Namaz hakkında sorular

Başlatan elfida, 17 Mart 2008, 00:42:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elfida

1)yatsı, öğle ve ikindi namazlarının ilk sünnetleri 2şer rekat kılınabilir mi?sünnet olduğu söylenmiş araştırdım ama bulamadım benim bilidiğim öğle ve yatsı namazlarının son sünnetini 4er rekat kılmak sünnetdir.

2)kor halindeki ateşe karşı ve içinde ateş olan fırına karşı namaz kılmak mekruhtur ama fırının ağzı kapatılırsa namaz mekruh olur mu?sobaya karşı namaz kılmak için aynı hüküm geçerli midir?

3)bir bayan evlenip başka şehire gitse ve 15 günden az kalmak için annesinin evine dönse annesinin evi natanı sükna olur ve namazları kısaltır.bu konuyu ben böyle biliyordum fakat bazı arkadaşlar soruşturmuşlar ve kendilerine şöyle cevap verilmiş "kişi annesinin evinde rahat olduğu için gusul abdesti falan alabildiği için namazlarını kısaltmadan tam olarak kılar"bu ne kadar doğru bir bilgi?

4)imam şafi cemaat hanefi mezhebinde olabilir mi , mütabakat şartları nelerdir?
Yakarışa geçivermişti hepsi de birden,
İçini döküyordu herkez Hakk'a derinden;
Kuduruyordu mütegallipler kederinden
...Ve emindi Mehmetçik yarın ki zaferinden.

müteallim

Alıntı yapılan: elfida - 17 Mart 2008, 00:42:45
1)yatsı, öğle ve ikindi namazlarının ilk sünnetleri 2şer rekat kılınabilir mi?sünnet olduğu söylenmiş araştırdım ama bulamadım benim bilidiğim öğle ve yatsı namazlarının son sünnetini 4er rekat kılmak sünnetdir.
yatsi ve ikindi namazlarinin sünnetleri ikiser rekat kilinir.zaten tahiyyatda salli ve barik okudukdan sonra ayaga kalkiliyor.ve yeni baslangic gibi sübhaneke okunuyor.öyle namazinin sünneti dört rekat olarak sünneti müekkededir.tahiyyatta salli ve barik okunmadan ayaga kalkilir,ve direkfatihaya baslanir.
son sünnetler ise dörder rekat kilinabilir.

Alıntı yapılan: elfida - 17 Mart 2008, 00:42:452)kor halindeki ateşe karşı ve içinde ateş olan fırına karşı namaz kılmak mekruhtur ama fırının ağzı kapatılırsa namaz mekruh olur mu?sobaya karşı namaz kılmak için aynı hüküm geçerli midir?
atese karsi namaz kilmak mekruhdur amma ates görülmüyor kapali bir yerde ise mahzuru yoktur.

Alıntı yapılan: elfida - 17 Mart 2008, 00:42:453)bir bayan evlenip başka şehire gitse ve 15 günden az kalmak için annesinin evine dönse annesinin evi natanı sükna olur ve namazları kısaltır.bu konuyu ben böyle biliyordum fakat bazı arkadaşlar soruşturmuşlar ve kendilerine şöyle cevap verilmiş "kişi annesinin evinde rahat olduğu için gusul abdesti falan alabildiği için namazlarını kısaltmadan tam olarak kılar"bu ne kadar doğru bir bilgi?
bir bayan annesinin evinde 15 günden az kalacaksa müsafir sayilir.manazlarini kisaltir.orasi onun vatani aslisi veya vatani ikameti degilse.

Alıntı yapılan: elfida - 17 Mart 2008, 00:42:454)imam şafi cemaat hanefi mezhebinde olabilir mi , mütabakat şartları nelerdir?
imam safi. cemaat hanefi olabilir amma ihtilafdan kacinmak icin imámda cemaatte dikkat etmeli yani imam arkasinda hanefi bir müslümanin oldugunu düsünerek kan cikmissa abdesti bozulmasa bile abdest almali.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

elfida

teşekkür ederim hocam Allah razı olsun.

elfida

5) imam, cuma ve bayram namazlarında karışıklığa mahal vermemk için sehiv secdesi yapmaz.yapmadığı takdirde ceemeatin mesuliyetine girer mi?cemeat dağildıktan sonra münferiden yapması lazım mı?

6)  cumanın sünnetini kılarken hatip hutbeye çıkarsa 2 rekat kıldıysa selam verip hutbeyi dinler ve farzdan sonra son sünnetden önce kaza eder.peki iki rekat kılmadan ya da 3 rekatden sonra hutbeye çıkarsa ne yapar?