Namazda telefon çalınca ne yapılmalı?

Başlatan Tesniye, 30 Mart 2008, 01:12:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tesniye

Kocaman bir mescittesiniz. Cemaatle namaza durmuşsunuz. Gayet huşulu bir şekilde ilerliyor namaz.

Bir anda pantolonunuzdan bir titreşim sesi geldi.

Eyvah dediniz eyvah.

Telefonum 3 titreşim, sonrada müzik ayarlıydı diye hatırınıza geldi. Ve ilk titreşim bitti.
.
.
.

Geriye kaldı iki titreşim. Namazdan filan geçtiniz, ve içinizden dua etmeye başladınız.

Allahım en fazla 2 defa daha ötsün ki müziğe geçmeden kapatsın şu arayan diye.

Saniyeler hızla ilerliyordu....

Ama hala arama devam ediyordu ve korktuğunuz başınıza geldi.

İmamın o lahuti sesiyle kendini iyice namaza veren cemaat bir anda kendilerini mehter marşıyla karşı karşıya bulmuşlardı.

Kıpkırmızı olmuştunuz, çünkü tüm cemaatin bilinç altında ne zaman bitecek şu müzik sesi inlemelerini duyar gibiydiniz.

Bitecekti elbet bitecekti. Çünkü arayan abartsa en fazla 8- 10 defa çaldırır sonra kapatırdı.
Ama sanki arayan şeytandı ve milletin namazını ifsad etmekle vazifeliydi. Kıyam kıraat rüku hepsi bitti ve hala mehter marşı bitmiyordu.

Kaç zamlı sureye mukabildi acaba... Bütün mehter dinlenmişti namazda.

Gafil ne bilir nese-i pür sevk-i vegay-ı
Meydan-ı celâdetteki enver.i sefayı
Meydan-ı gazâ aşk ile tekbirler alınca
Titrettiyince rûy-i zemin arş-ı semâyı

Allah yonuna cenk edelim, şan alalım şan
Kur'an'da zafer vâdediyor hazreti Yezdân
Farz eyledi Halak-u cihan harb-i cihâdı
Hep cenk ile yükselmede ecdadimin adı

Dünyaları fert eyleyen ecdadımız elhak
Âdil idi hıfz eyler idi hakkı ibâdı
Allah yolunda cenk edelim, şan alalım şan
Kur'an'da zafer vâdediyor Hazreti Yezdân

Yaklaşık bir bir dakikalık kabus nihayet sona erdi ama namazda ne kadar namaz oldu. Selam verildikten sonra utana sıkıla sinirli bir şekilde mescidi terkedip arayana sitemli serzenişler olsa da iş işten geçmişti.

Evet tesniyenin başına gelen bir hikaye ile sizi başbaşa bıraktım.

Böyle durumlarda ne yapılmalıdır. Namazı ifsad edip telefon  kapatılmalı mıdır?
Ya da hiç bir şey yapmamalı mıdır tesniye gibi.

Ya da namazda iken ameli kesir statüsüne girmediğini varsayarak elle kapatılmalı mıdır?

Nhe dhersiniz arkhadaşlar?
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

talib 67

hic birsey yapmayacagiz ama camiye girerken kapatacagiz.

huca

Öncelikli tavsiyem namazda iken daima telefonunu sessize almaktır yahutta yahutta ameli kesire  düşmeden tek elle telefonu yerinden çıkarıp kapatmaktır. Buda namazı bozmaz.

Evfacan

evet bende öyle duymustum. namazda telefon caldiginda bir defa dokunmak üzere tek elle müdahale caiz. ameli kesire olmamasi sarti ile. namazi bozmaz.
Yiğit yaralı olur - Yine dağ gibi durur

kutup yıldızı

benim okuduklarım da namazı sessiz ve sakin kılmak gerekir diyor. yani tüm dikkatimizle Allah' a yönelmiş olup, yanıbaşımızda ve etrafta olup bitenlere karşı kayıtsız kalarak, namazda hareket etmemek. tesniye hocamız :-))) zaten hatayı en başında yapmış. başımıza gelebilecek en kötü şeylerden olabileceği için yukarıda da denildiği üzere telefonu sessize almayıp kapatmak en doğrusu. çünkü, titreşim de dikkati dağıtacaktır.
bu arada okuduklarımdan yanlış hatırlamadı isem veya mana çıkarmadı isem sanki; namazın farzlarını kılarken değil de sünnetini kılarken, başkalarının da namazını tehlikeye atmamak için kıldığımız namazı bozabiliriz gibi birşeyler hatırlamakla birlikte emin değilim. bu konu altında bu da dikkate alınır ve cevaplanırsa faydalı olacak..