İki Bayram Arası Nikah

Başlatan Himmet, 03 Kasım 2006, 22:34:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Himmet

İki bayram arası nikâh kıyılamayacağı ve düğün yapılamayacağı hakkında halk arasında yaygın olan Îtikâd (inanç) bâtıldır.
Çünkü Hazreti Aişe (R.A.) şu Hadis-i Şerifi bildirmiştir :
"AlIah'ın Resulü, beni Şevval ayında nikahladı ve Şevval ayında benimle gerdeğe girdi.
Resûlüllah'ın kadınlarının hangisi, (Viran yanında benden daha nasipli olmuştur?" (Müslim, c. IV, s. 142).

Görülüyor ki, iki bayram arası nikâhın câiz olmadığı hakkındaki iddia, hem akla, hem de sünnete aykırı bir sözdür.
Akla aykırıdır; çünkü, zamanların faziletçe üstün olanı varsa da, «uğursuz» sayılabilecek kısmı yoktur. Bu iddia, sünnete de aykırıdır.
Zira Peygamberimiz (S.A.V.), Hz. Âişe'yi iki bayram arası Şevval ayında nikahlamıştır.
Bu nokta dikkate alındığı zaman, Şevval ayında nikâh ve düğün müstehap olmaktadır.

Tarihî kaynaklara göre bu bâtıl iddia şuradan ileri gelmiştir : «Cahiliyet devrinin bir Şevval ayında, vebâ hastalığı çıkmıştı. Bu hastalık, pek çok kimsenin ölümüne ve zarara uğramasına sebebiyet verdiğinden, hastalığın zuhur ettiği Şevval ayı, bundan sonra halk arasında uğursuz bir ay telâkki, edilir oldu.»

Akla gelen ikinci bir husus da, Rafizîler'in ve Şia taifesinin, Hz. Âişe'ye düşmanlıkları sebebiyle, onun nikâhının yapıldığı Şevval'i uğursuz bir ay gibi telâkki etmiş ve yaymış olma ihtimalidir.
Görüldüğü gibi, günümüzde de zaman zaman tekrarlanan : «İki bayram arasında nikâh kıyılmaz» inancı boştur, bâtıldır; dinimizle bir alâkası yoktur.
(Mehmed Emre, Emekli  Müftü)
Zâtının, Sıfâtının, Esmâının, Efâlinin Hudutsuzluğunca Şükürler Olsun Yâ RABBİİM..

hhilmik

Teşekkürler.
Yanlış olduğunu biliyordum da Mehmet Emre'nin değindiği çıkma ihtimali mantıklı ve ilginç geldi.
SÖYLESEM ÖLDÜRÜRLER,
SUSSAM  BEN  ÖLÜRÜM.

Vuslat Yolcusu

kardeslerim iki bayram arasi nigah olmaz tabi dini bayramimiz ramazan kurban bayrami birde cuma müslümanin bayrami bayramlar cuma namazina ras gelirse  olmaz cünkü iki bayram arasi bu oluyor benim bildigim 8)

Himmet

Rica ederim kardeşim.

Alıntı yapılan: "gurbet diyarindan"kardeslerim iki bayram arasi nigah olmaz tabi dini bayramimiz ramazan kurban bayrami birde cuma müslümanin bayrami bayramlar cuma namazina ras gelirse  olmaz cünkü iki bayram arasi bu oluyor benim bildigim 8)

Kesinlikle doğru.Eğer bayram cuma gününe rastlarsa bayram namazı ve cuma namazı arasında olan vakitte nikah yapılmaz.

Müderris hocam bu mevzuyu daha güzel izah ederler.
Zâtının, Sıfâtının, Esmâının, Efâlinin Hudutsuzluğunca Şükürler Olsun Yâ RABBİİM..

cilek

Alıntı Yap
kardeslerim iki bayram arasi nigah olmaz tabi dini bayramimiz ramazan kurban bayrami birde cuma müslümanin bayrami bayramlar cuma namazina ras gelirse olmaz cünkü iki bayram arasi bu oluyor benim bildigim

delili nedir kardeşlerim
AllahU EKBER

Ahi

İki Bayram Arası Nikah

Halk arasında "İki bayram arası nikah yapılmaz" diye bir inanç vardır. Bu inanç İslam'a göre batıldır.İslam açısından bu sözlerin hiçbir kaynağı yoktur. Aksine Allah Resulü Hz.Aişe ile iki bayram arası olan Şevval ayında nikahlanıp evlenmiştir. Dolayısıyla nikah ve düğünlerin Şevval ayında yapılması müstehaptır.

Halk arasında, "Bayram Cuma gününe tesadüf ederse, Cuma ile bayram namazı arasında nikah yapmaya yetecek kadar bir zaman kalmayacağı için böyle söylenmiştir." şeklinde bir tevil varsa da bunun islami bir kaynağı yoktur.

Kaynak:
Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN

WWW.SADAKAT.NET           KADIN VE MAHREM KONULAR
[glow=yellow,2,300]Herhangi bir insan vaktini nasıl geçireceğini, üstün bir insan ise vaktini nasıl tasarruf edeceğini düşünür. – Schopenhaver[/glow]

Nihle

önemli bilgiler ancak bidatler hurafeler öyle yerleşmişki kaldırmak güç oluyor çogu insanımızın aklından Allah razı  olsun
Sanmam ki taleb-i devlet ü cah etmeğe geldik!!
Biz aleme bir YAR için ah etmeğe geldik!!..

müteallim

Alıntı yapılan: "Himmet"
Kesinlikle doğru.Eğer bayram cuma gününe rastlarsa bayram namazı ve cuma namazı arasında olan vakitte nikah yapılmaz.

İki bayram arası nikâh kıyılamayacağı ve düğün yapılamayacağı hakkında halk arasında yaygın olan Îtikâd (inanç) bâtıldır.
"AlIah'ın Resulü, beni Şevval ayında nikahladı ve Şevval ayında benimle gerdeğe girdi.
Resûlüllah'ın kadınlarının hangisi, (Viran yanında benden daha nasipli olmuştur?" (Müslim, c. IV, s. 142).

Görülüyor ki, iki bayram arası nikâhın câiz olmadığı hakkındaki iddia, hem akla, hem de sünnete aykırı bir sözdür.
Akla aykırıdır; çünkü, zamanların faziletçe üstün olanı varsa da, «uğursuz» sayılabilecek kısmı yoktur. Bu iddia, sünnete de aykırıdır.
Zira Peygamberimiz (S.A.V.), Hz. Âişe'yi iki bayram arası Şevval ayında nikahlamıştır.
Bu nokta dikkate alındığı zaman, Şevval ayında nikâh ve düğün müstehap olmaktadır.

Tarihî kaynaklara göre bu bâtıl iddia şuradan ileri gelmiştir : «Cahiliyet devrinin bir Şevval ayında, vebâ hastalığı çıkmıştı. Bu hastalık, pek çok kimsenin ölümüne ve zarara uğramasına sebebiyet verdiğinden, hastalığın zuhur ettiği Şevval ayı, bundan sonra halk arasında uğursuz bir ay telâkki, edilir oldu.»

Akla gelen ikinci bir husus da, Rafizîler'in ve Şia taifesinin, Hz. Âişe'ye düşmanlıkları sebebiyle, onun nikâhının yapıldığı Şevval'i uğursuz bir ay gibi telâkki etmiş ve yaymış olma ihtimalidir.
Görüldüğü gibi, günümüzde de zaman zaman tekrarlanan : «İki bayram arasında nikâh kıyılmaz» inancı boştur, bâtıldır; dinimizle bir alâkası yoktur.
(Mehmed Emre, Emekli Müftü)

Himmet kardesimize oldugu gibi katiliyorum cokda güzel izah yapmislar.bundan baskasi can sagligi.

ikinci olarak islamda bayram ikidir.ramazan bayrami ve kurban bayrami.cuma günü esref saat olarak manevi bayramdir mü.minler icin.cuma günü nikah yapilmaz diye bir huusus görmedim aksi olarak hikahi faziletli günlerde kiymak daha güzeldir.

iki bayram arasindan maksat sevval ayidir halk o günlerde nikah yapilmaz bilir bunun cevabida yukarida cok güzel anlatilmistir.

arkadaslarimiz bayram cumaya gelirse gibi te´villler yapmislar.maksat bu degildir.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

müteallim

Alıntı yapılan: "Müderris_3"
Alıntı yapılan: "Himmet"

(Mehmed Emre, Emekli Müftü

Himmet kardesimize oldugu gibi katiliyorum cokda güzel izah yapmislar.bundan baskasi can sagligi.

ikinci olarak islamda bayram ikidir.ramazan bayrami ve kurban bayrami.cuma günü esref saat olarak manevi bayramdir mü.minler icin.cuma günü nikah yapilmaz diye bir huusus görmedim aksi olarak hikahi faziletli günlerde kiymak daha güzeldir.

iki bayram arasindan maksat sevval ayidir halk o günlerde nikah yapilmaz bilir bunun cevabida yukarida cok güzel anlatilmistir.

arkadaslarimiz bayram cumaya gelirse gibi te´villler yapmislar.maksat bu degildi
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Himmet

Alıntı Yaparkadaslarimiz bayram cumaya gelirse gibi te´villler yapmislar.maksat bu degildi
Hz.Allah razi ve memnun olsun hocam.Yani bayram namazı ile cuma namazı arasında olmasında bile sakınca olmuyor. :)

ay

halk arasında inanc cok yaygın herkes kendi bildine gidiyor ama benim bildiğimde 2 bayram arasında nikah olmaz