Yaz bitti! Sonbahar depresyonu kapınızı çalabilir!

Başlatan Tuğra, 01 Eylül 2008, 00:30:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuğra

Yaz bitti, güneşli günler yerini bulutlu ve yağmurlu günlere bırakacak, yazın vermiş olduğu neşe ve enerji hepimizde yavaş yavaş azalacak, işe yeniden başladık ve günler kısalıyor.

Güneşi az görmek, iş yükümlülüğünün artması, okulların başlaması, havaların serinlemesi kişilerde ruhsal sorunlar oluşturabiliyor. Sabah uyanmakta güçlük, yataktan kalkmak istememe, kendini gün içinde yorgun ve bitkin hissetme, enerjide azalma , çalışmak istememe, karamsarlık, hüzün,çabuk sinirlenme, gibi belirtiler “sonbahar depresyonuna” girmiş olabileceğinizi gösterebilir.

Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte kişilerin yetersiz güneş ışığı alınması beyindeki kimyasal maddelerin düzeninde bozulma olur bu bozulma da depresif duyguların yaşanmasına sebep olur. Uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatin bozulması da bahar depresyonun ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Bilimsel araştırmalarda mevsimlerin insanların ruh hallerinde bir takım değişiklikler yapmış olduğu belirlenmiştir. Sonbahar ve kış aylarında kişilerde depresif belirtilerin arttığı, geçmişte depresyon yaşayan kişilerde bu belirtilerin yeniden tekrarlandığı araştırmalarla desteklenmiş olup kadınlarda  erkeklere göre bu oranların daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

Gün içindeki genel yaşanan mutsuzluğu depresyonla karıştırmamak gerekir.

Depresyon duygu , davranış ve günlük yaşamda belirgin değişikliklere neden olan ciddi bir rahatsızlıkken tedavisi mümkündür.

Depresyonda  uzun süredir devam eden enerji azalması, yorgunluk, bitkinlik, karamsarlık, eskiden zevk altığı aktivitelerden artık zevk alamama,unutkanlık,konsantre olmada güçlük, geçmişe yönelik pişmanlık ve suçluk duyguları, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yorgun ve bitkin uyanma, iştahta azalma ya da artma, yaşamdan zevk almama,kendini değersiz ve işe yaramaz hissetme gibi belirtiler söz konusu olup dünya genelinde en sık görülen psikiyatrik rahatsızlıklardandır. Depresyon sonbaharda % 60 oranında artma göstermektedir.

Bahar depresyonu ile birlikte yaşanan yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, isteksizlik, çabuk sinirlenme, karamsarlık,konsantre olmada güçlük, uykusuzluk, yorgun ve bitkin uyanma  vb şikayetlerin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekebilir. Çünkü yaşanan bu belirtiler farklı bir ruhsal rahatsızlığın başlangıcı da olabilir.

Bahar depresyonu yaşayan kişilerin hava bulutlu olduğunda dışarı çıkmak isteği olmamasına rağmen dışarı çıkmak için çaba göstermesi, vücudu için gerekli enerjiyi sağlamak için düzenli beslenmesi , düzenli spor ve egzersiz  yapması, işyerindeki isteksizliğini azaltmak için sık  ve kısa keyifli molalar verilmesi, sosyal yaşamını yeniden planlayarak keyif alabileceği aktiviteler planlaması , yaşama karşı pozitif bir bakış açısı geliştirmesi depresif belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır. Belirtilerin çok yoğun yaşanması durumunda profesyonel bir destek kesinlikle alınmalıdır. İlaç tedavisi ve psikoterapi süreci ile tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. 

Psikolog Eda Gökduman
〰〰〰〰🐠

ihvan

Gün içindeki genel yaşanan mutsuzluğu depresyonla karıştırmamak gerekir. .....teşekkürler

İsra

Sıcak havalar, bazı insanlarda mutsuzluk, bitkinlik ve yorgunluk hissini artırıyor.

Uzmanlar, özellikle yaz aylarında insanların kendilerini mutsuz, bitkin ve yorgun hissetmelerinin sebebinin "yaz depresyonu" belirtisi olabileceğini ifade ediyor. Kimyasal ve genetik dışında bireysel faktörler ile geçmişte yaşadığı bazı olayların şahsın "yaz depresyonu" yaşayabilmesine etken olabileceğini vurgulayan uzmanlar, kişileri sıcak havalara ve güneşe karşı uyarıyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Rabia Ay, genel olarak kış depresyonu olarak tanımlanan mevsimsel duygulanım bozukluğunun, yaz aylarında da "yaz depresyonu" olarak da görülebileceğini söyledi. Rabia Ay, yaz depresyonunun, kış depresyonuyla karşılaştırıldığında ender görülen ve farklı belirtilerle ortaya çıkan bir duygulanım bozukluğu olduğunu dile getirdi.

Fizyolojik, kimyasal ve genetik dışında bireysel faktörlerin ve kişinin bireysel geçmişinin etkisinin yaz depresyonunun ortaya çıkmasında etken olduğunu belirten Ay, "Geçmişte yaşanılan travmatik bir olayın sebep olduğu depresyon, her yıl aynı dönemlerde tekrar hatırlanarak da mevsimsel depresyona yol açabilir." diye konuştu. Yaşla birlikte mevsimsel duygulanım bozukluklarında artış görülebileceğinin altını çizen Ay, bunun yanı sıra kadınlarda erkeklere oranla mevsimsel duygulanım bozukluklarının 4 kat daha fazla görüldüğünü kaydetti.

Yaz depresyonunun belirtilerı

Ümitsizlik hali, ilgi ve istek kaybı, anksiyete (endişe, kaygı), uykusuzluk, aşırı hassasiyet, çabuk kızmak, sinirlilik, heyecan, huzursuzluk, sözel ve motor etkinliklerde artış, iştah kaybı, intihara yönelik duygu ve düşünceler.

zaman

tercüman

Teşekkürler paylaşım için ama bazı şeyleri iyi tespit etmek gerekir....Uzun bir mevzu....
All I know is that I know nothing.
Tüm bildiğim hiçbir şey bilmediğim.
-Sokrates-

İsra

sonbahar,kış,ilkbahar deprsonunu biliyordum da yaz depresyonu olduğunu öğrenince bu kadarda olmaz dedim :)

Kısacası 4 mevsim depresyon

Allah insanların yardımcısı olsun ve şifa versin

tercüman

Nedense böyle şeyler moda oluyor. İnsanlığa düşmanlık mı ne bu?
-Sokrates-

Lika

Evet, yaz depresyonu da vardır. İnsanlari bir belli bir vakit için bile olsa gittikleri, rahatladıkları ortamlara öyle bir alışıyorlar ki; kendi düzenlerine döndüklerinde, çok zorluk çekebiliyorlar. Eğer hemen toparlanamazlarsa, bu depresyona dönebiliyor sanırım.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Budak

Ya  biz insanlarda ne çabuk depresyona giriyoruz öyle sanki birşey olsada depresyon olsak diyoruz. ef ten püften şerlere, yaza, kışa,  sınava, ergenliğe, evlilik dönemine, üzüntüye, kedere, issizliye, aileden birinin vefatına, hayallerin gerçekleşmemesine,sigarayı bırakmaya,verhasıl biz insanlar bu depresyon olayına çok sık sık girip çıkıyoruz.Tercüman kardeşiminde dediği gibi depresyon moda oldu. Ben bu depresyonu derdi kederi olyayan insanların can sıkıntısıyla, hayatlarının çok rutin gittiğini düşünüp kendi kendileriyle uğraşıp , çayın şekeri armudun çöpü üzümün çekirdeğine takmaları sonucu herşeyi kafaya takıp sıkılmayalrından  kendilerini daraltıp bunalmadan olduğunu düşünüyorum. Halimize şükretmeyi illada birilerinin hatırlatması gerekiyor.Ya çok kütü bir durumdaki insanı görüp şükredecez.Yada hastalıkla pençeleşen bir vaka yada ibret verici bir olay yada hikaye insanoğlu (Genelleme yapıyorum kimse üzerine alınmasın) şükürsüz, bir etrafımıza baksak şükredek o kadarçok şey varki....     Neyse yazıyı daha fazla uzatıp canınızı sıkmak istemiyorum. Selametle.

hizmetci

budak kardes haklisinda ama bagzen bu insanin elinde olmuyor, bir hastalik olabiliyor
kimse depresyonda olmayi arzu etmez, cünkü kötü birsey
AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.

hizmetci

insanogluyuz neticede fazla yük tasiyamiyoruz, agir gelebiliyor :usgunn:
AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.

İsra

bu gidişle depresyon hayatımızın  bir parçası olacak galiba: )

Alıntı yapılan: hizmetci - 04 Ağustos 2009, 16:24:11
insanogluyuz neticede fazla yük tasiyamiyoruz, agir gelebiliyor :usgunn:

çok dayanıksız olmuşuz hizmetçi kardeşim.teknoloji ilerledikçe rahatlık artıkça hastalıklarda arttı :)

setre

4 Mevsim depresyon mübarek birini atlatamadan diğeri geliyor .Teker teker gelin yahu :kisss
Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

hizmetci

çok dayanıksız olmuşuz hizmetçi kardeşim.teknoloji ilerledikçe rahatlık artıkça hastalıklarda arttı

orasi öyle isra kardes a18))

tercüman

-Sokrates-