Ebu Ubeyde b. Cerrah (r.a)

Başlatan Serche, 19 Haziran 2004, 02:35:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Serche

Ebu Ubeyde b. Cerrah (r.a)

Doğumu ve Yetişmesi:

Ebu Ubeyde b. Cerrah, Mekke’de Kureyş’in şerefli evlerinden birinde doğdu.

İsmi: Amir b. Abdullah b. Cerrah, künyesi ise Ebu Ubeyde’dir.

Ebu Ubeyde ince uzun boylu, görünüşü güzel, yüzü parlak, çok mütevazi, hayâ duygusu yüksek ve zorluk anında insanların en cesaretlisi idi. Onu gören her kişi seviyor ve tanıyan her kişi de hoşnut oluyordu.

İslam’a Girişi:

Ebu Ubeyde (r.a), İslam’a ilk girenlerdendir. Ebu Bekr (r.a)’in Müslüman oluşundan bir gün sonra Müslüman olmuştur. Ebu Ubeyde, Abdurrahman b. Avf, Osman b. Mazûn ve Erkam b. Ebu Erkam Ebu Bekr Sıddık (r.a)’ın vesilesi ile Müslüman olmuşlardır. Ebu Bekr (r.a) bu zatları Resulüllah (s.a.v)’ın yanına getirip O’nun karşısında şahadet getirmişlerdir.

Ebu Ubeyde (r.a), Resulüllah (s.a.v)’ın katıldığı tüm savaşlara iştirak etmiştir. Bedir savaşında müşrik ordusu içinde olan babasını öldürmüş ve hakkında şu ayet nazil olmuştur: Allah'a ve ahiret gününe inanan bir toplumun -babaları, oğulları, kardeşleri, yahut akrabaları da olsa- Allah'a ve Resulüne düşman olanlarla dostluk ettiğini göremezsin. İşte onların kalbine Allah, iman yazmış ve katından bir ruh ile onları desteklemiştir. Onları altlarından ırmaklar akan cennetlere sokacak, orada ebedi kalacaklardır. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan hoşnut olmuşlardır. İşte onlar, Allah'ın tarafında olanlardır. İyi bilin ki, kurtuluşa erecekler de sadece Allah'ın tarafında olanlardır (Mücadele 22).

Güvenirliği:

Resulüllah (s.a.v), Ebu Ubeyde’yi “Güvenilir Kişi” olarak isimlendirmiştir. Hıristiyanlardan bir heyet gelip Resulüllah (s.a.v)’a: Ey Ebu Kasım! Anlaşmazlığa düştüğümüz mallarda hakimlik yapması için ashabından güvendiğin bir kişiyi bize gönder, siz Müslümanlar bizlerce güvenilir kimselersiniz, dediler. Resulüllah (s.a.v): Akşamleyin geliniz, sizin için güvenilir birini arayayım, dedi.

Ömer b. Hattab (r.a): “Güvenilir Kişi” unvanına sahip olmak için emirliğe o günkü kadar hiç istekli olmamıştım ve erkenden öğle namazına gittim. Resulüllah (s.a.v) bize öğle namazını kıldırdıktan sonra sağına soluna bakmaya başladı ve ben, parmaklarımın ucuna basarak O’na görünmeye çalıştım. Ebu Ubeyde’yi görünceye kadar bize bakışlarını hiç çevirmedi ve onu çağırıp: Onlarla git ve anlaşmazlığa düştükleri şeyde adalet ile hükmet, buyurdu. Ben de: Ebu Ubeyde’ye onunla gitti, dedim.

Sakif Günündeki Konumu:

Resulüllah (s.a.v)’ın vefatından sonra Ebu Bekr Sakif günü Ebu Ubeyde’ye: Elini ver sana biat edeyim. Çünkü ben Resulüllah (s.a.v)’tan şöyle işittim: Her kavmin bir güvenilir kişisi vardır, bu ümmetin güvenilir kişisi de Ebu Ubeyde’dir. Ebu Ubeyde: Resulüllah (s.a.v)’ın bize namaz kıldırmayı emrettiği birinin önüne geçemem ve o, vefatına kadar bizim imamımızdır, dedi.

Cihadı:

Ebu Ubeyde b. Cerrah (r.a) büyük rolü olduğu İslâmi fetihlere katıldı. İslam ordusunun başında Şam ülkelerine doğru harekete geçti ve Allah’ın yardımı ile tüm Şam ülkelerini fethetti.

Bu ülkelerde taun hastalığı zuhur edince Ömer (r.a) bir mektup göndererek geri gelmesini istedi. Ebu Ubeyde gönderdiği mektupta özür dileyerek şöyle dedi: Ey müminlerin emiri! Benden ne istediğinizi öğrendim. Fakat ben Müslüman askerlerden mesulüm, onlara bulaşan hastalıktan dolayı onları bırakamam, bana ve onlara Allah’ın takdiri gerçekleşinceye kadar da onlardan ayrılmak istemiyorum. Mektubum sana ulaşınca bana izin ver ve ben burada kalayım. Ömer (r.a) mektubu okuyunca ağladı ve yanındakiler: Ebu Ubeyde öldü mü? dediler. Ömer: Hayır, fakat ölüm ona yakın, dedi.

Menkıbeleri:

Muaz b. Cebel (r.a), Ebu Ubeyde (r.a)’nin vefatından sonra halka yaptığı konuşmada şöyle dedi: Ey insanlar! Önemli birini kaybettiniz. Allah’a yemin olsun kalbi temiz, kötülükten uzak, ahireti çok seven ve halka nasihat eden ondan daha üstün birini görmedim. Ona rahmet ediniz ki Allah da size rahmet etsin.

Vefatı:

Ebu Ubeyde (r.a) vefatı yaklaşınca askerlerine şöyle vasiyet etti: Size bir vasiyetim var. Eğer kabul ederseniz doğruluktan ayrılmazsınız: Namazı kılın, zekatı verin, ramazan orucunu tutun, sadaka verin, hac ve umre ibadetini eda edin, yöneticilerinize nasihatta bulunun, onları aldatmayın, dünyanın cazibesine kendinizi kaptırmayın, kişi bin sene yaşasa bile bu gördüğünüz benim durumumdan kaçması mümkün değildir. Allah Teala Âdemoğluna ölümü farz kıldığından Âdemoğlu muhakkak ölecek, itaat elbisesi giydirildiğinden muhakkak Rabbına dönecek ve amellerini kıyamet günü görecek… Ve es-selamu aleyküm ve rahmetullahi.

Sonra Muaz b. Cebel (r.a)’a baktı ve: Ey Muaz! İnsanlara namazı kıldır dedikten sonra vefat etti.
( alıntı) al-islam.com/trk/ )
    " HER İNSAN ÖLECEK YAŞTADIR! "  

MalcolmY

Ebu Ubeyde Bin Cerrah:
Uhudda Peygamberimiz'in (Aleyhissalatu Vesselam) Yüzüne Saplanan Miğfer Halkalarını Kendi Dişlerini Pahasınada Olsa Da Azmedip Çıkartan Şanlı Sahabi.
Allah Ona Merhamet Etsin.Allah Ondan Razı Olsun.

MalcolmY

bir hadis için deryaları aşmış ve ülkemize gelmiş daha sonra da  bu topraklarda vefat eden sahabi.Allah SENDEN RAZI OLSUN TOPRAKLARIMIZI ŞEREFLENDİRDİN.
Ebû Eyyûb-i Ensârî hazretleri : peygamberimizi evinde 6. ay barındıran sahabi biliyormusunuz bu sahabi peygamberimiz(s.a.v.) rahatsız olmasın diye eve bile bazen girmezmiş.