İrab, sarf nahiv sorusu?

Başlatan reis, 03 Ekim 2005, 16:17:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ferzin

Alıntı Yap4.sü mübtedanin haberidir..tagrifini anladik fakat misali anlayamadim anlatan olur ümidi ile:)
misali budur: kaimün fi zeydün kaimün

Anlaşılamıyan durum misalin terkibi ile alakalıdır.

Nahvü kaimün fi zeydün kaimün, terkip düştüğümüzde nahvü gibidir,ne gibidir kaimün kaimün gibidir, öyle kaimün ki, fi zeydün kaimün,zeydün kaimünde olan,kaimün gibidir.

Misal yalnızca kaimündür.Fi zeydün kaimünde ki Zeyd iğrabı hikayedir.

dolunay67

unbeaten89

LEGAD TEGADDA'A (ayn ile) BEYNEKÜM / ewt burada tafsili olarak terkip seçebilecek olan varmı?

ihya

peygamberlerin ismi ğayrı munsarıf ancak sunşemelühü müstesna bunlar munsarıftır salih,nuh,şuayip,muhammed,lüt.a.s efendilerimiz müstesna

Alıntı yapılan: müteallim - 04 Ağustos 2007, 03:17:08
cevarin kelimesi munsarif midir gayri munsarif midir :?:

ihya

selmaaaaa munsrfmıdır gayrı munsafımı.nasıl olmuş

unbeaten89

elif-i magsura 2 illet magamına gaim olmakla gayrı munsarıftır   s4))

eben nahv

caet ezzüyud caizmidir neden ?
cevaplarsanız sevinirim .

fthclk

Mübtede ile haber arasinda bulunan nisbetin mamul almasi diye bir sey olabilir mi ya da baska ifadeyle mübteda ile haber arasinda ki nisbet kendine mamul alabilir mi alirsa hangi durumlarda olur olur?

eben nahv

dediğini anlayamadım lakin caizdir burada fail müzekker olduğu halde amil müennes gelmiştir sebebi ise zuyud kelimesi cemaat teviliyle müennestir . 
  neyse başka bi soru soralım اكلوني البراغيث (ekeluni el-berağisu) terkibi caizmidir ? neden ?

fthclk

Gayr-i Munsarif ile ilgili bir soru: Ism-i Tasgir vezni gayr-i munsarifliga engelmidir?

unbeaten89

e55)) hayır. misal istersen ebu hureyrete (r.a) huzeyfetü(ra)

eben nahv

malasef kardeşim failin teaddüdü caiz diyenlerin misali onlara göre caiz cumhura göre caiz değil çünkü cumhura göre fail teaddüdlenmez

fthclk

eben nahv

asıl ben teşekkür ederim kardeşim

Hizmet_erbabi

atifsiz oldugu halde 1 manada 2 caarin 1 fiile tekaddumu caiz olmaz. sayfa 122.
bu ibareyi acikliyabilirmisiniz?