Her cümleden sonra "Amin" demek şart mı?

Başlatan Tesniye, 06 Haziran 2008, 06:45:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tesniye

Şimdi arapça dua yapılırken özellikle, çok garibime giden bir durum var. Dua yapan kimsenin her ifadesinden sonra; bütün cemaat amin diyor? Bunda arapçayı çoğu kimselerin bilmeyişi de yatıyor.

Amin demek: istecib duaena, yani bizim dualarımıza icabet et Allah'ım demek !

Şimdi bazı ifadeleri Türkçeleştirelim.

Sen bizim mevlamızsın

- Amiiin

ve sen rahmet edenlerin en rahmet edicisi merhametlilerin en merhametlisisindir.

-Amiin

örnekler çoğaltılabilir. Buralarda gördüğünüz gibi bir duadan ziyade Hz. Allahın vasıflarını sayıyor. Buralarda amin demeye gerek var mı? Yoksa her ne olursa olsun amin lafzı, söylenmeli mi?

Birde amin lafzını kalben söylemek mi daha evladır yoksa sesli söylemek mi ?
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

ücharfbeınokta

Kardeşim sizinde söylediğiniz gibi Bunda arapçayı çoğu kimselerin bilmeyişi de yatıyor.dediniz
Amin diyen kişilerin kalplerinde hiç bir  kıllu kış yok niyyeti sağlam Yani niyyet önemli
haaa bilenlerde okuyan kişiyi desteklemek amacı ile mecazen söyleyebilir...diye düşünüyorum

Birde amin lafzını kalben söylemek mi daha evladır yoksa sesli söylemek mi ? demişsiniz
Bence her ikiside caiz Allah he ikisinide bilir ama bunu başka yerlerde uygulamamak lazım...
İhmal ihanete eşittir...

Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...

İsra

Bir kaç önce benim de dikkatimi çekmişti hoca türkçe dua etmesine rağmen tesniyenin de yazdığı gibi her ifadesine amin diyorlardı.

İnsanlar mı çok dalgın yoksa çok mu dikkatsiz ben de anlayamadım

ücharfbeınokta

Alıntı yapılan: İsra - 20 Kasım 2008, 04:47:26
Bir kaç önce benim de dikkatimi çekmişti hoca türkçe dua etmesine rağmen tesniyenin de yazdığı gibi her ifadesine amin diyorlardı.

İnsanlar mı çok dalgın yoksa çok mu dikkatsiz ben de anlayamadım

Allahım hayırlısını versim sonumuzu hayretsin...
İhmal ihanete eşittir...

Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...

Günbatımı

"Amin" sözünün bir onay olduğunu sanıyordum. Yani bir dua veya Allah'a bir övgü yapıldığında "amin" diyenlerin de bu duayı yapmış gibi katıldıklarını düşünüyordum.

Fakat gerçek anlamını düşününce de bir yanlışlık olduğunu zannetmiyorum. Şöyle ki; Allah'ü Teala'yı övmek, O'nun büyüklüğünü, azametini anlatan sözlerle O'na hitab etmek de bence bir duadır. Yani; "Bizler kul olarak senin büyüklüğünün ve azametinin farkındayız. Sen rahmet edenlerin en rahmetlisi, merhametlilerin en merhametlisi vs." gibi sözler de bence duadır ve "Amin" demekle de "Biz bunların farkındayız, bilincindeyiz. Bu bilinç için şükürler olsun ve karşılığı da senin merhametin, rahmetin olsun!" demek istiyoruz...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

müteallim

amin demek yapilan düalara istirak ediyorum rabbim kabul eyle demek oldugundan tekraren söylenebilir-
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik