İğne Vurdurmak Oruç Bozar mı?

Başlatan antepli, 28 Ağustos 2009, 18:38:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

antepli

Esselamualeykum sevgili kardeşlerim.malumunuz Ramazan- Şerif ayındayız ve hemen her ramazanda olduğu gibi yine şu orucu bozarmı şu orucu bozmaz vs tartışmaları alıp başını gidiyor.Benim soracaklarım; iğne vurdurmak orucu bozarmı; şeker hastalarının vurduğu insülin iğnesi orucu bozarmı; kalp  ve tansiyon hastalarının kullandığı dil altı hapı orucu bozarmı; ağrı kesici niyetiyle iğne vurdurmak orucu bozarmı?
Bu dünyanın cefasından sefasına sıra gelmez.gafil olmayın ilme çalışın geçen günler geri gelmez...

osmanli

kardesim yazdiginiz hepsi orucu bozar

nirvana

bunu eskilerin bir sözü ilede anlayabiliriz
vücuda giren orucu , vücuddan çıkan abdesti bozar
Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana

fasulye

güzel cevap.teşekkürler..

Uludag

Alıntı yapılan: antepli - 28 Ağustos 2009, 18:38:40
Esselamualeykum sevgili kardeşlerim.malumunuz Ramazan- Şerif ayındayız ve hemen her ramazanda olduğu gibi yine şu orucu bozarmı şu orucu bozmaz vs tartışmaları alıp başını gidiyor.Benim soracaklarım; iğne vurdurmak orucu bozarmı; şeker hastalarının vurduğu insülin iğnesi orucu bozarmı; kalp  ve tansiyon hastalarının kullandığı dil altı hapı orucu bozarmı; ağrı kesici niyetiyle iğne vurdurmak orucu bozarmı?

hepsi bozarda ..

bir soru da ben sorayım: insulin vuran bir şeker hastası oruç tutabilirmi?
Ya rabbi, şu acizi ümmeti Muhammede hizmet etmeğe muktedir kıl.

osmanli

Alıntı yapılan: Uludag - 29 Ağustos 2009, 17:53:31
Esselamualeykum sevgili kardeşlerim.malumunuz Ramazan- Şerif ayındayız ve hemen her ramazanda olduğu gibi yine şu orucu bozarmı şu orucu bozmaz vs tartışmaları alıp başını gidiyor.Benim soracaklarım; iğne vurdurmak orucu bozarmı; şeker hastalarının vurduğu insülin iğnesi orucu bozarmı; kalp  ve tansiyon hastalarının kullandığı dil altı hapı orucu bozarmı; ağrı kesici niyetiyle iğne vurdurmak orucu bozarmı?

hepsi bozarda ..

bir soru da ben sorayım: insulin vuran bir şeker hastası oruç tutabilirmi?

iyne vurmassa tutar insulin vurarsa oruc bozulur

nirvana

1281 - Soru: İğne yaptırmak orucu bozar mı?
Cevap: Bu hususta verilecek hükme medar olacak mahiyette iki ölçü vardır: İmam Ebu Hanife Hazretleri, vücuda bir şeyin girmesini orucun bozulması için yeterli görmüştür. İmameyn diye ifade ettiğimiz İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed, o şeyin, yaratılış itibariyle bir şeyi dışarıdan içeriye gönderebilecek yollardan birinden vücuda girmesini şart koşmuşlardır. İmam-ı Azam, bir şeyin sadece vücudun içerisine girmesine itibar etmiştir. Bu noktadan hareketle hükme varıldığında, bir dikenin veya bir demir parçasının derinin altına girip tamamen kaybolması ile orucun bozulacağına hüküm verilmiştir. "Tamamen kaybolması" kayd-ı ihtirazisi dikkatten uzak tutulmamalı ve bir ucu dışarda bulunan diken ile orucun bozulmayacağını unutmamalıdır. İğne meselesine bu ölçüler muvacehesinde eğildiğimiz zaman İmameyn'e göre orucun bozulmaması anlaşılmakta ise de, İmam-ı Azam Hazretleri'ne göre orucun bozulacağı neticesine varılmaktadır.
  Bu durum karşısında oruçlu nasıl hareket etmelidir? Hayati bir tehlike yoksa, iğnesini iftar ile imsak arasında, müsait bir zamanda yaptırmalıdır. Fakat zaruret ve hayati tehlike arzeden vakalar karşısında iğneyi yaptırmalı, Ramazan ayından sonra gününe karşılık orucunu kaza etmelidir, ihtiyata uygun olan yol budur.
Fetva ile amel zaruretini gerektiren durum olmadıkça, takva ile amelin daha elverişli olacağı hatırdan çıkarılmamalıdır. Zamanımızın halkı arasında ilimleri ve hükümleri ile halkın kabulüne ve itimadına mazhar olmuş iki alimin görüşleri de bu ihtiyat yolunu takviye etmektedir. Şöyle ki: Elmalılı tefsiri sahibi Muhammed Yazır, Hak Dini Kur'an Dili adlı tefsirinin birinci cildinin 626. sayfasında; Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali'nin Oruçla ilgili kitabının 125. maddesinde orucun iğne ile bozulacağı fikrinde olduklarını ve hükümlerini de bu istikamette verdiklerini açıklamışlardır. Ahmet Hamdi Akseki gibi, bazı ilim erbabının iğne ile orucun bozulmayacağına dair hükmü, mesnedsiz değilse de, ihtiyata muvafık olan birinci yol kadar selametli görülmemektedir. Allah kendilerinden razı olsun.
Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana

azizistanbul

vücüda giren orucu bozar . vücüttan çıkan abdesi bozar. genel itibarı ile doğrudur . ama efradına camii agyarına manii değildir. yani yeterli bir ifade değildir. Bu şekilde kabullenirsek yanlış hüküm verebiliriz.

mesela ağız dolusu kusmak vücüttan çıkan şeylerdir ama orucu bozar.

cinsel münasebette duhul vardır ve oda hem abdesti hem orucu bozar.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Mahi

Alıntı yapılan: azizistanbul - 30 Ağustos 2009, 23:29:27
mesela ağız dolusu kusmak vücüttan çıkan şeylerdir ama orucu bozar.

Böyle bir ifada kullanmışsınız halbuki Muhtasar ilmihalde Elinde olmayarak çok dahi olsa kusmak oruçu bozmaz diyor.

kusmuk geri dönmediği müddetce bozmaz.Bir kusuntu, sahibi tarafından kasden getirilince bakılır: Eğer ağız dolusu ise ittifakla orucu bozar.Çünkü bu hal, hem taharete, hem de imsak'a engeldir. Bu halde, içeriye az çok bir şey dönüp gider. Bunun için orucun kazası gerekir. (Büyük İslam İlmihali)

Mahi

şeker hastalarının vurduğu insülin iğnesi orucu bozarmı;

Eğer rutin olarak günlük kullanmıyorda ihtiyacı olduğu zaman kullanıyorsa orucunu tutar ihtiyacı olurda insülin vurması icab ediyorsa ozaman vurur. Kışın kısa günlerde yada daanabileceği günlerde kaza eder.

azizistanbul

ben ayrıntıya girmeden  söyledim yani
Alıntı yapılan: nirvana - 29 Ağustos 2009, 13:12:59
bunu eskilerin bir sözü ilede anlayabiliriz
vücuda giren orucu , vücuddan çıkan abdesti bozar

benim sözüm yukarıdaki ifade için idi ayrıntıya girmedim
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ