Et yeme kategorisine girer mi?

Başlatan Miftahulkuluub, 09 Kasım 2005, 17:42:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Miftahulkuluub

Gıybet etmek dinimizde memnudur. Ölü eti yemeye teşbih eder Rasül-ü Zişanımız.Her ne kadar bazı zevat:”Arkasından konuştuğumu yüzüne de söyleyebilirim, ben yalan söylemiyorum ki yaptığı şeyi söylüyorum” gibi beyanatlarla haklılıklarını ifade etselerde bunların hepsi arkasından konuşulan kişiyi rahatsız edecek seviyede cümleler ise haramdır. Zaten ğaibteki kişi hakkında doğruyu söylememek iftiradır ki zinadan bile eşeddir buyrulmaktadır. Bırakın kelam sarf etmeyi yüz mimikleri ile bile ifade edilen hoşnutsuzluk edici unsurlara da şamil bu husus. Gıybet sadece dil ile olmaz. Göz ile, el ile, işaret ile, yazı ile, resim ile, karikatür ile, film ile de olabilir. Fakat en yaygın şekil dil ile olanıdır. Etmemeli gıybeti mümin ama sadece bununla da yetinmemeli ve edenlerin olduğu yerden en azından uzaklaşmalıdır, dinlememelidir onları.İctinap hususunda mugtezai hale görede hareket elzemdir.Zira her zaman her kişiye aynı tepkiyi yapmak imkansızdır.Arkadaşı ile beraber kalan bir şahıs, gıybet dinlemeye maruz kaldığı takdirde direk tepki vermesi belki kırgınlığa neden olabilir.Anlattıklarını bir şekilde geçiştirmeli, oralı değilmiş gibi davranmalı, hemen farklı bir mevzu ile ilgili soru sorarak et yemesini sona erdirmelidir arkadaşının ve kendi seyretmesinin. Veya tatlı bir ifade ile uyarısını yapabilmelidir.”Bırak be arkadaşım şu anlattıkların gıybet yapıp günah işlemeye bile değmez” şeklindeki bir yaklaşım hem arkadaştan yana izlenimi verir, hem ters tepkiye neden olmaz hem gıybet yaptığını çağrıştırır hem de haram olduğunu ifade eder.Her ne metod uygulanırsa uygulansın gıybetten ictinap zaruridir.

Yalnız birkaç arkadan konuşmayı dinimiz mübah da saymıştır. Mesela ar sahibi olmayanların ve facir kimselerin, yani din hakkında açık bir şekilde sapıklığı tescillenmiş kişilerin arkasından konuşmakta bir beis yoktur.

Sorum şu:
Öğretmenin ya da hocanın  öğrencileri hakkında kendi aralarında  onun hoşlanmayacağı hususları konuşmaları, mesela bir öğrencinin suçlarını müzakere etmeleri mesela şu öğrenci şöyle kötü böyle kötü şunu yapıyor bundan bir sap olmaz vs. gibi beyanatları kullanmaları da gıybet katagorisi girer mi?

Not: Her zaman olduğu gibi kendi şahsi yorumlarımızı değil de kaynakları ile kitaplardan ya da isimleri ile büyüklerimizden, belirtirsek inandırıcı olacaktır.
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam

" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Fatihan

Alıntı yapılan: Miftahulkuluub - 09 Kasım 2005, 17:42:48

Sorum şu:
Öğretmenin ya da hocanın  öğrencileri hakkında kendi aralarında  onun hoşlanmayacağı hususları konuşmaları, mesela bir öğrencinin suçlarını müzakere etmeleri mesela şu öğrenci şöyle kötü böyle kötü şunu yapıyor bundan bir sap olmaz vs. gibi beyanatları kullanmaları da gıybet katagorisi girer mi?

Not: Her zaman olduğu gibi kendi şahsi yorumlarımızı değil de kaynakları ile kitaplardan ya da isimleri ile büyüklerimizden, belirtirsek inandırıcı olacaktır.

?

Güzel bir soru, unutulmuş belki cevaplayan çıkar...

eginli

bu soruya direk bir cevap olarak degil ancak benim yaptigim bir sey var, malesef günümüzde giybetin ölcüsü kacmis durumda, giybetin kötülüklerini söyliyenlerde yapmakta, ben kendi acimdan, benim giybetimi yapanlara hakkimi helal ettim, onlara benim yüzümden günah yazilmamasini ahirette bu yüzden onlarla karsilasmamak icin...
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.

racül

Peygamberimiz (SAV)'in Huzeyfetül Yemani Hazretlerinden ashab ve diger insanlar hakkinda malumat aldigni duymustum..
Bildigim kadariyla hocalar talebenin ahvalini kendi aralarinda müzakere edebilirler ama, hüküm belirten ifadelerde ölcü olmaldir. Sundan bir baltaya sap olmaz gibi bir ifade yanlis olabilir. Bazen ayiplayici ifadeler kullanildiginda, hocanin kendi cocugu vasitasiyla ayni illetin kendine döndügü de olabiliyor.
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

bor-do

lütfen eginli avatar resminiz çok ürpertici.sizden ricam böyle canlı ifadeleri üstelikte göz gibi cansız ortamlarda biraz rahatsız edici. nolur kusura bakmayın. teşekür ederim
!

eginli

Alıntı yapılan: azranur - 07 Kasım 2009, 02:15:58
lütfen eginli avatar resminiz çok ürpertici.sizden ricam böyle canlı ifadeleri üstelikte göz gibi cansız ortamlarda biraz rahatsız edici. nolur kusura bakmayın. teşekür ederim

estagfirullah neden kusura bakayim, kimileride cok karizmatik buluyor ;)  oysa ben sadece hosuma gittigi icin oraya koydum... :)
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.