Sağlıklı beslen soğuktan korun

Başlatan Lika, 30 Ekim 2010, 05:56:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lika

MODALAŞAN FAST-FOOD BİZİ BİTİRİYOR
Günümüzün yoğun koşuşturmasında fast-food ve abur cubur hazır yemeklerle ayakta açlığımızı dindirmeye çalışıyoruz. Bu yanlış alışkanlıkların bedelini ise hastalık olarak ödemekteyiz.

Kıymetli okuyucularımız, bu hafta sizlere sonbahar ve yaklaşan kışı hasta olmadan geçirmenin pratik tedbirlerinden kısaca bahsetmeye çalışacağım. İnsanoğluna Allah tarafından bahşedilmiş en büyük nimetlerin başında sağlık gelir. Sağlığı bozulmuş bir insan hayatta hiçbir şeyden keyif alamaz, maddi ve manevi görevlerini yerine getiremez. Sağlık genellikle kendiliğinden var olan bir nimet olarak algılansa da kaybedildiğinde ancak değeri anlaşılır. Sağlıklı olma, sadece fiziki değil aynı zamanda zihni ve ruhi iyi olma hâlidir. “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” atasözümüz bu ilişkiyi çok güzel ifade eder.

SAKIN ‘BOŞ VERMEYİN!’
Beslenme ve yaşantısına dikkat etmeyen, stresi kontrol etmesini bilmeyen, genel manada hayata iyimser bakmayan, spor yapmayan, kendine dinlenme fırsatı vermeyen bir insan, sağlığını koruyamaz. Sağlıklı bir hayat için alınması gereken tedbirlerin çoğunu, günlük hayatta basit ve kolay uygulanabilir kurallar oluşturur. Yaz aylarında biraz daha dikkat edilen dengeli beslenme, kilo kontrolleri ve hareketli hayat; kış mevsiminin yaklaşmasıyla yerini düzensiz beslenme alışkanlıklarına, hareketsiz yaşama ve kilolara bırakmamalı. Eğer kendimizi boş verirsek vücut direncimiz düşer ve daha kolay hastalıklara yakalanırız.
Vücut direncini artırmak ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için; dengeli ve düzenli beslenmek, stresli durumlar karşısında o mesele ile ilgili tüm üzerimize düşenleri sonuna kadar yaptıktan sonra gerisini Allah’a havale etmek en doğru yoldur. Ayrıca havaların soğumaya başladığı bugünlerde vücut ısı dengemizi koruyabilmek için mevsime uygun giyinmek, vitamin ve mineral kaynağı olan mevsim sebze ve meyvelerini bol tüketmek, yeteri kadar uyumak, sigaradan ve havası kirli ortamlardan uzak durmak, hareketli bir hayat tarzında yaşamak; immün (bağışıklık) sistemimizi güçlendirerek bizleri viral ve bakteriyel mikroorganizmalara karşı hazır ve tetikte kılarak korur.

BU KIŞ GRİPTEN KURTULUN
Böylece hem soğuk algınlıklarına yakalanmaktan korunmuş hem de keyifli bir hayat yaşamış oluruz. Grip gibi inatçı ve her yıl farklı bir mikropla beslenen bir hastalıktan da korunmuş oluruz. Temel sağlık kurallarına uyduğumuz takdirde, bedenimizle ve çevremizle barışık, manevi yapımız da güçlü olarak hayatımızı mutlu bir şekilde idame ettiririz. Sağlıklı ve dengeli beslenme için; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, su ve eser element dediğimiz maddeleri temin için gıdaları yeterli miktarda ve zamanında almalıyız.

ZİNDE kalmanın formülleri
MEKANLARI her yarım saatte bir 3’er dakika kadar havalandırmaya çalışın.
Sıcak ortamdan soğuğa geçişte mutlaka vücut ısı dengesini bozmayacak kalınlıkta giyinin ve kirli ortamlardan uzak durun.
BOL Bol sebze, meyve ve yeşillik tüketerek vücut direncinizi arttırın.
Hareketli bir hayat tarzı geliştirilmeli, oturduğunuz yerden her yarım saatte bir kalkıp 3-5 dakika tur atın...

Dr. Hilmi Özkırış
Türkiye
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Lika

Soğukları sağlıklı beslenerek yenin!

* Her gün kahvaltı yapılmalı.
* Öğle yemeği ertelenmemeli ve atlanmamalı.
* Akşam yemeğinde aşırıya kaçılmamalı.
* Öğün aralarında abur cubur yenmemeli.
* Gece yatarken yemek yenmemeli ve atıştırılmamalı.
* Yemek yerken kitap ve gazete okunmamalı.
* Kırmızı et yerine balık, katı yağlar yerine zeytinyağı ve sıvı yağlar tercih edilmeli.
* Beslenme tarzımızda sebze ve meyveler ağırlıklı olmalı.
* Gün içinde yeterli su içilmeli.
* Posalı gıdalar yenmeli.
* Gazlı içecek ve meyve suyu yerine meyvelerin kendisi tercih edilmeli.
* Tuz azaltılmalı.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

omur

Tesekkür ederiz. Tatbik ederiz insaAllah.  fg5)) Saglikli kaliriz.

Tuğra


Havaların soğumasıyla birlikte vücut direncinin düşmesi sonucu hastalıklara yakalanmamak için protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin tahinin bolca tüketilmesi gerektiği bildirildi.



Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, yaptığı açıklamada, faydaları saymakla bitmeyen besinlerden biri tahinin tüketiminin yılın belirli aylarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti.

Yüzde 100 doğal bir gıda ürünü olan tahinin vücuda enerji verdiğini ifade eden Özcan, ''Tahin, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasına da katkı sağlar. Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir'' dedi.

Tahinin hammaddesi olan susamın yüzde 30'un üstünde protein, yüzde 55 oranında yağ içerdiğini anlatan Özcan, şunları kaydetti:

''Tahinin tüketimi sade olduğu gibi bal ve pekmez gibi tatlılarla birlikte de tüketilebilmektedir. Ayrıca fırın ürünleriyle birlikte tüketimi de söz konusudur. Hafif laksatif ve idrar söktürücü özelliğinin yanı sıra A, B ve E vitaminlerince de zengindir. Mineral olarak demir ve kalsiyumca zengindir. Tahinin en büyük özelliği protein, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, esansiyel yağ asitler ve lesitin bakımından çok zengin olmasıdır. İçerdiği Omega-9 oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. İçeriğinde sesamol, sesamolin ve sesamin gibi doğal antioksidanlar mevcuttur. Öte yandan tahinde fazlaca bulunan E vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Bu antioksidanlar hücre yapısının bozulmasının yanı sıra, damar sertliği ve tıkanmaları engeller.''

-BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR-

Tahinin bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini dile getiren Özcan, tahinin vücüda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağladığını bildirdi.

Özcan, tahinde fazla miktarda bulunan E vitamini ile tüm bu yararların vücuda kazandırılabileceğini vurgulayarak, ''Tahinin hücrelere enerji vererek metabolizmanın hızını artırması, daha zinde bir vücudun oluşmasına yardımcı olması, enerji sağlayarak soğuğa dayanıklılığı artırması en önemli yararları olarak belirtilebilir. Bu nedenle özellikle vücut direncinin düştüğü bu günlerde soğuktan korunmak için bol bol tahin tüketilmeli'' diye konuştu.

iyilikgüzellik

Not;

Tuğra derki; ''Abartıp kilo sorunu ile karşılaşmayın''
〰〰〰〰🐠

Lika

Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim