İnsanların devamlı kötü yönlerini görmek maneviyatsızlık mı?

Başlatan ezizhar, 28 Eylül 2008, 00:00:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ezizhar

İnsanları sevememek  yani devamlı kötü yönleri görmek bir de o kötü yönleri gördükten sonra ona karşı öfke duymak maneviyatsızlığa girermi  

BT 857

yaratilani sevdim YARATANDAN ötürü.....
LA TENSENA

müteallim

sevmek ayri bir hususiyyettir.herkeze verilmez.bu bir
ikincisi kisi kendi günahlarini düsünmekten baskasinin ayibini aramaya vakit bulamamali.islamin güzel ahlaki budur.kisinin günahlari cogaldikca baskasinin günahlarini görmeye baslar.herhalde anlasilmistir.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

dovanci

Güzel kardeşim islam ahlakında hüsn-ü zan diye bir kavram vardır.sen bu konuda biraz araştırma yap istersen genede genel olarak ben biraz açıklayım...

Bir kişi bize hoş olmayan veya bizim kötü diye tabir ettiğimiz bir hareket veya davranışta bulunursa biz o insana karşı yine iyi niyetli olmak zorundayız.Çünkü efendimiz hep böyle yapmamış mı.Biz biliyoruz o insan iyi değil.o duygu bizim içimizde kalsın ama o insana karşı daha dikkatli ve temkinli olmalıyız.Bizim bu yaptığımız mütevaziliktir kalp yumuşaklığıdır.Böyle yaparsan hem Hz. Allah'ın hemde efendimizin sevğisini kazanma ihtimalimiz var.Bunun terside su-i zan dır.Selam ve Dua ile
Bizler hizmet ile evliyiz...
Rabbım sen bizleri ehl-i sünnet ve-l Cemaat yolunda ayırma nolur.

sessizliğim

Alıntı yapılan: müteallim - 28 Eylül 2008, 02:30:15
sevmek ayri bir hususiyyettir.herkeze verilmez.bu bir
ikincisi kisi kendi günahlarini düsünmekten baskasinin ayibini aramaya vakit bulamamali.islamin güzel ahlaki budur.kisinin günahlari cogaldikca baskasinin günahlarini görmeye baslar.herhalde anlasilmistir.
İnsan yaklaştığınca yaklaştığından ayrı,
Belli ki yakınımız yoktur Allah’tan gayrı.

ezizhar

Alıntı Yapsevmek ayri bir hususiyyettir.herkeze verilmez.bu bir
ikincisi kisi kendi günahlarini düsünmekten baskasinin ayibini aramaya vakit bulamamali.islamin güzel ahlaki budur.kisinin günahlari cogaldikca baskasinin günahlarini görmeye baslar.herhalde anlasilmistir 

anlaşıldı:(

kötü oldum açıkcası ama bu ayıp arama değil ki sadece herkesin gördüğü yanlış hareketleri sen de görüyosun ee ister istemez d esoğuyosun öle oluncad a genelleme yapınca d ainsnalardan soğuyosun ben bu kasdetmiştim yani oturupta başkalarının ayıplarını aramıyorum özle olarak ama yine de Allah razı olsun hepinizden

fuducuk

Alıntı yapılan: BT 857 - 28 Eylül 2008, 01:52:20
yaratilani sevdim YARATANDAN ötürü.....

SubhanAllah, Kafirler ve Yahudiler de yartılmıştır onları da mı seveceksin? Allah için sevmek ve Allah için buğzetmek gerekir. Bu meseleyi iyi öğrenin...

BT 857

hmm.. meseleye biraz farkli bakmisiz galiba...o sözü yazarken hani insanlara hüsnü zan ile yaklasmak acisindan yazdim.Böyle bir sey anlasilabileceni aklima bile getirmedim,tesekkür ederim kardesim.
Tabi sevmek baska hos görü baska galiba...
LA TENSENA

fuducuk

Alıntı yapılan: BT 857 - 20 Nisan 2009, 22:27:15

hmm.. meseleye biraz farkli bakmisiz galiba...o sözü yazarken hani insanlara hüsnü zan ile yaklasmak acisindan yazdim.Böyle bir sey anlasilabileceni aklima bile getirmedim,tesekkür ederim kardesim.
Tabi sevmek baska hos görü baska galiba...

Anlayışlı ve yumuşak olduğun için teşekkür ederim. Ne yazık ki günümüzde insanlar dinden bir haber olarak herşeye hoşgörü, herşeye iyimser ve sevecen yaklaşma eğilimi içindeler. Oysa dinimizde vela ve bera diye bir mesele vardır. Bu kafirlere kötü davranmak, şiddet uygulamak anlamını taşımaz. Kafirler ve yahudiler Allah ın düşmanlarıdır ve Allah bize onlara içimizden buğzetmemizi emreder. Mümin kardeşimizi ise sırf Allah rızası için sevmemizi emreder.

Allah senin benim sözlerime karşılık olarak ettiğin muamele gibi, sana da yumuşakça muamele etsin. Allah sana bana ve hepimize tam manada hidayet nasip etsin ve bizi bu yolsa sabit kılsın...

Selamun Aleykum.

tefhim

Eksik,kötü,uygunsuz davranışlar gördüğümüzde ayıplamaktan ziyade Ya Rabbi dileseydin onu benim gibi, beni de onun gibi yaratırdın deyip hamdederek diğer kişinin de hidayeti için dua etmek en güzel davranıştır.(Allahü eğlemü)

Bizzat İslama karşı yapılan davranışlarda durumun icabına bakılır.
Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.