Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

namaz hakkinda

Başlatan hizmetci, 29 Ocak 2009, 23:28:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hizmetci

soru:bir bacagindan rahatsiz bir insan namaza ayakta duruyor fakat devamini oturarak kiliyor hatta secdeyede gidemiyor.ama bir bacagini bükemedigi icin kibleye gelecek sekilde uzatiyor.kibleye uzatmaktansa sandalyedemi kilmali namazini yada böyle devammi?
AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.

hizmetci

soruma cevap veren yokmu? önemli
AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.

Fatihan

İlgililer her an her saniye sitede olamadıkları için suallerin cevaplanmasında gecikmeler olabiliyor.Onun için mesaj yazdıktan sonra  bir müddet beklemenizi tavsiye ederiz.Sorunuz cevapsız kalmayacaktır.

islam_dostu

Ben arkadaşlara sorarım.En kısa zamanda cevabı koyucam kardeşim ;)

müteallim

Alıntı yapılan: hizmetci - 29 Ocak 2009, 23:28:16
soru:bir bacagindan rahatsiz bir insan namaza ayakta duruyor fakat devamini oturarak kiliyor hatta secdeyede gidemiyor.ama bir bacagini bükemedigi icin kibleye gelecek sekilde uzatiyor.kibleye uzatmaktansa sandalyedemi kilmali namazini yada böyle devammi?

a.s.
fikih kitaplarini karistirdigimiz zaman göreceksinizki.namaz ayakda kilinir.ayakda duramayacak sekilde rahatsiz olan oturarak kilar oturmanin sekli degisiktir ayaklarindan rahatsizsa bunu veren hazreti Allah ayaklarinin kibleye dogru cevirerek kilmasini emr etmistir eger öylede kilamiyorsa yatarak kilar sandalye en son care olmali

2005 nisan veya mayis ayimdaki faziler takvim yapraklarini incelerseniz bu hususdaki inceligigöreceksiniz lütfen biraz arastirmaci olalim.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

islam_dostu

Hastalıkta namaz nasıl kılınır?

Sual: Hasta, namazlarını nasıl kılar?
CEVAP
Hastalık değişiktir. Ayakta duramayan hasta oturarak kılar. Oturamayan da yatarak ima ile kılar.

Hadis-i şerifte, (Hasta, namazını ayakta kılamazsa, oturarak, buna da gücü yetmezse, sırtüstü yatarak ima ile kılar) buyuruldu. Âl-i İmrân suresinin, (Onlar ayakta iken, otururken, yanları üzerine yatarken Allah’ı zikrederler) mealindeki 191. âyetindeki zikir, namaz demektir. (Namazı, gücü yeten ayakta kılar, ayakta kılmaktan aciz olan oturarak kılar, bundan da aciz olan, yatarak ima ile kılar) demektir. (Bahr-ür-râık)

Sual: Belim ağrıyor, eğilemiyor ve secde edemiyorum. Ayaklarımı bükemiyorum, namazımı nasıl kılabilirim? Sandalyeye oturup kılabilir miyim?
CEVAP
Yere oturup ayaklarınızı kıbleye doğru uzatarak ima ile kılarsınız. Yere oturamazsanız, kıbleye karşı uzatılmış yatak üzerinde, ayaklarınızı sarkıtmadan oturarak kılarsınız.

Eğer sandalyeye veya koltuğa oturmak gerekiyorsa, o zaman önünüze başka bir sandalye veya sehpa koyarak ayaklarınızı onun üstüne koyarsınız, yani ayaklar kıbleye karşı uzatılarak namaz kılınır.

Sual: Ayakta duramayan hasta nasıl namaz kılar?
CEVAP
Ayakta duramayan veya zarar gören, başı dönen kimse, farzları da, secde ettiği yerde oturarak kılar. Rüku için eğilir, secde için, başını yere koyar. Duvara, direğe, insana dayanarak, biraz ayakta durabilenin, ayakta tekbir alması ve o kadarcık ayakta okuması farzdır. Dayanarak oturmak mümkün iken, yatarak ima caiz olmaz.

Farz kılarken özürsüz, duvara, direğe dayanmak mekruhtur. Bir özür olursa mekruh olmaz.

Hamile veya hasta, sağ ve soluna sehpa gibi bir şey koyup onlara dayanarak ayağa kalkabilirse öyle kılması gerekir. Bu da mümkündür

cephane35

EĞER OTURA BİLİYORSA OTURDUĞU YERDEN KILMASI MAKBULDÜR

hizmetci

müteallim hocam Allah razi olsun ama kizdin galiba, o anda acildi cevab bekliorlardi o yüzden arastiramadim.yeni oldugum icinde cevabi hemen gelir zanetmisdim.hakkini helal et

hizmetci

Allah razi olsun cevablariniz icin