Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

feraiz

Başlatan tefhim, 08 Nisan 2009, 12:08:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tefhim

Selamün Aleyküm.Bir sualim var:Hanımı, iki kızı ve bir oğlu olan meyyitin mal taksimi nasıl olur.İlginize teşekkür.
Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.

azizistanbul

Allah rahmet eylesin

Zevcesi     : 4/32
oğlu          : 14/32
kızı  (1)      : 7/32
kızı   (2)     : 7/32

şeklinde olur.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

azizistanbul

zevce ye eğer meyyitin çocuğu yoksa 1/4 düşer çocuk varsa 1/8 düşer. yukarıdaki meselede olduğu gibi
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

eginli

Alıntı yapılan: azizistanbul - 09 Nisan 2009, 12:13:22
zevce ye eğer meyyitin çocuğu yoksa 1/4 düşer çocuk varsa 1/8 düşer. yukarıdaki meselede olduğu gibi

1/4 ü zevceye geri kalan 3/4 kime ???
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.

azizistanbul

asabatına kalır yani.  ölenin kardeşine , kardeşinin oğluna , amcasının oğluna falan filan ( asabatının durumuna göre ) 

burada bir mesele  sorulmuş. o meseleye  cevap verdik. ayrıntı şeklinde o nereye ?  , oradan kalan nereye ?  gibi 100 lerce kombinasyon çıkar. Bunları öğrenmek için Feraiz ilmini başından sonuna kadar. okuyup incelemek lazım.
bütünü bilmeden parçalara yorum yapıldığı zaman yanlış anlamalar ortaya çıkabilir. 

ücharfbeınokta

Mirasla alakalı, Çağımız ve Günümüz Meselelerine Fetvalar | Mehmed Emre

http://fetvalar.ihya.org/fetvalar.php?t2=ktg&kn=886

Ulaşabilirsiniz
İhmal ihanete eşittir...

Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...

nirvana

en iyisi herkesin ölmeden önce vasiyetini  hazırlaması olsa gerek . sonradan kargaşa ve huzursuzluk olacağına bununla ilgili kime ne bırakmak istiyorsa nasıl yapması gerektiğini araştırması ve ona göre hareket edilmesi gerekir.
Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana

azizistanbul

ölmeden önce yazılan vasiyet kişinin bıraktığı terekenin sadece 1/3 için geçerlidir. Kişi kendi öz malı da olsa ben öldükten sonra sen şunu al sen şunu al deme yetkisi sadece malının üçte biri için geçerlidir. diğerleri varisleri tarafından feraiz ilmine göre taksim edilir.
  Eğer kişi hayatında iken malının tamamını evlatlarına veya başka birilerine hibe etse problem yoktur. ancak ben öldükten sonra diyerek söze başlarsa bu VASİYET olur vasiyet olduğu zamanda malının sadece üçte birinden vasiyet edebilir.

Mesela bir adamın bir milyon lirası olsa ;  bir camii de bir milyona yapılabilse. adam ölmeden önce benim evlatlarımdan hayır yok ben evlatlarıma hiç mal bırakmak istemiyorum. paramın tamamı ile bir camii yapın dese . evlatlarıda : babamız böyle takdir etti onun vasiyetini yerine getirelim neyse bir camii yapalım diye hem fikir olurlarsa problem yok. ama  varislerinden biri veya bir kaçı hayır ben hakkımı isterim  camii falan yaptırmaya izin ve imza vermem dese , veya varislerin tamamı aynı görüşte olsa . o zaman bir milyon liranın üçte biri yani 333.333 lirası vasiyeti yani camii için ayrılır diğerleri varisler tarafından feraiz ilmine göre taksim edilri.