Haftada 3-4 tane yumurta yiyin

Başlatan Tuğra, 13 Ekim 2008, 22:54:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuğra


Aile hekimliği uzmanı Ender Saraç, yumurtadaki demirden yararlanmak için, yanında domates, maydanoz veya narenciye gibi C vitamini içeren besinler tüketmek gerektiğini söyledi. Saraç, haftada en az 3-4 tane yumurta yemeyi tavsiye etti.

Sağlıklı bir ruh ve bedene sahip olmak için insanın bir “seçim” yapması gerektiğini anlatan Saraç, izleyenlere, bu akşam evlerine gittiklerinde uzun bir duş alıp rahat giysiler giydikten sonra, “bedenlerini iyi davranıp davranmadıklarını sorarak, sağlıklı yaşamı isteyip istememe konusunda seçim yapmalarını” tavsiye etti.

Bu seçimi yaptıktan sonra “beynin yeni bir yazılımla çalışmaya başladığını, her bilinç düzeyinde fizyolojinin farklı çalıştığını” belirten Saraç, sağlıklı yaşam konusunda karar verdikten sonra artık insanın kendine karşı bir “antivirus” programı uygulaması gerektiğini söyledi. “Sigara, alkol, uyuşturucu, kötü ortamlar,yalan söyleme, hayvanlara ve başkalarına kötü davranma, çevreyi kirletme” gibi faktörleri “virüs” olarak nitelendiren ve bunlardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Saraç, sağlıklı yaşam için iyi ve yeterli uyku ile egzersizin şart olduğunu söyledi.

Sağlıklı beslenmenin gereğine de işaret eden Saraç, insanlara, bol bol sebze-meyve posalı yiyecekler yemelerini, bolca protein almalarını önerirken, Türkiye’de proteinin, kebaplar, kızartmalar gibi bol yağ ile birlikte alındığını, bunun da yanlış olduğunu belirtti.

Yumurtanın çok önemli bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan Ender Saraç, şu bilgiyi verdi:
“Yumurtanın beyazında hiç yağ yok. Besleyici değeri çok yüksek. Sarısının ise yüzde 30’u yağ. Bunun büyük bölümü doymuş yağ ve kalp için yararlı. Çok az bir bölümü doymamış yağ. Yumurtanın sarısından korkmayın. İnsanlarda kolesterolün yüzde 70’i zaten vücutta, karaciğerde üretiliyor. Stres ortamındaysanız, hareketsizseniz vücut bunu yapıyor. Sıfır kolesterol mümkün değil. Kolesterol çok düşükse, kanser riski artıyor. Haftada 3-4 yumurtayı rahatlıkla yiyebilirsiniz.”

“YUMURTADA C VİTAMİNİ YOK”

Yumurtada bulunan kolin maddesinin zekanın gelişmesi, hafıza ve öğrenme açısından önemli olduğunu, bu açıdan çocukların yumurta tüketmesinin gerekli olduğunu anlatan Ender Saraç, yumurtanın çok iyi bir demir kaynağı olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“C vitamini vücudun demir kullanımını artırır. Ancak yumurtada C vitamini yok. Yumurtadaki demirden yararlanmak için, yanında C vitamini açısından zengin, sivri biber, maydanoz, domates, narenciye ürünleri tüketilmesi yararlı olur. Türkiye’de siyah çay tüketimi çok fazla. Yiyeceklerden 20 dakika önce veya sonra tüketilen siyah çay, vücudun demir kullanımını engelliyor. Bunun için, yemeklerde siyah çay yerine melisa, rezene gibi bitki çayları içilebilir.”

Yumurtada bulunan lesitinin kolesterolün kalp damarlarına yapışmasını engellediğini belirten Ender Saraç, katılanlara, haftada en az 3-4 tane yumurta yemelerini tavsiye etti.

ntvmsnbc.com

〰〰〰〰🐠

Tuğra



Sarısı koyu olan yumurtalar, göz ve kalp - damar sağlığı için daha yararlı.

Türkiye'deki bazı firmaların ürettiği yumurtaların sarısında, göz ve kalp-damar sağlığı açısından büyük önem taşıyan lutein ve zeaksantin gibi önemli antioksidanlar bulundu.

Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Celal Bayar Fen Bilimleri Enstitüsü master öğrencisi İrade Alakır'ın yürüttüğü tez projesinde, yumurta sarısının incelendiğini söyledi.

Çalışmada yumurta sarısına rengi veren maddelerinin düzeylerinin ortaya konulduğunu ifade eden Doç. Dr. Tokuşoğlu, yapılan araştırmalarda, yumurta sarısında lutein, zeaksantin gibi önemli antioksidanların bulunduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Tokuşoğlu, lutein ve zeaksantinin, yumurta rengine katkısının ve antioksidan etkilerinin yanı sıra hayvan sağlığı açısından verimliliği artıran bileşenler olduğunu kaydetti.

Rengi sağlayan bu iki maddenin oranının metabolizma açısından önemli olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Tokuşoğlu, şöyle dedi:

''Türkiye'deki yumurtalarda ilk kez lutein ve zeaksantin arandı, incelendi. Lutein miktarı, yurt dışındaki yumurtalara oranla oldukça yüksek çıktı. Bu oldukça iyi bir gelişme. Ayrıca özellikle de luteinin göz sağlığı açısından kataraktı ve maküler dejenerasyon riskini (AMD) azalttığı biliniyor. Kalp-damar sağlığı açısından olumlu yararları da bulunuyor. Kaynama ve rafadan pişirme yöntemleri sonucunda bu maddelerin miktarında çok büyük kayıp olmuyor.''

Doç. Dr. Tokuşoğlu, tüketilen yumurtanın sarısı ne kadar koyu ise lutein miktarının o kadar yüksek olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bu çok önemli bir ayrıntı. Türkiye'de lutein ve zeaksantinin kodeksteki düzeyleri, yakında önem kazanacak. Lutein dozu gıda kodeksi açısından önemli olacak. Artık firmalar, gelecekte yumurta sarısındaki lutein ve zeaksantin maddelerinin oranını belirtmek zorunda kalacak.''

Doç. Dr. Tokuşoğlu, bu araştırmayı, Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Şubesi Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay organizasyonunda 27-28 Kasımda İstanbul'da gerçekleştirilen ve yurt dışından çok önemli yumurta uzmanlarının katıldığı ''Uluslararası Yumurta Sempozyumunda'' sunduğunu ve ilgi gördüğünü bildirdi.

HAber-3
〰〰〰〰🐠

Lika

#2
Teşekkürler Tuğra.
..

Düşük Kolestrollü Yumurta
Kolesterol, bitkiler âleminde bulunmayan, sadece insan ve hayvanların vücudunda sentezlenen (C27H45OH) bir bileşiktir; bütün hücrelerde bulunmakla birlikte, beyin, kalb, bağırsak ve karaciğer gibi organlarda daha fazla depolanmış durumdadır. Vücuda hem gıdalar yoluyla alınan, hem de karaciğer hücrelerinde sentezlenen kolesterol; cinsiyet hormonları, safra asitleri ve D vitamini gibi maddelerin yapımında başlangıç molekülü olarak kullanılır. Bu işlemler için, kanda az miktarda kolesterol taşınması yeterlidir.
Kolesterol, yağda çözünen bir madde olduğundan, normal şartlarda suda ve su özelliklerini taşıyan kanda çözünmez. Kolesterol kanda lipoprotein denen moleküllerle birlikte taşınır. Değişik tiplerde lipoproteinler vardır: Bunlar şilomikronlar, çok düşük yoğunluklu (Very Low Density,VLDL), düşük yoğunluklu (Low Density Lipoprotein, LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (High Density Lipoprotein, HDL) olarak isimlendirilir.
Yetişkinlerde kandaki toplam kolesterol 200 mg/dl’den çok; düşük yoğunluklu kolesterol 130 mg/dl’den fazla; yüksek yoğunluklu kolesterol 35 mg/dl’den az ise kalb-damar rahatsızlıkları riski artar. HDL kolesterol miktarı ortalama, kadınlarda 55 mg/dl, erkeklerde 45 mg/dl’dir; bu miktar arttıkça söz konusu risk azalır. 60-65 yaşlarına kadar, zamanla toplam kolesterol miktarı artar. Ayrıca kadınlarda menopozdan sonra da kandaki kolesterol miktarı yükselir.
Türkiye’de, 6 milyon kişinin kan kolesterol seviyesi sınırda veya sınırın üzerinde (200-239 mg/dl); 2 milyon kişinin ise yüksektir (240 mg/dl ve üstü).
Kanda kolesterol seviyesine tesir eden çok sayıda faktör vardır. Genetik yatkınlık, yediğimiz gıdalar, hareketsizlik, şişmanlık ve stres gibi faktörler kandaki kolesterol miktarının, özellikle de kötü huylu kolesterolün (LDL) artışında rol oynar. Egzersiz ise iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesine, LDL kolesterolünün düşmesine vesile olur.
Kolesterolün çok bulunduğu gıdalardan biri yumurtadır. Bir yumurta ortalama 50-60 gram gelir. Kabuklu yumurtanın yaklaşık % 66’sı su, % 12’si protein, % 10’u yağ, % 11’i çeşitli mineraller ve % 1’i karbohidrattır. Yumurtadaki yağın tamamını ihtiva eden sarı kısım besin unsurları bakımından zengindir. Yumurtada kolesterol miktarı yumurta büyüklüğüne bağlı olarak 180-210 mg arasında değişir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, yumurtadaki kolesterolün % 5-30 oranında azaltılabileceğini göstermiştir.
Son yıllarda kolesterolsüz veya kolesterol nispeti düşük yumurta elde etmeye yönelik çalışmalar yoğunlaşmıştır. Tavuklara verilen bazı yiyeceklerin yumurtanın kolesterol seviyesini artırdığı, bazılarının azalttığı, bazılarının ise herhangi bir tesirde bulunmadığı ileri sürülmüştür. Yapılan çalışmalarda, kanatlı hayvanların yem karışımlarına (rasyonlarına) ilâve edilen besin ve besin unsurları arasında; hurma, krom, C vitamini, yeşil çay tozu, keten tohumu, yulaf, mısır, balık, ayçiçek yağı, kanola yağı, soya yağı, taze yayık ayranı, kuru sarımsak tozu ve sarımsak gibi ürünlerin yumurta kolesterol seviyesini düşürdüğü belirtilmiştir. Böylece, yumurtanın kolesterol seviyesini artıran maddelerin tavuk yemlerinde sınırlandırılmasıyla bilhassa kolesterol problemi olan insanlar için kolesterol muhtevası daha uygun yumurtaların (diyet yumurta) üretilmesi mümkün olmaktadır.
ABD’de 120 bin kişi üzerinde 15 yıl süreyle yürütülen bir araştırmada, iki grup insandan birinci gruba günde bir adet yumurta verilirken, ikinci gruptakilere yumurtasız bir diyet uygulanmıştır. Araştırmada yumurtanın kalb ve damar hastalıklarını artırdığına dâir bir netice elde edilememiştir. Aksine yumurtanın A, E, B, B6, B12 ve folate vitaminlerini ihtiva ettiği, bu vitaminlerin ise kalb hastalığı riskini azaltmada rol aldığı bilinmektedir.
Son çalışmalarda, yumurtanın sarısında mevcut olan ve sayısız faydası bulunan lesitinin (fosfolipid), fazla miktardaki kolesterolün kana karışmasının engellenmesinde rolü olduğu tespit edilmiştir. Yumurtaya kolesterolü yerleştiren Yüce Rabb’imiz, onun vücudumuz tarafından en uygun oranda emilmesini sağlayacak ve gerektiğinde bunu engelleyebilecek lesitini de aynı ortama yerleştirmiştir.
Vücudumuzdaki fazla kolesterol için yumurtada kusur aramak, onu suçlu bir besin kaynağı gibi görmek doğru değildir. Kolesterol problemi daha ziyade fertlerin beslenme hatalarından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kişiler, bünyesine ve yaşına uygun beslenmeye dikkat etmelidir.

Süleyman Adem
Sızıntı

Kaynaklar
- Kaya, S., Kececi, T., Haliloglu, S., 2001. Effects of zinc and vitamin A supplements on plasma levels of thyroid hormones, cholesterol, glucose and egg yolk cholesterol of laying hens Research in Veterinary Science. 71: 2,
- Kovacs, G., Schmidt, J., Husveth, F., Dublecz, K., Wagner, L., Farkas, Zele, E., 2000. Effect of feed composition on cholesterol content of the table egg.Acta-Alimentaria-Budapest. 29:1.
- Kutlu, H.R., Gorgulu, M., Unsal, I., 2001. Effects of dietary Yucca schidigera powder on performance and egg cholesterol content of laying hens. Journal of Applied Animal Research.
- Mottaghitalab, M., Taraz, Z., 2004. Garlic powder as blood serum and egg yolk cholesterol lowering agent. Journal of Poultry-Science. 41: 1.
- Şenköylü, N., 2001. Modern Tavuk Üretimi Kitabı
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

devran

New York Presbyterian Hastanesi’nin ’Kilo Verme’ bölümü başkanı Louis Anronne tarafından yazılan ’Sıska’ adlı kitapta yumurta insanı tok tutan sihirli gıdaların başında geliyor

ABD’de yayınlanan Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir habere göre bazı gıdalar ateşe benzin dökmek gibi iştahın açılmasına sebep olabiliyor. New York Presbyterian Hastanesi’nin Beslenme ve Kilo Verme bölümünün başında görev alan Louis J. Aronne tarafından yazılan “The Skinny” (Sıska) adlı kitap, bu konuda yürütülen araştırmaları bir araya getiriyor. Kitap, hangi gıdaları ne zaman yemeniz gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunarak iştahı yatıştırmayı vaat ediyor. İşte her öğün için tavsiyeler:

Kahvaltı: Protein bakımından zengin yumurta beyazını tüketin. Sabah yumurta öğle yemeğinde 140 kalori az aldırıyor ve kahvaltıdan sonraki 36 saat içinde daha az yemeyi sağlıyor. Kek, ekmek, şekerlı kahvaltı gevreği ve meyve suları ters etki yaratıyor.

Öğle yemeği: Bu öğünü atlamaya çalışmayın. 5 saat yemek yemeden durmak, tokluk hissini veren hormonları etkisiz hale getirir. Akşam fazla yemeye yol açar. En az küçük bir tabak maruldan oluşan salata ile başlayın. Salatanın üzerinde yalnızca sirke kullanmak, iştahı kontrol altına alır ve kan şekerini dengeli olarak yükseltir. Sonra sebze ve ardından yağsız protein tüketin.

Akşam yemeği: Kilolu insanlar, en çok bu öğünde yiyor. Öğüne salata ya da çorba ile başlayın ve ana yemeği az yağlı proteine ayırın. Yemekten önce ekmek tokluk hissini geciktirir. Alkol de aynı etkiye yol açar ve vücutta yağ depolanmasına yol açar.

İçecekler: Meyve suyu ve gazlı içeceklerden uzak durun. Yapay tatlandırıcılar gerçek şeker tüketimini körükleyebilir. Bol bol su için.

Vatan
Gün Olur devran döner.

Tuğra




Bu iki gıdayı birlikte tüketmenin faydası...

Yumurtada bulunan kolin maddesinin zekanın gelişmesi, hafıza ve öğrenme açısından önemli olduğunu, bu açıdan çocukların yumurta tüketmesinin gerekliliğini anlatan Dr. Ender Saraç, yumurtanın çok iyi bir demir kaynağı olduğuna da işaret ediyor.

Dr. Saraç, "Yumurtadaki demirden yararlanmak için, yanında C vitamini açısından zengin sivri biber, maydanoz, domates gibi narenciye ürünlerinin tüketilmesi yararlı olur" uyarısında da bulunuyor.

Yumurtada bulunan lesitinin, kolesterolün kalp damarlarına yapışmasını engellediğini belirten Saraç, haftada en az 3-4 kez yumurta yenmesini öneriyor.

iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠

Kahraman

..Ey Rabbimiz! Bazı yüzlerin ağarıp,bazı yüzlerin kararacağı günde; bizi yüzleri ak,gönülleri pak olan,sevgili resülünün bayrağı altında toplanan mesut insanlar zümresine kat.O'nun(sav) yanında cennete girmeyi,mübarek Cemalini görmeyi,Senin dostlarınla komşu olmayı ve en büyük makam olan rızana ulaşmayı nasip eyle. Amin.

Tuğra


Yapılan araştırmalar, kahvaltıda yumurta yemenin iştah ve dolayısıyla kilo kontrolüne yardımcı olduğunu söylüyor...

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, ABD'deki Connecticut Üniversitesinde görev yapan bilim adamları, 21 erkek katılımcıyı rastgele iki gruba ayırarak, ilk gruptakilere çırpılmış 3 yumurta ve bir buçuk dilim beyaz ekmekten oluşan protein açısından zengin bir kahvaltı sundu.

"Nutrition Research"de yayımlanan araştırmada, ikinci gruba ise bagel ekmek (simit ekmek), yarım kaşık yağsız krem peynir ve 170 gram yağsız yoğurt içeren karbonhidratlar açısından zengin bir kahvaltı verildi.

Her iki kahvaltının içerdiği kalori miktarının eşit olduğunu belirten bilim adamları, öğle yemeğinde ise katılımcılardan açık büfenin keyfini çıkarmalarını istedi.

Araştırmanın ilk gününde, protein bakımından zengin olan yumurtalı kahvaltıyı tüketenlerin, diğerlerine göre öğle yemeğinde 112, ikinci gününde ise 400 kalori daha az aldıkları gözlemlendi.

Araştırma ekibinin başındaki Maria Luz Fernandez, araştırmanın sonuçlarının protein bakımından zengin bir kahvaltı yapmanın iştahı kontrol altında tuttuğunu ortaya koyduğunu söyledi.

bugün
〰〰〰〰🐠