Kaza namazları ve vatanı asli meselesi *

Başlatan Miftahulkuluub, 24 Eylül 2005, 20:58:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

racül

Sonra düsününce dogru dedim...

Dört haniminin her birinin evi de vatani aslidir. Seferi sayilmaz...

Dört hanimli biriisi bu yaziyi okuduysa ve buna göre amel etmeye kalktiysa yandi gülüm keten helva... :cry:

Fikih en ciddi meselelerdendir...

Ayrica muallim'e de tesekkür, iki kilmanin azimet oldugunda yazdigimi takviye ettigi ve konuyu üsenmeyip ömer nasuhi bilmenin isignda güzelcene aydinlattigi icin...
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

muallim

Alıntı yapılan: "pamfilya"
Ayrica muallim'e de tesekkür, iki kilmanin azimet oldugunda yazdigimi takviye ettigi ve konuyu üsenmeyip ömer nasuhi bilmenin isignda güzelcene aydinlattigi icin...

Biz tesekkur ederiz efendim bizi arastırmaya sizler sevk ettiniz...

Hancı bilare senin sorularına da bakacagız...

hattta ben sefer bahsini kısa kısa sorularla burada izah edeyim inş.
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

Miftahulkuluub

Hancının sorununa cevap veriyoruz ama anlamıyor ki.Her ne kadar vatani asline gidecek olsan da her ne kadar evine gittiğin zaman seferi olmayacaksan da evine giderken yolda
SE-FE- Rİ SİN
ve seyahat esnasında namazları 2 rekat olarak kılacaksın
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam

" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Miftahulkuluub

Alıntı yapılan: "muallim"
Alıntı yapılan: "pamfilya"
Dört rekat kilan kaza etmeli mi, etmemeli mi?

Yolculukta dört rekatlı namazların kısaltılarak kılınması Kur'an, Sünnet ve icma ile câizdir.

Caiz dir sözcüğünü doğru yazdığından emin misin.
Yani 4 rekatta kılabilirim 2 rekatta mı.Buradan bu mana çıkıyor.

muallim

kesinlik manasında efendim...(mezhebi hanefi)

Diğer mezhebleri de goz onunde tutarak bu sekilde bir ibaredir. Diğer mezheblerde direkt olarak kısaltma hukmu hanefiye benzememektedir.
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

Miftahulkuluub

caizdirde kesinlik manası çıkmaz.vacptir diyeceksin o zaman.

muallim

bizim mezhebimize gore hukum farklı..Kesinlik bizim mezhebimiz için....

aylnız diğerlerinde boyle bir husus yok...

Aslında burada vaciptir diye kullansaydım daha uygun olurdu belki ama ben bu ikilemi belirtmek istedim...Yanlıs anlasılmaya da oldukca musait bir durum arz etmesi hasebiyle vaciptir desek daha uygun olur...
[Hucurat Suresi 10]

muallim

Alıntı yapılan: "Miftahulkuluub"Hancının sorununa cevap veriyoruz ama anlamıyor ki.Her ne kadar vatani asline gidecek olsan da her ne kadar evine gittiğin zaman seferi olmayacaksan da evine giderken yolda
SE-FE- Rİ SİN
ve seyahat esnasında namazları 2 rekat olarak kılacaksın

biraz bagıralımmı ne dersiniz...Hancı duymuyor sanırım... :oops:
[Hucurat Suresi 10]

muallim

http://www.sadakat.net/forum/viewtopic.php?p=30168

adresinde bir ilmihal bilgisi olarak seferilik hukumlerini irdelemeye sizinle paylasmaya calıstım. Allah muvaffak eder inş.

orada geniş capta sorularımızı sorup konu hakkında en ufak bir suphemiz kalmasın diyorum...
[Hucurat Suresi 10]

müteallim

Alıntı yapılan: "hanci"
Seferi iken cemaat ile kilinan namazda, ikinci rekat sonrasi ne yapmamiz gerekiyor?
1. Cemaatin selam verecegi süreye kadar tahiyyette oturmus vaziyette beklememiz mi gerekir?
2. yoksa ikinci rekaat  tahiyatindan sonra selam verip namazdan cikmak mi gerekir
3. olarak yoksa devam edip, cemaatle beraber tamamlamak mi gerekir. Bu durumda kilinan diger iki rekat nafile hükmünde mi oluyor?

Sefweri iken camaat ile kilinan namazda ne yapmamiz gerekiyor diye soruyorsunuz siz bunu iyi biliyorsunuz amma konu biraz daha acilsin istiyorsunuz.

eger sen seferi  Imam mukim ise imam ile beraber sonuna kadar devam edersin.

imam seferi sen mukim isen imamin selamindan sonra kalkar iki rekat daha kilarsin amma fatiha ve zammi süre okumazsin ouyacak kadar beklersin. sadece tesbihleri okursun.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Miftahulkuluub

Kaza meselesi şöyle.O vakit içerisinde farkına varırsa tekrar kılacak 2 rekat kılması gerekipte  4 rekat kıldığı namazı.Bu kesin!Ama vakit çıktıktan sonra ise hüküm: kaza etmesi gerekmez diye kayıtlı kalmış naçizane harddiskimde ama muhtemelen de böyle.

gyam

şimdi ben ankarada çalışıyorum ve her hafta memleketime ya da yakın mesafedeki bir şehre gidiyorum yani burda on beş günden fazla kaldığım vaki değil  arkadaşların yanında misafir kalıyorum ya da şimdilik otelde kalıyorum artı henüz kendim bir ev kiralamadım sorum şu ankara benim için işyerim yani geçimimi sağladığım yer olması dolayısıyle vatanı ikamemidir seferilik durumu nasıldır eğer seferi isem ev kiralayınca seferiliğim bozulur mu cevap verirseniz sevinirim

azizistanbul

ankarada çalışıyorsunuz fakat ankarada eviniz yok geçici olarak kalıyorsanız Ankara vatanı sükna dır .  yani bu hal üzere ankarada kaldığınız müddetçe siz ankarada seferi olursunuz. (15 günden fazlaya niyet edene kadar veya evinizi ankaraya taşıyana kadar)
insanın çalıştığı yer vatanı ikamesi olmaz. bekar (asker, öğrenci ,geçici olarak bir bölgeye çalışmaya giden ) bir kişinin baba ocağı her zaman vatanı aslidir.  herhangi bir sebepile 15 günden fazla kalmaya niyet etttiği  yer vatanı ikamedir.
Kişi evlendiği zaman babaocağı vatanı asli olmaktan çıkar  evlenip evini kurduğu yer vatanı asli olur.  Tabi evlenmeden bir şehri kendisine vatani asli olarak seçip orada yaşamaya karar verirse   bu şekilde de vatani asli değişebilir.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

gyam

teşekkürler ben buraya yerleşmeye geldim tokatta çalışırken ankaraya tayinim çıktı bekar olduğum için misafirhanede ya da otel vs. de kaldım ama eninde sonunda bir ev bulacağım yazdıklarınıza göre ankarada tedbiren yeni bir ev bulana kadar mukim kılmak en iyisi çünki buraya geleli yedi ay oldu sağolun açıklamanız için

azizistanbul

evet siz ankarada yaşamaya karar verdiyseniz o zaman 1 gün ankarada diğer 6 gün ankaranın dışında bir yerde kalırsanız ol zaman ankarada mukim  ankaranın dışına çıktığınızda ana baba ocağı dahil olmak üzere eğer 90 km yi aşarsanız seferi olursunuz. Yani şuan hüküm ters döndü . Ankarada mukim Ankaranın 90 km dışında ise seferisiniz.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ