatan göçmenkuı, 29 Eylül 2009, 12:39:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

göçmenkuı

Teheccüd namazı hakkında detaylı bilgi almak istiyorum.
Nasıl ortay çıkmış, neden Peygamberimiz bu kadar özenle üzerinde durmuş, Kur'an-ı Kerim'de nasıl geçiyor, günümüzde nasıl uygulanıyor, şartları nelerdir...? fg20))
Cennet ucuz değil, cehennem de lüzümsuz değildir.

Tuğra

http://www.sadakat.net/forum/haftanin-mevzuu-arsivi/ynt-nafile-ibadetlerin-ehemmiyeti-21-ocak-2008-t14968.0.html

Kezâ teheccüd namazı sanki bu yolun zarûriyâtındandır. Zarûretsiz terk etmemeğe gayret etmelidir. Eğer başlangıçta bu zor olur ve uyanmak kolay olmazsa uykuya bırakmadan, isteyerek-istemeyerek uyandırmaları için hizmetçilerden bir kısmını tayîn etmelidir. Birkaç gün kalkmaya alıştıktan sonra meşakkat ve zorlanmaya hâcet kalmaz. Gecenin sonunda kalkmak isteyen, yatsıyı kıldıktan sonra ehemmiyetsiz şeylerle meşgûl olmadan gecenin başında uyumalıdır.

Teheccüd vaktinde istiğfâr, tevbe, ilticâ, tazarru' etmek, isyân ve günahlarını hatırlamak, kusurları ve ayıpları düşünmek, âhiret azâbından ve dâimî azâbdan korkmayı ganîmet bilmek ve Hak sübhânehû ve Teâlâ hazretlerinden afv ve mağfiret istemek lâzımdır.

"Estağfirullâh el-azîym ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûm ve etûbü ileyhi sübhânehû" istiğfârını kalbe müteveccihen lisân ile yüz defa okumalıdır. Kezâ bu kelimeyi terk etmeksizin ikindi namazını edâdan sonra, abdestli veya abdestsiz yüz defa daha aynen söylemelidir.

Hadîs-i şerîfde: "Amel defterinde pek çok istiğfâr ve duhâ namazı bulunan kimseye müjdeler olsun! " buyruldu. Eğer bu müyesser olursa, büyük devlettir. Öyle ise devamlı olarak, iki rek'at dahi olsa, bunu edâya gayret etmelidir. Duhâ namazının rek'atleri teheccüd namazı gibi en fazla on iki rek'attir. Vaktin ve hâlin muktezâsına göre edâ olunan kadarı da ganîmettir.

Yine her gün ve gece yüz defa "Sübhânallâhi ve bi-hamdihî" demeye devam etmelidir. Zîrâ bunda çok büyük sevâb vardır. Her sabah ve akşam bir defa "Allâhümme ma asbeha bî min ni'metin ev bi-ehadin min halkıke fe-minke vahdeke lâ şerîke leke fe-leke'l-hamdü ve leke'ş-şükrü" duasını okur. Akşam okuyacağında "Mâ asbeha" yerine "mâ emsâ" der ve duâyı tamamlar. Hadîs-i nebevîde vârid oldu ki: "Muhakkak şu duâyı gündüz okuyan o günün şükrünü edâ etmiş olur, bu duâyı gece okuyan da muhakkak o gecenin şükrünü edâ etmiş olur." Bu duânın abdestli olarak okunması şart değildir... (Mektûbât-ı Şerif İmâm-ı Rabbânî Hz 3/17)

------------------------------------------------------------------------------------------

Teheccüd namazının sevabı hudutsuzdur. Kılmaya devam edenlerin duâsı kabul, dereceleri yüksek olur. Resûlüllah Sallallâhü Aleyhi ve Sellem Efendimiz'in hiç terketmediği bir namazdır. Bu da 6 rek'at olarak teheccüd vaktinde kılınır.Teheccüd vakti, gece, öğlenin girdiği vakitte başlar, imsak vaktine kadar devam eder. Meselâ: gündüz öğle vakti saat 12'00'de ise gece saat 12'00 de teheccüd vakti giriyor demektir.

Teheccüd namazı da faziletli namazlardandır. Ayette şöyle buyurulur:
«Onlar gecenin ancak az bir kısmında uyurlardı. Seher vakitlerinde de istiğfar ederlerdi.» (Zâriyat sûresi, âyet: 7-8)

Hadiste buyurulur: Ebû Hüreyre'den rivayet olunduğuna göre, Peygamberimiz şöyle buyurdu: «Yüce Rabbimiz her gecenin üçte biri kaldığı vakit birinci kat semaya rahmeti ve mağfireti ile iner ve buyurur ki: «Kim bana dua ederse ben duasını kabul ederim. Kimdir benden isteyen ki, istediğini vereyim? Kimdir günahlarının affını isteyen ki; günahlarını affedeyim?»

Bu hadisi şerifin izahı:
Allah (C.C.) gece yansından sonra herkesin uykuda olduğu zamanda lûtfu keremini kullarına akıtır. Dua etmekte bulunan kişinin duasını kabul eder. Zira, kendisi kullarının günahlarını affedeceğini vâdetmiştir.

Allah Teâlâ bu hususta şöyle buyurmuştur:
«Yanları yataklarından ayrılır. Onlar Rablerine, azabından korkarak, keremini umarak niyaz ederler. Rızık olmak üzere verdiğimiz şeylerden de hayıra sarfederler.» (Secde sûresi, âyet: 16)

Bu âyet teheccüd namazını kılan kulların şanlarını medhetmek için nazil olmuştur. Hadisi şerifte de şöyle geçer: Cenab-ı Hak, mahlukatın evvel ve âhirini topladığı vakit bir münâdi bütün insanlara seslenir; bilhassa geçe namazlarını kılanlar «kalksın» denir. Fakat, o kalabalık içinden çok az kimse ayağa kalkar. Ondan sonra; darlık ve genişlik anında hamdedenler kalksınlar denir. Onlar da az miktar olarak kalkarlar. Hepsi cennete sevinç içinde sevkolunurlar. Sonra da diğer insanlar hesaba çekilirler. (Ruh'ul Beyan tefsiri)

«Hadis-i şerifte Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyuruyorlar: «Gece çok namaz kılanın; gündüz, yüzü nurlu olur.»

Yine hadiste buyurulur:
«Kış, mü'minlerin ilkbaharıdır. Gündüzü kısa iken oruç tutar; Gecesi uzun iken namaz kılar.» (Tuhfe-i Merdiyye)

İbn-i Hüman «Fethul Kadir» de der ki: «Gece namazının sünnet veya mendüp olması hususunda tereddüt edilmiştir. Peygamberimiz buna devam buyurduğuna göre, sünnet olması gerekmektedir. Lâkin kavi? deliller Mendup olduğunu bildirmektedirler.»



Bu namazın en az iki; ortası dört; en fazlası sekiz rekâttır. En faziletli vakti ise gece yarısından sonrasıdır. O zaman kalkıp kılmak gerektir. Çünkü o saatlerde Allah teâlânın rahmetinin yeryüzüne indiğine dair hadisi şerif vardır. (Reddül-Muhtar)

Dendiki:
-Gece namazının gündüz namazına karşı üstünlüğü, gizli sadakanın açıktan verilen sadakaya üstünlüğü gibidir.


Muafi' b. Imran (r.a.) şöyle der: — Mü'minin izzeti, insanlardan istiğnasıdır. Onun şerefi ise gece namazına kalkmasıdır.

Burada bulunan tüm yazılar
Abdullatif
Hayatü's Sahabe C.4
Tenbihül Gafilin
Mev'ıza-i Hasene
Muhtasar İlmihal'den İktibastır.

Nafileye niyet ederken farz namazlarda olduğu gibi hangi namazı kılacağını belirtmek şart değildir. (Sahih kavle göre nafile kılarken Allah rızası için namaz kılmaya diye mutlak niyet kafidir. Mülteka C.1)

http://www.sadakat.net/forum/fikih-ve-itikad/nafile-namazlarin-fazileti-t27436.0.html;msg167875#msg167875

-------------------------------------------------------------------------------------

〰〰〰〰🐠