Bir kimse adına habersiz kurban kesilir mi?

Başlatan merihly, 04 Aralık 2008, 00:36:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

merihly

bişey sormak istiyorum.
ama kaynak ve sağlam cevap gerekli.

" bir kimse adına onun haberi olmadan, izni olmadan kurban kesilir mi"

yani diyelim ki bu soruyu okuyan kişi. X kişisi.
Senin hiç haberin yok. birsi senin kurban ibadetin niyetine kurban kesiyor.
olur mu bu. kabul olur mu yani.

anlaşılmadı ise bidaha

Şimdi kurbanda herkes kurban kesiyor. Kesmek gerekiyor.
Bir arkadaşımız kesmiyor veya kesemiyor. Onun da bu ibadeti yapmış olması için onun adın kurban kesilebilir mi.
ama ona hiç söylemeden ve izni haber iolmadan.

merihly

soruyu kendim sordum
cevabı kendim buldum forum içinde

işte yukarda varmış .
galiba o

1-Hanefîlere göre bir kimse, kendi parasıyla alıp sevâbını ölmüş bir yakınına veya herhangi bir mü’min kardeşine bağışlamak üzere bayram günlerinde veya sair günlerde kurban kesebilir. Kişi, kestiği bu kurbanın etinden kendisi yiyebildiği gibi, başkalarına da verebilir. Zira kendi kurbanı gibi hüküm alır, sevabı da bağışlanana gider.Fakat bir kimse vefât eden kişinin, irtihâlinden önceki emri ile,vasiyyeti ile onun adına keseceği kurbanın etinden yiyemez. Zira bu, adak hükmündedir, kesen ve yakını yiyemez. Bunu tam olarak tasadduk etmesi gerekir. (İbn-i Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, 5/229)

müteallim

Alıntı yapılan: merihly - 04 Aralık 2008, 00:36:45
bişey sormak istiyorum.
ama kaynak ve sağlam cevap gerekli.

" bir kimse adına onun haberi olmadan, izni olmadan kurban kesilir mi"

yani diyelim ki bu soruyu okuyan kişi. X kişisi.
Senin hiç haberin yok. birsi senin kurban ibadetin niyetine kurban kesiyor.
olur mu bu. kabul olur mu yani.

anlaşılmadı ise bidaha

Şimdi kurbanda herkes kurban kesiyor. Kesmek gerekiyor.
Bir arkadaşımız kesmiyor veya kesemiyor. Onun da bu ibadeti yapmış olması için onun adın kurban kesilebilir mi.
ama ona hiç söylemeden ve izni haber iolmadan.

sevabini ona göndermek maksadi ile kesebilirsiniz amma onun icin vacip yerine gecmez
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

ankebut-57

Hanefîlere göre bir kimse, kendi parasıyla alıp sevâbını ölmüş bir yakınına veya herhangi bir mü’min kardeşine bağışlamak üzere bayram günlerinde veya sair günlerde kurban kesebilir. Kişi, kestiği bu kurbanın etinden kendisi yiyebildiği gibi, başkalarına da verebilir. Zira kendi kurbanı gibi hüküm alır, sevabı da bağışlanana gider.

Fakat bir kimse vefât eden kişinin, irtihâlinden önceki emri ile, onun adına keseceği kurbanın etinden yiyemez. Zira bu, adak hükmündedir, kesen ve yakını yiyemez. Bunu tam olarak tasadduk etmesi gerekir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, V, 229) 

Hâsılı, ebedî âleme göç etmiş mü’minler adına da kurban kesilebilir, sevâbı onlara bağışlanabilir. Bunun da bayram günü, yahut da öncesinde kesilmesi hususunda bir ayrı hüküm yoktur. Her zaman kesilebilir. Nitekim Hunneş (r.a.)’den şöyle dediği rivâyet edilmiştir: “Hz. Ali'yi (r.a.) iki koç keserken gördüm ve ona, ‘Bunlar nedir?’ diye sordum. Hz. Ali, ‘Resûlüllah (s.a.v.) bana, kendisi için kurban kesmemi vasiyet etmişti; işte ben onları kesiyorum’ dedi.” (Ebû Dâvud, Sünen, Edâhî, 2)

Şâfiîlere göre, izni olmaksızın başkası adına kurban kesilemez. Vasiyet etmemişse, ölü adına da kurban kesilemez. (Halis ECE, Kurban kesmek kimlere vaciptir?)
Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشقْ)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)

www.ayasofya.org

ankebut-57

Kısa bir araştırma...

Ortak kesilen kurbanda niyetin önemi

Bir deve veya bir sığır, bir kişiden yedi kişiye kadar kimseler için kurban edilebilir. Ancak bu ortakların hepsi müslüman olup her biri kendi hissesine malik olmalı ve Allâh rızası için bir ibadet niyeti taşımalıdır. (1)

Kurban kesenlerin niyetli farklı kurbanlar için olursa câizdir. Mesela 7 kişinin ortak olarak kestiği hayvanı, altı kişi normal kurban niyetine bir kişide nezir(adak) niyetine kesse câizdir. Ancak, et elde etmek için ortak olmak caiz olmaz. (2)

Sırf eti için ortak olan varsa ve biliniyorsa, hiçbirinin kurbanı sahih olmaz. Kurban kesecek olan zat, ortak olacak şahsın kurban murad etmediğine ihtimal verirse, onunla ortaklaşmaz. Eğer ortaklaşırsa, kurbanı caiz olmaz. Bu diğer kurbiyetlerde de böyledir. (3)

DİPNOTLAR
(1) Ömer Nasuhi BİLMEN, Büyük İslâm İlmihali.
(2) Mehmet EMRE, Fetvalar.
(3) Fetevâyi Hindiyye, Kurbanda ortaklığa taalluk eden meseleler bahsi, Akçağ Yayınları.
Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشقْ)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)

www.ayasofya.org