milletçilik mi ? ümmetçilik mi ?

Başlatan bozbey, 20 Şubat 2009, 21:53:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bozbey

Özellikle bu bölümde açmamın sebebi;Nasıl dua ?neye göre dua ?Niçin ve Kimler için dua? Ne şekilde dua ? Millet mi? Ümmet mi duada önce? yoksa asıl hangisi diye sormuyorum.Bu sorunun cevabı zaten bende var. lütfen bilgi ve belgelerinizi esirgemeyin.
Kutsal davaların savaşçılarına dünyalık lezzetler haramdır. Onların yegane sermayesi ;davaları , Mükâfatları ise şerefli bir ölümdür.

müteallim

Alıntı yapılan: bozbey - 20 Şubat 2009, 22:04:29
Özellikle bu bölümde açmamın sebebi;Nasıl dua ?neye göre dua ?Niçin ve Kimler için dua? Ne şekilde dua ? Millet mi? Ümmet mi duada önce? yoksa asıl hangisi diye sormuyorum.Bu sorunun cevabı zaten bende var. lütfen bilgi ve belgelerinizi esirgemeyin.

millet din manasina geldigi gibi ümmet de rasülüllahin ümmeti yani mü min manasina gelmezmi.

asil sormak istediginizi tam anlayamadim.birde sorularin yeri burasi degil soru bölümüne yazarsaniz deha iyi cevap alirsiniz
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

bozbey

Kardeşim şunun için soruyorum"Allah devletimize milletimize zeval vermesin" diye bir dua var .Bu dua milletçiliği savunanlar tarafından icat edilmiş kasıtlı bir sorudur şeklinde bir ifadenin muhatabı olduğum için ne demeliyim? Teşekkür ederim.
Kutsal davaların savaşçılarına dünyalık lezzetler haramdır. Onların yegane sermayesi ;davaları , Mükâfatları ise şerefli bir ölümdür.

fuducuk

Alıntı yapılan: bozbey - 20 Şubat 2009, 22:47:17
Kardeşim şunun için soruyorum"Allah devletimize milletimize zeval vermesin" diye bir dua var .Bu dua milletçiliği savunanlar tarafından icat edilmiş kasıtlı bir sorudur şeklinde bir ifadenin muhatabı olduğum için ne demeliyim? Teşekkür ederim.

Duan geneli kapsamalı, tüm din kardeşlerini. O yüzden Ümmedi katman gerekiyor. Hazır dualara da dikkat et derim, içinde yanlış yola götüren şeyler var. İnsanın bilinçaltına yerleşiyor bunlar, sonra bir bakmışsın ki yapayanlış bir yoldasın. Farkettirirse Rabbimiz tabi... Memleketin birliği bozulmasın diye de dua edebilirsin, çünkü o çatı altında olmak çok önemlidir. Yönetim zülum da ediyor olsa önemlidir.

dadaı21

Günbatımı

Millet; aynı ülkeyi, aynı kültürü, aynı dili vs. paylaşan insanlar topluluğudur. Ümmet ise; malum, peygamber efendimiz'in (s.a.v.) izinde olan, Müslüman insanlar topluluğudur.

Milletin her mensubu aynı dini yaşamaz. Fakat ümmet, Müslüman demektir. Dolayısıyla dualarda öncelik ümmete verilmeli ise de; (sanırım ben yine milliyetçiliğimden vazgeçemeyeceğim), "Allah'ım, vatanımızı düşman çizmeleri altında ezdirme, minarelerimizdeki ezan seslerini dindirme" şeklindeki dualar da çok güzel...

Ne güzel demiş şair: Denildi mi bir yerin adına Türk beldesi; gözüm al bayrak arar, kulağım ezan sesi...

Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

05 genc

bu sorunuzun altinda ne var anlayamatim ümmetin manasi beli milletin  manasi belli    hz muhammete inanarak onun yaptiklarini ve söyletiklerni uykugulayan onun cevresinde toplanan tumü ümmet  ve dinimi  özkur hayatimi yasamak icin  minarede ezan  basinda  bir bayrak olmasi lazim onun icindirki  AllahIM SEN VATANIMI MILETIMI VE MUHAMMET   ümmetini   herturlu kotulukden koru  onun icin hem miliyetci hemce  elhamdu illah  Allahin kulu peygamberimiz s.a.v  ümmetiyim

racül

Ziya gökalp sonrasi olusmus türkiyedeki sosyal bilimler mantigina göre olaylari algilamak zorunda degiliz..

milliyetcilik, ümmetcilik gibi kavramsallastirmalar, 19. yydan itibaren bize musallat olmus suni kavramsallastirmalardir...

...

namazin sonunda nasil dua ediyoruz:

rabbenagfirli ve livalideyye ve li'l-müminiyne yevme yekumulhisab

burada ebeveynimize ve tüm müminlere dua ediyoruz..

...

ümmetin tamamina, veya ümmetin bir kismi olan türk milletine iyi kötü hizmet veren bir devletin zeval bulmamasi icin dua etmekte bir beis var midir??

Devlete de dua edecegiz, millete de dua edecegiz, sülalemize de dua edecegiz, neslimize de dua edecegiz, ümmeti mühammede de dua edecegiz..

Hangisi öncedir hangisi sonradir gibi ideolojik maksad kokan sorularla, dini bir meseleyi, ideolojik boyuta tasimanin anlami yok...

Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

05 genc

ey vAllah buna diycek  bir sözum yok