Haydan gelen huya gider mi?

Başlatan ogrish, 03 Şubat 2011, 12:49:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ogrish

Cahilce kullandığımız bir cümle. Kardeşlerimizin kullanmasını engellemeliyiz. Tam bir Yhaudi sözü. (Allah'tan gelen boşa gider)

Mücteba

Aslı "Hayy'dan gelen Hu'ya gider." olan, tasavvufi bir tabir diye biliyorum.

Mahi

Kardeş sende yanlış biliyor ne yahudi sözü olması yahu   h33))

Allahın c.c. Hay isminden gelen yine Huu ismi şerifine gider, manası budur.
Allahtan gelen yine Allaha gider.

osmanlı

"Paranın nereden geldiğini bilmek istersen, nereye gittiğine bak.!" İmamı Azam Efendimiz.

Bu güzel söz bahsettiğiniz sözün tam tefsiridir.
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...

Mücteba

Bu söz söylendiğinde halkımız genel olarak "Hayy'dan gelen huya( boşa) gider" şeklinde algılıyor ve bu şekilde kullanıyor..
Galat-ı meşhur diyebilirmiyiz? bilmiyorum ama bize düşen görev kardeşlerimizi sözün hakikati hakkında bilgilendirmek olmalı.

"İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râci'ün"

Amr İbni As radiyAllahu anh rivayet ediyor,

Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyurdu:

"Biraz önce Cibril (a.s) Bana geldi ve: "İnnâ lillah ve innâ ileyhi râci'ûn" dedi.

Ben de: "Evet, biz Allah'ınız ve ona dönücüyüz. Fakat ne sebeble böyle söyledin Ya Cibril?" dedim. Buyurdu ki:

"Senin ümmetin, çok değil, Senden az bir zaman sonra fitneye düşecektir." Ben de:

"Küfür fitnesi mi, yoksa dalalet fitnesi mi?" diye sordum. Buyurdu ki:

"Bunların hepsi olacak." "Ben onlara Allah'ın kitabını bırakıyorum, bu fitne nereden doğar?" dedim. Dedi ki:

"Allah'ın kitabını bırakmaları sebebiyle dalalete düşerler. Ve bu onların Uleması ve Umerası ile başlar. Umera halkın haklarını kendilerine vermez ve aralarında kıtal vaki olur. Ulema da umeranın arzu ve heveslerine tabi olur ve onların dalalette devamlarına sebep olurlar. Sonra da bu hallerinden çekinmezler." Ben de:

"Ya Cibril! Onlardan kurtulmak isteyen kimse ne ile kurtulur?" dedim.

Buyurdu ki: "Çekinmek ve sabır etmekle ki, hakları verilirse alırlar, verilmezse vazgeçerler" (Ramuz El Ehadis, Sh: 10, No: 9)

aydeniz

Ya Hayy (cc) ''haydan gelen huya gider'' aslı başka, astarı başka bilenen sözlerden biri,düşünerek konuşmak gerek,teşekkürler

azizistanbul

ya şu atasözleri ile uğraşmayı bırakın yav. Her söz söylendiği zamandaki siyak ve sibağına göre insanlar arasında hüsnü kabul görmüş sözlerdir. Yanlış olan şey  bu atasözlerini yanlış yerde kullanmaktır.

forumda da bir atasözü eleştirisi aldı başını gidiyor.

En çok eleştirdiğimiz " her koyun kendi bacağından asılır " sözü bile yerinde kullanıldğı zaman doğrudur.

Bu söz emri bilmağrufu engellemek için söylenilirse yanlış yerde kullanılmış olur. 
Ancak yine aynı söz tüm ikaz ve engellemelere rağmen bir günahta ısrar eden insanlar için doğru bir sözdür. Yani ben yakınıma her zaman ve zeminde ikazımı yaptıktan sonra ona söz geçiremiyorsam onun günahından bana ne .

جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Mücteba

Alıntı yapılan: azizistanbul - 06 Şubat 2011, 23:59:55
ya şu atasözleri ile uğraşmayı bırakın yav. Her söz söylendiği zamandaki siyak ve sibağına göre insanlar arasında hüsnü kabul görmüş sözlerdir. Yanlış olan şey  bu atasözlerini yanlış yerde kullanmaktır.

forumda da bir atasözü eleştirisi aldı başını gidiyor.

En çok eleştirdiğimiz " her koyun kendi bacağından asılır " sözü bile yerinde kullanıldğı zaman doğrudur.

Bu söz emri bilmağrufu engellemek için söylenilirse yanlış yerde kullanılmış olur.  
Ancak yine aynı söz tüm ikaz ve engellemelere rağmen bir günahta ısrar eden insanlar için doğru bir sözdür. Yani ben yakınıma her zaman ve zeminde ikazımı yaptıktan sonra ona söz geçiremiyorsam onun günahından bana ne .

Sevgili Azizistanbul lütfen kızmayınız, forumdaki kardeşlerimizle hasbihâl ediyoruz.